Jeśli ktoś zechce skorzystać z tego przepisu, a nie przepada za zupami bardzo gęstymi, powinien dodać mniej grochu, albo więcej wody. Grochówka na wędzonym udku i kiełbasie Składniki: 1 wędzone udko kurczaka 2 szklanki łuskanego grochu 3 ziela angielskie liść laurowy marchew pietruszka kawałek korzenia selera 3 średnie ziemniaki łyżka oleju – jak najmniej, żeby tylko kiełbasa się nie przypaliła(...)selera obrałam, umyłam i starłam na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrałam, umyłam, pokroiłam w kostkę. Kiedy groch był mięciutki i rozpadał się, dodałam startą włoszczyznę i ziemniaki. Kiełbasę pokroiłam w kostkę, wrzuciłam na rozgrzany olej. Cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę i dodałam do kiełbasy. Kiedy się zrumieniła, dodałam zawartość patelni do rondla. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Zupę doprawiłam
Kuchenne zapiski EdytyWszyscy uwielbiamy zupę pomidorową, ale nie ma to jak taka prawdziwa na świeżych pomidorach z dodatkiem ryżu lub makaronu trudno się jej oprzeć.... Smacznego :) SKŁADNIKI : 2 skrzydełka 2 marchewki kawałek selera i pora 2 cebule ok. 7-8 dojrzałych pomidorów słoiczek przecieru pomidorowego jogurt naturalny lub śmietana do podbicia przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, bazylia jeden listek laurowy(...)nitki lub ryż, kostka rosołowa WYKONANIE : Skrzydełka myjemy i zalewamy ok 1-1,5 l wody, gdy zrobi nam się piana zbieramy ją i dodajemy obraną marchew, pora, selera i okopconą cebulę oraz liść i ziarenka. Gotujemy na małym ogniu. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Pomidory myjemy i kroimy na mniejsze części, dodajemy
Pani na desermięsnymi kulkami ugotowana na wywarze w wersji „lajt”. Przyprawiona lubczykiem, gałką muszkatołową i majerankiem. Zapisz przepis Drukuj Składniki Zupa 500g mięsa drobiowego z kością (najlepiej grzbiety, szyje, skrzydła, itp.) 2 średnie / 4 małe marchewki (250g) 1 średnia cebula (150g) kawałek korzenia selera (150g) kawałek pora (100g) mały pęczek lubczyku (patrz zdjęcia) 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego(...)dużego garnka wlewamy 4 litry wody. Wkładamy mięso, dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli i zaczynami podgrzewać. Gdy woda zbliżać się będzie do wrzenia odszumowujemy jak bulion . Dodajemy marchewkę, seler, cebulę i pora oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz ziarnisty i lubczyk. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy powoli pod częściowym przykryciem przez 2 godziny i 15 minut. Jeśli
Kulinarna Pokusapolecam i Wam jej przyrządzanie. Tym bradziej, że jest to jedna z prostszych zup, a jej przyrządzenie nie zajmie wiele czasu. Składniki: 1/2 kg kości wieprzowych (typu gwizdki np.) 2-4 pęczki kopru (w zależności od wielkości) 1 spora marchew 1 niewielka pietruszka 1/4 niewielkiego selera 5-6 plastrów pora 6-7 średnich ziemniaków woda 4-5 łyżek śmietany(...)się oczywiście pozbyć szumowiny przed ich zagotowaniem. Doprawiamy go listkiem, plastrami pora, vegetą, pieprzem oraz solą - jeśli potrzeba. Koper siekamy drobno. Kiedy mięso odchodzi od kości, wyciągamy je z zupy. Po obraniu kości mięsko możemy wrzucić z powrotem do zupy jak i wykorzystać do przyrządzania pysznych pierogów. Wrzucamy startą na grubej tarce włoszczyznę oraz koper. Gotujemy ok 10 minut
Kuchnia po mojemuNastał czas kiedy za oknem jest zimno, a człowiek potrzebuję rozgrzania. Zachęcam do wypróbowania zupy z pieczonej dyni piżmowej i ryżu. Bardzo rozgrzewająca i sycąca. Gwarantuję, że każdy sięgnie po dokładkę! Składniki: 1 dynia piżmowa 2 skrzydłka kurczaka włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler 2 łyżki ryżu białego (suchego) przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz ziarnisty, pomidory suszone, jarzynka(...)wodzie. Po upieczeniu, dynię studzimy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze porcje i wrzucamy do gotującego się bulionu. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy. gotujemy jeszcze ok. 5 minut, aby zupa nabrała większego smaku i aromatu. Smacznego
Truskawkowa Fiestapyszną zupę wcale nie potrzebujemy dużo czasu ani wyszukanych składników. Wystarczy szybki przegląd lodówki i zupa stoi na ogniu. Tu moja propozycja smakowitej i bardzo kremowej zupki. Polecam ugotować jest pyszna :) SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: 1 por 6 ziemniaków mała marchewka kawałek selera i pietruszki mała cebula łyżka serka topionego po 2 ziarenka ziela angielskiego, pieprzu i listka laurowego(...)liście laurowe. Przykrywamy i gotujemy do miękkości warzyw, wsypujemy oregano i majeranek. Jeśli jest potrzeba możemy dolać rosół. Następnie wyciągamy listek ziele i pieprz, wszystko dokładnie blendujemy. Zupę ponownie podgrzewamy, dodajemy serek topiony i mieszamy żeby się rozpuścił. Przyprawiamy do smaku. Zupę podajemy z grzankami lub makaronem. GRZANKI: Chleb kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju z wszystkich
Pani na desermasła 200 g śmietany 18% sól makaron Sposób wykonania: Mięso wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy. Gdy zacznie wrzeć ściągamy pianę z wierzchu i wkładamy obraną marchew, pietruszkę, seler i cebulę (wszystko w całości). Dodajemy lubczyk, ziele angielskie , listki, pieprz i sól. Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż włoszczyzna zmięknie. W tym czasie kroimy pieczarki w plastry(...)smażenia oprószamy je solą. Gdy warzywa są już miękkie, odławiamy je z wywaru razem z mięsem. Marchew kroimy np. w półkrążki a mięso w plastry. Wrzucamy z powrotem do zupy. W osobnej miseczce łączymy śmietanę z niewielką ilością gorącej zupy i wlewamy do całości. Podajemy z ulubionym makaronem
Qchnia po prostuodwiedzimy Włochy z polskim, ziemniaczanym akcentem. Zamiast makaronu w zupie pływają ziemniaki, marchew i pietruszka. Wypróbujcie sami! :) Zupa pomidorowa inaczej Potrzebujemy: 2 przeciery pomidorowe (każdy po 500 g) 1 duża cebula 2 średniej wielkości ziemniaki 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) mały kawałek selera (korzeń) 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek 600 ml wody Przyprawy: 1 łyżeczka(...)dodajemy 2 przeciery pomidorowe, rozgnieciony w prasce ząbek czosnku oraz przyprawy kuchni włoskiej. Dodajemy także łyżeczkę cukru i wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze ok 5-7 minut. Zupę najlepiej podawać z kleksem śmietanki sojowej. Smacznego
Bananowe Polebrzmi wspaniale? Musicie uwierzyć mi na słowo, że to połączenie smaków i tekstury kremowej zupy z chrupiącą grzanką równie wspaniale smakuje ;) Czas przekopać zamrażalki i wyczarować coś absolutnie przepysznego! Zimowy krem z zielonego groszku Potrzebujesz: 400g mrożonego zielonego groszku Hortex 1 cebulę 1 łodygę selera naciowego 70g białej części pora 2 listki laurowe 1,5 łyżeczki otartej suszonej mięty 450ml(...)łyżki posiekanej natki pietruszki 25g tartego parmezanu 2 łyżeczki posiekanych płatków migdałów 2 łyżeczki oliwy Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę obierz i pokrój w ósemki, pora pokrój w plastry, a seler naciowy na kilka mniejszych części. 2. Pokrojone warzywa umieść razem z groszkiem w garnku, zalej bulionem, dodaj listki laurowe i gotuj na średnim ogniu przez 20mi. 3. Do ugotowanych warzyw
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPyszna zupa fasolowa z przepisu Mamy z kiełbasą i boczkiem - taką lubimy najbardziej :) SKŁADNIKI 500 g fasoli Piękny Jaś laska kiełbasy podlaskiej 150 g boczku wędzonego 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1/2 pora 1 cebula 2 łyżki mąki 1 łyżka masła sól, pieprz majeranek PRZYGOTOWANIE Fasolę moczymy przez noc w garnku zalewając wodą. Uzupełniamy wodę(...)miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. W tym czasie przygotowujemy zasmażkę. Roztapiamy masło i dodajemy drobno pokrojoną w kosteczkę cebulę. Przesmażamy i rozprowadzamy mąkę. Dodajemy zasmażkę do zupy i jeszcze parę minut gotujemy. Podajemy zupę z pokrojoną marchewką. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeselera, 3 ziemniaki, ząbek czosnku, cebula, bulion warzywny, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, łyżka majeranku, łyżka mąki. Wykonanie: Fasolę namoczyć na noc, następnie gotować w wywarze warzywnym z dodatkiem, czosnku, cebuli, majeranku, ziela , liścia laurowego . Po pewnym czasie, jak fasola zaczyna robić się miękka, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa. Zupę zagęszczamy
Anioły w kuchnitakie dary Koleżanka przyniosła mi szczaw. Od razu przyszła mi na myśl zupa szczawiowa, taka jaką robiła nam mama i babcia gdy byliśmy mali. I udała mi się zupka – rewelacyjnie Składniki: szczaw jajka ugotowane na twardo 2 skrzydełka z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka mały kawałek selera sól pieprz śmietana 18% mąka W garnku z wodą gotuję wywar
MojaQchnia.plczasie powinny widocznie i mocno zmięknąć, seler stanie się szklisty, a całość powinna się lekko przyrumienić i zrobić mocno aromatyczna. Wsypujemy do wysmażonego soffritto płatki chili, bazylię i oregano, dodajemy gwiazdkę anyżu, mieszamy. Próbujemy i lekko dosalamy do smaku – jeśli macie bardzo słony rosół pomińcie ten krok a zupę w miarę potrzeby osólcie na koniec. Wsypujemy wędzoną paprykę i wlewamy(...)uzupełniamy zupą i warzywami . Całość posypujemy świeżo startym twardym serem i świeżymi ziołami – natką pietruszki i świeżą bazylią. SKŁADNIKI 4 duże lub 5 mniejszych porcji 1 litr domowego rosołu 1 puszka 400g pomidorów w passacie pomidorowej 5 białych kiełbas surowych (ok. 500g) 1 łyżka ziaren kopru włoskiego 1 średnia cebula 120g 1 duży ząbek czosnku 2 łodygi selera naciowego 100g
Karo in the KitchenLubisz pyszne, rozgrzewające i treściwe zupy? Ta zupa z kurczakiem i ryżem właśnie taka jest. Do mojej zupy użyłam czarnego ryżu ale możesz zmienić go właściwie na dowolny gatunek. Zajrzyj także do innych moich przepisów na zupy: – zalewajka – flaki – zupa kurkowa – pyszna zupa cebulowa z grzanką – genialna zupa z białej cebuli – musisz jej spróbować(...)białych szparagów – zupa krem z fenkuła – najbardziej klasyczny krem z pomidorów – góralska kwaśnica ZUPA Z KURCZAKIEM I RYŻEM Ilość porcji: 6 Przygotowanie: 40 minut Składniki: – 2 szklanki gotowanego kurczaka porwanego lub pokrojonego w kostkę (możesz użyć kurczaka z rosołu lub kurczaka pieczonego) – 2 szklanki gotowanego dzikiego ryżu (do tej zupy możesz użyć właściwie dowolnego ryżu
nietylkopasta.plminut. W międzyczasie pokroiłam w drobną kostkę marchew,pietruszkę i selera. Podsmażyłam warzywa na maśle. Wrzuciłam je do garnka. Posoliłam i dodałam pieprz. Wyjęłam skrzydło,liście i ziele angielskie. Po około 10 minutach dodałam brokuły. Następnie pokrojonego pora. Czas na pokrojone ziemniaki. Dodałam koncentrat pomidorowy. Pokroiłam i dodałam do zupy mięso ze skrzydła. Można podawać z łyżką śmietany i posypać
potrawyregionalne