zupa z selera - 5925 przepisów (strona:196/395)

zupa wzmacniajaca pełna warzyw i ziół na pobudzeniu układu odpornościowego 126

zupa pełna  warzyw i ziół na pobudzeniu układu odpornościowego, curry, kurkuma, czosnek itp..   Składniki 2 słodkie cebule 4 filiżanki brokułów (posiekane) 2 marchewki (obrane i pokrojone w plastry) 1 łodyga selera (posiekane) 1 łyżeczka curry w proszku ⅛ łyżeczki kurkumy ¼ łyżeczki kolendry ⅛ łyżeczki cynamonu ¾ łyżeczki czosnku w proszku ¼ łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki mielonego cebula suszona(...)garnka i dodać wszystkie pozostałe składniki oraz pozostałe 4 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut z pokrywką. Po 15 minutach odlać 2 szklanki zupy i zblęndować Niech zupa ostygnięcia na kilka minut w lodówce. Następnie połączyć obie zupy w garnku.Gotować przez 5 do 10 minut ,do połączenia smaków

w mojej kuchni
Kapuśniak na boczku 171

gotowania boczku wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, 2 marchewki, 1 pietruszkę i kawałek selera. Wszystko razem gotujemy 20 min. W tym czasie pokrojony boczek podsmażamy na oleju, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę i wszystko lekko rumienimy. Po 20 min dodajemy do zupy razem z ugotowaną i pokrojoną kapustą, listkami laurowymi, zielem angielskim, czosnkiem (w całości) i grzybkami. Całość

Kulinarna Patilogia
Botwinka 139

seler i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pora umyć i pokroić w półplasterki. Zalać warzywa wodą i doprowadzić do wrzenia. Kiedy się zagotują, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kostkę rosołową. Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście. Posiekać, buraczki pokroić w kosteczkę. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną botwinę i gotować, aż buraczki zmiękną. Doprawić zupę cukrem

kulinarnyJa
Pomidorówka ze świeżych pomidorów 132

Pomidorków u nas pod dostatkiem, więc najwyższa pora przygotować zupę ze świeżych pomidorków, która po brzegi wypełniona jest smakiem i aromatem :) Składniki: - 5 średnich pomidorów - 2 litry wody - 1 ćwiartka z kurczaka - 1/2 cebuli - pęczek zieleniny: natka pietruszki, kilka listków lubczyka i selera - 1/2 szklanki mleka - 1/2 szklanki śmietany 18 % - sól i pieprz Przygotowanie: Ćwiartkę z kurczaka, zieleninę oraz cebulę(...)przecieramy je przez sito, bądź blendujemy. Przecier pomidorowy łączymy z przygotowanym bulionem, wcześniej wyciągamy zieleninę oraz cebulę. Śmietanę mieszamy z mlekiem, hartujemy gorącym bulionem i dodajemy do zupy. Mieszamy doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy

Zainspirowana w kuchni
A'LA FLACZKI Z KURCZAKA 90

smakuje prawie jak tradycyjne flaki :) Pyszna, aromatyczna, pożywna, rozgrzewająca zupa. W sam raz z pajdą chleba lub świeżą bułką. Kto jeszcze nie robił, albo nie lubi flaków wołowych to polecam spróbować tej wersji ;) Składniki: * 3 udka drobiowe * 2,5 litry wody * 1 marchewka * pół korzenia pietruszki * ćwiartka niedużego korzenia selera * kawałek zielonej części pora * 4 liście laurowe (użyłam  Skworcu(...)wywaru wyjąć por, seler i pietruszkę (można użyć do sałatki). Wyjąć także mięso, wystudzone mięso oddzielić od kości, pozbyć się skóry a samo mięso pokroić w drobne kawałki. Mięso dodać do wywaru, wsypać majeranek i przyprawę do flaków, zagotować. W między czasie przygotować na patelni zasmażkę z masła i mąki. Zasmażkę dodać do zupy, wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą

Zrób to smacznie
Zupa z kurczaka ze szparagami i ryżem 176

dania i świetnie się przy tym bawię. Była już zupa (poniżej przepis), a dzisiaj korzystając z wolnego dnia w pracy wymyśliłam dwie sałatki i kosztując je byłam zaskoczona, że są tak smaczne! Przepisy wkrótce na blogu... Składniki: 1 udko lub ćwiartka z kurczaka 2 średnie marchewki lub pęczek młodych ½ selera ½ cebuli pęczek zielonych szparagów 1 mała papryczka chili(...)starty na drobnej tarce seler, pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Po 10 minutach dodać pokrojone na kawałki (bez zdrewniałych końcówek) szparagi – najpierw środkowe części, a po 3 minutach końcówki. Na końcu wrzucić posiekaną natkę pietruszki, zioła, jarzynkę oraz sól. Zabielić śmietanką. Udko wyjąć, obrać z kości i skóry, a mięso dodać do zupy. Zupę podawać gorącą

Czerwień i błękit
Zupa ogórkowa na wędzonce 144

także zupę z ogórków małosolnych . Tym razem do zupy ogórkowej wykorzystałam wywar z wędzonki. Trochę się obawiałam takiego połączenia ale niepotrzebnie bo ogórkowa na wędzonce wyszła bardzo smaczna i nabrała ciekawego posmaku. składniki: 700 g wędzonych żeberek lub kości 1 marchewka 1 cebula 3 listki laurowe pęczek włoszczyzny (liść pora i selera, natka pietruszki) 3 l wody 1 słoik przecieru

Monia miesza i gotuje
Pikantna zupa chrzanowa na wędzonce z białą kiełbasą i jajkiem 80

Idealna zupa na mroźne dni. Super rozgrzewająca i wzmacniająca odporność. Ilość dodanego chrzanu zależy od ciebie, w zależności jaką ostrość preferujesz. Zupa syta, więc doskonale się sprawdzi jako wystarczające danie obiadowe dla całej rodziny. SKŁADNIKI ( 4 porcje) ·        1-2 kości wieprzowe wędzone, bądź żeberka ·        4 surowe białe kiełbaski(...)dwie większe) ·        1 marchew ·        1 pietruszka ·        kawałek selera ·        2 średnie cebula ·        4-5 ziemniaki średniej wielkości ·        100 ml kwaśnej śmietany

Calzonella.com
Zupa jesienna- Z sokiem z wyciskarki wolnoobrotowej 194

nawet pieprzu dałam ziołowego. Bardzo smaczny, dodałam go do zupy :)    Składniki :) żołądki drobiowe 800 g pomidory 4 szt papryka świeża 1 szt pieczarki 20 szt masło 100 g ziele angielskie 3 szt liść laurowy 3 szt sól i pieprz do smaku marchew 2 szt seler 100 g por 100 g pietruszka 100 gram czosnek 3 ząbki wino(...)Włoszczyznę ziele i liść laurowy gotowały się na małym ogniu razem do momentu gdy żołądki były już miękkie. Pieczarki pokroiłam w plasterki i podsmażyłam na maśle. dodałam je do zupy. Wyciskarka wycisnęła mi sok z 4 pomidorów i jednej świeżej papryki , dodałam do zupy razem z pulpą której było niewiele i była smaczna. Zupkę gotowałam na małym ogniu doprawiając solą

Różowa kuchnia
Zupa z jarmużem 83

dość, że smaczna, to jeszcze szybka i prosta w wykonaniu. Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 4 ziemniaki 2 udka kurczaka wędzonego 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 słoika jarmużu konserwowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie Warzywa obieramy, kroimy tak, jak lubimy. U nas zawsze różne struktury. Ziemniaki obieramy(...)wodą ( 1,5 l ), dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i ½ łyżeczki soli. Gotujemy 20 min, następnie dodajemy jarmuż. Po 5 min dodajemy zahartowaną śmietanę, wymieszaną z mąką. Dokładnie łączymy. Zupę do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Zupa fasolowy mix 235

Pożywna, smaczna i kolorowa zupa dla amatorów wszelkich rodzajów fasoli. Doprawiona czosnkiem wspaniale rozgrzewa i uodparnia. Składniki 1 puszka mix fasoli z cieciorką firmy Bonduelle 1 puszka fasoli gotowanej na parze firmy Bonduelle 1 marchewka 1/2 pietruszki kawałek selera 4-5 ziemniaków 1 czerwona papryka koncentrat pomidorowy 1 ząbek czosnku 1,5 l bulionu warzywnego sól pieprz natka pietruszki kurkuma(...)dorzucamy dopiero po 15 minutach. 3. Dokładamy przeciśnięty czosnek, koncentrat pomidorowy, curry i kurkumę. 4. Kiedy ziemniaki będą miękkie, wrzucamy opłukaną fasolę i mix z cieciorką. 5. Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem i zagęszczamy mąką wymieszaną w 1/5 szklanki wody. 6. Podajemy z poszatkowaną, świeżą natką pietruszki. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Zupy Tagged: Bonduelle , ciecierzyca , fasola , na szybko , zupy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Botwinka - wiosenna zupa z młodych buraków. 141

