Flaczki można też przygotować na bazie żołądków drobiowych. Smakują wybornie <3 Składniki 1 kg żołądków drobiowych 2 udka z kurczaka 1 skrzydło z indyka 1
R'n'G KitchenTrochę przedsmak świąt, trochę próba generalna przed barszczem wigilijnym, a trochę na rozgrzewkę. Łapcie łyżki i chodźcie jeść! Składniki: 250 g suszonych grzybów (2 garści) 2
GRUBY WAŁEKWygląda jak prawdziwy rosół z kury i smakuje prawie tak samo. Cukinia doskonale się sprawdza w roli makaronu. Składniki: – włoszczyzna: 3 marchewki
To co kochamPolecam na Wielkanocny obiad żurek z chrzanem i białą kiełbasą. Pyszne danie, zawsze robię na pierwszy dzień świąt . Dziś nawet nie miałam czasu by zrobić
Różowa kuchniaFasolka po bretońsku z ciecierzycą Składniki: 250 g ciecierzycy 200 g boczku 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka w korzeniu duży kawałek selera 1 cebula 1
nietadietaSkładniki: 400 g żółtej cukini - już obranej i oczyszczonej z pestek 720 g zielonej cukini - już obranej i wyczyszczonej z pestek 3 cebule 4-6 łodyg
Gaździnka warzyzupa na dobry dzień Pomidorówka z piersią z kurczaka , na ostatnich świeżych , słodkich pomidorach z własnego ogrodu , naprawdę zupa na dobry dzień . Nawet jeśli ten dzień był koszmarny tak wspaniały posiłek zdoła go odczarować i zamienić w cudowny . Uwielbiam tą zupę , jak zresztą prawie każdą , ale szczególnie lubię pomidorowe zupy na świeżych pomidorach … Dodatek piersi kurczaka , sprawia że zupa(...)osoby : 6-7 świeżych, mięsistych ,bardzo dojrzałych pomidorów , najlepiej malinowych 1 duży ziemniak 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 mała pietruszka korzeniowa 1 duża marchewka kawałek selera korzeniowego, mniej więcej tyle ile pietruszki 1 podwójna pierś z kurczaka 1,5 litra bulionu drobiowego ( może być z kostki ale ja preferuję własny na kościach ) 1 łyżeczka cukru sól , pieprz do smaku
Ogrodnik w podróżymielony kminek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w pół talarki, również marchew oraz pietruszkę. Seler w kostkę, podobnie ziemniaki (dużo większą). Ząbek czosnku „rozplaszczamy” dodajemy do całości razem z liściem laurowym, związaną natką pietruszki, i ziarnami ziela. Wszystko przez kilka smażymy przez kilka minut, następnie(...)wrzątkiem ( około 2 litrów ). Gotujemy pod przykryciem 10 min, dodajemy fasolę wraz z zalewą, ponownie gotujemy 10 min. Na rozgrzanym maśle, podsmażamy mąkę, dodajemy 100-150 ml wrzątku z zupy, rozprowadzamy na gładko. Całość dodajemy do zupy, dokładnie łączymy, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G KitchenZazwyczaj w niedzielę wieczorem gotuję obiad na poniedziałek i przeważnie jest to zupa. Pora roku sprzyja temu, aby dania były rozgrzewające i sycące, ale nie ciężkie. Nie jestem specjalnie fanką klasycznej polskiej kuchni, ale grochówkę od czasu do czasu mogę zjeść, jeżeli jest odpowiednio przygotowana żadne sensacje po niej nie grożą, a dla mnie to bardzo ważne, bo popołudniami prowadzę(...)liście nadają cudownego aromatu zupom i bigosom. Jeżeli małabym wybrać tylko jedną roślinę do domu, to byłby to właśnie to drzewko: Składniki na 4-6 porcji: 250-300 g suchego grochu (u mnie połówki zielonego- jakiś taki bio kiedyś kupiłam i się doczekał) 2-3 ziemniaki 2-3 marchewki 1-2 korzenie pietruszki pół selera czubata łyżeczka majeranku łyżeczka mielonej
greenscarfNatka pietruszki jest źródłem wielu cennych dla zdrowia substancji. Oprócz dodawania jej do sałatek czy zup, świetnym pomysłem będzie przygotowanie odchudzającego i zdrowego soku z pietruszką w składzie. Warto je zrobić zwłaszcza w sezonie zimowym kiedy jest mniej dostępnych nowalijek. Napój jest bardzo smaczny, polecam(...)SKŁADNIKI : 1 pęczek natki pietruszki 1 banan 2 pomarańcze 1 szklanka wody 1 łyżka soku z cytryny 1 spory kawałek selera naciowego kiełki do dekoracji PRZYGOTOWANIE
Kulinarne Fantazje Mariolipyszną i lekką zupę krem , bardzo fajnie się sprawdza na gorąco i także jako chłodnik , można podawać taką zupkę z grzankami , bądź z ptysiami , ale to już zapraszam do wypróbowania i sprawdzenia z jakimi dodatkami lepiej smakuje . Składniki ( dla 4 osób ) 6 marchewek 3 średnie ziemniaki 1 mała pora ( cześć biała ) 1 mały seler ( bądź połowa
Mój Smakminuty) Zupa jest gotowa, całość zblenuj jeżeli chcesz krem, przybierz chrupiącymi pieczarkami, możesz posypać koperkiem i skropić kilkoma kroplami oliwy truflowej! Smacznego! ps. Nie musisz kurczowo trzymać się miar które podaje (ta zasada nie dotyczy wypieków!) , nic się nie stanie jeżeli dasz 400 g pieczarek czy 600, a np. pietruszkę zastąpisz selerem, to są tylko wskazówki
greenscarfDynie są jeszcze dostępne. Zupa wzmocni Wam układ pokarmowy, wspomoże regenerację jelitową i jak mówi autor "Jaglanego detoksu"- najlepiej jeść ją na dzień dobry! Przepis zmodyfikowałam nieznacznie, bo mając juz świadomość pewnych rzeczy...można się bawić smakiem i wzmacniać na równe sposoby ! Składniki 1 marchewka kawałek dyni pokrojonej w kostkę korzeń pietruszki i kawałek selera pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
Z Kuchni Do Kuchnidodawaj kolejno, marchewkę,selera pokrojonego drobno lub startego na dużych oczkach, daktyle pokrojone w paseczki. Gotuj wszystko kilka minut. Dosmacz solą i wsyp wszystkie przyprawy.Dodaj czosnek, cebulę.Gotuj ok.6 minut. Spróbuj i przypraw jak lubisz. Przed końcem gotowania dodaj kaszę jaglaną oraz fasolkę. Podawaj z natką pietruszki i prażonym na suchej patelni sezamem. Zupa idealnie nawilża, wzmacnia śledzionę, rozgrzewa
Z Kuchni Do Kuchniprzepis TUTAJ ) i zupy. Zupy, która jest gęstym, sycącym, mocno rozgrzewającym kremem! Polecam Wam bardzo gorąco przepis poniżej - krem wychodzi przepyszny! Delikatny, ze szczypta pikanterii, aksamitny, odżywczy, po prostu pyszny ;) Składniki: 1 l wody 2-3 średnie marchewki 1 średnia cebula 1 pietruszka 1 pasternak 4 małe ziemniaczki 2-3 gałązki (zielone listki) od selera, pietruszki i magii
Zdrowie na języku :Pkalorii niż ma sama zupa, tzw. ujemne kalorie. No to zaczynamy, nagotowałam gar 8 litrowy, pochwalę się po tygodniu efektami. Składniki: około 1,5 kg kapusta włoska (może być tez biała, ale włoska jest bardzeij lekko strawna) 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 1 por 3-4 cebule 4-5 pomidowól 2-3 gałązki selera naciowego przyprawy: kminek, majeranek, ziele
greenscarfugotowania zupy potrzebujecie max. 40 minut. Składniki: 6 łyżek kaszy jęczmiennej, najlepiej drobnej, ewentualnie średniej 2 łyżki masła klarowanego lub 1 łyżka masła i 1 oleju 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego (można też po prostu wrzucić 2-3 skrzydełka) 3 średnie ziemniaki 1 mała pietruszka w korzeniu 1 mały kawałek selera 1 cebula 1 marchewka pieprz
Kuchnia Prezydentowejrazem w zupie, ale dopóki sezon na nią trwa, pokuszę się z pewnością na jakieś eksperymenty kulinarne z jej udziałem, do czego i was zachęcam. Piszcie jeśli macie jakieś ciekawe pomysły, a z chęcią je wypróbuję. Składniki: pęczek botwinki 3 duże buraki (lub butelka koncentratu z buraków) włoszczyzna: marchew, pietruszka, por, odrobina selera 6 ziemniaków jogurt naturalny lub śmietana jajka
Smakowity Blog KulinarnyRozgrzewająca i aromatyczna, jest miłym akcentem w pochmurne dni. Składniki: 3 litry wody 1 szyja z indyka miąższ z ćwiartki dyni (raczej sporej wielkości) 2 pietruszki 4 marchewki 1 seler 1 cebula 2 ząbki czosnku około 3 łyżek oleju 10 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu czarnego 4 listki laurowe do smaku: sól, gała muszkatołowa, curry, ostra papryka, chilli(...)odcedzamy go. Do czystego bulionu wkładamy z powrotem włoszczyznę i warzywa z patelni. Całość miksujemy blenderem na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, curry, ostrą papryką i solą. Zupę proponuję podawać z grzankami o smaku ziół prowansalskich. Jak je zrobić? Wystarczy chleb tostowy posypać ziołami, skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika aż do zrumienienia. Smacznego! Qchnia
Qchnia po prostu