zupa z selera - 5925 przepisów (strona:284/395)

Żurek 156

Pyszny żurek na domowym zakwasie z jajkiem, białą kiełbasą, boczkiem i odrobiną ziemniaków. Dodatki można oczywiście zmieniać wedle uznania, ale poniżej podaję pełny przepis. SKŁADNIKI 1

Passions hobbies life
Fasolka po bretońsku, bez glutenu 105

Fasolka po bretońsku bez glutenu Składniki: 250 g białej fasoli 200 g kiełbasy 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka w korzeniu kawałek selera pietruszka/seler - natka 1

nietadieta
Cytrynowo-koperkowa zapiekanka z kurczakiem i makaronem orzo 157

było podawanie go do zupy, z czasem jednak zaczęto dodawać go do pilawów oraz jako element farszu do nadziewanych papryk czy dyń – zamiast ryżu właśnie.   Rozgrzewamy piekarnik, ustawiając go na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu. Do głębokiego naczynia do zapiekania wsypujemy makaron. Kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i błonek, kroimy w 1,5cm kostkę. Seler naciowy i młody szpinak

Karo in the Kitchen
Zupa porowo – szparagowa 100

dzisiaj proponuję zupę porowo – szparagową w której wykorzystamy części szparagów bez główek (  te są najlepsze ). Główki możemy wykorzystać później do tarty ze szparagami lub sałatki z sosem holenderskim ( oba przepisy prezentowane na blogu ) a dzisiaj przetworzymy te „mniej lepsze” części szparagów. Składniki: Pęczek białych szparagów bez główek 3 pory 2 marchewki Pietruszka Kawałek selera 3 – 4 ziemniaki 2 łyżki

Smaki Ewy
Rosół z indyka 141

Od jakiegoś czasu przerzuciliśmy się na rosół z indyka, który ma nieco inny smak niż ten na udkach czy skrzydełkach kurczaka. Polecam! Składniki: 1 skrzydło z

Kuchnia domowa Ani
Zupa pomidorowa z ciecierzycą i pieczarkami 68

Tym razem pokusiliśmy się o wzbogacenie pomidorowej o ciecierzycę i pieczarki. Wyszło smacznie. Składniki   pomidory krojone z puszki 750 ml bulionu warzywnego 100 g pieczarek

R'n'G Kitchen
Zupa cebulowo - porowa 156

kulinarny plan. Wyszło pysznie:) Zupa bardzo aromatyczna, słodkawa i ostra. Ze względu na swoje rozgrzewające właściwości świetnie nadaje się na obiad czy kolację w chłodne dni. Składniki: Bulion warzywny 1,5 l 4 spore cebule 1 por łyżka kurkumy łyżeczka pieprzu cayenne Składniki na bulion: 4 marchewki 2 pietruszki kilka gałązek natki pietruszki 1 mały seler 4 ząbki czosnku

pyszne zdrowości
Kraków, zimowy obiad wegański V 215

kapusta, jabłko, seler, cebula i sos ), kotlet buraczany , szybki sos pomidorowo-paprykowy i kule ziemniaczane. Smacznego!  Przepis dodaję do akcji:     Znów w Krakowie:). Warto poszukać noclegu na grouponie lub kupbonie (dużo taniej, można upolować pokój ze śniadaniem i bardzo blisko centrum:). Yellow Dog - nie polecam, dość drogo i jak dla mnie niesmacznie. Zupa z pierożkami wonton

Qlinarnie i Qlinarnie
Super czerwony barszcz zimowy. Idealny na wigilię. 128

ostry, a zakwasza zupę, żeby nie była mdła. No i na koniec, bardzo ważny element jakim są przyprawy, a dokładniej czosnek i majeranek. Nie powinno ich zabraknąć w żadnym barszczu. Jeśli okaże się, że mimo naszych starań barszcz stracił swój kolor uratować sytuację może uratować świeży sok z buraków. Składniki: 5 podłużnych buraków, liście selera (mogą być z selera naciowego

Pełna Lodówka
UDZIEC Z INDYKA W JOGURTOWO-WARZYWNYM SOSIE 312

obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler naciowy. Gotujemy na małym ogniu ok 1h. Kiedy mięso będzie już miękkie wyjmujemy je na talerz, a warzywa z rosołu kroimy w kostkę lub plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną cebulę oraz pora. Do podsmażonych warzyw wlewamy część rosołu od gotowania udźca, (resztę możemy wykorzystać jako bazę do zupy lub zamrozić), dorzucamy pokrojone

