zupa z selera - 5925 przepisów (strona:275/395)

Jarzynka do zupy 123

bardzo często robię takie warzywa do zupy i zamrażam żeby mieć w razie potrzeby. Można też zamrozić sobie kilka takich woreczków na zimę. Teraz gdy marchew jest słodka a wszystkie warzywa smaczne to warto zachować ten zapach i smak. U mnie podstawowa wersja.     Składniki : * 5 marchewek  * 4 korzenie pietruszki * duży seler * por       Przygotowanie : Obieramy

Magiczne Życie Marty
Czernina , czyli czarna polewka , zupa z ” Pana Tadeusza „ 332

przekonać , a młodszy , którego wkręciłam ,że jest to zupa czekoladowa , opluł cały zlew, jak się dowiedział czego spróbował .. Cóż ,może kiedy indziej się przekona Bo poniekąd , specjalnie dla tej zupy hodowałam w tym roku własne kaczki . Jest to łatwe, ale niezbyt pachnące zajęcie, więc nie będę Was do tego zachęcać jakoś specjalnie .. Składniki : 2 kacze korpusy ( całej kaczki szkoda ,lepiej(...)kacze podroby : żołądki , serduszka ( po 6-8 szt ) 1 małe opakowanie ,wędzonej śliwki kilka plastrów, suszonej gruszki ( 5-6 szt ) 3 marchewki 2 pietruszki,korzeń 2 cebule 1/2 małego selera , korzeniowego kawałek pora ( około 10 cm ) sól , pieprz do smaku 0,5 l świeżej kaczej krwi , zmieszanej z 3 łyżkami octu 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki , rozmieszana

Ogrodnik w podróży
Kapuśniak z nutką wędzonej papryki 189

gotować do miękkości. Żeberko umyć, włożyć wraz z grzybami, listkiem laurowym i zielem do drugiego, nieco większego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. pół godziny. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę lub półplasterki. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Po 10 minutach wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować aż wszystkie warzywa będą(...)paprykę, sól i pieprz do smaku (można również zamiast soli użyć przyprawy rosołowej ekologicznej, dostępną w sklepach ze zdrową żywnością). Mięso najlepiej obrać z żeberka, pokroić i dodać do zupy.  Podawać gorącą

Czerwień i błękit
Zupa szpinakowa z lanym ciastem 154

gałki muszkatołowej - sól, pieprz  Przygotowania rozpoczynamy od umycia skrzydełek i wrzucenia ich do garnka z zimną wodą. Garnek ląduje na ogniu, my tymczasem przygotowujemy warzywka - trzeba je obrać, selera przekroić na pół, pietruszkę na trzy lub cztery części, pora na dwa grube plastry. Jeśli chodzi o marchewkę robimy inaczej - dzielimy ją na dwie części mniej więcej w 2/3 długości(...)świeżo startą, ale jeśli nie mamy całej, może być mielona. Doprawiamy pieprzem i zostawiamy na wolnym ogniu. Nadszedł czas na zrobienie ajlaufu. Mamy dwie opcje - jeśli chcemy, by nasza zupa była gęsta, używamy czterech jajek i tyle samo mąki, jeśli ma by lżejsza - połowę tych składników. Mieszamy je dokładnie, najlepiej widelcem tak, by nie było grudek. Nasze ciasto powinno mieć

Kulinarne zapędy Kokosa
delikatna zupa pulpetowa z leszcza 143

zupa z leszcza pulpetowa Leszcz jest niezwykle smaczną rybą,  jego mięso ma lekko słodkawy smak, który wprost idealnie komponuje się w delikatnych, klarowanych zupach . Niestety ma ta ryba też pewną "kulinarną wadę" a mianowicie jest niezwykle oścista. Dziś pragnę przedstawić sposób podania leszcza tak, by oścista niedogodność, nie zepsuła nam radości z posiłku.  składniki dla czterech osób(...)spory leszcz, lub kilka mniejszych ryb o wadze ok. 800-1000 g  6 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 średnia marchewka 1 niewielki por kawałek selera 1 korzeń pietruszki 1 ząbek czosnku Pieprz, sól pół pęczka naci pietruszki pół pęczka szczypioru 1 jajko sposób przygotowania Rybę dokładnie myjemy i zalewamy zimną wodą, dodając ziarna ziela angielskiego, liście laurowe

