czym dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy kolejne 30 minut. Do przygotowania zupy użyłam Przyprawy węgierskiej, którą otrzymałyśmy od firmy Skworcu w ramach współpracy. W skład tej mieszanki wchodzi między innymi marchew grys, pietruszka nać, pieprz, por, seler i oczywiście papryka słodka i chili mielone. Mieszanka jest świetna do wegierskich dań, doskonale podkreśla
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZupa z książki "Przysmaki Ojca Mateusza, Domowa Kuchnia Natalii" zainspirowała mnie do przygotowania własnej zupy porowo-ciecierzycowej. Składniki: 4 pory (białe części) puszka ciecierzycy (lub 1,5 szklanki ciecierzycy namoczonej i ugotowanej) 3 łyżki masła 1 marchew 1/2 selera 3-4 ząbki czosnku 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki majeranku posiekana natka pietruszki sól i pieprz do smaku Pory
Czerwień i błękitkrótko, że wykorzystuję wszelkie wiosenne rarytasy jak często tylko się da. Choć młodzież jednogłośnie zażyczyła sobie dziś zupę dyniową (dla dzieci pory roku nie mają chyba większego znaczenia :) ), na stole królowała szczawiowa. Składniki: pęczek szczawiu 1 duża marchewka 1 pietruszka 10 dkg selera cebula 3 liście laurowe 3-5 ziele angielskie 2 łyżki masła 1/2 szklanki "mleka" z kiszonych nerkowców
Magiczna kuchnia DariiPyszna, kolorowa zupa, na którą przepis znalazłam u Agaty. Lekko zmodyfikowałam recepturę. Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów siekanych 2 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler (bulwa) 1 czerwona papryka 1 por 1 ząbek czosnku 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki oleju pół łyżeczki kminku sól, pieprz, cukier
Kuchnia domowa Anirosołem z kaczki. Jest zupełnie inny w smaku niż na mięsie z kurczaka. Dodatek marchewki sprawił, że zupa jest tak słodka i pyszna. Do tego lane kluski. Polecam nie tylko na kaca! Składniki : * porcja rosołowa z kaczki * udko z kaczki * duża marchew * seler * pietruszka * por * ziele angielskie , pieprz czarny ziarnisty , liść laurowy , sól * natka pietruszki Kluseczki lane : * mąka pszenna
Magiczne Życie Martyzupa, którą bardzo często „zamawiają” sobie moi mili goście. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Na garnek około 6 litrowy: Jedna duża porcja rosołowa z indyka lub z kurczaka 2 udka z kurczaka włoszczyzna ( por, cebula, ok 5 marchewek, 3 pietruszki, pół selera) 4-5 puszek pokrojonych pomidorów 1 duży koncentrat pomidorowy sól pieprz sos sojowy natka(...)szczypta chilli w proszku Porcję rosołową umyć i wrzucić do dużego garnka z wodą, niech się zacznie gotować. W tym czasie pokroić włoszczyznę w plasterki, jak do normalnej zupy. Podpiec cebulę na ogniu. Zdjąć tzw. szumy z wody. Pokrojone warzywa wrzucić do garnka. Następnie, jak już mięso będzie ugotowane wlać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i drobno posiekaną papryczkę
Jemy Pijemyczasie, co wodę nastawiasz jajka, jak się ugotują zalewasz zimną wodą i zanim się zupa ugotuje to już paluchów nie parzą i można obierać. No ekspres! Sezon na botwinkę nie trwa długo - korzystaj, póki jest na wyciągnięcie ręki ;) Aha - możesz też dodać tartą marchewkę czy seler, jak lubisz. Ja na łatwiznę poszłam i rozpuściłam w gotującej się wodzie trochę(...)bulion i gotujemy. Botwinkę myjemy i liście siekamy. Małe buraczki, które są na końcu obieramy bardzo cienko (można też tylko wyszorować) i kroimy (ja lubię, jak je widać w zupie, dlatego nie kroję drobno, a młodziutkie i tak bardzo szybko się gotują). Kawałki buraczków wrzucamy na wrzątek jako pierwsze, a po 4-5 minutach dorzucamy posiekane liście, dodajemy kwasek cytrynowy
Kolorowy Przepisownikoleju 1. Na początek przygotowujemy aromatyczny wywar. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju w garnku. Kiedy będzie szklista dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. 2. Obrane marchewki, pietruszkę i selera kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Warzywa podsmażamy przez około 5 minut. Pod koniec dodajemy pora. Zalewamy wszystko wodą. 3. Wywar doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy ziele. Gotujemy przez(...)szparag usuwamy zdrewniałe części, odcinamy główki. Resztę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do wywaru. 5. Główki smażymy na maśle. Zostawiamy kilka do dekoracji. Pozostałe dodajemy do zupy. Kiedy szparagi będą miękkie, dorzucamy poszatkowaną natkę pietruszki. Całość blendujemy. Ewentualnie doprawiamy. 6. Zupę podajemy z grzankami. Smacznego! Reklamy __ATA.cmd.push(function() { __ATA.initSlot('atatags-26942-5ab0102b8d6a7', { collapseEmpty: 'before', sectionId: '26942', width
