Owocowy Raj obdarował mnie pyszną fasolą, więc powstała gorąca, sycąca grochówka :) Składniki: 50 dag fasoli karłowej Jasia 2 ząbki czosnku 1-2 marchewki kawałek
Apetyczna babeczkaznosi! Wy do której grupy należycie? Zapraszam po przepis. Składniki; 40 dag żołądków drobiowych 40 dag serc drobiowych 2 duże udka z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera listek laurowy, ziele angielskie 4 ziarenka, przyprawa do flaków pieprz , słodka papryka majeranek 1 łyżka masła 1 łyżka czubata mąki Mięso wymoczyć, umyć, zalać zimną(...)utartego korzenia imbiru, pieprz, paprykę w proszku, sól, gałka muszkatołową, majeranek. Wszystko gotować około 10 min. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i zrobić złotą zasmazke, następnie wlać trochę zupy, mieszając żeby nie było grudek. Wlać zasmażkę do flaków, gotować około 5 min, doprawić pieprzem wg uznania. Podawać z pieczywem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.interpretacji tej niezwykle popularnej w Polsce zupy. Przepis przeznaczony raczej dla początkujących, aniżeli doświadczonych i przywiązanych do własnej rodzinnej receptury. Jednak jako sprawdzona przez lata metoda stanowi dobry punkt wyjścia dla własnych eksperymentów. Zapisz przepis Drukuj Składniki 700g mięsa z kury (patrz porady) 200-250g marchewki 1 średnia cebula kawałek korzenia selera lub pietruszki (150g) biała lub zielona część(...)kluczowe znaczenie dla klarowności przyszłego rosołu. W międzyczasie obieramy marchewkę i seler. Marchewkę kroimy w grube słupki o wysokości 5-8 cm i grubości ok. 2 cm. Seler lub pietruszkę kroimy na 2 – 3 kawałki. Cebuli nie musimy obierać z łupiny (rosół będzie nieco ciemniejszy), ale zawsze nacinamy ją w górnej części, aby upewnić się że i łupina i wnętrze
Kulinarna Pokusajuż kiedyś o tym pisałam, ale prawda jest taka, że zupy jem, aczkolwiek nie są to moje ulubione potrawy. Co innego, kiedy na stole pojawiają się zupy "kremowe" z różnymi dodatkami- grzankami, chipsami z boczku czy warzyw. Te, mogę jeść codziennie 😍 Taką z białych warzyw robiłam po raz pierwszy, zainspirowana przepisem P. Ewy Wachowicz. Wyszła gęsta, ale jakoś wolę(...)dodatkowego smaku nadala posiekana natka pietruszki. Na zimowe, chłodne dni w sam raz! Składniki dla 4 osób: 2 łyżki masła 82% 3 duże pietruszki 3 ziemniaki ½ główki kalafiora ½ dużego selera 1 biała rzodkiew 1 biała część dużego pora 3 ząbki czosnku 1 mała biała cebula 2 szklanki mleka 250ml koncentratu warzywnego w płynie (Krakus) 1/3 łyżeczki białego pieprzu sól
Kuchnia w czekoladzieciut inny przepis. Ja najczęściej przygotowuję barszcz biały na domowym zakwasie i podaję go z kawałkami białej kiełbasy i jajkami. Często też po prostu dodaję plasterki jajek do zupy na samym końcu gotowania. Dlaczego? A to dla tego, że taką wersję bardzo lubi moja rodzina. Ale sposób podania pozostawiam już Wam. Taki biały barszcz można też podać z ziemniakami. Spróbujcie(...)Składniki: 1,5 litra wody 150 g wędzonego boczku około 800 ml zakwasu pszennego (polecam domowy, ale można użyć kupny w butelce) 2 marchewki 2 pietruszki 1 por pół selera 6-7 białych kiełbasek Maestro Henryk Kania (w tradycyjnej wersji wykorzystuje pęto surowej kiełbasy) 2-3 suszone grzybki przyprawy: majeranek, pieprz, sól 1 ząbek czosnku (lub około 1 łyżki tartego
Słodkie okruszkidodamy śmietanę i makaron otrzymamy szybką i pyszną zupę. Do dzieła, taki sos to praktyczna i smaczna baza, reszta zależy od naszej wyobraźni. Składniki 3 kg pomidorów 300 g marchewki 500 g papryki słodkiej 1 mała papryczka pepperoni – opcjonalnie 250 g cebula 100 g korzenia pietruszki 100 g korzenia selera 100 g pora 5 ząbków czosnku 3 łyżki oliwy
Tajemnice Smakuburaka i czerwoną kapustę. Miałam puszkę fasoli i wyszła zupa pełna smaku zaprawiona koncentratem pomidorowy. Do tego posmak jabłkowego octu, odrobina jogurtu i grzanki z wypieczonego w domu chleba żytniego na zakwasie. 1/4 główki czerwonej kapusty 1 duży burak lub 2 małe marchewka cebula 3 ząbki czosnku 1 cm plaster selera 10 cm pora 2-3 ziemniaki puszka fasoli
AZgotuj!Rosół, zupa życia, doda nam energii i jest niezastąpiony na wielu rodzinnych obiadach czy innych spotkaniach. Ten z kaczki jest wyśmienity o pięknym złocisto- żółtym odcieniu i fantastycznym smaku 🙂 Składniki 1/2 kaczki wiejskiej lub z marketu włoszczyzna( 2 marchewki,pietruszka,cebula,por,seler) lubczyk świeży lub suszony sól, pieprz pieprz ziarnisty naturalna przyprawa warzywna( w zdrowej żywności … Czytaj dalej
gotuj ze mnąogniu wrzucamy mięso, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, seler oraz pietruszkę, por, ząbek czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 min. aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy mieszankę wiosenną i gotujemy około 5 min. Na koniec dodajemy posiekany koper. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Zupę odstawiamy z ognia i zaprawiamy jogurtem (najpierw wymieszać
Kolejny blog o gotowaniudodatkowi porcja takiej zupy nasyci Nas na dłużej. Zupa naprawdę pyszna, łatwa i do przygotowania tylko w 15 minut! 🙃 4 porcje: * woda- 1,2 litra * pikantna kiełbaska chorizo- 140 g * młoda kapusta- 300 g (około 1/2 średniej główki) * ziemniaki- 2 bardzo duże * marchewka- 1 szt. * pietruszka- 1 mała szt. * seler- 1/4 małej szt. * cebula- 1 szt. * suszona włoszczyzna- 1 łyżka
Kraina Miodem PłynącaZupa pomidorowa od zawsze komponuje się w naszą tradycję. Po niedzielnym rosole, przeważnie w poniedziałki króluje na polskich stołach. Aby nieco urozmaicić tę potrawę, proponujemy Wam w wersji z fetą i makaronem ryżowym. Składniki 500 g pomidorów 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 mała pietruszka pół pęczka natki pietruszki 2 szalotki 2 ząbki czosnku oliwa
R'n'G Kitchengołębia w kapuście to zaspokoimy go tą zupą. Bardzo sycąca, w smaku podchodzi pod prawdziwe zawijane gołąbki i rozgrzewająca idealna na takie deszczowe ponure lub mroźne dni. Składniki : 3-4 l wody lub bulionu włoszczyzna : ( ja jednak użyłam 300g gotowej krojonej włoszczyzny w paski) 1 mała marchew 1/2 selera 1 por 1 cebula 500g mięsa mielonego - rodzaj według
Garnkowe fanaberieZupa buraczkowa to jest to niesamowity smak..a do tego smaczna .zdrowa i pożywna ..Powiem am tak w sekrecie i nieskromnie wyszła doskonała 🙂 .. Składniki: bulion warzywny 2 średnie buraki/ugotowane oddzielnie lub upieczone w piekarniku ze skórą/ 2 marchwie 1 pietruszka kawałek selera 1/2 pora 1/2 cebuli 3 śrenie ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 soku
Ugotujmy Cośfasolowa Sycąca i bogata w wartości odżywcze. To kolorowa zupa, która gościła na naszych talerzach przez 4 dni i co pewne, wkrótce zagości ponownie. 1,5 godziny 5 l składniki: 500 g białej fasoli 150 g wędzonego boczku 6 małych ziemniaków 2 duże marchewki 1 cebula 1 średnia pietruszka kawałek selera sól pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryka 2 łyżeczki majeranku
Ania i Marcin gotująsię na takim świąteczny żurek. Myślę, że do przygotowania zupy można użyć ulubionego bulionu, rosołu bądź wody z gotowania wędzonki. W okresie wielkanocnym będzie najlepsza. składniki: 1 litr bulionu (u mnie pół na pół wywar z gotowania mięsa królika oraz z gotowania wędzonego boczku) 4 duże ziemniaki cebula 2 łodyżki selera naciowego 150 g tartego, ostrego chrzanu 200 g wędzonego
6niebo