swojego ulubionego.  Botwinka - wiosenna zupa z młodych buraków. Składniki na około 6 porcji. Zupa: 2 litry rosołu pęczek 0,5 kg świeżej botwinki z korzeniami (lub dwa, jeżeli są to małe pęczki) włoszczyzna: 1 duża marchew, 1 duża pietruszka, plater korzenia selera sól i pieprz łyżka majeranku suszonego do podania: gotowane młode ziemniaki 100 ml śmietany 12 % do zabielenia(...)młode, można je dołożyć do garnka razem z botwiną.  Całość doprawić do smaku pieprzem, solą oraz majerankiem i gotować do miękkości przez kilka minut.  W kolejnym kroku zupę zabielić śmietaną z dodatkiem mąki.  Na końcu dodajemy ocet lub sok z cytryny.  Smacznego obiadu

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kremowa zupa szczawiowa – bez zabielania 194

warzywa złagodzą smak zupy i nadadzą jej kremową konsystencję. Zupa szczawiowa smakuje doskonale podana z ugotowanym na twardo jajkiem. Z samym żółtkiem możemy ją podawać dziecku od 9 miesiąca życia. Z całym jajkiem dzieciom po ukończeniu 11 miesiąca życia. pęczek szczawiu 2 marchewki 2 małe pietruszki 1 cebula kawałek selera biała część pora 4 ziemniaki sok z połowy cytryny(...)kostkę marchewkę, pietruszkę oraz selera. Cebulę obieramy, opalamy nad gazem i dorzucamy do garnka. Doprawiamy łyżeczką soli. Warzywa gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pora pokrojonego w talarki. Całość gotujemy kolejne 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Warzywa blendujemy. Dodajemy pokrojony szczaw i gotujemy jeszcze 5 minut. Zupę doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem

Dieta bez mleka
Klasyczny barszcz ukraiński :) 175

jakie zupy preferujecie ? Pochwalcie się, a tym czasem lecimy gotować barszczyk :)  Barszcz ukraiński z fasolą (4-5 osób) Składniki: 4 średnie ziemniaki 4 buraki gotowane 1 puszka fasoli białej 1/3 niewielkiej kapusty pekińskiej 2 marchewki 1/4 opakowania mrożonej zielonej fasolki 1 duża cebula 1 por (zielona część) 2 ząbki czosnku 1 mały seler (bulwa) 1 kostka dobrego bulionu warzywnego(...)wodę do zagotowania. W tym czasie obieramy ziemniaki, marchewkę, seler. Kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Obieramy czosnek i  cebulę, kroimy na mniejsze części i również wrzucamy do garnka. Jak już woda się zagotuje dodajemy mrożoną fasolkę i górną zieloną cześć pora, wcześniej dobrze wymytą. Zmniejszamy ogień, aby zupa nie gotowała się mocno tylko delikatnie. Teraz dodajemy kostkę

vegetanie
Pyszne minestrone 152

makaronem czy ryżem bardzo dobrze smakuje. Nazwa od słowa włoskiego ministra (zupa) pochodzi i zawsze wychodzi. Warzywa, każdy dodaje swoje ulubione i wówczas wyjdzie „pyszne minestrone”.  Składniki: 100 g pietruszki korzeń, 50 g pora, 80 g papryki czerwonej, 200 g marchwi, 70 g selera, 3 cebule szalotki, 100 g fasoli szparagowej, 3 łyżki oliwy z oliwek(...)drobnego makaronu np. literki, świeża bazylia, świeża szałwia, pieprz do smaku, ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku, parmezan, sól do smaku. Przygotowanie: Marchew, pietruszką, cebulę, kroimy w dużą kostkę, paprykę, selera w drobną, a pora w plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na nim przygotowane warzywa, (bez fasoli szparagowej) często mieszamy. Do warzyw wlewamy pomidory z puszki, mieszamy i dusimy

Moniki Smakołyki