Miód i pieprz
Grochówka na boczku 150

smaczna i tania. Rozgrzewa, syci i cieszy. Idealna na zimowe dni. Dziś zaprezentuję ją w wersji z boczkiem. Składniki: 400 gram grochu 250 gram boczku wędzonego włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler) czosnek cebula majeranek mąka sól 2 ziemniaki(opcjonalnie) Przygotowanie: Groch należy zamoczyć na całą noc w zimnej, przegotowanej wodzie. Następnego dnia, w tej samej wodzie, należy go zagotować i gotować(...)boczek wyciagamy i studzimy. Pozostałe warzywa wyrzucamy, wywar zostawiamy. Ugotowany groch przecieramy przez sitko przelewając wywarem z boczku. Wystudzony boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy do zupy. Na tłuszczu po boczku podsmażamy cebulke i też dorzucamy. Majeranek z czosnkiem i solą ucieramy w moździeżu (lub na desce) i doprawiamy tym zupę. Jeżeli wyjdzie wam za żadka możecie

Kulinarna Patilogia
Domowa „jarzynka” ,przyprawy bez chemii 91

doskonałej jakości jarzynkę , której mogę użyć do zup sosów , gulaszu . Zawsze pod ręką , w zamkniętym szczelnie słoju nie traci wartości do dwóch lat Polecam zamknąć sobie nie tylko troszkę lata ale i zdrowia w słoiku składniki na około 1 litrowy słój : 4-5 dużych marchewek 4 korzenie pietruszki , raczej duże 1 średni seler korzeniowy 1 główka czosnku 1 por średniej

Ogrodnik w podróży
Krem z żółtych warzyw 125

bulionie warzywnym lub mięsnym. Możecie do gotowej zupy dodać mleczko kokosowe, a warzywa przesmażyć na maśle, gotowe! Składniki: 1 żółta cukinia, zamiennie zielona 1 marchew pomarańczowa połowa opakowania mrożonej dyni 2 ziemniaki 2 żółte papryki kukurydza z puszki lub mrożona 200 g ząbek czosnku opcjonalnie jak znajdziecie: marchew żółta 2 pietruszki 1 seler 1 cebula bulion warzywny ziele angielskie

Zasmakuj Kuchni
Zakwas buraczany 101

Zawsze korzystamy ze sprawdzonego przepisu. Tym razem skorzystaliśmy z innego, równie dobrego. Polecamy ;) Składniki 3 litry letniej, przegotowanej wody 1 kg butaków 1 marchew 1 pietruszka

R'n'G Kitchen
Zupa z grzybów suszonych 126

Lubicie grzyby ? A może macie suszone? To ten przepis jest wam zasmakuje ! :) Składniki: 200-300 g suszonych grzybów 1,5 litra wody 2 ziemniaki 1 marchewka

Gotuj z Mąką
Krem selerowo-ziemniaczany na rosole z rydzami smażonymi na maśle i quinoą 145

Na rosole, który został z niedzielnego obiadu, można ugotować nie tylko pomidorówkę ;) Jesienią polecam Wam krem z selera i ziemniaków, podany z quinoą i rydzami smażonymi

Quinoa Raz!
Domowy rosół 112

4 60 min+ Łatwe Przystępne Przepis na najlepszy domowy rosół z kurczaka. Składniki mięso z kurczaka (porcja rosołowa, udko z kurczaka, skrzydełka) włoszczyzna: 1 duża marchew

PysiaGotuje.pl
Chłodnik truskawkowy z awokado 98

Jeśli temperatura wysoka... chłodnik się poleca.. wariant z truskawkami...hmmm warto spróbować  Składniki 1 kg truskawek 3 gruntowe ogórki 1 szt awokado 5 łodyg

R'n'G Kitchen
Zupa chrzanowa 162

chrzan kojarzymy z Wielkanocą to jednak ta zupa gości w naszym domu przez cały rok, bo świetnie smakuje i można ją szybko przygotować. Intensywność chrzanowej dawkujemy wg. upodobań własnego podniebienia, ja robię łagodną, ale znam takich co chrzanu nie żałują. Składniki: - 4 białe kiełbasy ok. 1/2 kg - 2 marchewki - 1 pietruszka - plaster selera - 1/3 pora, może być zielona część

Apetyczna babeczka
Bulion rybny 246

klarowny stanowi solidną podstawę pod rozmaite rybne zupy i galaretki. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na ok. 2 – 2,5l bulionu) 1,5 kg ryby o raczej spójnym mięsie (w kilku kawałkach, najlepiej z różnych części ryby) 2 średnie marchewki (250g) 1 duża cebula (200g) kawałek pora (100g) kawałek pietruszki (150g) kawałek korzenia selera (150g) 3 łodygi selera naciowego 2 ząbki

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania