zupa z selera - 5925 przepisów (strona:278/395)

M(I)ĘSKIE DANIE - FLACZKI WOŁOWE 159

pietruszkę, seler) i gotujemy wszystko na małym ogniu do momentu, aż flaki staną się miękkie (ok 1,5 -2 godz). Pozostałą cebulę szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę, smażymy na niewielkim ogniu. Kiedy cebula stanie się szklista, dosypujemy mąkę i słodką paprykę i robimy zasmażkę ( mieszając smażymy, aż mąka zacznie ciemnieć). Gotową zasmażkę przekładamy do garnka z zupą, dodajemy

OliveandThyme
DOMOWY ROSÓŁ 227

Rosół to typowa polska zupa i podobno królowa wszystkich zup :-)  Myślę, że każda pani domu ma swój żelazny przepis na rosół (podobnie jak na bigos), ale schemat przyrządzania jest u wszystkich podobny. Można przyrządzić rosół typowo drobiowy (kura, kurczak, indyk) albo wołowo - drobiowy (podobno najlepszy).  Można ugotować go na wiejskiej kurze albo na tej "chudszej" sklepowej w zależności(...)tego, jakie mamy możliwości zakupu. Mój rosół powstał z: kurczaka ok 2kg 3 marchewek 2 pietruszek średniego selera 1 pora 1 gałązki selera naciowego ziela angielskiego liścia laurowego soli pieprzu małej cebulki Wykonanie: Kurczaka myjemy pod zimną bieżącą wodą. Porcjujemy go wycinając skrzydełka, udka, piersi i korpus. Ponownie myjemy wszystkie części. Wkładamy je do dużego garnka i zalewamy zimną wodą

Walijskie Pichcenie
Aromatyczna zupa pomidorowa na wywarze drobiowym z szybkowaru 393

zachwycić tą na przecierze puszkowym.  Z zupą pomidorową świetnie komponuje się makaron jajeczny. Można ją też łączyć z makaronem ryżowym vermicelli lub bezglutenowym. Czysta zupa smakuje wyśmienicie ze świeżym pieczywem (np. bagietką). Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 10 min Otwieranie Garnka: Szybkie JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Skadniki 6 - 7 pomidorów(...)przepis na wywar drobiowy znajdziesz TUTAJ . Do tego przepisu wywar można gotować krócej (30 minut) i z mniejszej ilości składników. Ja użyłam: parę skrzydełek, 2 marchewki, pół selera, 1 pietruszka, 1 por, 1 upieczona cebulka, 2 listki laurowe, parę ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz garść obranych migdałów lub orzechów nerkowca sól, pieprz czarny parę szczyp cukru lub stewii

Szybko Szybkowar
flaki wołowe z pomidorową nutą 159

najlepiej przez durszlak) wołowym bulionem. Całość gotujemy na niewielkim ogniu, dopóki flaki nie zmiękną ( przy wcześniej obgotowanych flakach jest to z reguły około godziny). W tym czasie obieramy marchew, seler oraz pietruszkę i kroimy je w słupki ( lub jeżeli ktoś woli w talarki). Na patelni rozgrzewamy  masło i wrzucamy  na nie drobno posiekany czosnek,  smażąc przez(...)minuty i  dodajemy do flaków, razem z pokrojonym mięsem wołowym, na którym gotowaliśmy bulion.   Flaki doprawiamy majerankiem,  oraz maggi, gotując całość jeszcze dziesięć minut. Na koniec zupę doprawiamy solą oraz pieprzem ( wcześniej próbując)   i rozlewamy na talerze

Miód i pieprz
Grochówka z cieciorką i soczewicą 216

cieciorki Piątnica 1/2 szklanki zielonej soczewicy ok 2 l wody 500 g wędzonych kości 200 g cienkiej kiełbasy 3 cebule 3 duże ziemniaki 3 listki laurowe pęczek włoszczyzny (liście selera i pora) 3 łyżki majeranku garść posiekanej natki pietruszki sól do smaku Groch, cieciorkę i soczewicę namoczyć na noc we wodzie. Wędzone kości włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać(...)wywaru i odstawić do wystudzenia. Do wywaru dodać przygotowane ziemniaki i cebulę. Kości obrać z mięska, kiełbasę pokroić w drobną kostkę i razem z posiekaną natką dodać do zupy. Wszystko jeszcze gotować aż ziemniaki będą miękkie. Do smaku doprawić jeszcze solą. Jeśli zupa byłaby za gęsta dolać jeszcze wody

Monia miesza i gotuje
Flaczki z żołądków drobiowych 112

Flaczki można też przygotować na bazie żołądków drobiowych. Smakują wybornie <3 Składniki 1 kg żołądków drobiowych 2 udka z kurczaka 1 skrzydło z indyka 1

R'n'G Kitchen
Zupa grzybowa z ziemniakami i kaszą jaglaną 234

Trochę przedsmak świąt, trochę próba generalna przed barszczem wigilijnym, a trochę na rozgrzewkę. Łapcie łyżki i chodźcie jeść! Składniki: 250 g suszonych grzybów (2 garści) 2

GRUBY WAŁEK
Rosołek z vegetti cukiniowym – dieta dr Dąbrowskiej 201

Wygląda jak prawdziwy rosół z kury i smakuje prawie tak samo. Cukinia doskonale się sprawdza w roli makaronu. Składniki: – włoszczyzna: 3 marchewki

To co kocham
Żurek z chrzanem i białą kiełbasą 197

Polecam na Wielkanocny obiad żurek z chrzanem i białą kiełbasą. Pyszne danie, zawsze robię na pierwszy dzień świąt . Dziś nawet nie miałam czasu by zrobić

Różowa kuchnia
Fasolka po bretońsku z ciecierzycą, bez glutenu 128

Fasolka po bretońsku z ciecierzycą Składniki: 250 g ciecierzycy 200 g boczku 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka w korzeniu duży kawałek selera 1 cebula 1

nietadieta
Krem z cukini i selera naciowego z Cydrem 172

Składniki: 400 g żółtej cukini - już obranej i oczyszczonej z pestek 720 g zielonej cukini - już obranej i wyczyszczonej z pestek 3 cebule 4-6 łodyg

Gaździnka warzy
Pomidorówka z piersią z kurczaka i ziemniakiem , zupa na dobry dzień 116

zupa na dobry dzień Pomidorówka z piersią z kurczaka , na ostatnich świeżych , słodkich pomidorach z własnego ogrodu , naprawdę zupa na dobry dzień . Nawet jeśli ten dzień był koszmarny tak wspaniały posiłek zdoła go odczarować i zamienić w cudowny . Uwielbiam tą zupę , jak zresztą prawie każdą , ale szczególnie lubię pomidorowe zupy na świeżych pomidorach … Dodatek piersi kurczaka , sprawia że zupa(...)osoby : 6-7 świeżych, mięsistych ,bardzo dojrzałych pomidorów , najlepiej malinowych 1 duży ziemniak 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 mała pietruszka korzeniowa 1 duża marchewka kawałek selera korzeniowego, mniej więcej tyle ile pietruszki 1 podwójna pierś z kurczaka 1,5 litra bulionu drobiowego ( może być z kostki ale ja preferuję własny na kościach ) 1 łyżeczka cukru sól , pieprz do smaku

Ogrodnik w podróży
Zupa fasolowa z zasmażką 118

mielony kminek sól, pieprz       Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w pół talarki, również   marchew oraz pietruszkę. Seler w kostkę, podobnie ziemniaki (dużo większą). Ząbek czosnku „rozplaszczamy” dodajemy do całości razem z liściem laurowym, związaną natką pietruszki, i ziarnami ziela. Wszystko przez kilka smażymy przez kilka minut, następnie(...)wrzątkiem ( około 2 litrów ). Gotujemy pod przykryciem 10 min, dodajemy fasolę wraz z zalewą, ponownie gotujemy 10 min. Na rozgrzanym maśle, podsmażamy mąkę, dodajemy 100-150 ml wrzątku z zupy, rozprowadzamy na gładko. Całość dodajemy do zupy, dokładnie łączymy, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Wegańska grochówka 110

Zazwyczaj w niedzielę wieczorem gotuję obiad na poniedziałek i przeważnie jest to zupa. Pora roku sprzyja temu, aby dania były rozgrzewające i sycące, ale nie ciężkie. Nie jestem specjalnie fanką klasycznej polskiej kuchni, ale grochówkę od czasu do czasu mogę zjeść, jeżeli jest odpowiednio przygotowana żadne sensacje po niej nie grożą, a dla mnie to bardzo ważne, bo popołudniami prowadzę(...)liście nadają cudownego aromatu zupom i bigosom. Jeżeli małabym wybrać tylko jedną roślinę do domu, to byłby to właśnie to drzewko: Składniki na 4-6 porcji: 250-300 g suchego grochu (u mnie połówki zielonego- jakiś taki bio kiedyś kupiłam i się doczekał) 2-3 ziemniaki 2-3 marchewki 1-2 korzenie pietruszki pół selera czubata łyżeczka majeranku łyżeczka mielonej

greenscarf