Przy piątku będzie bezmięsnie i delikatnie. Zupka krem poleca się na piątkowy obiad ;) Składniki: 1/3 selera 3 pietruszki 1 kalafior 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1
Z Majeczką w kuchniSkładniki: szyja indyka 4 marchewki 3 pietruszki 0,5 małego selera 1 cebula 1 litr przecieru pomidorowego (domowego) ok 20 dag ryżu białego ziele angielskie, listki
Qchnia po prostuSkładniki: Ziemniaki (według uznania, zależy ile osób będzie jadło) 1 cebula 2 kiełbasy śląskie 1/2 selera 3 ząbki czosnku 1 pietruszka majeranek, pieprz, sól Żurek (kupiłam
Moje-pitraszenieSkładniki korpus z kurczaka lub cały kurczak marchewka, 2-3 szt korzeń pietruszki, 1 szt seler, 1 mała szt natka pietruszki, 2 pęczki koperek zielony
Gotowanie moimi oczamiSkładniki: 0,5kg fasolki szparagowej, 2 kostki od schabu, 2 marchewki, 1 duży korzeń pietruszki, kawałek selera, por, 1kg ziemniaków, śmietana 30%, łyżka pokrojonej natki pietruszki
W kuchni u MonikiPrzedstawiam Wam efektowny przepis na pyszną potrawę Produkty: 0,5 kg kiszonej kapusty 2 marchwie 1 selera 1/4 selera 1 pora 3 ząbki czosnku 8 ziarenek
Ugotujmy Coś2,5 l wody 600 g serc z indyka 5 marchewek 1 pietruszka ( korzeń ) 1/2 małego selera ( korzeń ) 500 g ziemniaków ( po obraniu ) 10 cm pora
Ewa w kuchniDla niektórych ta zupa może wydać się bardzo dziwna… ale to chyba tylko do momentu kiedy jej nie spróbują. Zupa chrzanowa jest bardzo aromatyczna i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pewnych smaków trzeba dorosnąć. Na pewno flaczki są taką potrawą. Tradycyjna zupa, podawana raczej od święta. Znakomicie rozgrzewa w jesienne i zimowe dni. Składniki: bulion wołowy lub drobiowy np. na skrzydle i szyjce z indyka wywar z warzyw np. marchew, pietruszka, por, cebula, czosnek, seler flaki (najlepiej nie mrożone) pieczarki papryka sól, pieprz liść laurowy majeranek koperek(...)godzin. Jeśli nie mamy gotowego wywaru z warzyw to gotujemy warzywa razem z mięsem, przy czym wkładamy je później niż mięso. Czas gotowania warzyw to maksymalnie godzina. Aromat zupie zapewni dodatek liści laurowych i ziela angielskiego. Przelewamy przez sito bulion do flaków. Dodajemy sól i pieprz. Z pozostałych warzyw i mięsa część można pokroić i dodać do gotowej zupy
prawdziwe jedzeniesmaku. Jakież było moje rozczarowanie, kiedy okazało się, że zupa jest pyszna! Aż słodka od dodanych warzyw, lekko pikantna od pieprzu, podkręcona śmietaną i świeżo posiekanym koperkiem ... Polecam wszystkim, którzy jeszcze jej nie gotowali :) Składniki: 4 u dka z kurczaka 2 małe cukinie 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego kawałek selera 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 3 ziemniaki(...)posiekany koperek liść laurowy ziele angielskie sól pieprz śmietana 18% Wykonanie: Udka myjemy. Zalewamy wodą. Dodajemy warzywa: pokrojoną w kostkę pietruszkę i korzeń selera, seler naciowy, pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę i posiekany ząbek czosnku. Wrzucamy także liść laurowy, ziele angielskie, trochę soli i gotujemy na małym ogniu ok. 20-25 minut. Kiedy mięso jest już miękkie wyjmujemy
Walijskie Pichcenieskładnikiem jest soczewica. Smakuje bardzo podobnie jak zupa grochowa. Przygotowałam ją w ramach wspólnego gotowania. Dzisiejszy temat kulinarny to "3 po 3 - soczewica, czosnek, warzywa korzeniowe". Gotuje dziś ze mną również Marta . Składniki: 2 szklanki czerwonej soczewicy 200 g chudego wędzonego boczku 3 średnie kremowe ziemniaki 1 niewielka pietruszka ½ małego selera 2 małe marchwie 1 duża cebula kilka ząbków(...)pokroić w plasterki, a boczek kostkę. Boczek zalać 5 szklankami zimnej wody, dodać liść laurowy i ziele . Zagotować. Gotować na niewielkim ogniu 2-3 minuty, dodać marchew, pietruszkę, selera, a 5 minut później ziemniaki i gotować aż warzywa zmiękną. Wówczas dodać przepłukaną soczewicę. W czasie gotowania cebulę obrać i pokroić w kostkę. Usmażyć na oleju na złoty kolor
Czerwień i błękitwarzyw w zupie tym jest bardziej smaczna. Do mojej zupy dodałam również jarmuż, który zalegał mi w lodówce. Wyszła bardzo smaczna zupka, którą p odałam ze świeżym pieczywem, posmarowanym masłem, tak lubię najbardziej! Składniki: ziemniaki 3 szt, kalafior 200 g, jarmuż 100 g, marchew 2 szt, fasolka szparagowa 100 g, seler naciowy 2 łodygi, śmietana 3-4 łyżki, masło(...)angielskie 3 szt, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Ziemniaki i marchew obieramy, następnie kroimy w kostkę. Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki i kroimy ją na mniejsze części. Selera kroimy w plasterki, a kalafiora dzielimy na różyczki. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. W garnku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy warzywa i podsmażamy przez chwilę. Dodajemy wodę oraz przyprawy. Jarmuż myjemy, zalewamy
kulinarne odsłony patichipsy domowej roboty z papieru ryżowego. Warto dodać do zupy zioła, kiełki, albo czarną quinoę, która jest bardziej chrupka niż biała i świetnie sprawdza się w roli dodatku do zup, sałatek, a nawet deserów. Składniki: 2/3 szklanki białej ugotowanej quinoy 300 gram kiszonych ogórków 2-3 łyżki naturalnego kremowego serka 1 mała marchewka 1 mała cebula 600 ml wywaru(...)plasterki czosnek, dodajemy przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, kurkumę, suszone liście selera, plasterki imbiru, kilka ziarenek pieprzu. Gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, w razie potrzeby (jeśli nie soliliśmy wcześniej wywaru) doprawiamy solą. Na koniec dodajemy pokrojone w plasterki ogórki i quinoę, gotujemy 5 minut i odstawiamy, żeby zupa trochę przestygła (tak, abyśmy mogli ją zmiksować bez szkody dla blendera
Quinoa Raz!jednych z moich ulubionych składników, czyli z czosnku i kalafiora. Zupa ta jest niezwykle sycąca i gęsta. Połączenie kalafiora i czosnku nadaje wspaniałego aromatu i smaku. Składniki: 4-5 skrzydełek z kurczaka (lub inne dowolne mięsko, lub porcja rosołowa) 4 średnie marchewki , 3 średnie pietruszki , 1 średni seler , 1 mały por , 1 mały kalafior , 1 główka czosnku , 3-4 łyżki(...)warzywa i podzielony na różyczki kalafior. Posolić i ugotować do miękkości. Czosnek obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Nie powinien się zrumienić, gdyż straci na smaku. Czosnek dodać do zupy, zagotować. Całość zmiksować lub przetrzeć przez sito. Zupę doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Podawać z dodatkiem jogurtu naturalnego, ewentualnie śmietany. Zupa ma piękny kolor, jest bardzo gęsta
Codzienna kuchnia niecodziennakażdej proponowanie kompozycji , i tak sobie pomyślałam że zaproponuję zupę krem , właśnie z tym pysznym warzywem , smak jest bardzo zaskakujący , i uzależnia od siebie , zapraszam serdecznie do wypróbowania . Składniki 3 średnie ziemniaki 4 średnie ogórki kiszone 3 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler por ( tylko biała część ) 1 średnia cebula natka pietruszki(...)zakryło nam wszystkie warzywa i dodajemy 1 kostkę rosołową i gotujmy do miękkości naszych warzyw . Jak nasze warzywa są już miękkie , miksujemy na gładką masę , ostrożnie bo nasza zupa jest bardzo gorąca , jak już mamy zmiksowaną zupkę na bardzo gładką masę , doprawiam do smaku , oraz dodaję pieprz ziołowy , i gałkę muszkatołową , i gotowe do podania . Super smakuję z grzankami
Mój Smakokrągło ❤ Więc kiedy tylko pojawia się pierwsza botwinka, do późnego lata gotuję z niej zupkę. Jest nie tylko zdrowa ale i bardzo pyszna. Zawartość nowalijek w tej zupie powoduje, że kojarzy się nam ona z wiosną... i słońcem... Pychotka... taką botwinkę mogłabym jeść i jeść i jeść ... Podana z młodymi, podsmażonymi z cebulką ziemniakami jest szczególnie(...)łyżka mąki Wykonanie: Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pora umyć i pokroić w półplasterki. Zalać warzywa bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 10min. Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście. Posiekać, buraczki pokroić w paski. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną botwinę i gotować, aż buraczki zmiękną. Doprawić zupę cukrem, solą i pieprzem
Walijskie Pichceniecząstkami warzyw. Zupa, którą dzisiaj prezentuje jest idealną propozycją przez cały rok, bo większość warzyw można kupić w sklepach i zimą, i latem... Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka lub jedno z indyka 2/3 szklanki ryżu ok. 150 g pieczarek po pół papryki w dwóch kolorach (np. czerwona i pomarańczowa) ok. 1/2 puszki kukurydzy 1 marchew 2 łodygi selera naciowego mały(...)marchew, następni pokrojony w paseczki seler oraz pokrojone w kostkę papryki. Dodać również odsączoną kukurydzę. Kiedy warzywa zmiękną, dodać przyprawę warzywną i zioła oraz posiekany koperek. Na końcu wlać śmietankę i po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić pieprzem i jeśli to konieczne dosolić. Mięso z rosołu po obraniu ze skóry i kości można posiekać do zupy lub wykorzystać do past, pierogów
Czerwień i błękit