przede wszystkim ugotujemy na wywarze z żeberek. SKŁADNIKI ok. 3 litry wywaru z żeberek i warzyw ( tu 4 żeberka wieprzowe, jedna marchewka , pół pora , pół pietruszki , kawałek selera 1 słoik kiszonej kapusty ( jak ktoś lubi gęsty można więcej) 30 dag boczku 3-4 ziemniaki 1 cebula liść laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz 1 łyżka(...)kapustą będą twarde. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy kapustę lekko pokrojoną, liść laurowy , ziele angielskie. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i cebulkę. Dodajemy do kapuśniaku Zupę gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu. Doprawiamy pieprzem i solą. Ścieramy na tarce marchewkę z wywaru dodajemy do kapuśniaku. Można dodać kawałki mięsa z żeberek. Kapuśniak można również podprawić
W kuchennym oknie Ewykrzyczymy od razu "Chemia! Chemia! Precz z tą chemią!". My wiemy, że wszystko jest dla ludzi. Ale dla ludzi mądrych. Więc jeśli raz w miesiącu wrzucicie do zupy jakąś sklepową kostkę bulionową to z pewnością krytycznym okiem na was patrzeć nie będziemy. Ale jeżeli używacie takich rzeczy częściej to mamy dla was ciekawą alternatywę. Dość dawno temu wrzucaliśmy na bloga(...)apteką, co niestety często jest przypadłością sklepowych bulionetek. Potrzebujemy: 1 cały pęczek lubczyku (taki z jednej sklepowej doniczki) 1 pęczek natki pietruszki 3 marchewki 3 łodygi selera naciowego 2 korzenie pietruszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 por 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 2 liście laurowe 1 suszony grzybek 5 ziarenek ziela angielskiego
Marder&Marder Manufactureszklanka zakwasu buraczanego podgrzanego do 40 stopni C. zielony koktajl z grejpfrutem II śniadanie: surówka z młodej kapusty z koperkiem 1 jabłko Obiad: surówka z kiszonej kapusty z granatem zupa-krem z marchewki Podwieczorek frytki z dyni piżmowej 1/2 grejpfruta Kolacja pomidory z cebulą i koperkiem ryż z kalafiora z marchewką Dzień trzeci Śniadanie: szklanka letniej wody(...)zioła Obiad: zielony ogórek i marchewka pokrojone w słupki, parę rzodkiewek młoda kapusta z koperkiem Podwieczorek: 1 jabłko sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkie m Kolacja: seler naciowy i marchewka pokrojone w słupki wegańska kalafiornica z pomidorami Dzień czwarty Śniadanie: szklanka letniej wody z sokiem z 1/2 cytryny 1 szklanka zakwasu buraczanego podgrzanego do 40 stopni
Kulinarne przygody Gatityjednak nie macie wolnowara, zupę można jak najbardziej przygotować w zwykłym garnku na palniku lub "dusić" w odpowiednim naczyniu w piekarniku. Składniki : 600g wołowiny 1 duża cebula 0,5 łyżeczki kminku 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 marchewki 1 pietruszka 2 papryki 1 pomidor 100-150ml przecieru pomidorowego 2 łodygi selera naciowego 300g ziemniaków
Codzienne Gotowaniesprawi, że zwykła zupa zmieni się w posiłek, którego smak zapamiętamy na bardzo długo. składniki dla sześciu osób 1 kg gorszych części drobiu (kacze skrzydełka, szyje indycze, lub inne kawałki dowolnego drobiu) 3 listki laurowe 8-10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka lubczyku 1 cebula 2- 3 marchwie 1 korzeń pietruszki kawałek selera korzennego 2 łyżki domowego
Miód i pieprzświetnym rozwiązaniem do przygotowania szybkiej zupy - wystarczy ją umyć, pokroić, aby wyjąć miąższ z ziarnami i potem w drobniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Ugotuje się w 10-15 minut! Prawda, że szybko? :) Składniki: 1 dynia hokkaido (o wadze 1/2 kg) 2-3 duże marchewki 2-3 średniej wielkości ziemniaki 1 duża pietruszka 1/4 selera 2 ziarna ziela angielskiego
