zupa z selera - 5925 przepisów (strona:273/395)

Zupa warzywna pikantna 98

Zupa warzywna pikantna Po świętach już dość było tych tłustych i kremowych ciast, teraz trzeba trochę zmienić swój jadłospis na lżejszy i dziś proponuję smaczną zupkę warzywną. Przepis z internetu. Składniki: kapusta pekińska - 0,5 szt papryka czerwona - 1 szt pomidory - 3 szt seler - kawałek cebula - 2 szt listek laurowy - 2 szt ziele angielskie - 4 ziarna oliwa z oliwek majeranek

Kuchnia Danusi
KRUPNIK TRADYCYJNY na wywarze z cielęciny 141

zawdzięcza gotowanej w nim kaszy. A więc, zupa o niezwykłej konsystencji, intensywnym aromacie i zniewalającym smaku.  Jak zrobić domowy krupnik tradycyjny - sprawdzony przepis krok po kroku. SKŁADNIKI: 6 łyżek kaszy gryczanej lub perłowej 250g cielęciny z kością 1 marchewka 1 cebula, przekrojona na pół i podpieczona na suchej patelni kawałek selera 1 por (biała część) 1 korzeń pietruszki kilka

Moja Książka Kucharska
Zupa pomidorowa-jak u mamy 86

obiedzie u mamy....o czym pomyśleliście? Ja,o zupie pomidorowej. Uwielbiałam ją, gdy byłam dzieckiem, uwielbiam ją i dziś. Jest to oryginalny przepis mojej mamy. Dziś, i ja. jestem mamą...a smak pomidorówki jest taki sam. PRODUKTY: kawałek żeberek do nagotowania(opcjonalnie) ! średnia marchew ! mały korzeń pietruszki kawałek pora 1/4 średniego selera 1 średnia cebula 1/2 łyżki masła ( w opcji

Kopystką po garach
Kulejba chrzanowa 130

podawany ze śmietaną, jajkiem i prażonym boczkiem. Idealna zupa na Świąteczny stół:) Przepis znalazłam na blogu Simon Cooks . Zapraszam do przygotowań! Składniki: 300 g wędzonego boczku w jednym kawałku 2 łyżki masła 1 kg ziemniaków, pokrojonych w kostkę 1 mała pietruszka, pokrojona w kostkę 1 mały por, pokrojony w kostkę kawałek selera,pokrojony w kostkę 2 ząbki czosnku, obrane

My Culinary Art
Rosół rumiankowy na przeziębienie 186

również przyjemność? Rumiankowy rosół oczywiście. Aby podnieść odżywczość zupy rosół podajemy na ryżu z wędzoną zdrową rybą, która bogata jest w zdrowe tłuszcze omega 3 i omega 6. SKŁADNIKI: 1/2 szklanki suchego ryżu (białego lub brązowego) 1/2 kurczaka na rosół (bez skóry) 3- 3.5 litra wody 6 torebek herbaty rumiankowej kawałek selera 1 pietruszka 1 marchewka 1 cebula dodatkowo: kawałek

Sztuka gotowania w/g Samiry
RISOTTO Z TUŃCZYKIEM I WARZYWAMI 210

warzywa: marchewkę i pietruszkę i pokrojony w kostkę seler naciowy. Podsmażamy ciągle mieszając. Do podsmażonych warzyw wsypujemy ryż.Mieszamy całość i podsmażamy do momentu aż ryż zacznie robić się szklisty (ok 10-12minut). Teraz nastąpi kulminacyjny moment dolewania bulionu. Bulion dolewamy do ryżu partiami, po jednej łyżce wazowej (nabierce do zupy). Kiedy ryż wchłonie jedną łyżkę bulionu - dolewamy kolejną

Walijskie Pichcenie
Fasolka mung i włoska mieszanka legumi 191

wyszła mi rzecz genialna! Pyszna fasolowa , gęsta zupa, ze wspaniałych i naturalnych składników. Ale po kolei... Składniki mix groszków i grochów inaczej LEGUMI fasola Mung Skworcu ok.szklanki liście kolendry Skworcu 2 łyżeczki przyprawa do fasolki Skworcu 4 łyżeczki papryka płatki zielone Skworcu 2 kopiaste łyżki pieprz ziołowy Skworcu 2 łyżeczki seler naciowy marchewka czosnek cebula 3 duże pomidory bez skórki

Z Kuchni Do Kuchni
Weneckie ragù z kaczki – ragù alla veneta 185

smaku. Piersi oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem, następnie nacinamy skórkę z wierzchu, solimy i szczodrze pieprzymy piersi z obu stron. Marchew i szalotki obieramy, kroimy w równą, drobną kostkę. Seler myjemy i kroimy tak samo drobno. Czosnek obieramy i miażdżymy bokiem noża.   Kaczkę wkładamy do rondla o grubym dnie skórką do dołu, włączamy niski ogień pod naczyniem. Musimy prawie(...)lekkiego gulaszu czy gęstej zupy.   W rejonie Wenecji ragù z kaczki podawane jest z grubym makaronem pszenno- gryczanym nazywanym bigoli . Równie dobrze do tego ciężkiego sosu sprawdzi się klasyczne pszenne bucatini, szerokie wstążki pappardelle, grube rurki lub kokardki. SKŁADNIKI na 2-3 porcje obiadowe 500-700g kaczki (piersi lub uda) 2 łodygi selera naciowego, 120g 2-3 ząbki

