natka pietruszki Marchew,pietruszkę i seler zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Na patelni roztopić masło,zeszklić cebulę i wsypać potarte warzywa. Podsmażyć wszystko przez chwilę kilkakrotnie mieszając. Podsmażone warzywa przełożyć do garnka,zalać wodą,posolić,dodać przyprawy i gotować ok.15 minut. Kaszę wsypać na sitko,przelać wrzątkiem i dodać do zupy. Zupę gotować jeszcze
Kolorowa kuchnia Elkiwiecie, Ramen to zupa głównie z wołowiny. My chcemy zaproponować Wam naszą wersję o smaku grzybowym/leśnym, z kilkoma fajnymi nutkami innych smaków. Taka ciekawa wegetariańska wariacja na temat zupy Ramen. Zobaczcie jak pięknie wygląda. Składniki : 1 pęczek grzybów Shimeji (brązowe lub białe) 1 opakowanie makaronu w typie chińskim 1 jedna kapusta Pak Choi lub 2-3 młode kapustki(...)łyżeczki sosu rybnego 1-2 papryczki chilli 4 jajka ugotowane na twardo olej kukurydziany Gotowanie rozpoczynamy od przygotowania bulionu warzywnego. My wrzucamy zawsze klasyczny zestaw warzyw: por, pietruszka, seler bulwa, marchewka, cebula, czosnek, liść laurowy, pieprz, klasyczną kostkę warzywną i nieco oliwy z oliwek, dodajemy również grzyby mun. Gotujemy wszystko ok. 30 min. Warzywa wrzucamy w dużych kawałkach, żeby łatwo
vegetanieScroll down for recipe in English Pikantna zupa grzybowa z łososiem (4-6 porcji) Składniki: 350 g łososia bez skóry i ości, pokrojonego w grubszą kostkę 250 g grzybów leśnych, oczyszczonych i większe pokrojone w ćwiartki 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 1 gałązka selera naciowego, pokrojona w plasterki 2 ząbki czosnku, drobno(...)doprawienie i podawaj. Przygotowanie TCC: Do misy wyposażonej w mieszadło wlej łyżkę oleju, włóż cebulę i czosnek i uruchom program P1 Slow Cook na 5 minut. Dodaj grzyby, ziemniaki, selera, chilli, pomidora i tymianek i uruchom program P1 Slow Cook na kolejne 5 minut. Następnie wlej bulion i uruchom program P2 temperatura 100 oC Slow Cook na 20 minut
karmelowyJako ciekawostkę mogę dodać, że węgierskie słowo gulyás oznacza właśnie zupę gulaszową, nie zaś to co w polskiej tradycji nazywamy gulaszem. Gulaszowi odpowiadają raczej węgierskie pörkölt lub tokań (tokány). Zupa gulaszowa 2015-01-11 17:55:49 Poniższy przepis różni się od tradycyjnej receptury, jednakże myli się ten, kto uważa, że nie został on przywieziony z Węgier. Dodanie włoszczyzny(...)antrykotu) 2 łyżki oleju z pestek winogron 4 średnie ziemniaki (500g) 2 duże czerwone papryki 1 duża cebula 3 średnie marchewki 1 średni por (biała część) 1/4 dużego selera korzennego (ok. 200g) 2 średnie korzenie pietruszki Przyprawy kilka ziaren czarnego pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych 1/4 łyżeczki mielonych owoców kolendry 1/4 łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki oregano
Kulinarna PokusaTeraz mamy jesień, więc nasze menu jest nieco inne niż w lecie. Gotujemy zupy gęściejsze, bardziej treściwe i rozgrzewające. Dlatego mój wybór padł tym razem na zupę grochową. Tradycyjna grochówka gotowana jest przeważnie na wędzonce, na boczku, często z kiełbasą, z dodatkiem ziemniaków. Moja grochowa jest inna. Ugotowałam ją na golonce, a bazą do niej(...)oliwie. Całość okrasiłam nutą wędzonej papryki. To jest to, czego oczekiwałam. Składniki: 600 – 700 g golonki wieprzowej 500 g łuskanego grochu 4 średnie marchewki dolna część selera naciowego 2-3 średnie cebule 4 łyżki oliwy z oliwek 1 listek laurowy ½ łyżeczki suszonej wędzonej papryki pól pęczka natki pietruszki sól morska Wykonanie: Golonkę
Kuchnia u KrysiMożna dodać inny ser, ale musi być wyrazisty w smaku. Pomysł na tą zupkę podsunęła mi moja siostrzyczka. Do garnka wlać wodę, dodać obrane i pokrojone warzywa tj.marchew, pietruszkę,seler, pora, czosnek, brokuł, natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i lekko pieprzem. Gotować 30 minut. Dodać gałkę muszkatołową i potarty ser. Gotować jeszcze 5 minut. Lekko przestudzić i zmiksować(...)zmiksować, czas 30 sek, obroty 6. Przesuwać obroty od 1 do 6 powoli dodać gałkę muszkatołową, ser, gotować 5 minut, obroty 2, temp 100C otworzyć i pozwolić żeby zupa lekko odparowała zmiksować, zaczynając powoli zwiększać obroty do 8. Miksować 15 sekund wlać śmietanę, w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmiksować czas 5 sek, obroty 6 dodać posiekany
Kuchnia Pokoleńczym wspominam w przepisie. Zupa bardzo esencjonalna i sycąca – po prostu pyszna. Proszę więc się częstować: Składniki: Ok. 500 – 700 g grzybów leśnych 1 łyżka sklarowanego masła 1 nieduża gałązka świeżego rozmarynu Wywar: 1 nieduże golonko z indyka Ok. 200 g wędzonych kości wołowych 2 marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki Nieduży kawałek selera 3 listki laurowe(...)lekko odparowujemy. Bulion odcedzamy. Grzyby na maśle i winie dodajemy do czystego bulionu. Dodajemy również ziemniaki i gotujemy dopóki nie zmiękną. Następnie wszystko dokładnie miksujemy na gładziutki krem. Jeśli zupa ma jeszcze zbyt rzadką konsystencję, na niewielkim ogniu odparowujemy nadmiar wody do pożądanej gęstości. Dopiero TERAZ doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem wg własnych upodobań. Krem z grzybów leśnych
Kate's KitchenTradycyjna polska zupa, nie tylko na Wielkanoc. Na wywarze z wieprzowych żeberek i wędzonego boczku, z dużą ilością białej kiełbasy, doprawiony gęstą kwaśną śmietaną. Zapisz przepis Drukuj Składniki 250g dość chudych żeberek wieprzowych 120g wędzonego boczku 3-4 dobre białe kiełbasy (400g) 400ml zakwasu na żurek 2 średnie marchewki (250g) kawałek pora (150g) kawałek korzenia selera (150g) 2 czubate łyżeczki(...)żeberka, dodajemy 1 łyżeczkę soli. Zaczynamy podgrzewać, a gdy woda będzie zbliżała się do wrzenia – odszumowujemy tak jak bulion lub rosół . Do odszumowanej wody z mięsem dodajemy marchewkę, por, seler oraz ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Gotujemy na dość małym ogniu, pod częściowym przykryciem przez 2,5 godziny. W międzyczasie przygotowujemy białą kiełbasę. Umieszczamy ją w garnku
Kulinarna Pokusamuszkatołowej i słodkiej żurawiny. Do przygotowania porcji dla 3-4 osób będziemy potrzebować: - 1 mały kalafior - 2-3 ziemniaki - 1 białą pietruszkę - 1 por (tylko jego białą część) - ćwiartkę selera - 1,5 litra wody (możecie użyć bulion) - 1 kostkę rosołową - pół szklanki mleka - 1-2 łyżki śmietany 18% - szczyptę gałki muszkatołowej - sól i świeżo mielony pieprz do smaku 1. Wszystkie(...)przykryciem przez ok. 30-40 min, do miękkości. 4. Ugotowane warzywa blendujemy na gładki krem. 5. W misce mieszamy mleko, śmietanę i chochlę gotowego kremu. Następnie całość przelewamy do zupy. 6. Krem przyprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Krem podałam z uprażonymi na suchej patelni orzechami nerkowca i suszoną żurawiną. SMACZNEGO
