wodą. Dodajemy pokrojoną w plastry marchewkę , starte na tarce na dużych oczkach selera i pietruszkę oraz pokrojony w półplasterki por. Wrzucamy ziele, pieprz, listem, dodajemy sól. Gotujemy ok 20 minut. * Na patelni szklimy posiekaną cebulę, dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażone dodajemy do zupy wraz z koncentratem pomidorowym, mieszamy. Dokładamy również ryż. Próbujemy , doprawiamy obiema paprykami , solą
Z Majeczką w kuchnidzikiego. Znaleźć go można w ciemnych miejscach w lesie. Składniki: włoszczyzna ( mały kawałek selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, 1 mały por) 1 opakowanie świeżego albo mrożonego szpinaku w liściach listki z 4 młodych pokrzyw 1 pęczek czosnku dziwnego śmietanka do zabielenia zupy 1 łyżka tartego chrzanu sól, pieprz 1 łyżka masła Gotujemy bulion na włoszczyźnie. Gdy warzywa będą miękkie
Bon Appetit Małgorzatyaromatycznymi i sycącymi zupami, które w te chłodne jesienne wieczory będą nas rozgrzewać. Zupą, która swoim kolorem dodaje jeszcze więcej rumieńców jesieni z pewnością jest ta z soczewicy. Spróbujcie :) Składniki: 250g czerwonej soczewicy 3 marchewki 3 duże ziemniaki duża cebula pierś z kurczaka łodyżka selera naciowego 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego ok 2 l bulionu 2 liście laurowe(...)ziela angielskie sól/ pieprz Przygotowanie: Kurczaka myjemy i wkładamy do garnka wraz z selerem, liściem laurowym i zielem angielskim, zalewamy bulionem. Gotujemy ok 10 minut. Cebule drobno siekamy w kostkę, szklimy na masełku i dorzucamy do bulionu. Marchew i ziemniaki obieramy. Kroimy marchew w plastry, ziemniaki w kostkę i dorzucamy do wywaru. Gotujemy kolejne 10-15 minut
ChilliJemySkładniki: 1/2 kg ziemniaków 25 dkg odgotowanych podgrzybków 3/4 szklanki mleka 2 marchewki liście selera, pora i pietruszki jarzynka, pieprz porcja rosołowa lub kości schabowe (można
czarrna od kuchniWigilijna grzybowa z suszonymi grzybami i łazankami. Pyszna zupa na świątecznym stole. Moja rodzina ją uwielbia. Grzyby sami zawsze zbieramy z myślą o świętach. Święta w moim domu są mocno grzybkowe bo je uwielbiamy. Już od dziecka zaszczepione miałam zbieranie i jedzenie grzybów. Uwielbiam zapach ich unoszący się w kuchni w święta. 2 garście suszonych grzybów 1 cebula(...)przesmażam na maśle klarowanym. Ziemniaki, marchew obieram i kroję w kostkę. Seler i pietruszkę obrane ścieram na tarce jarzynowej. Por drobno kroję. Do cebuli przesmażonej dodaję wszystkie warzywa i dalej chwilę smażę. Wlewam dwa litry wody, dodaję liście laurowe, ziele, i pokrojone grzyby, oraz wodę od grzybów. Zupę gotuję około 30 minut. Na końcu serek rozrabiam w kubku w niewielkiej
wesoła kuchniaSKŁADNIKI: 800-1000 g wątróbek drobiowych 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 1 duże jabłko 1 por 3 duże cebule 5 ziarenek ziela angielskiego
ClauditteMissCookingSkładniki: 450 g mrożonego szpinaku 250 ml bulionu warzywnego 50 g masła 200 g selera naciowego 1 cebula 50 g Mascarpone ząbek czosnku Przygotowanie
Gaździnka warzyJesienna zupa z białych warzyw z kremowym serkiem o smaku rukoli i pesto. Doprawiona gałką muszkatołową i białym pieprzem. Świetnie smakuje na ciepło z paluchem grissini owiniętym szynką prosciutto. Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 4 Składniki: 1 seler (ok. 300g), 1/4 kalafiora, 1 cebula, Kawałek pora (biała część), 2 pietruszki, 2 ziemniaki, 2 ząbki czosnku, 1 l bulionu(...)muszkatołowej, Sól i biały pieprz do smaku, 3 łyżki masła, 4 plastry prosciutto, 4 paluszki grissini, Szczypiorek do przybrania. Przygotowanie: W szerokim rondlu na zupę rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Pozostałe warzywa obrać, pokroić na małe kawałki (lub zmiksować w melakserze). Do cebuli dodać por, pietruszkę i kalafior, doprawić solą, pieprzem
