zupa z selera - 5925 przepisów (strona:278/395)

KREM Z ZIELONEJ SOCZEWICY NA ROSOLE Z WŁOSKIM SERKIEM 149

grzech było odchodzić od talerza. Zupę można zrobić na wodzie, bulionie warzywnym lub rosole. Ostatnia wersja jak dla mnie najsmaczniejsza. Z przyprawami trzeba bardzo delikatnie,żeby nie przesadzić i zepsuć całego smaku, tak jak ja to zrobiłam za pierwszym razem.  Składniki:   1,5 litra rosołu wraz z włoszczyzną ( ok. 3 marchewek, por, seler, pietruszka ) 1 duży ziemniak

pieprzny smaczek
Zupa krem z pieczonej papryki z pestkami dyni 244

deszczowo. To idealna pora na zupę. Dziś chciałbym zaproponować Wam mój krem z pieczonej papryki z kwaśną śmietaną i prażonymi pestkami dyni. To idealny pomysł na rozgrzanie ciała i umysłu. Czas przygotowania: 60 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 10,00 zł SKŁADNIKI: 5 czerwonych papryk 2 marchewki 1 por 1/4 selera 1 pietruszka 1 szalotka 1 ząbek czosnku

kulinarnyJa
PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. 210

zostaną oddane do wody, wzbogacając smak zupy. Jeśli wrzucimy mięso do gorącego płynu, białko się zetnie, a soki pozostaną nadal w mięsie, co spowoduje zubożenie smaku. PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. /autorska zmiana;/ 0,5 kg kiszonej kapusty 3-4 kiełbasy chorizo 1,5 litra zimnej wody 2 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki połowa selera 1 cebula 2 liście laurowe

W kuchni Karmel-itki
ZUPA KREM KUKURYDZIANY 156

przynęty. Nie - robali nie wcinałyśmy! :) Glisty zostawiłyśmy dla ryb a my zadowalałyśmy się kukurydzą. I nagle pyszne wspomnienie uruchomiło mózgownicę. Połknęłyśmy haczyk. Przyszła chętka na kukurydziane danie. Powstała rozgrzewająca zupa. Krem kukurydziany.  SKŁADNIKI: - wywar mięsno-warzywny, szklanka (+/- do uzyskania odpowiedniej konsystencji.) - kukurydza - 2 kolby/puszka, - ziemniak, 2 - marchew z wywaru, - cebula, 1 mała czerwona, - śmietana 30% - 1/2 kubeczka (+/- do uzyskania(...)zioła / kukurydza - ziarenka itd. Co kto woli.  WYKONANIE: Gotujemy wywar mięsno-warzywny - u nas żołądki indycze (1-1,5 kg) i tacka warzyw (2 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 pory, kawałek kapusty + przyprawy: pieprz czarny, domowa typu vegeta, ziele angielskie, liść laurowy). Wywar przecedzamy, gotujemy w nim obrane, pokrojone w kostkę ziemniaczki - jeśli wykorzystujemy kukurydzę z puszki to możemy

Wypisz Wymaluj
KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY 212

zupki z duuużą ilością młodego koperku ... I pomyśleć, że w dzieciństwie wcale jej nie lubiłam :-) Składniki: 4 udka z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka biała część pora kawałek selera 4 ziemniaki 1 mała główka młodej kapusty pęczek koperku pasek chudego boczku (lub 1 kiełbaska) liść laurowy ziele angielskie sól i pieprz do smaku łyżka masła Wykonanie: Udka umyć, zalać zimną(...)bulionu a na rosół wrzucić poszatkowaną drobno kapustę,ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ugotowaną wcześniej i pokrojoną marchewkę. Teraz już nie przykrywamy garnka, aby zachować piękny, zielony kolor zupy. Gotujemy, aż ziemniaki i kapusta będą miękkie. Na maśle przesmażamy pokrojony w kosteczkę boczek (lub kiełbaskę), dodajemy do zupy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy obficie posiekanym koperkiem

Walijskie Pichcenie
Domowe warzywko- naturalne kostki warzywne bulion 168

zawsze awaryjnie w zamrażarce! Polecam, bo to genialny kuchenny trik, na zaoszczędzenie czasu. Składniki: Cebula biała 2 szt. Czosnek 3-4 ząbki Oliwa (kilka kropel) Marchewka ½ kg Kalarepka ½ kg Seler 1 szt. Por 1 szt. Papryka czerwona 1 szt. Ziele angielskie (kilka ziaren) Listek laurowy Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na oliwie z posiekany czosnkiem. Resztę warzyw oczyścić, zalać(...)Przestudzić, zmiksować i przelać do szklanych pojemników. W lodówce można trzymać przez tydzień. Można też zamrozić w małych pojemnikach. W ten sposób przygotowane warzywka są świetną bazą do przygotowania zup lub sosów

Tradycyjna Kuchnia
Zupa kalafiorowa 136

auto'); ga('send', 'pageview'); -kalafior średniej wielkości -kawałek mięsa z kością, np. ćwiartka z kurczaka lub golonka indycza -6 szklanek wody -włoszczyzna jak na rosół: marchewka, pietruszka, kawałek selera, zielona część pora, spora cebula, gałąź lubczyku -duży pomidor -5 małych  ziemniaków -szklanka śmietany 18% -sól, pieprz -zielenina: natka pietruszki, koperek lub szczypiorek Kalafior moczymy w wodzie z solą(...)włoszczyznę. Gotujemy na wolnym ogniu 30 minut. Następnie  dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz różyczki kalafiora. Sparzony i obrany ze skórki pomidor miksujemy lub drobno kroimy, dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 15 minut. Wyciągamy z wywaru mięso i włoszczyznę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę, resztę włoszczyzny odrzucamy. Mięso oddzielamy od kości, drobimy i wrzucamy razem do wywaru. Zdejmujemy

Kulinarne przemyslenia
EKSPRESOWA OGÓRKOWA 136

Szybka zupa z ogórków kiszonych, ziemniaków i korzeniowych warzyw. Ugotowana na bulionie (warzywnym, drobiowym, rosole), zaprawiona kwaśną, homogenizowaną śmietaną i podana z koperkiem lub/i szczypiorkiem.  Jeśli nie możecie lub nie chcecie gotować bulionu, podaną w przepisie jego ilość,  zastąpcie wodą wymieszaną z 3 łyżkami sosu sojowego lub użyjcie ekologicznej kostki bulionowej.  Zupkę można gotować przez cały(...)pora drobno siekamy, marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki, seler w małą kostkę. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy cebulę i pora, smażymy 5 minut, na średnim ogniu, często mieszając. Nie rumienimy. Dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Wrzucamy listki laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy solą i pieprzem

cool and minty
Krem z selera naciowego i indyka, z jabłkiem czyli Zupowy Wtorek odc.14, z poślizgiem 158

zupę prezentowałam już ok. półtora roku temu. Dzisiaj do niej wracam z nowym apetytem, nowymi zdjęciami i zmienionym po mojemu składem. Pachnąca, intensywna w smaku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa z wołowiną na słodko-ostro. 135

pokroić w kostkę świeżo mielony pieprz i szczypta soli 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 2 marchewki- pokroić w talarki 1 korzeń pietruszki- pokroić w talarki 1/4 selera - pokroić w kosteczkę 250 g pieczarek- pokroić w plasterki 3 ząbki czosnku- posiekać 1 puszka groszku 1/4 ananasa- pokroić w kostkę 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka(...)pokroić wedle zaleceń umieszczonych w składnikach. Do misy multicookera wlać wodę i dodać wszystkie składnik (z wyjątkiem ananasa i groszku, te dwa składniki dodamy do zupy na 10 minut przed końcem) i przemieszać. Ustawić program STEW i czas 60 minut. Jeżeli gotujesz w garnku to weź dość głęboki garnek i gotuj na średnim ogniu. Tutaj musisz pilnować aby niczego

ClauditteMissCooking
Delikatny krem pieczarkowy z rozgrzewającymi grzankami z cukini 135

najmniej pestek w środku 1 cebula 7 chochli rosołu dobrze doprawionego 1/2 szklanki ciepłej wody olej i masło do smażenia 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki pół selera z rosołu 1 pietruszka z rosołu 2 ziemniaki z rosołu opcjonalnie mały ugotowany w rosole por 5 łyżek czerwonej soczewicy sól ziołowa, pieprz ziołowy i zwykły mielony, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona(...)masła. Wrzuć cebulę i zeszklij. Dodaj porządną łyżkę masła i gdy się rozpuści, wsyp pieczarki i przemieszaj. Przypraw wg uznania pieprzem ziołowym i mielonym oraz ziołami prowansalskimi. Pamiętaj, że zupa ma być delikatna. Smaż na większym ogniu, aż odparuje większość soku.  Usmażone pieczarki z cebulką przełóż do dużego garnka. Odłóż 3 łyżki na talerzyk/do miseczki. Zalej gorącym rosołem

Anioszek w kuchni
Zupa szparagowa 151

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki; 0,5 kg skrzydełek z kurczaka 3 pęczki białych szparagów 2 pęczki zielonego koperku plaster selera 5 marchewek 2-3 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy ok.3l wody Kawałek zielonej części pora Śmietanka 30% Mlekovita Sól lub   vegetta, świeżo mielony czarny pieprz do smaku opcjonalnie(...)łyżki mąki Wykonanie; Wstawić w garnku skrzydełka wraz z pokrojonymi warzywami, przyprawami ( oprócz szparagów ) oraz jednym pęczkiem drobno posiekanego koperku. Można również dodać pokrojone w kostkę ziemniaki . W mojej zupie ich nie było.   Gotować wywar na małym ogniu około 30 minut po tym czasie dodać obrane i pokrojone w cząstki szparagi. Gotować jeszcze chwilę dodać drugi drobno pokrojony koperek

W garach u Gosi
Golabki i gesty sos warzywny 124

drobno pokrojony lub 1 cebula sól i pieprz do smaku 800-1000 gr mięsa – u mnie łopatka 1 ½ szklanki ryżu ciemnego 2-3 obrane marchewki 1 obrana pietruszka kawałek selera 860 gr. świeżych pomidorów pęczek koperku łyżeczka tymianku 6-8 ząbków czosnku opcjonalnie ( my lubimy czosnek) 3-4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2-3 gałązki curry -maggi ,czyli(...)delikatny, lekko gorzkawy smak. Ze względu na mocny aromat rośliny, potrawy należy przyprawiać niewielką ilością świeżych lub suszonych liści. Przede wszystkim jest to dobry dodatek do wzmacniania s maku zup, sosów, potraw mięsnych i rybnych oraz dań z ryżu i makaronu. Przyprawę  powinno się dodawać pod koniec sporządzania dania, aby zachowała swoje właściwości (zarówno lecznicze jak i smakowe). Jako

w mojej kuchni
Fasola w sosie pomidorowym po grecku 81

lekko słodka, używana jest w zupach, sałatkach oraz potrawkach, czasami także używa się jej jako dodatek do dan mięsnych. Jednym z takich dań z wykorzystaniem dużej fasoli jest potrawka w aromatycznym pomidorowym sosie. Fasola w sosie pomidorowym po grecku Składniki:  400g ugotowanej fasoli jaś (użyłam z puszki) 2 cebule 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 3 ząbki czosnku

Codzienne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania