Wczoraj właśnie odwekowaliśmy ostatni słoik tej zupy. Genialna. Znacie kogoś kto nie lubi jarzynowej? Ja nie. Z reguły jadłam ją zawsze z ziemniakami, tym razem wylądowały w niej kluski kładzione. Nie no, super, naprawdę super. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 marchewki 1 korzeń pietruszki pół małego selera 300 g mrożonego kalafiora pół pęczka natki pietruszki(...)gęste, dolejcie wody, jeżeli za rzadkie, odrobinę mąki. Marchewki, białą pietruszkę i seler kroimy w kostkę tej samej wielkości, wrzucamy do bulionu, gotujemy jakieś 10 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy różyczki kalafiora, gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie łyżeczkę zanurzamy w gotującej zupie, nakładamy nią porcję ciasta i z powrotem wkładamy do zupy
Kardamonovyzobaczycie jadalne kasztany w sklepie kupcie je chociaż na próbę! Zupa z kasztanów i warzyw z mlekiem kokosowymi, składniki na 2-3 porcje: 250 g kasztanów jadalnych 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego 1 cebula 1 duży ząbek czosnku mała marchewka gruby plaster korzenia selera 1 mała pietruszka 500 ml rosołu lub bulionu warzywnego 1/2 szklanki mleka kokosowego pierz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: (ok. 3 litry czystego barszczu) Buraki kg ( obranych, najlepiej podłużnych) Marchew Seler ćwiartka Pietruszka Jabłka 2 Cebula Czosnek 6 ząbków Majeranek 3 łyżki liść
Kulinarne przygodySkładniki: - 2 ćwiartki z kurczaka - 2 spore marchewki -pół selera - kawałek pora - plaster buraka - przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, suszona natka pietruszki, przyprawa w
Kulinarne blogowaniePyszna zupka pomidorowa z dodatkiem pieczarek. 0,5 kg pieczarek marchewka ,kawałeczek selera, pietruszki lub mrożona mieszanka warzyw około 20-30 dkg makaronu 2
Moje domowe kucharzenieKuchnia włoska Składniki pół szklanki białej fasoli 1 por gałązka selera naciowego 1 cebula ¼ główki włoskiej kapusty plaster dyni 2 ziemniaki 2 pomidory kilka gałązek
R'n'G KitchenDelikatna i bardzo kremowa. Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 mały seler 1 łyżka masła 3 średniej wielkości ziemniaki 1,5 l bulionu warzywnego
R'n'G KitchenSkładniki bulion drobiowy, 2 l marchewka, 2 szt pietruszka, 1 szt seler, 1/2 szt botwinka, 2 pęczki buraczki
Gotowanie moimi oczamiSkładniki: 0,5 kg żeberek 2 szklanki kaszy marchew pietruszka natka pietruszki seler liść lubczyku sól pieprz Wykonanie: Kości zalać dużą ilością wody, zagotować. Gdy na
PychotkaaaSkładniki: udko z kurczaka marchewka, pietruszka cebula ćwiartka selera 2 ząbki czosnku kilka ziemniaków 2 pęczki koperku łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżki śmietany 12
Gaździnka warzyaromatu. W garnku znalazło się również miejsce na malutkie pulpeciki dzięki czemu zupa stała się ciekawsza. Zupa jarzynowa z koperkiem i pulpecikami składniki: wszystkie warzywa mają być młode 250g mielonego mięsa pieprz ziołowy pęczek koperku 1 kalarepa garść żółtej fasolki 1 mały seler 6 marchewek 2 pietruszki 6-8 ziemniaków sól, pieprz 1,5l wody wykonanie: Wszystkie warzywa kroimy(...)posiekanego koperku.i formujemy małe kuleczki. Gotowe pulpeciki wrzucamy do warzyw gdy woda zacznie wrzeć. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut. warzywa powinny być miękkie, ale nierozgotowane. Na koniec do zupy dodajemy posiekany koperek, sól i pieprz do smaku. Smacznego
Przysmaki KarolkiSKŁADNIKI: 8 skrzydełek 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 mały por 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 800 g pieczarek natka pietruszki łyżeczka suszonego lubczyku szklanka śmietanki 30-36% sól i pieprz do smaku 1,5 litra wody PRZYGOTOWANIE: Do misy multicookera wlać wodę. Dodać umyte i pokrojone warzywa (jeśli trzeba obrać). Dołożyć(...)przyprawy. Zamknąć klapę i ustawić program SOUP i czas 40 minut. Na sam koniec dodać śmietanki i zmiksować. Z racji tego iż ostatnio blender całkiem stracił życie to zmiksowałam zupę w thermomixie. Oczywiście miksujcie zupę po usunięciu z niej skrzydełek. Zupę dodatkowo udekorowałam chipsem z pieczarki
ClauditteMissCookingpokrojone w kostkę, umyte ziemniaki, gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy do tego starte na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę, seler i ogórki kiszone, a także zalewę z ogórków, wszystko gotujemy 5 minut. Pod koniec wrzucamy poszatkowany koperek i świeżo mielony pieprz. Jeżeli zupa jest mało słona, doprawcie ją. Przed podaniem wlewamy śmietanę
KardamonovyPrzepyszna wręcz niewalająca smakiem i aromatem. Idealna na chłodne dni, sycąca zupa gołąbkowa. Jeżeli jeszcze jej nie gotowaliście to najwyższy czas ją przygotować. Polecam. SKŁADNIKI : 300 g kapusty białej 300 g mięsa mielonego 1 cebula 4 łyżki oleju 1 marchew, kawałek selera i selera naciowego 3 ząbki czosnku por ( biała część ) 100 g 1 woreczek ryżu(...)seler naciowy, miksujemy 10 s / o 5, następnie wlewamy olej i podsmażamy około 3 minut, temperatura 100 %. Dodajemy mięso, kostkę rosołową i podsmażamy jeszcze 8-10 min. Dodajemy całą jarzynę, liść, ziela i pieprz w ziarnkach, wodę, jarzynkę, przecier i ryż. Zamykamy dzban i gotujemy 20 minut 120 %. Po 15 minutach temperaturę zmniejszamy an 80-90 %. Zupę doprawiamy
Kulinarne Fantazje Mariolisoczewicy, a dla tych co jej dotąd nie jadali będzie od razu wyszukane ;-) Zupę robi się dosłownie chwilę, a jest przepyszna. No i przez to, że jest zmiksowana nawet największe niejadki nie mają się do czego przyczepić ;-) SKŁADNIKI 2 marchewki 2 pietruszki 1/3 selera 1 cebula 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 l wody lub bulionu (może być też poniedzielny(...)pietruszkę, selera i cebulę obieramy, kroimy w dowolne kawałki. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy listki, ziele, sól i gotujemy do miękkości. Do miękkich warzyw dodajemy soczewicę i gotujemy aż całość zacznie się rozgotowywać. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wkładamy do rondelka z grubym dnem i lekko rozsmażamy, a następnie przekładamy do zupy. Całość zagotowujemy
Czary - gary w kuchni