SzczyptaSmaQDzisiaj kolejna letnia zupa z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Uwielbiam ten wiosenno-letni sezon, kiedy nasze menu zmienia się wraz z pojawianiem się na straganach kolejnych warzyw czy owoców. Tak więc dziś botwinka na zakwasie buraczanym , który właśnie odkryłam w lodówce. Została mi resztka schowana gdzieś głęboko w lodówce, nie może się przecież zmarnować ! Zakwas nadał botwince charakteru(...)garnku podgrzewamy bulion. Dodajemy do niego marchew, pietruszkę i selera pokrojone w drobną kostkę i ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę. Botwinkę dokładnie płuczemy i odcinamy z niej buraczki, które też kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do gotującej się zupy. Gdy warzywa będą miękkie dorzucamy łodyżki
Kulinarne przygody Gatityprzykład wieprzowych, wołowych) 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1/2 dużej cebuli mały kawałek pora 1 ząbek czosnku kilka gałązek kopru lub duża szczypta suszonego 1-2 suszone grzybki 3-4 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy po dużej szczypcie: pieprzu, soli, pieprzu ziołowego Link do filmu z przygotowania: Zupa ogórkowa z grzankami Przygotowanie: Przygotowanie wywaru : Mięso dokładnie myję
Uwaga Babcia Gotujepieczemy około 20 minut. W tym czasie do dużego garnka wlewamy około 2 litrów wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wrzucamy mięso, marchew, pietruszkę i selera. Solimy i gotujemy do miękkości. Dynię i paprykę wyjmujemy z piekarnika, a gdy przestygną obieramy ze skóry. Paprykę wrzucamy do bulionu a dynię kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy(...)smażenia wrzucamy do niej dynię. Pod koniec przyprawiamy zmiażdżonym czosnkiem, papryką w proszku, imbirem i curry. Tak przygotowaną dynię z cebulą dodajemy do gotującego się bulionu. Pod koniec do zupy wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie zestawiamy garnek z ognia, odławiamy mięso i za pomocą blendera miksujemy na gładki krem. Ponownie garnek stawiamy na ogniu
Qchnia po prostuSkładniki: - 1 udko z kurczaka - 3-4 pętka białej kiełbasy - 3 litry wody - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera (ok 30g) - 2 łyżki siekanego pora - 200-250ml śmietany 18% - 2- 3 łyżki mąki do zagęszczenia - przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz, łyżka majeranku, 1,5 łyżeczki chrzanu ze słoika (ostrego), 3 ząbki czosnku, łyżeczka octu(...)Przygotowanie: Ugotować wywar z udka. Dodać zielę i liść laurowy. Do gotującego się wywaru włożyć kiełbasę. Włoszczyznę pokroić w kosteczkę i wrzucić do zupy. Ugotowaną kiełbasę wyjmujemy, lekko studzimy, obieramy, kroimy w pół plastry i dodajemy do zupy. Smietanę hartujemy i zabielamy nią barszcz. Dodajemy chrzan i czosnek. Zagęszczamy zupę zawiesiną z mąki i gotujemy. Doprawiamy do smaku
Kulinarne blogowanieTradycyjna zupa grzybowa z ziemniakami. Bardzo aromatyczna dzięki kawałkom suszonych grzybów. Sycący i rozgrzewający posiłek w jesienno - zimowe dni. Składniki: 30 g suszonych podgrzybków i/lub borowików 5 dużych ziemniaków 2 marchewki pietruszka seler cebula ząbek czosnku garść natki pietruszki 2 listki laurowe i 2 ziela angielskie sól, pieprz 3 łyżki śmietany 18 % 2 łyżki oliwy Suszone grzyby wsypać do garnka(...)zalać 3 szklankami gorącej wody i odstawić na około godzinę. Następnie ugotować w tej samej wodzie, aż grzyby będą miękkie. Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić na małe kawałki, a cebulę i czosnek posiekać. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić na niej cebulę oraz czosnek, a potem wrzucić włoszczyznę i chwilę podsmażyć. Dodać ugotowane i pokrojone
wyzwania kuchennepietruszkę. Do garnka włożyć mięso,marchewkę ,pietruszkę ,seler ,zalać wodą i gotować do miękkości .Na wierz garnka włożyć sito .Do sita por ,brokuł i gotować warzywa na parze .Gotowy bulion przecedzić ,przestudzić .Zmiksować w blenderze warzywa z bulionem ,dodać śmietanę ,doprawić solą do smaku. Podawać z grzankami. Rozgrzewająca ,słoneczna ,lekka, pyszna zupa z porów i brokuła , dobra na zimne
mojej kuchnipietruszkę. Do garnka włożyć mięso,marchewkę ,pietruszkę ,seler ,zalać wodą i gotować do miękkości .Na wierz garnka włożyć sito .Do sita por ,brokuł i gotować warzywa na parze .Gotowy bulion przecedzić ,przestudzić .Zmiksować w blenderze warzywa z bulionem ,dodać śmietanę ,doprawić solą do smaku. Podawać z grzankami. Rozgrzewająca ,słoneczna ,lekka, pyszna zupa z porów i brokuła , dobra na zimne
w mojej kuchni