pestek 10 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 3 łyżki kwaśnej śmietany sól świeżo mielony pieprz majeranek 1 łyzka posiekanej natki pietruszki włoszczyzna: marchew, seler, pietruszka Przygotowanie Kapustę odcisnąłem, pokroiłem dość drobno. Sok zachowałem. Przełożyłem do garnka, wlałem sok, dodałem obraną i pokrojoną w talarki kiełbasy Dolałem ok. 500 ml wody i doprowadziłem do wrzenia(...)kapustą dodałem ugotowane ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały, zagęściłem przygotowaną zasmażkę. Wymieszałem i gotowałem jeszcze ok. 20 minut. Dodałem 2łyżki śmietany zahartowanej kilkoma łyżkami gorącej zupy. Doprawiłem solą i pieprzem. Po rozlaniu do talerzy dodałem kilka kawałków śliwek i posypałem natką pietruszki
R'n'G Kitchenzupy, natomiast na Śląsku Opolskim oberibę przyrządza się na gęsto, jako dodatek do drugiego dania. Oberiba na gęsto została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych i tak wygląda jej opis, cyt. Na terenach śląska ludzie żyli bardzo skromnie i oszczędnie. Mieszkańcom musiało wystarczyć to co zebrali z pola i przydomowego ogródka. Każda gospodyni w ogrodzie uprawiała marchew, pietruszkę, seler
bistro mamakawałeczek selera 1/2 cebuli lub 2-3 sztuki cebuli szalotki 1 płaska łyżka natki pietruszki 2-3 łyżki startego na tarce sera żółtego sól, pieprz do smaku plus ewentualnie 1 łyżeczka domowego warzywka olej do smażenia Dodatkowo: dip/pasta warzywna, domowa, bądź kupna (np. od Wawrzyniec) lub kwaśna śmietana lub ketchup 1. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy jak na zupę, przekładamy
Gotowanie...to proste !zupa na niedzielę. Ale przecież nie musi to być nudne! U nas rosół jest nie tylko z makaronem nitki, ale też lubimy z makaronem w kształcie kokardek. A wy jak robicie? Tradycyjnie, czy urozmaicacie ? :) #Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam Składniki: 2 skrzydełko z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka korzeń 2 natki pietruszki, kawa kawałek pora kawałek selera 1 niewielka
Gotuj z Mąkązup, gulaszu czy sałatek. Komosę ryżową można wykorzystać również do wypieku ciasteczek lub innych łakoci. Z kolei prażone ziarna można dodać np. do jogurtu. Sałatka z komosy ryżowej i awokado. Składniki: - 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej (dodałam czarny sezam) - 1 dojrzałe awokado - kilka pomidorków (lima, cherry lub koktajlowe) - kilka czarnych oliwek - 1 czerwona cebula - 1 – 2 łodygi selera naciowego
mojewypiekiinietylkoulubionych zup. Co roku czekam z niecierpliwością na nowalijki, by móc ją ugotować. Na samym początku sezonu, gdy trudno jest jeszcze dostać botwinę z buraczkami możemy dokupić jednego starego buraka. pęczek botwiny razem z buraczkami pęczek młodej włoszczyzny koperek 4 ziemniaki łyżka masła 4 ząbki czosnku pół cytryny łyżka cukru sól Warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy
Dieta bez mlekazupie na pęczak, gotuję go do gulaszu, a ostatnio zrobiłam z warzywami. Pod tą postacią był dodatkiem do gotowanych klopsików . Danie wyszło tak pyszne, że od samej kaszy nie mogłam się oderwać! Dla mnie dodatek mięsa i sosu był po prostu ... zbędny 😉, no ale przecież nie gotuję tylko dla siebie 😙 Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak 3 łodygi selera naciowego
Walijskie PichcenieZup na blogu jest u mnie troszkę...ale krupniku chyba nie ma..przeglądając swoje zapiski mam zaległych jeszcze zupek[ krupnik też jest, ale inny] i innych wpisów do opublikowania , ale jak to bywa ciągle brak czasu..a teraz na dodatek coś mnie grypa chyba dopadła.. kawałek mięsa wieprzowego np.łopatki 2-3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera
Moje domowe kucharzenieSKŁADNIKI: 1 kg flaczków wołowych (ja kupiłam już gotowane i myte, aczkolwiek raz jeszcze je w domu obgotowałam) 80 g suszonych grzybów 3-4 marchewki
