pomidory 400 ml przecieru pomidorowego 1łyżka koncentratu pomidorowego 100 g parmezanu lub mozzarelli 60 ml śmietany do zup lub jogurtu naturalnego 1łyżka sosu worhestershire 1łyżka ziółprowansalskich pieprz, sól Wywar: 500 ml wody 1 udko z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka ½ selera ½ kostki rosołowej 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 1 łyżeczka lubczyka 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania wywaru(...)Udko z kurczaka płuczemy a następnie wrzucamy do garnka z wrzącą wodą, Dodajemy marchewkę,pietruszkę, seler, przyprawy i kostkę rosołową. Gotujemy na wolnym ogniu ok 40 minut. Pomidory wyparzamy i obieramy ze skórki (można użyć również pomidorów z puszki). Cebule kroimy w kosteczkę. Kroimy je w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek, cebulę i pomidory. Dusimy około
Mania Gotowaniapoziom cholesterolu. A przy okazji jest pyszna. Zupa z ciecierzycą pyszna i rozgrzewająca 1 litr wywaru ( rosołu z indykiem i wołowiną ) 25 dkg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej puszka ciecierzycy 1 ostra papryczka chili ( u mnie suszona ) 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 kawałki selera naciowego 250 ml sosu pomidorowego ( u mnie w kartoniku(...)garnku rozgrzać masło, dodać cebulę,chili, czosnek, marchewkę, pietruszkę i selera przesmażyć. Warzywa przełożyć do miski, a do garnka dać mięso i je przesmażyć. Jak zmieni kolor na szary dodać wywar i warzywa sos pomidorowy, odsączoną ciecierzycę, dodać cząber i całość zagotować. Gdy marchewka będzie miękka zupa jest gotowa. Doprawić i podawać. Smacznego ! Inny przepis
Kuchnia na wzgórzuzupie pomidorowej chyba powiedziano już wszystko, kazdy z nas ma na nią swój sposób. O to jeden z moich sposobów na krem. Składniki: 6 udek z kurczaka 2 puszki pomidorów 3 marchewki 1 duża pietruszka 1 cebula 2-3 łodyżki z selera 50 gr masła mozzarella 1 łyżka mąki - opcjonalnie 1 łyzeczka cukru sól, pieprz Wykonanie: W garnku gotujemy udka(...)Podsmażamy " do miękkości marchwi . Dodajemy pomidory I seler- dusimy ok 15 min. Dodajemy cukier. Odstawiamy z gazu, dolewamy gotowy bulion kurczakowy, opcjonalnie 1 łyżkę mąki I miksujemy- blendujemy- do rozdrobnienia wszystkich składników. Kładziemy na gaz, do zagotowania. Kroimy mozzarelle w plasterki . Nalewamy gorącej zupy- dodajemy mozzarella, śmietanę. ( mozzarella- warto kupić dobrej jakości, by pod wpływem
Smaki Edytymnie w kuchni w dalszym ciągu króluje dynia. Był makaron, teraz czas na zupę. Delikatny, łagodny i bardzo syty krem z dyni. Polecam wszystkim :) KREM Z DYNI Z MLECZKIEM KOKOSOWYM Składniki: - 1 mała dynia - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera (korzeń) - 1 cebula - puszka mleka kokosowego - 2 liście laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - 5 ziaren czarnego pieprzu - sól - gałka(...)cebulę. Zeszklić a następnie dodać resztę warzyw. Zalać litrem wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Dusić przez około pół godziny - aż warzywa będą miękkie, po czym zdjąć zupę z ognia i zmiksować blenderem. Pod koniec dodać mleko kokosowe oraz gałkę muszkatołową. Gotować jeszcze kilka minut do uzyskania gęstej zupy. Doprawić solą do smaku. Podawać z prażonymi pestkami dyni
Zgrabne Gotowaniebanana, truskawek i mleka migdałowego * 11.00 - II śniadanie: banan 14.00 - obiad:gotowana zielona fasolka szparagowa z sosem pomidorowym ( można zjeść bez sosu ) 16.00 - podwieczorek: koktajl z jabłka, kiwi, selera naciowego i wody * 19.00 - kolacja: sałatka z mixu sałat z pomidorem, ogórkiem, oliwkami, czerwoną cebulą(...)naciowego. Dodaj około 150 ml wody. Pij od razu. zielony koktajl z selerem naciowym Smoothie bowl : zmiksuj 1 mango z 1/2 banana. Mus przełóż do miseczki. Dodaj pokrojoną w plastry pozostałą część banana oraz garść borówek. Możesz dodać trochę sproszkowanej herbaty matcha. smoothie bow z mango Zupa krem z warzyw: do około 4 łyżek warzywnego leczo ( cukinia, papryka, pomidory, pieczarki
kolorowotorcikowokostki bulionwe - kawałek selera W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj kostki bulionowe, pora, selera pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, buraczki i przyprawy. Całość gotuj do miękkości warzyw. Około 30- 45 min. Dodaj pokrojoną botwinkę i gotuj przez 12 minut. Dopraw solą i pieprzem. Zagęść zupę śmietaną. Gotowe! Smacznego
SMYKWKUCHNIodżywcze w jednym. Skuteczna alternatywa w upalne dni, bo może służyć jako chłodnik. W dzisiejszym wpisie prezentuje zupę krem z pomidorów. Łatwa, smaczna i pożywna. :) Składniki: 1 duży pomidor 2 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego bulion drobiowy (skrzydełko z kurczaka, marchew, seler, pietruszka, cebula) przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowego, 3 ziela angielskiego) opcjonalnie: 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Sposób przygotowania(...)minut. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy, jogurt naturalny lub grecki i ewentualnie łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Po wszystkim wyjmujemy: skrzydełko, liść laurowy i ziele angielskie - wszystko miksujemy. W moim przypadku zupa była podawana z kaszą gryczaną. Smacznego