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyDawno nie było przepisu na zupkę, ta co prawda była robiona jakiś czas temu..Pyszna zupka jarzynowa z dodatkiem pulpecików. bulion 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 por 10 -20 dkg fasolki szparagowej sól , pieprz listek, ziele domowa vegeta 3 kopiaste łyżki kaszy manny + 1/2 szkl.zimnej wody 25 dkg mięsa mielonego 1 jajko 1 cebulka majeranek(...)bulionu.Dodać przyprawy i gotować prawie do miękkości ziemniaków.Mięso wymieszać z cebulką i jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Formować nieduże kulki .Jak ziemniaki będą prawie miękkie do zupy wrzucić kulki mięsne i gotować 10-15 minut. Pod koniec kaszę rozprowadzamy w zimnej wodzie, wlewamy do zupy, zagotowujemy przez około 3 - 4 minuty, doprawiamy. Na talerzach posypujemy posiekaną zieleniną
Moje domowe kucharzenieKrupnik na skrzydle z indyka Składniki: 2 skrzydła indycze 1,5 l woda 2 liście laurowe 5 ziele angielskie 2 ziemniaki 2 marchewki seler korzeń 1 pietruszka 10 dag kasza pęczak sól pieprz vegeta natka pietruszki 100 ml śmietana 18% Wykonanie: Skrzydła zalać zimną wodą, zagotować. Dodać ziele, liść i przyprawę do dań Kucharek. Po 0,5 godziny dodać warzywa(...)gotować do miękkości mięsa. Wyjąć mięso i warzywa. Mięso obrać z kości, pokroić na drobniejsze kawałki, marchew w kostkę. Ziemniaki pokroić w kostkę, kaszę przepłukać wodą, dodać do zupy. Kiedy ziemniaki i kasza są już miękkie, dodać pokrojone mięso i marchew. Doprawić, jeżeli potrzeba solą i pieprzem. Na koniec dodać śmietanę i posypać natką pietruszki
Kulinarny karnet Christopherakaczki mimo, że ten jest bardzo tłusty. Rosół możemy jeść bardzo często, musi być przynajmniej raz w tygodniu. Syn zaś twierdzi, że rosół to nie zupa! Wracamy do Was z przepisem na zupy, które najlepiej smakują podane naprawdę gorące. Co jest paradoksem, my jemy rosół cały rok, nawet w upalne dni, bo rosół jak i gorące napoje ugaszą pragnienie skuteczniej(...)minutach i z powierzchni zbieramy je łyżką cedzakową. Marchewki, pietruszkę, pora, selera i cebulę obieramy. Warzywa korzeniowe można pokroić na mniejsze kawałki i dodać do gotujących się udek. Jeśli posiadacie palnik gazowy to cebulę można opalić i wówczas dodać go gotującej się zupy, ja niestety mam płytę indukcyjną. Dorzucamy liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, oraz szczyptę kurkumy. Można
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwierzchnich liści, szatkujemy lub kroimy nożem na paski. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew, seler, pietruszkę ścieramy na oczkach, por kroimy w talarki i wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy około pół godziny, aż warzywa będą miękkie. Mięso z ugotowanych udek obieramy i wrzucamy do zupy. Doprawiamy sola, pieprzem i koperkiem. Ponieważ zupa jest gęsta, zazwyczaj dorzucam do niej jakąś kiełbachę
Walijskie Pichceniewiem jak Wam smakuje taka zupa ,ale ja jestem jej wielbicielką.Orginalny posmak chrzanu ,miodu i musztardy - to moje ulubione składniki dania.Zupa pyszna , kremowa o delikatna i łatwa do przyrządzenia.Zapraszam. 1.5 litra bulionu 1 mała starta marchewka 1 mała starta pietruszka kawałek startego selera kawałek białej części pora drobno posiekanego 1 mały słoiczek chrzanu 1 płaska łyżka musztardy chrzanowej(...)Makaron ugotować al' dente w dużej ilości osolonej wody.Odcedzić. 2.Do garnka wlać bulion ,zagotować ,włożyć warzywa starte ( na tarce o dużych oczkach ) podsmażone na oleju kokosowym. 3 .Do zupy dodać cały słoiczek chrzanu , musztardy , sól i pieprz , wymieszać. Gotować 15-20 minut. 4 . Wlać do zupy mąkę ziemniaczaną i minutę pogotować.Zdjać z ognia. 5 . Wsypać ugotowany
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiróżyczki odciąć od głąba, opłukać i w garnku zalać wodą wsypać pokrojone marchewki, seler, pietruszki, por, cukinię, ziemniaki, paprykę i zagotować wsypać kucharka, masło i gotować z 25-30 minut na średnim ogniu wsypać posiekany koperek, mielony pieprz, jeśli trzeba to dolać trochę wody przegotowanej aby zupa nie była za gęsta można podać ze śmietaną lub jogurtem, nam ta wersja
W Mojej Kuchni Lubię