pogodę z uczelni, a babcia stawiała na stole miskę gorącej zupy. Gęstej, sycącej, takiej prawdziwej, domowej. Pora więc ją ugotować;) Niech będzie to kapuśniak, taki właśnie gęsty i treściwy, który ma w sobie rozgrzewająca moc. Składniki: 3 litry bulionu warzywnego (może też być mięsny) 2 ziemniaki kawałek selera 2 marchewki ok 0,5kg kapusty 1 cebula 100g chorizo
Obiad gotowyZupa buraczkowa jest sycąca, pożywna, bardzo smaczna i dostarcza wielu witamin. Buraki można gotować, piec, jeść na surowo, każdy sposób jest dobry dla zdrowia. Składniki: 5 średnich buraków z tarkowanych 4 średnie ziemniaki 1 duża marchewka kawałek selera 1 korzeń pietruszki nać pietruszki kostka rosołowa ziele angielskie Przygotowanie: Do garnka wkładamy z tarkowane buraki, ziemniaki, seler, pokrojone w średnią kostkę
Smaczne Potrawyzakresie zup. Powiem, że to naprawdę niezwykłe doznanie. Mniam! ZUPA Z KACZKI Z MAŚLANYMI WARZYWAMI: SKORZONERĄ, TOPINAMBUREM, KOPREM WŁOSKIM I CZARNĄ RZEPĄ Składniki: - porcja rosołowa z kaczki - pęczek skorzonery - kilka topinamburów - bulwa kopru włoskiego - średniej wielkości czarna rzepa - średniej wielkości marchewka - średniej wielkości pietruszka - niewielki kawałek selera - cebula - sól - pieprz Przygotowanie: Gotujemy rosół z porcji rosołowej, marchwi, selera, pietruszki
Życie zamknięte w smakunadzieję że już wszystko ok. Dzisiaj zrobiłam na obiad zupę brokułową .. bo nie miałam specjalnie pomysłu na szybki obiad … a i dopiero co wstałam z łóżka więc opcja.. szybko, zdrowo i z tego co mam pod ręką. Składniki: 1 większy brokuł 4 marchewki, 2 pietruszki seler por 6 - 8 ziemniaków 2 listki laurowe 1 kostka rosołowa
Na słodko lub wytrawniełapek kurczaka 1 kurczak , wody tyle aby zakryć mięso i warzywa 1 łyżeczka cukru sól do smaku pieprz do smaku 3-4 marchewki 2-3 pietruszki korzeń kawałek selera pól pora cebula przypieczona w skorce na ogniu główka czosnku nie obrana przekrojona w pół 3-4 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskie 5-6 sztuk ziemniaki kawałek boczku plasterki(...)przecedzić i ostudzić .Można przechowywać gęstą galaretkę bulionową z dużą ilością kolagenu w woreczkach,pojemniczkach .Taka galaretka potem gdy nie mamy czasu przydaje się do sosu ,lub do ugotowania zupy jak dzisiaj u mnie .Do gotowego bulionu dodać włoszczyznę i zagotować do miękkich warzyw. Do części takiego wywaru dolać gotowy zakwas buraczany i zupa gotowa. reszta wywaru kolagenowego do zamrażarki
w mojej kuchnitamtym roku, w tym roku pewnie na jesieni będzie drugi raz. Przygotowane raz starcza na cały rok, a przechowuje je w słoiczkach i kiedy jest taka potrzeba dodaje do zup, sosów, kotletów itp. Jest to idealna alternatywa dla znanych "warzywek" ze sklepu które co tu dużo mówić są niezdrowe i nie zalecam nikomu ich spożywania. Zakup suszarki jest wydatkiem(...)nigdy nie sięgniecie po sklepowe nie wiadomo co ;) Składniki na około 2-3 słoiczki 200 gramowe: 4 duże marchewki 1 duża cebula 1/2 pora część biała 1/2 główki selera 3 korzenie pietruszki (takie dość spore) natka pietruszki i ewentualnie kilkanaście listków selera 3-4 łyżeczki soli najlepiej himalajskiej 1. Warzywa myjemy i obieramy. Następnie kroimy na drobne plasterki marchewkę