Truskawkowa Fiestasię go na różne sposoby. Na północy regionu do zupy często dodaje się kaszę jęczmienną i groch. Na południu kapuśniak zagęszcza się zasmażką, podaje się z całymi ziemniakami i okrasza skwarkami ze słoniny. Gdzieś pomiędzy tym umieściłabym kapuśniak na żeberkach z ziemniakami pokrojonymi w kostkę, z marchewką, pietruszką i selerem. Smacznie, warzywnie, zimowo, a przede wszystkim domowo. Tak, jak lubię(...)wywaru. Kiedy warzywa będą ugotowane, wyjmujemy je. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w kostkę lub plasterki. Żeberka gotujemy nadal, aż zupełnie zmiękną. Wyciągamy je z wywaru i obieramy z kości. Mięso kroimy na mniejsze kawałki. Kapustę kiszoną odciskamy z soku (warto go zachować i wykorzystać do innej zupy, na przykład zalewajki), kroimy ją drobniej i dodajemy do gotującego się wywaru
Trzeci talerzroku. Według Heleny Mołochowiec, do przygotowania zup rybnych nie powinno używać się marchewki „Do takich zup bierze się białą włoszczyznę (wszystko oprócz marchwi), cebulę, pęczek zieleni, pieprz i liście bobkowe” . 800 g ryby – głowy, kręgosłup, lub całe rybki, 1 – 2 pietruszki, kawałek selera, cebula, pieprz czarny ziarnisty, 1 – 2 liście laurowe, 300 ml kwasu z ogórków kiszonych, 6 ogórków kiszonych(...)zimna wodą (tylko tak, aby przykryć). Gotować do rozgotowania ryb. Przecedzić. Ogórki obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki. Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać trochę gorącej zupy, wymieszać, wlać do zupy, wymieszać i zagotować. Do zupy włożyć ogórki. Śmietanę wymieszać z niewielką ilością gorącej zupy (zahartować), następnie wlać ja do zupy. Zagotować. Podawać z natką pietruszki
królestwo garówsmaku, przez co z pewnością posmakuje fanom kapuśniaczków. Mój mąż stwierdził, że to zupa bigosowa - jakież było jego zdziwienie, gdy powiadomiłam go o braku kapusty wewnątrz garnka ;-) Składniki (6 porcji): 500 g karkówki bez kości 2,5 l wody włoszczyzna: korzeń pietruszki, mały seler, zielona część pora, 1 duża marchew pomidory w puszce 400 g kiełbasa owędzana(...)oczkach: marchew, seler, pietruszkę, czosnek oraz zieloną część pora. Pomidory zblendować na gładką konsystencję, dołożyć do garnka razem z koncentratem. Gotować 30 minut. Uzupełnić w razie konieczności przyprawy. W tym czasie kiełbasę, cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu przez 10 minut, dołożyć starte na drobnych oczkach ogórki i jeszcze przez 10 minut smażyć. Dołożyć do zupy i gotować
Poezja Smaków - blog kulinarnydziesiątkę, ponieważ nadała zupie aksamitną i lekko słodkawą nutę. A mnóstwo warzyw sprawiło, że zupa nie jest banalna w smaku i ładnie się prezentuje na talerzu. Składniki: 1 skrzydełko 1/2 cebuli 4 duże pieczarki 2 średnie marchewki 4 średnie ziemniaki mały kawałek selera i pora 1 litr wody kilka różyczek kalafiora 2 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy 1/2 łyżki(...)mąki 70 ml śmietany kremówki sól, pieprz, vegeta, majeranek Do garnka wlewamy litr wody i wrzucamy skrzydełka. Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, seler i por. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Na patelni rozpuszczamy odrobinę tłuszczu i wrzucamy posiekaną połówkę cebuli. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy tak długo
My simple kitchenrzeczy. Prosiła mnie od dłuższego czasu o zrobienie tej zupy, przy czym poddałam się, gdy powiedziała że jak ja zrobię to będzie na pewno pyszna, taa…. Zrobiłam tą zupę i Miśka podsumowała, że nawet lepsza niż w przedszkolu, a zapewniam, że z Jej strony to największy komplement bo po pierwsze kocha przedszkole, a po drugie jada tylko spaghetti(...)ryżowy Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na gorącą oliwę do dużego garnka. Marchew, ziemniaki i seler kroimy w kostkę, dorzucamy do cebuli, mieszamy i przyprawiamy. W między czasie gotujemy w czajniki około 1,5 wody (będzie szybciej- zawsze tak robię i mam gotowe zupy w max 30 minut). Gdy ziemniaki zaczną już puszczać skrobię (około 5 minut) zalewamy wodą. Przykrywamy
greenscarfproponuję KREM Z BROKUŁÓW smaczna i pożywna zupa, którą można podawać np. z grzankami. SKŁADNIKI: 1 duży brokuł najlepiej bez rdzenia 2 skrzydełka, udko lub inne mięso, może być wieprzowe 4-5 ziemniaków 1 średni seler 1 pietruszka nać pietruszki do ozdoby(...)Dodać drobno pokrojone warzywa, przyprawy i gotować, aż warzywa zmiękną. Wyjąć kurczaka i liście laurowe i dokładnie wszystko zmiksować (można miksować z mięsem- kwestia gustu ). Zupa powinna być gęsta, ale nie aż tak, żeby łyżka stała. Śmietankę dodawać bezpośrednio do miseczek lub talerzy i ozdabiać natką pietruszki. Jeśli zamiast śmietany dodacie jogurt to krem
Kuchnia Beaty