Kolorowy Przepisownikmieć na jakąś „szybką” zupę w tygodniu, a mieso albo konsumuję albo też mrożę i za jakiś czas mam pyszne pierogi z mięsem, albo krokiety…. Po wielu próbach znalazłam swoje proporcje składników rosołu: Składniki: 0,6 kg wieprzowiny (łopatka, szynka lub gulaszowe) 2 ćwiarki z kurczaka Szponder wołowy 2 duze marchewki 2 pietruszki Seler Cebula opalona na kuchence, grillu
Kulinarna Patilogiazupa, to zupa, ale taka by jej przygotowanie nie trwało za długo, więc zastąpiłam zwykłą biała kapustę kapustą pekińską i bardzo szybko na naszym stole zagościła pyszny obiad :) Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 laska cienkiej kiełbasy 15-20 dag wędzonego boczku 1 cebula 2 marchewki 1 średnia pietruszka 2 łodygi selera naciowego 4-5 ziemniaków liść laurowy
Bea(u)ty kitchensmaczna, przyprawa do sosów, zup i innych dań, zastępuje kupowaną w sklepie wegetę , która zawiera duże ilości soli, glutamin sodu i inne niechciane dodatki . Przygotowanie jest proste - miksujemy lub mielimy a następnie łączymy wszystkie składniki przyprawy i dokładnie mieszamy. składniki na około 300 g przyprawy opakowanie suszonych warzyw 200 g ( marchewka, pietruszka, pasternak, seler, por, cebula ) 1 łyżka pieprzu
Smakowite Daniaziemniakami. Bardzo lubiłam tą zupę i postanowiłam ją zrobić. Muszę powiedzieć, że wyszła świetnie- warto było. SKŁADNIKI: 3 małe peklowane golonki 2 szczypty majeranku, 3 łyżki octu, cukier, pieprz czarny rozgnieciony w moździerzu, 2 liście laurowe ,3 ziarenka ziela angielskiego, pół szklanki mleka lub słodkiej śmietanki 18%, łyżka mąki krupczatki 2 marchewki, kawałek selera, pora, 2 ząbki czosnku
Kuchnia Beatyfakt, że po zjedzeniu zupy czujemy się bardziej najedzeni przy mniejszej ilości kalorii. Jeżeli przyrządzimy ją z pełnowartościowych składników, doprawimy ją naturalnymi przyprawami / np. Przyprawa Naturalna bez soli i glutaminianu ze sklepu internetowego Rafex/ możemy być pewni oczekiwanych efektów:) Zapraszam na kolejne rozdanie: Składniki: 1 filet z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1/2 cebuli ryż przyprawy (u mnie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDomowa vegeta Numer 3 Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym Numer 4 Polędwica z szynkowara Numer 5 Wędzona domowa pasztetowa-wątrobianka Numer 6 Sos szpinakowy do makaronu Numer 7. Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Numer 8 Sałatka z ryżem,kurczakiem i ananasem Numer 9 Schab ze słoika Numer 10 Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami
Kulinarne przygody Gatityobok grzybowej) tradycyjną wigilijną zupą. Doskonale smakuje także podany w kubku prosto do picia – dla rozgrzania. Ja sobie na pewno wypiję filiżankę po pasterce. Pamiętajmy, że wymaga on wcześniejszego nastawienia zakwasu . Jeśli tego nie zrobiliście polecam równie dobry i esencjonalny barszcz z pieczonych buraków . Składniki: włoszczyzna (2x marchewka, 2x pietruszka, kawałek pora, kawałek selera, natka pietruszki) 1 surowy burak
Poezja smakudrobno i dodaję do zupy, ale nie zawsze jest to dobry pomysł i nie zawsze pasuje. Jednym ze sposobów na wykorzystanie takiego mięsa jest dodanie go do zapiekanki, która jest niezwykle delikatna i daje duże pole do popisuj, jeśli chodzi o przyprawienie jej. Składniki: kruche ciasto* , gotowany kurczak , warzywa z rosołu : marchew, pietruszka, seler, 4 łyżki mleka , 2 jajka
Codzienna kuchnia niecodziennapietruszka, 1/4 selera, 4 ziemniaki, przyprawy: pieprz, sól, majeranek. Przygotowanie: Żeberka kroimy co jedną lub dwie kości. Zalewamy je zimną wodą i gotujemy ok. 40 minut. Następnie dodajemy opłukany groch i gotujemy następne 40 minut, co jakiś czas mieszamy. Na patelni podsmażamy cebulkę z pokrojonymi wędzonymi żeberkami i dodajemy je do zupy. Na tarce ścieramy włoszczyznę
Aga w kuchni