Gotowanie...to proste !względu na dodatek pieczonych buraczków i suchej fasoli dobrze jest, przygotowanie barszczu rozłożyć w czasie. Jednego dnia pieczemy buraki i gotujemy fasolę, a w kolejnym dniu przygotowujemy zupę. SKŁADNIKI / 6 porcji ok. 2 litry wody 1 puszka fasoli w zalewie lub ok. ¹⁄₂- ²⁄₃ szklanki suchej fasoli piękny Jaś 3-4 buraki 2 suszone prawdziwki namoczone w małej ilości wody 2 ziemniaki(...)pokrojone w kostkę 1-2 ząbki czosnku starte na tarce 1 cebula opalona nad ogniem 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę 1 pietruszka pokrojona w drobną kostkę kawałek selera pokrojonego w drobną kostkę 1 szklanka poszatkowanej białej kapusty 1 ćwiartka z kurczaka/ opcjonalnie 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki śmietany 30% 3 łyżki posiekanej
cool and mintyBotwina to młode liście i korzeń buraka, a zwyczajowo botwinką nazywa się zupę właśnie z tego cuda. W ogóle z buraków to można cuda wyczarować o każdej porze roku, ale wiadomo że teraz wiosną są najlepsze. Jak wiecie, jestem szczęściarą posiadającą własny ogród warzywny i szklarnię , więc wiekszość warzyw mam własnej produkcji, ale obecnie można kupić naprawde dobrej jakości(...)zwykłe ziemniaki 2-3 gałązki selera naciowego czubata łyżka tandoori masala ( użyłam dokładniej tej mieszanki ) około 200 ml mleka kokosowego łyżeczka soli 2 litry wody 3-4 łyżki oleju roślinnego ps. To jest dokładny skład tej przyprawy: Jeżeli nie masz tej przyprawy w domu a koniecznie chcesz zrobić tą zupę tu i teraz to użyj chociażby : pół łyżeczki mielonej kolendy
greenscarfŻeby nie było nudno to namieszałam dzisiaj w garnku dobrego wypasionego barszczu. Składniki kompletowałam już od dwóch dni, wczoraj namoczyłam fasolkę i dzisiaj uraczyłam domowników wspaniałą aromatyczną zupą. Na naszą pogodę za oknem to idealne sycące i gorące danie. Smacznego życzę Kochani!. Składniki: - 1/4 małej główki białej kapusty - garść suszonych grzybów - 2 opakowania tartych(...)angielskiego - kilka ziaren pieprzu - 30 dag mięsa wieprzowego z kością, - 5 ziemniaków - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - biała część pora 1. Fasolę moczymy na noc , lub używamy świeżej jeśli jest dostępna. Mięso i fasolę gotujemy w dużym rondlu i sukcesywnie dodajemy warzywa. Marchew, pietruszkę
Apetyczna babeczkaPrzepyszna, sycąca i aromatyczna, domowa zupa pieczarkowa to smakowita propozycja na szybki obiad. Znakomicie smakuje podana z makaronem lub ziemniakami. Jej przygotowanie nie wymaga posiadania wielkich umiejętności kulinarnych, jest bardzo prosta do zrobienia. Zawsze powoduje na twarzy moich dzieci szeroki uśmiech i błyskawicznie znika z talerzy. Składniki na około 4 porcje : 500 g pieczarek 2 średnie cebule(...)łyżki masła 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1,5 litra bulionu 100 g śmietany 30 % 1/2 pęczka natki pietruszki 250 g ugotowanego makaronu ( dowolny rodzaj) czarny pieprz sól Przepis: Marchew, pietruszkę oraz seler kroimy w małą kostkę. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i całość gotujemy około 20 minut do momentu aż warzywa będą miękkie. Cebulę
Smakowite Daniaczosnki, pory, świeże zioła. Natura nie na darmo obdarzyła nas takim bogactwem, w naszej strefie klimatycznej, abyśmy mieli je pomijać, czy co gorsza, marnować. Na straganach piętrzą się piękne selery, bulwy i nacie, pomarańczowią się cudownie słodkie, powykrzywiane w karykaturalne kształty marchewki, bielą się pietruchy, dumnie prężą się pory, zielenią zioła, natki pietruszki, lubczyki, oregana czy bazylie. Nie śmiałam(...)podawać powodu dlaczego. To co robią z naszym organizmem to chyba każdemu wiadomo, jednak wielu idzie na łatwiznę i trzyma w szafkach takowe sklepowe kostki. Jeśli chcemy zrobić błyskawiczną zupę lub szybko potrzebujemy dosmaczyć jakąś potrawę proponuję własna kostkę, czy pastę bulionową. Jest bardzo zdrowa, chemii w niej nie ma żadnej, zawsze jest pod ręką i nie trujemy siebie
Naturalna Kuchniażuru zaczynamy świąteczne śniadanie. Uwielbiam go za ten kwaskowaty smak, dużą ilość chrzanu i majeranku. Jednak zwykle jadam go bez dodatków. Nie jestem wielkim fanem kiełbas, czy jajek w zupie (chociaż od święta odrobinę przeboleję). Dlatego wpadłem na pomysł, żeby przygotować w pełni wegański żur. Dobry bulion ugotowany na lekko podpalonych warzywach pozwoli nam otrzymać smak wędzonki (można dodatkowo(...)która dzięki odpowiednim przyprawom smakuje niemal jak prawdziwa! Bardzo polecam w te Święta! * SKŁADNIKI na 6 porcji Wegański żurek: 1,5 litra wody 3 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 1 por 1 cebula 3 listki laurowe 3 ziela angielskie 300 ml zakwasu na żurek 3 łyżki suszonego majeranku 3 ząbki czosnku 2 łyżki tartego chrzanu 50 ml śmietanki sojowej
Food Squarełapek kurczaka 1 kurczak , wody tyle aby zakryć mięso i warzywa 1 łyżeczka cukru sól do smaku pieprz do smaku 3-4 marchewki 2-3 pietruszki korzeń kawałek selera pól pora cebula przypieczona w skorce na ogniu główka czosnku nie obrana przekrojona w pół 3-4 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskie 5-6 sztuk ziemniaki kawałek boczku plasterki(...)przecedzić i ostudzić .Można przechowywać gęstą galaretkę bulionową z dużą ilością kolagenu w woreczkach,pojemniczkach .Taka galaretka potem gdy nie mamy czasu przydaje się do sosu ,lub do ugotowania zupy jak dzisiaj u mnie .Do gotowego bulionu dodać włoszczyznę i zagotować do miękkich warzyw. Do części takiego wywaru dolać gotowy zakwas buraczany i zupa gotowa. reszta wywaru kolagenowego do zamrażarki
mojej kuchnisałaty, seler naciowy, zielona pietruszka, rzeżucha, koperek, cykoria, szpinak, zioła, - dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórek, melon, kawon, - psiankowate: pomidor, papryka, bakłażan, - inne: fasolka szparagowa, groszek zielony, koper włoski, szparagi, - owoce świeże: jabłka, cytryny, grejpfruty, kiwi i pomarańcze w ograniczonych ilościach, - owoce suszone: śliwki, morele, jabłka. Gorąco zachęcam do sporządzania zup , jednak pamiętaj
IzaGotujeBarszcz ukraiński to pyszna zupa z warzywami, kapustą i fasolą. Oczywiście nie może tu zabraknąć czosnku, duuużo czosnku :) W niektórych domach zupa ta podawana jest z kleksem śmietany, jednak u mnie śmietany nie dodaję praktycznie do żadnej zupy. Ile kucharek tyle przepisów na barszcz, ja postaram się dziś opisać Wam krok po kroku jak gotuje go ja. Zajadała się(...)więc chyba smakowało ;) Składniki: * 3 podudzia z kurczaka * 3/4 szklanki fasoli Piękny Jaś (fasolę najlepiej namoczyć na noc) * 5-6 średnich buraków * 2 marchewki * nieduży korzeń pietruszki * kawałek korzenia selera * 4 średnie ziemniaki * pół główki niedużej białej kapusty * 3 łyżki przecieru pomidorowego * około 2- 3 łyżek octu spirytusowego * 5 liści laurowych * 7 ziarenek ziela angielskiego * 3 ząbki czosnku * pół niedużej
Zrób to smacznie