zupa z selera - 5925 przepisów (strona:281/395)

Zupa makrobiotyczna z dynią i czarną fasolą, dosmaczona siemieniem lnianym oraz sezamem 116

Dynie są jeszcze dostępne. Zupa wzmocni Wam układ pokarmowy, wspomoże regenerację jelitową i jak mówi autor "Jaglanego detoksu"- najlepiej jeść ją na dzień dobry! Przepis zmodyfikowałam nieznacznie, bo mając juz świadomość pewnych rzeczy...można się bawić smakiem i wzmacniać na równe sposoby ! Składniki 1 marchewka kawałek dyni pokrojonej w kostkę korzeń pietruszki i kawałek selera pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

Z Kuchni Do Kuchni
Warzywna zupa makrobiotyczna z kaszą jaglaną i fasolką Adzuki (Jaglany Detoks) 125

dodawaj kolejno, marchewkę,selera pokrojonego drobno lub startego na dużych oczkach, daktyle pokrojone w paseczki. Gotuj wszystko kilka minut. Dosmacz solą i wsyp wszystkie przyprawy.Dodaj czosnek, cebulę.Gotuj ok.6 minut. Spróbuj i przypraw jak lubisz. Przed końcem gotowania dodaj kaszę jaglaną oraz fasolkę. Podawaj z natką pietruszki i prażonym na suchej patelni sezamem. Zupa idealnie nawilża, wzmacnia śledzionę, rozgrzewa

Z Kuchni Do Kuchni
Krem dyniowy z mleczkiem koksowym - lekki, zdrowy i wege :) 128

przepis TUTAJ ) i zupy. Zupy, która jest gęstym, sycącym, mocno rozgrzewającym kremem! Polecam Wam bardzo gorąco przepis poniżej - krem wychodzi przepyszny! Delikatny, ze szczypta pikanterii, aksamitny, odżywczy, po prostu pyszny ;) Składniki: 1 l wody 2-3 średnie marchewki 1 średnia cebula 1 pietruszka 1 pasternak 4 małe ziemniaczki  2-3 gałązki (zielone listki) od selera, pietruszki i magii

Zdrowie na języku :P
Odchudzająca zupa kapuściana 217

kalorii niż ma sama zupa, tzw. ujemne kalorie. No to zaczynamy, nagotowałam gar 8 litrowy, pochwalę się po tygodniu efektami. Składniki: około 1,5 kg kapusta włoska (może być tez biała, ale włoska jest bardzeij lekko strawna) 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 1 por 3-4 cebule 4-5 pomidowól 2-3 gałązki selera naciowego przyprawy: kminek, majeranek, ziele

greenscarf
Krupnik Prezydentowej 150

ugotowania zupy potrzebujecie max. 40 minut.  Składniki: 6 łyżek kaszy jęczmiennej, najlepiej drobnej, ewentualnie średniej  2 łyżki masła klarowanego lub 1 łyżka masła i 1 oleju 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego (można też po prostu wrzucić 2-3 skrzydełka) 3 średnie ziemniaki 1 mała pietruszka w korzeniu 1 mały kawałek selera 1 cebula 1 marchewka  pieprz

Kuchnia Prezydentowej
Botwinka 173

razem w zupie, ale dopóki sezon na nią trwa, pokuszę się z pewnością na jakieś eksperymenty kulinarne z jej udziałem, do czego i was zachęcam. Piszcie jeśli macie jakieś ciekawe pomysły, a z chęcią je wypróbuję. Składniki: pęczek botwinki 3 duże buraki (lub butelka koncentratu z buraków) włoszczyzna: marchew, pietruszka, por, odrobina selera 6 ziemniaków jogurt naturalny lub śmietana jajka

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa krem z dyni 184

Rozgrzewająca i aromatyczna, jest miłym akcentem w pochmurne dni. Składniki: 3 litry wody 1 szyja z indyka miąższ z ćwiartki dyni (raczej sporej wielkości) 2 pietruszki 4 marchewki 1 seler 1 cebula 2 ząbki czosnku około 3 łyżek oleju 10 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu czarnego 4 listki laurowe do smaku: sól, gała muszkatołowa, curry, ostra papryka, chilli(...)odcedzamy go. Do czystego bulionu wkładamy z powrotem włoszczyznę i warzywa z patelni. Całość miksujemy blenderem na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, curry, ostrą papryką i solą. Zupę proponuję podawać z grzankami o smaku ziół prowansalskich. Jak je zrobić? Wystarczy chleb tostowy posypać ziołami, skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika aż do zrumienienia. Smacznego! Qchnia

Qchnia po prostu
KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY NA ŻEBERKACH: domowy przepis, składniki i przyprawy 107

Tradycyjny kapuśniak na żeberkach. Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty. Kapuśniak - pyszna polska zupa z kiszonej kapusty, na rosole z pieczonych warzyw i żeberek. Kapuśniak z dodatkiem ziemniaków, doprawiony tymiankiem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Klasyczny kapuśniak z dużymi kawałkami mięsa, syty i rozgrzewający. Oto przepis na pyszny, domowy kapuśniak z kiszonej kapusty , na pieczonych żeberkach : składniki, przyprawy i przygotowanie(...)krok po kroku. Składniki i przyprawy na kapuśniak: 800g żeberek 2 marchewki i 2 korzenie pietruszki 4 cebule 1/2 selera 1 por 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe, po kilka ziarenek ziela i pieprzu, płaska łyżeczka tymianku 3 ziemniaki 500g kiszonej kapusty sól i pieprz do smaku Przepis na kapuśniak - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. żeberka umyć i podzielić

Moja Książka Kucharska
ŻUREK NA ZAKWASIE Z KLOPSIKAMI Z BIAŁEJ KIEŁBASY 174

domowego zakwasu na żurek 150 g boczku 1 cebula 3 ząbki czosnku majeranek śmietana 18% (u mnie ukwaszona) 2 łyżki mąki sól pieprz włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler) ziele angielskie liść laurowy garść suszonych grzybów Dodatkowo jajka ugotowane na półtwardo surowa biała kiełbasa Wykonanie:  Do garnka wkladamy obraną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie , pokrojone (wcześniej zamoczone) suszone grzyby i zalewamy(...)bulion.  Następnie do bulionu dodajemy nasz zakwas (przed wlaniem mieszamy). Jego ilość będzie zależała od naszych upodobań – czy lubimy żurek bardziej czy mniej kwaśny. Na koniec przekłądamy do zupy zawartość patelni (boczek z cebulką) doprawiamy żurek solą, pieprzem, dużą ilością majeranku oraz śmietaną

Walijskie Pichcenie
Krupnik wiejski z jarmużem 145

pogodę. Właściwości rozgrzewające podnosi dodatek mojego ulubionego imbiru. Bulion ugotowałam na indyczych resztkach, do tego solidna porcja warzyw i dodatek drobnej kaszy jęczmiennej - kaszki wiejskiej i uczta gotowa. Bo zupa jest po prostu świetna! Kartonik z kaszką wiejską znalazł się w czeluściach szafek kuchennych zupełnie przez przypadek. Zawsze robiłam krupnik z pęczaku, a tu proszę drobna kaszka jest taka pyszna(...)glukanu i przeciwuteniaczy, które maja właściwości przeciwalergiczne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i opóźniające procesy starzenia. Zapraszam do przepisu! Składniki: indycze kości, skrzydełka z kurczaka 2-3 marchewki 1 pieruszka kawałek selera 3-4 ziemniaki szklanka jarmużu lub więcej około 1,5 l wody opalona cebula mrożone listki lubczyku - opcjonalnie 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 5-6 ziarenek ziela angielskiego 2-3 listki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z pomidorów 155

Skoro było ulubione ciasto, dzisiaj czas na podzielenie się z Wami przepisem na moją ulubioną zupę, czyli krem z pomidorów! Pomidory uwielbiam pod każdą postacią, świeże, duszone, suszone, przetworzone... Moi bliscy wiedzą, że ketchup dodaję niemal do wszystkiego. Ale wracając do tematu postu, ze względu na porę roku i pomimo marca temperaturę (o zgrozo) -15 stopni (tyle stopni wskazywał termometr(...)mała pietruszka 1 marchewki 3 liście laurowe 3 ziela angielskie kostka rosołowa, vegeta 1 średniej wielkości cebula 2 puszki pomidorów 1 kromka chleba pomarańcza śmietana Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w duże kawałki. Do garnka wlewamy 1 litrem wody, wkładamy warzywa, pół drobiowej kostki rosołowej, łyżeczkę vegety oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę

Taste Of My Day
Zupa karczmarza Jankiela - berdyczowska II 253

Trzy lata temu zamieściłam przepis na zupę berdyczowska (przepis tutaj)  - zupę, która patrząc na ilość wejść i Wasze komentarze, cieszy się dużą popularnością i zainteresowaniem. To właśnie Wasze pomocne komentarze sprawiły, że dziś na ich podstawie postanowiłam ją "dopieścić", choć jest juź absolutnie wspaniała, to jednak dodatek dwóch nowych składników sprawił, że jest jeszcze lepsza(...)rodzynki i dżem z czarnej porzeczki. Absolutne niebo w gębie.     1 kg mięsa wołowego 300 g marchewki 200 g pietruszki 200 g selera 300 g ziemniaków 100 g cebuli 1 czerwona słodka papryka 1 słoiczek przecieru pomidorowego 2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 3/4 szklanki rodzynek 1 główka czosnku 1-2  łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru

Jadło i czytadło
Aromatyczny bulion grzybowy z grzybowymi uszkami 144

Klarowny, delikatny mocno grzybowy bulion z uszkami.  Do ciasta dodałam proszek z grzybów. Jak je zrobić przeczytajcie poniżej. Bulion: 2 garście suszonych podgrzybków lub prawdziwków

AZgotuj!
Domowa kostka rosołowa 134

Marchew, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do kielicha miksera wrzuć warzywa, czosnek, cebulę oraz zioła i przyprawy. Zmiksuj na gładką masę. Przełóż do pojemnika do mrożenia kostek lodu. Krok 2 Zamróź kostki. Możesz je przechowywać w zamrażalniku do 3 miesięcy. Z kostki możesz zrobić rozgrzewający bulion lub domową zupę instant . Po wyjęciu z zamrażalnika

Niedzielny kucharz
Zupa z jarmużem i maślakami 115

Jarmuż należy do rodziny kapustowatych. Jest doskonałym źródłem żelaza. Posiada również inne wartości odżywcze. Połączenie z jarzynami i grzybami wyszło wybornie. Składniki 500 ml jarmużu konserwowego

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania