ogóle bez zup nie ma kuchni. Przy okazji przetestowałam też kapustę kiszoną , która niedawno robiłam i powiem Wam palce lizać, muszę jeszcze dorobić kilka słoików, bo do wiosny daleko. Składniki dla 4-6 osób: Bulion: - ok. 1 kg mięsnych żeberek - na bulion: kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 3 liście laurowe, 2 marchewki, pół selera, pietruszka, 1/2 opalanej
Apetyczna babeczkagruszkami puchaty sernik Helenki ciasto czekoladowe na białkach Mięsa: karkówka Adama kurczak na butelce roladki drobiowe boczek pieczony w folii wieprzowina w carry karczek pieczony w rękawie pieczeń z selera - dla tych co nie jadają mięsa klops z mięsa mielonego galaretka z mięsa wieprzowego gotowanego w szybkowarze klops z jajkami karczek pieczony z polędwicą w środku Sałatki: sałatka Uli sałatka(...)Waldorf sałatka z granatem i rukolą szybka sałatka z rukolą buraczki zakwaszone czerwonym octem szybka sałatka na śniadanie wytrawna ćwikła Majonez Zupy: rosół z gęsi
Proste Potrawyzupy jarzynowej pozostała mi gotowana szynka wieprzowa, a z grochówki kawałek wędzonego boczku. Zastanawiałam się co z nich tym razem przygotować. Padło na pastę do chleba i to był bardzo dobry wybór :) Składniki: około pół kg gotowanego chudego mięsa , około pół kg parzonego wędzonego boczku , 2 gotowane marchewki , 1 pietruszka gotowana , kawałek selera gotowanego , 1 mała papryczka chili , 1 średnia
Codzienna kuchnia niecodziennasezon na zupy... Rozgrzewające, zdrowe i kolorowe. Raz na jakiś czas robię generalny przegląd lodówki i przy takich okazjach najczęściej pojawiają się zupki śmietniczki, które zaprowadzają idealny porządek a dodatkowo są pożywne. W taki oto sposób wyczarował mi się wiosenny krupnik, który poza kaszą z tradycyjnym krupnikiem ma niewiele wspólnego. Składniki: 2 marchewki pietruszka seler por cebula czerwona papryka
Magiczna kuchnia DariiPyszna,syta,pożywna i bardzo zimowa zupa,a całkiem zapomniana.Oprócz grochówki to nasza ulubiona zupa zimą.Na szczęście kasze powracają do naszych kuchni.Kasze z jęczmienia to całe bogactwo witamin i soli mineralnych.Szczególnie sporo ma niacyny wit.PP-obniżającej poziom cholesterolu,witamin z grupy B-regenerujących system nerwowy i błonnika.Przede wszystkim jednak klej z jęczmienia działa regenerująco na naszą(...)wody 6-8 kurzych skrzydełek 6-7 łyżek grubej lub średniej kaszy perłowej (125 g) 2-3 marchewki 1 pietruszka,kawałek pora zielonej części i białej 2 plastry selera,2-3 ziemniaki 2 łyżki posiekanych zielonych listków selera (mam mrożony z letnich zapasów) 1 łyżka posiekanego lubczyku j.w. przyprawy sól,pieprz,2 listki laurowe,4-5 ziarenek ziela angielskiego,zielona
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!samą fasolową jak i grochową (popularną grochówkę). U mnie 2w1, czyli fasolowo-grochowa (taki kompromis, każdy ma to, co lubi, jedni wolą fasolową, inni grochową, stąd fasolówko-grochówka), najlepsza zupa na świecie. Ja przygotowuję od razu dużą porcję, zajadamy 2-3 dni, z dnia na dzień jest coraz lepsza. Gdy zdarzy się, że zostaje jej więcej w drugim dniu(...)dowolnie zamieniać, wymieniać...co kto lubi, co kto woli... Składniki: - 600g nasion strączkowych (u mnie ok.350g fasoli, mieszane 2-3 rodzaje +250g grochu żółtego, niełuskanego) - 3 łodygi selera naciowego - 500g obranych warzyw (marchew, korzeń pietruszki) - kawałek białej części pora - 500-600g obranych ziemniaków - wędzona szynka, boczek, itp. ilość dowolna, u mnie dość sporo, bo przeważnie
Smaczne Zdroweewentualnie odrobinę więcej, w miarę potrzeby sól i pieprz, do smaku 1/2 łyżeczki cukru 60g drobnego makaronu W sporym garnku rozgrzej na średnim ogniu oliwę. Wrzuć selera, marchewkę i cebulę. Smaż, mieszajac od czasu do czasu, przez 5 minut, lub do miękkości. Zmiksuj pomidory, razem z odrobina wody - tyle, by wypłukać resztki, około 1/3 puszki. Wlej razem z wywarem(...)minut - do czasu, aż makaron będzie ugotowany, ale wciaż al dente (dolej ewentualnie więcej wody lub wywaru). Podawaj od razu, z kawałkiem dobrego pieczywa czosnkowego na przykład. Zupę można mrozić, na okres do 3 miesięcy, ale należy pamiętać, by zakończyć gotowanie na kroku 2 i dodać makaron dopiero przed użyciem. Przepis z ksiażki 'Everyday easy
Lejdi of the houseNigdy nie potrafimy oprzeć się brukselce. Jak pojawia się na nią sezon, to musimy korzystać z niego ile się da. Składniki: 400 g ziemniaków 2 marchewki 2 pietruszki 1 seler 250 g brukselki 200 g kalafiora zielone liście pora 1 pęczek natki pietruszki 2 łodygi rozmarynu 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól(...)font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Marchewkę w talarki. Pietruszkę obieramy. Seler obieramy i kroimy w kostkę. Brukselkę oczyszczamy. Kalafior dzielimy na różyczki. Wszystkie warzywa zalewamy zimną wodą (około 1,5 litra), wsypujemy łyżeczkę (płaską) soli, dodajemy związane sznurkiem zielone liście pora, natkę pietruszki
R'n'G Kitchenvegety) Sposób przygotowania: Ciecierzycę zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy wraz z ciecierzycą do garnka. Lekko solimy,dodajemy ziela angielskie,liście selera oraz liście laurowe, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu ok 30 minut. Połowę boczku kroimy na ok 3mm plasterki i wytapiamy na patelni tworząc chipsy. Resztę kroimy w kostkę(...)naszych warzyw wraz z wytopionym tłuszczem z chipsów. Kukurydzę i białą fasolkę przelewamy wodą i wrzucamy do garnka. Mieszamy i gotujemy ok 1 godzinę. Dla polepszenia smaku naszej zupy możemy dodać jedną kostkę drobiową Vegety. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z chipsami boczkowymi i np. świeżą bagietką. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladziePonoć najlepszy nasz krupnik ever. Tym razem z dodatkiem grzybów i mnóstwa jarzyn. Składniki 1 kg skrzydełek z kurczaka 1 garść suszonych grzybów 100 g kaszy
R'n'G KitchenSkładniki: ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 jajko woda f arsz: 0,5 kg mięsa mielonego ( zmieliłam łopatkę ) sól pieprz cebula 2 ząbki czosnku wegeta
Darcia w kuchniSkładniki: 250 g mąki pszennej 5 łyżek kwaśnej śmietany szczypta soli pół kostki masła suszone grzyby kiszona kapusta 2 cebule 1kg buraków 5 ząbków czosnku 2
Gaździnka warzyDzisiaj przepis na czysty barszczyk. Idealny do krokietów bądź pierogów. Sam też jest pyszny - na pewno lepszy od tego kupionego w sklepie. Składniki : * pół kurczaka
Magiczne Życie MartyTak na szybko jeszcze przepis na świąteczny barszczyk z samych buraków z uszkami z grzybami. składniki: barszczyk 1 kg czerwonych buraczków 1 pietruszka 1 marchewka kawałek
Monia miesza i gotujeuroczysty wieczór barszcz czerwony z uszkami, to u mnie króluje ON. Gotowany na całych kapeluszach borowików i podgrzybków, cebuli oraz z niewielkim udziałem włoszczyzny (w porównaniu do innych zup), zabielany śmietaną. Bardzo esencjonalny. Podczas gotowania obłędny zapach grzybów roznosi się po całym domu. Moja mama zawsze podaje do niego ugotowane, tłuczone ziemniaki, które można nabierać łyżką i maczać w gorącym(...)ziemniakami pasuje mi najbardziej… Składniki (na ok. 8-10 porcji): 60-70 g suszonych grzybów 2,5 l wody 1 duża marchewka (lub 2 mniejsze) 1 pietruszka mały kawałek selera 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 200-250 ml śmietany 12/18/30% UHT 2 małe cebule (lub 1 duża) sok z cytryny (do smaku) sól pieprz Wykonanie: Przygotowanie barszczu zaczynamy
MyCookBook.pl