Bez CebuliGotuje je z reguły od jesieni do wiosny a potem szlaban - wraz z nowalijkami wkraczają na salony zupki z młodej fasolki, botwinki i inne pyszne zwiastujące nadejście lata zupy. Póki co jest połowa marca, pogoda jeszcze bez rewelacji, spokojnie można więc zaserwować na obiad pożywny krupniczek. Tym razem w wersji z grubej kaszy i na wędzonym żeberku. Zupka(...)krupniku kaszy nie żałuję :) Składniki na duży gar: ok. 300g wędzonego boczku liść laurowy ziele angielskie 1 szkl. kaszy jęczmiennej grubej 2 -3 marchewki kawałek pora 2 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 duże ziemniaki 3 suszone grzybki sól natka pietruszki Wykonanie: Boczek zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut
Walijskie Pichceniepietruszka 1/4 selera 2 cebule polpa fine - rozdrobnione pomidory 690 g LaSelva 1/2 słoiczka bazylii w oliwie z oliwek LaSelva 1 łyżka cukru 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól naturalna gruboziarnista LaSelva pieprz 1 łyżka jogurtu naturalnego Mięso zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Ścięte białko w postaci szumowin pojawi się nam na wierzchu zupy. Możemy je zebrać
MamaOskarkaniedzielny obiad, oczywiście z domowym makaronem. PYSZNY ROSÓŁ SKŁADNIKI: mięso (drobiowe-udko, część skrzydła indyka, wołowe-kawałeczek rostbeefu, wieprzowe-kawałek szynki lub schabu) 4 marchewki 2 pietruszki kawałek selera por 1 cebula Vegeta, liść laurowy, 4 ziarnka ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu SPOSÓB WYKONANIA: Mięso płuczemy. Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Cebulę umyć przypiec nad płomieniem palnika gazu pieca(...)mąką, wyrabiamy – ciasto musi być dość twarde. Następnie rozwałkowujemy placki, zwijamy i kroimy. Gotujemy w osolonej wodzie około 15- 20 min. do miękkości. SMACZNEGO! W następnym poście Włoska zupa pomidorowa
Kuchnia BeatyKrupnik grzybowy – zupa aromatyczna, smaczna, rozgrzewająca, sycąca – nic więcej do szczęścia nie trzeba. Ugotujcie od razu większy garnek zupy i zawekucjcie , będzie czekała sobie w lodówce na szybki i pyszny obiad. Taki krupnik jest przepyszny! Ja zupy gotuję w znakomitej większości tylko na warzywach, ale jeśli lubicie zupy z mięsnym dodatkiem, możecie do gotowania wywaru na krupnik dorzucić kilka(...)wędzonych żeberek. PRZEPIS NA KRUPNIK GRZYBOWY Składniki na ok 2l zupy Krupnik grzybowy: 500g ziemniaków 3 łyżki kaszy jęczmiennej wiejskiej 1 cebula 1 łyżka oliwy i łyżka masła 4 łyżki naturalnej przyprawy grzybowej (zmielony proszek grzybowy) lub Koncentratu grzybowego naturalnego 1 pęczek włoszczyzny liść laurowy 6-8 szt ziela angielskiego sól himalajska pieprz czarny świeżo mielony ulubione zioła np prowansalskie
Dorota SmakujeNiezbyt często gotuję takie ciężkie zupy typu grochowa i fasolowa. Ale jak już ugotuję to wielki gar na co najmniej 3 dni. Bo to co je się niezbyt często smakuje podwójnie prawda? I tak było tym razem z grochówką, którą ... nie pamiętam kiedy jadłam! Baaardzo nas smakowała :)) Składniki: 3 l wywaru z wędzonych żeberek i włoszczyzny(...)400g grochu 1/2 kg ziemniaków 2 marchewki kawałek selera 150 g wędzonego boczku 2 kiełbasy cebula sól, pieprz, 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego 3 łyżeczki majeranku 1 ząbek czosnku Sposób przygotowania: Groch namoczyć na noc w zimnej, przegotowanej wodzie.Jeśli korzystamy z łuskanego grochu, nie musimy go wcześniej moczyć. Następnego dnia ugotować wywar z żeberek
Walijskie PichceniePikantna zupa węgierska gulaszowa od serca. Rozgrzewa, syci i jest przepyszna. Podaję ją z chlebem domowym na zakwasie. składniki: 390 g pomidorów krojonych Pudliszki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 por biała część 1 marchewka 3 ziemniaki 1 kawałek korzenia selera 1 papryka czerwona 100 g kabanosów 1 polędwica wieprzowa 1 litr bulionu drobiowego sól, pieprz czarny i czerwony
wesoła kuchnia