Walijskie Pichcenie
Kapusniak z mlodej kapusty 154

pora i selera  Teraz dorzucamy ziemniaki i podsarzony boczek, cebule i kielbase  Gotujemy ok 20 min Dorzucamy kapuste i wszystko jeszcze razem gotujemy 30 min  Na koniec rozpuszczamy 1/4 masla na patelni i na rozgrzane maslo wsypujemy 2- 3 lyzki maki  Make mieszamy szybko i energicznie podsarzajac ja (powstaje nam zasmarzka) dodajemy do zupy

Klaudynkowa kuchnia
Zupa rybna 147

font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} W trakcie gotowania usuwamy szumy. Następnie dodajemy marchewkę, selera i przyprawy. Gotujemy godzinkę. Cebulkę i pomidory kroimy w kostkę. Na rozgrzanym maśle smażymy czosnek i cebulkę. Gdy się zeszkli dodajemy pomidory i sok z puszki. Smażymy ok 5 minut(...)powstałego wywaru dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Po chwili dodajemy podsmażone warzywa oraz koncentrat pomidorowy. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Ugotowane ryby obieramy z mięsa i dekorujemy zupę na talerzu. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Rosół z pieczoną na ostro marchewką 114

nitki natka pietruszki Umyte mięso zalewamy zimną wodą. Po zagotowaniu łyżką cedzakową, zdejmujemy szumowiny. Dodajemy warzywa, przyprawy i na małym ogniu, gotujemy około godzinę. Dodajemy natkę pietruszki, selera oraz lubczyk i gotujemy kolejną godzinę. W tym czasie szorujemy młode marchewki. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Składniki na marynatę mieszamy i nacieramy marchewki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)minut, aż lekko zmiękną, ale nadal będą jędrne. Makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki gotujemy 6 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Do miseczek nakładamy porcję zupy. Podajemy z makaronem, kawałkami mięsa i pieczonymi marchewkami. Posypujemy natką pietruszki. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z marką Lubella. Artykuł Rosół z pieczoną na ostro marchewką pochodzi z serwisu Mienta

Mienta blog
Żurek Wielkanocny 138

ziela angielskie sól, pieprz suszony majeranek koperek (świeży lub suszony) 2 łyżki gęstej śmietany 18 % 1,5 - 2 l  wody dodatkowo: jajka ugotowane na twardo Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę obieramy i wkładamy do garnka. Boczek kroimy kostkę, kiełbasę swojską w plasterki, białe kiełbaski zostawiamy w całości - wszystko to dodajemy do warzyw. Następnie dodajemy czosnek, przepłukane grzyby, ziele, liście(...)średnim palniku ok. godziny - część wody wygotuje się, ale ja tego nie uzupełniam ;-) Po tym czasie wyjmujemy z wywaru warzywa i dolewamy zakwas, gotujemy przez chwilę. Kilka łyżek gorącej zupy dolewamy do kubka z śmietaną, dokładne mieszamy, a następnie całość dodajemy do żurku; doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy palnik. Dodajemy chrzan, majeranek, koperek, sól i pieprz. Odstawiamy, by zupa się

Czary - gary w kuchni
Żurek z sadzonym jajkiem przepiórczym 171

duża cebula 2 ząbki czosnku majeranek sól  pieprz mielony 2 łyżki oleju 16 przepiórczych jaj Marchew, pietruszkę i seler obrać. Marchew i pietruszkę pokroić w półplasterki, seler w słupki. Do garnka wlać 1,5l wody, dodać warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować, gotować na małym ogniu ok. 15 minut.  Kiełbasę pokroić w talarki. Cebulę pokroić w kostkę(...)wlać do wywaru, wymieszać, dodać kiełbasę z cebulką, rozgnieciony ząbek czosnku, wszystko razem gotować jeszcze przez 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Śmietanę rozmieszać z odrobiną zupy, wlać do garnka, dodać majeranek.  Jajka podsmażyć na pozostałym oleju.  Zupę wlać do talerzy, do każdego włożyć po 4 jajka. Smacznego! Espumisan Max  to wyrób medyczny

Obiad gotowy

Proponowane wyszukiwania