ClauditteMissCookingZupa fasolowa w polskiej kuchni jest wydawało by się od zawsze. Podawana zawsze gorąca, zawsze bardzo pożywna i ... no właśnie, ale dlaczego by tej jej typowości, tradycyjności nie złamać czymś nowym? W tej wersji sugerujemy Wam byście spróbowali wersji z porem. Składniki : 200g białej fasoli "jaś" 2 łyżki masła 150g chudego boczku duży por 2-3 gałązki selera naciowego
zobacz ich smakdzisiejszego. Zupa, którą również bardzo lubi mój syn. Nie wiem czy przyrządzam ją poprawnie, czy nie. Przyrządzam ją tak jak lubimy. Nie trzymam się tu żadnych proporcji, wszystko wrzucam na oko. Proporcje składników dostosowuję do garnka, w którym gotuję :) Składniki: 3 - 4 skrzydełka lub 1 udko z kurczaka 2-3 marchewki 1 pietruszka w korzeniu 0,5 średniego selera
Blondynka Gotujesię zagotuje - traci kolor. Pyrka, dzięki czemu będzie klarowny. Zdecydowanie cierpliwi będą nagrodzeni smakiem:) Składniki: 5 skrzydełek z kurczaka 6 podudzi z kurczaka 5 marchewek 5 pietruszek 1 seler 2 cebule połowa pora natka pietruszki - pęczek (plus trochę zostawcie do udekorowania dania na talerzu) 2 łyżki lubczyku 4 goździki 4 liście laurowe łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu 4 ziela angielskie sól(...)przygotowany pełen garnek wygląda tak: Gotujemy na wolnym ogniu około 3 godziny. Po trzech godzinach gotowania na wolnym ogniu dodajemy natkę pietruszki (grubszy umyty pęczek, trochę zostawiamy do udekorowania zupy na talerzu) i lubczyk, zostawiamy do "pyrkania" na małym ogniu około pół godziny do 40 minut. Pyrkanie, czyli delikatne podgotowywanie które nie dopuszcza do wrzenia. Jeśli chcę, by mój rosołek
Zasmakuj Kuchnizdrowa zupa z kładzionymi kluskami na warzywnym bulionie z pulpetami z mielonego kurczaka i kaszy gryczanej. Czas: 1 godz. 15 minut Poziom trudności: Średnie Liczba porcji : 4 Kładzione kluski to fundament babcinych kuchni, niezastąpiony zastępnik makaronu, którego w dawnych czasach nie tak łatwo było kupić, robione na mleku, jako postach wnuków i na rosole, jako dodatek do zup. Trzeba się(...)zwarte, bo chcieliśmy je wykorzystać nie tylko do zupy, lecz również w osobnym przepisie na kładzione kluski z szynką parmeńską i parmezanem. Udało nam się tak dobrać składniki, że powstało ciasto ani za luźne, ani za gęste. Utopione w bulionie kluseczki, po ugotowaniu są miękkie i bardzo przyjemne w smaku. Zupę zrobiliśmy z kluskami oraz z pulpetami, bo chcieliśmy, żeby
Niedzielny kucharzNasza faworyta wśród zup. Gotowaliśmy w wielu wersjach, ale smaku "ukrainy" z przepisu mamy nie udało nam się uzyskać. Czasami zbliżamy się. Zdarza się, że pałaszujemy u siostry, jest bardzo zbliżona do tej z pamięci. Ale nie mamy teraz przecieru z malinowych, własnych nie nawożonych pomidorów. Śmietana oczywiście wiejska była, od naszej Raby... hmmm. Odgrzewana jest jeszcze lepsza. Składniki(...)fasoli piękny Jaś 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku 6 średnich buraczków z botwinki 300 g wędzonych żeberek młoda włoszczyzna (3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora i średni korzeń selera) 4 młode ziemniaki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 250 ml soku pomidorowego 1/2 szklanki śmietany 18% Przygotowanie Fasolę opłukałem, zalałem 1 szklanką wody, posoliłem, zagotować. Odstawiłem z ognia, przykryłem, odstawiłem
R'n'G Kitchenpęczków botwinki ( miałam centralnie z pola jeszcze nie urosła jak widać więc,aż 5 pęczków potrzebowałam) marchewka 1 szt ( starta na tarce) włoszczyzna kostka 4 łyżki ( marchew , pasternak, seler ,por) Agnex 2-3 łyżki oleju rzepakowego ( będę smażyła na nim warzywa) Dodatkowo: liść laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt sól i pieprz biały do smaku śmietana(...)małym ogniu gotujemy koło 15 minut. Listki od botwinki kroimy drobno i dodajemy do wywaru warzywnego i gotujemy jeszcze z 15 minut. Śmietanę mieszamy w kubeczku z łyżką gorącej zupy ( nie zważy nam się wtedy ) i wlewamy do naszej botwinki. Gotujemy jaja i jedno kładziemy na talerz ( kroimy w ćwiartki) zalewamy botwinką . Moja botwinka ma inny smak i kolor
Różowa kuchnia