Karo in the Kitchen
Pikantny rosół po portugalsku 159

makaronu drobna nitka cięta] 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oliwy 2 łyżki świeżej mięty [ u mnie koperek] W garnku połączyć wywar z kurczaka z cebulą, selerem, marchewką, skórką z cytryny, 1 łodygę mięty i oliwą.Powoli doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień do minimum.Dodać filety z kurczaka i gotować na małym ogniu przez około(...)mięso będzie miękkie.Filety i miętę wyjąć z garnka.Gdy mięso ostygnie pokroić w cienkie plasterki.W tym czasie wsypać ryż , gotować na małym ogniu 25-30 minut do miękkości.Do zupy włożyć kawałki kurczaka, dodać sok z cytryny i całość mieszać 1-2 minuty, aż mięso się zagrzeje.Doprawić do smaku, dodać posiekaną miętę i wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Kuchnia na trudne czasy. Ziemniaki 63

zrobić z ziemniaków. Ziemniaki to nasze dobro narodowe, z którego można przygotować całą masę potraw, nie tylko chipsy i frytki , ale i kluski, knedle, pierogi, pyzy, placki, zapiekanki, zupy itp.Dzisiaj trzecia część cyklu przepisów na trudne czasy, w którym, staramy się udzielić trochę kulinarnych porad na miarę obecnych czasów z ograniczeniami produktowymi, z ograniczeniami finansowymi, czy innymi brakami związanymi(...)warzywa nr 1! Polecam cz.1 Kuchnia na trudne czasy i cz.2 – Kotlety, krokiety i placki ze wszystkiego Na trudne czasy polecam kupować warzywa bulwiaste i korzeniowe: buraki, marchew, seler, pietruszkę, pasternak, ziemniaki, najlepiej w większej ilości i bezpośrednio od rolnika, dzięki czemu zaoszczędzimy, mogą dłużej leżeć, gdyż można je przetrzymać bez problemu w piwnicy lub w workach na balkonie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa grzybowa z pulpecikami 87

nich przekonało. Później przyszedł czas na eksperymenty. Wierzcie, warto ;) Składniki 1 cebula 150 g boczniaków 100 g groszku cukrowego 3 ziemniaki 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka suszonego lubczyku 2 łyżki kaszy pęczak 1,5 l bulionu warzywnego 200 g mięsa mielonego(...)smażymy na rozgrzanym oleju, zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, kaszę i gotujemy przez kwadrans. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Formujemy pulpeciki. Wrzucamy do zupy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, delikatnie mieszamy i gotujemy kolejny kwadrans. Zupę doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
KARTOFLANKA 179

selera kroimy bardzo drobno (ja zmiksowałam na obrotach 5 w Thermomixie). Dodajemy masło i chwilę dusimy od czasu do czasu mieszając.  Dodajemy wodę, koncentrat bulionu, przyprawy: listek, ziele, cząber, przyprawę warzywną, pieprz i gotujemy około 20 minut. W tym czasie na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy kiełbasę i boczek. Resztę ziemniaków kroimy w kostkę i dodajemy z kiełbasą do zupy

Cytryna&Co.
Flaki z żołądków drobiowych i kurczaka 123

Pyszna sycąca i rozgrzewająca zupka,tak ,tak moi kochani dziś serwuje flaczki oszukane. Pysznie smakuje i się prezentuję. Składniki: żołądki drobiowe 600 g pałki z kurczaka

Różowa kuchnia
Żurek na wędzące 102

Oj, bardzo nam się chciało takiego jedzenia....no i powstało...lekki posmak wędzonki połączony z kwasem żuru...mmmm! pycha!   Składniki 250 g wędzonych żeberek 1

R'n'G Kitchen
Krem z pora. 177

Bardzo lubię wszelkie potrawy z dodatkiem pora, dziś postanowiłam zrobić krem. SKŁADNIKI: 3 białe części pora 4 średnie ziemniaki 1 mała marchewka mały kawałek pietruszki i

Kuchnia Beaty
Krem z kukurydzy z kurczakiem i tymiankiem 129

Czas przygotowania: 35 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 13,50 zł SKŁADNIKI: 100g  piersi z kurczaka 2 puszki kukurydzy 1 marchewka 1 pietruszka

kulinarnyJa
zupa na kaca 990

wywarze rybnym, zakwaszając wodą z ogórków kiszonych lub kwasem chlebowym. z czasem zaczęto wzbogacać ją o coraz więcej egzotycznych składników, np. oliwki i kapary, i z prostej chłopskiej zupy powstało danie raczej spotykane w restauracjach niż w zwykłych domach. są trzy rodzaje solanki - mięsna, rybna i grzybowa. bez względu na jej rodzaj, każda powinna zawierać kilka odmian wiodącego składnika: mięsna(...)oliwek (dowolnych) 2 łyżki kaparów 1 cytryna, po 0,5 pęczka koperku i natka pietruszki, sól i pieprz, śmietana do przybrania wywar jarzynowy: 4 marchewki, 2 pietruszki, 0,5 selera, 1 zielona część pora, 2 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe Z marchwi, pietruszki, selera, pora i przypraw ugotuj wywar. Warzywa z wywaru po ostudzeniu pokrój w kostkę. Wędzonkę

Eksperyment sobotni