dorad, omijając z daleka nasze rodzime gatunki ryb. Nie jest to postępowanie słuszne, o czym właśnie ma wszystkich przekonać aromatyczna i pikantna zupa z naszego leszcza, którego dorodne okazy spotkać możemy w prawie każdym większym zbiorniku wodnym naszego kraju. składniki dla 6-8 osób(...)dodajemy pokrojone w cząstki pomidory i marchew posiekaną na plasterki i resztę selera pokrojonego w słupki. Warzywa smażymy przez 3-5 minut i zalewamy odcedzonym bulionem. Teraz dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, koncentrat pomidorowy i drobno posiekaną ostrą paprykę, gotując przez dalsze 10 minut. Na koniec do zupy dodajemy kawałki leszcza, doprawiamy ( ewentualnie) solą, ponownie zagotowujemy
Miód i pieprzrosołową Sprzymierzeniec każdej zapracowanej i zabieganej pani domu, bowiem przy jej pomocy zupę możemy ugotować w 15 minut. Kostkę rosołową dodajemy również do sosów, mięs, czy makaronów. Czy jednak zupa ugotowana na zlepku wzmacniaczy smaku, soli i chemicznych dodatków naprawdę jest taka smaczna? Ugotowanie prawdziwego, aromatycznego bulionu zajmuje trochę czasu. Nie ma drogi na skróty – wywar musi gotować się około(...)kostkę bulionową możesz dodawać do sosów, zup, gulaszu, dań warzywnych… Wszędzie tam, gdzie potrzebujesz wzmocnienia i podkręcenia smaku potrawy. Czym zastąpić vegetę? Kolejna niezastąpiona przyprawa uniwersalna. Bardzo wygodna, pasuje bowiem do każdego dania. Wiele osób przyprawia dania wyłącznie vegetą. Zerknij na jej skład: sól, suszone warzywa 15,5% (marchew, pasternak, ziemniaki, cebula, seler, natka pietruszki), wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, inozynian
Pani domowazupą cieszącą się wielką popularnością również w Polsce. Często robimy go w różnych wersjach np. z mięsem wołowym, białą kapustą, innym razem jak tutaj z boczkiem i kiełbasą – w zależności od tego, na co mamy ochotę i co jest w lodówce. Składniki 200 g fasoli 500 g buraków 2 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 1 kawałek selera(...)olejem, podsmażyć. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i umyć, dwa pierwsze warzywa pokroić w kostkę, seler pozostawić w kawałku. Mięso i warzywa dodać do fasoli z burakami, gotować 15 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pociąć w kostkę, wsypać do garnka, dodać 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli, gotować ok. 20 minut – aż zrobią się miękkie. Zupę doprawić solą, pieprzem oraz koncentratem
niecodziennikparyLubię połączenie niekonwencjonalnych smaków. Maj to miesiąc rabarbaru, szczawiu i ..... pokrzywy :) Składniki: włoszczyzna na bulion (połówka selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, por) 1 kg szczawiu 1 wiązanka młodej pokrzywy 1 cebula 2 gałązki rabarbar u 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki śmietanki kremówk 2 łyżki masła pieprz ugotowane na twardo jajka - ilość wg uznania Składniki(...)olejem). Wlewamy ciasto na patelnię i smażymy przez chwilę z obu stron. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania ciasta. Gotujemy bulion z włoszczyzny. Gdy włoszczyzna będzie miękka wyciągamy ją z zupy . W osobnym rondelku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy do wywaru. Dodajemy także umyty i drobno pokrojony szczaw. Gotujemy około 20 minut. Następnie podsmażamy na maśle posiekaną
Bon Appetit MałgorzatyRoman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Miała być zupa z maślaków. Niestety, wszystkie okazały się robaczywe, więc trzeba było naprędce coś wymyślić ze składników, które były pod ręką. Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler korzeniowy 1 por 1 cebula 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 kg białej kapusty(...)godzinę na wolnym ogniu. Kapustę grubo szatkujemy, fasolę odcedzamy z zalewy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Z bulionu wyjmujemy warzywa, wrzucamy ziemniaki, gotujemy przez kwadrans. Kapustę wrzucamy do zupy, gotujemy 10 min., po czym wlewamy koncentrat buraczany i pomidorowy, dodajemy pokrojone (uprzednio ugotowane) marchewki i fasolę. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem
R'n'G KitchenBarszcz biały na domowym zakwasie – to druga, tuż obok żurku tradycyjna zupa na naszym wielkanocnym stole. Jest on o niebo lepszy niż taki “gotowiec barszcz biały” kupowany często przez Polaków. Fakt, że wymaga on nieco więcej nakładu pracy, ale uwierzcie mi, że się opłaca :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jaka jest różnica między barszczem białym a żurkiem? Barszcz biały(...)marchew, pietruszkę, seler i por). Dodać także przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarna pieprzu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz na mały płomień i gotować wywar pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie wrzucić do wywaru obrany i rozgnieciony nożem ząbek czosnku, 1 łyżeczkę soli oraz 2 czubate łyżeczki chrzanu. Pogotować 5 minut, następnie przecedzić zupę przez sitko
Kulinarne PrzebojeCześć! Troszkę odmieniłam sztywne niedzielne menu. Jeśli ktoś lubi soczewicę szczerze polecam. Zupa jest rozgrzewająca i syta. Rozgrzewająca niekoniecznie z powodu obecności wina Proporcje zmieniałam jak tylko zaczęłam częściej ją robić. Składniki: * 15 dkg soczewicy zielonej * 15 dkg boczku parzonego * 1 marchew * 1 gałązka selera naciowego * 1 mała cebulka * 2-3 ząbki czosnku * 1/2 szklanki wina białego wytrawnego Soczewicę namoczyłam(...)Chwilkę razem się pogotowało i odstawiłam na kilka minut, by całość ładnie naszła smakiem. Moczona soczewica dość szybko się gotuje, więc trzeba uwijać się z siekaniem, duszeniem. Pyszna ta zupa! Smacznego! Lidka A tu kawałeczek mojego ogrodu. Truskawki już pięknie rosną, maliny też Po prawo widać fragment ziemi pod sadzonki i nasiona. Pod jabłonką mamy prowizoryczną ławeczkę, żeby
Pieprzyć z FantazjąZupa ogórkowa na maśle... Kremowa, lekko kwaśna zupa z duszonych na maśle ogórków kiszonych. Niezwykle intensywna i aromatyczna w smaku. Zabielna śmietaną, oprószona natką pietruszki. Taka jak u babci... Komu talerz? Życzę smacznego! Składniki: Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 1 średnia pietruszka; 2 średnie marchewki; 5 średnich ogórków kiszonych + sok z kiszenia ogórków; 5 średnich ziemniaków; 2 łyżki(...)ziela angielskiego; 125 ml kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %; 1 łyżka mąki pszennej; 1/2 natki pietruszki; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Seler, marchewkę, por i pietruszkę umyć i osuszyć. Seler obrać. Pietruszkę i marchewkę obrać i pokroić w słupki. Jarzyny włożyć do garnka i zalać 1,5 litra zimnej wody. Dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować na średnim
Gospodyni Miejskaodsypiałam nockę w pracy... No ok, bez przedłużania. Może i zupa, jak zupa - ale my uwielbiamy! Dobra, trochę słodka w smaku przez kapustę, ale treściwa, bo jest i włoszczyzna, ziemniaki, boczuś, może i kawałki mięsa, jeśli piesa nie zjadła :) Składniki: główka młodej kapusty porcja włoszczyzny - marchew, pietruszka, seler, por porcja rosołowa mięsna - u nas były żeberka wieprzowe, ale też może(...)około 5-6 ziemniaków koperek Przygotowanie: 1. Wrzucamy kości do zimnej wody, dodajemy liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Gotujemy około 30-40 minut bez przykrycia (zresztą każdą zupę gotujemy bez przykrycia). Kości wyjmujemy. Możemy kości obrać z mięsa i na koniec dorzucić do zupy. 2. Wrzucamy drobno pokrojoną włoszczyznę, gotujemy dalej. Po chwili, gdy marchewka będzie lekko miękka
dobra gospodyni dom wesołym czynilanguage:#0400;} Co by tutaj podać, gdy upały doskwierają? Lodu :P Hahaha ;) Na bank ;) Lekka zupa warzywna z wymarzonym ostatnio brokułem ;) Składniki: 200 g makaronu muszelki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła ghee 250 g cukinii 2 marchewki 1 mały seler korzeniowy 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1,2 litra wody 2 pomidory malinowe(...)czosnek siekamy, podsmażamy na rozgrzanym maśle. Studzimy, dodajemy pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, zalewamy zimną wodą, gotujemy od zawrzenia 5 min. Pomidory sparzamy, kroimy na kawałki, dodajemy do zupy razem z różyczkami brokułu i pokrojoną cukinią. Gotujemy 10 minut. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody. Mieszamy, dodajemy do zupy. Dokładnie łączymy, doprawiając do smaku solą i pieprzem
R'n'G Kitchenpomidorami z pieca Pieczona dynia ze szpinakiem i konfiturą cebulową Dynia gra też skrzypce w przepisie na krem z pieczonych warzyw Sezon na bulwy i korzenie! Ziemniaki, buraki, seler, marchew, pietruszka - to warzywa z wielkim potencjałem! Można je stosować jako dodatek do dań lub bazę do wielu potraw, które z pewnością mogą stać się ulubionymi :) Iście jesiennego charakteru nadaje(...)niejedno podniebienie :) To rewelacyjne danie - pierwszego dnia i wspaniała, aromatyczna, pożywna zupa - na drugi dzień! Rozkoszne, lecz efektywne lenistwo - w najlepszym wydaniu :) Czarna rzepa - czarna perła wśród bulw W ogródku bulw nie zabraknie perełek. CZARNYCH PEREŁEK. Czarna rzepa - wygląd buraka, kolor czarnej ziemi, konsystencja - trochę jakby kalarepy czy selera. Ostatnio moja mama zaproponowała swoją wersję surówki z czarnej rzepy
Gary Bez dnajesieni do późnej wiosny, czyli wtedy, kiedy jest dostępna kapusta kiszona. W innych rejonach Polski zupę tą określa się mianem białego barszczu. To jedna z moich ulubionych zup :) Niektórzy jedzą ja z kluskami, inni z ziemniakami polanymi skwarkami, a ja podaję ją zazwyczaj z makaronem lub ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Składniki: włoszczyzna kawałek wędzonego boczku(...)mąki do zagęszczenia słodka śmietana 18% Wykonanie: Marchew, pietruszkę i seler obieramy zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kawałek wędzonego boczku lub żeberka albo białą kiełbaskę (co lubimy bardziej). Ja tym razem dodałam do włoszczyzny 2 surowe wędzone kiełbaski (tzw.polskie). Chodzi o uzyskanie lekko wędzonego smaku zupy. Nasz wywar lekko solimy i gotujemy do miękkości warzyw i mięsa
Walijskie Pichceniewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Kiedyś w pewnym lokalu zauważyłam zupę z pokrzywy i od razu wiedziałam, że sama muszę taką ugotować, a teraz robię to często - jak tylko pojawią się młode listki pokrzywy (bo najlepsze są te młode). Pokrzywa działa krwiotwórczo, oczyszcza nerki i wzmacnia cały organizm. A jak smakuje? Jak delikatna szczawiówka(...)pokrojone w kostkę ziemniaki, startą (na grubych oczkach) marchew, pietruszkę i selera. Warzywa gotować do miękkości. W międzyczasie zająć się pokrzywą. Należy ją sparzyć, osączyć, a następnie drobno posiekać. Pokrzywę z cebulą poddusić na maśle i przełożyć do garnka. Kiełbasę pokroić w plasterki, przesmażyć i dodać do zupy. Na koniec całość zabielić śmietaną. Podawać z pokrojonymi jajkami
Di gotujejest nim bogracz . U nas bogracz wystąpił jako gulasz, niektórzy robią z niego zupę gulaszową Składniki na bogracz: - 500 g wołowiny - 1 cebula - 3 łyżki oliwy - 3 łyżki mąki - 100 ml czerwonego wytrawnego wina - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 100 g marchewki - 100 g pietruszki - 100 g selera - 150 g czerwonej papryki - sól - pieprz - 5 ziarenek ziela angielskiego - 3 liście laurowe
Kuchenne Wariacje