Czernina, czarna polewka lub inaczej czarna zalewajka, to polska zupa ugotowana na bazie rosołu i krwi z kaczki z charakterystycznym słodko-kwaśnym posmakiem. Ma tyluż zwolenników co przeciwników. Kiedyś bardzo często gościła na polskich stołach. Dziś pojawia się rzadziej, ale warto o niej wspomnieć, bo to jeden z tradycyjnych przepisów kuchni staropolskiej. Robi się ją przy okazji przyrządzania(...)pieczonej kaczki . Czernina, czarna polewka Czas przygotowania: 4 godziny Składniki na rosół: 2 kacze szyjki 2 skrzydełka podroby 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera cebula kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu 3 listki laurowe sól Czernina: 250 ml kaczej krwi 2 łyżki octu 50 g suszonych śliwek 1/2 szklanki suszonych jabłek 2 łyżki mąki pszennej 4 ziarenka jałowca
Kulinarne przygody Gatityłyżki majeranku 200 g cienkiej wiejskiej kiełbasy 0,5 l domowego zakwasu na żurek sól,pieprz 3-4 łyżki śmietany 18% Do garnka włożyć wędzone kości. Dodać cebulę, selera, marchewkę, listki laurowe i ziele angielskie, troszke soli. Całość zalać wodą. Gotować na wolnym ogniu aż mięsko będzie miękkie. Ziemniaki pokroić w kostkę, czosnek pokroić w cienkie plasterki, kiełbasę pokroić(...)mięska, marchewkę pokroić w kostkę. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać zakwas, ilość wedle smaku, zależy jak kwaśny żurek lubimy. Całość zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do zupy wrzucić mięsko obrane z kości, marchewkę i pokrojoną kiełbasę. Na koniec żurek zabielić śmietaną ( wcześniej zahartować ją gorącą zupą
Monia miesza i gotujetaka pyszna! Koniecznie muszę gotować ją częściej ... Składniki: 3 udka 2 podudzia 5 skrzydełek 1 porcja rosołowa 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 por 1 gałązka selera naciowego ziele angielskie liść laurowy sól pieprz mała cebulka Wykonanie: Części kurczaka myjemy pod zimną bieżącą wodą. Wkładamy je do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Wstawiamy na kuchence(...)kawałki mięsa należy zawsze trzymać osobno w miseczce a nie w rosole, gdyż przyśpieszy to kwaśnienie rosołu. Duża ilość posiekanej natki pietruszki stanowi uwieńczenie smaku tej pysznej i zdrowej zupy. Ryż gotujemy na sypko. Nakładamy na talerze i zalewamy gorącą zupą
Walijskie Pichcenieokrągłe bochenki chleba Wywar warzywny Składniki (na ok. 1,5 l wywaru): 1/2 kg warzyw: 1 cebula, 1 por (biała część), 1 pietruszka, 2 marchewki, 1/2 korzenia selera (pokrojone na nieduże kawałki) 1,5 l wody 0,25 kostki masła 1 łyżka soli Warzywa dusić pod przykryciem w garnku na maśle przez ok. 15 minut. Zalać warzywa wrzątkiem, dodać(...)średnim ogniu przez ok 25 minut, do miękkości z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Boczek i kiełbasę podsmażamy delikatnie na suchej patelni. Dodać kiełbasę i boczek do zupy i gotować na minimalnym ogniu jeszcze przez 10 minut. Czosnek utrzeć w moździerzu z dodatkiem 2 szczypt soli, na gładką masę,dorzucić do zupy. Następnie dodać z akwas i gotować
MarciochaKucharzykujawski, tradycyjny, taki z dodatkiem kaszy - jaki gotowało się u mnie w domu :) Różnica między kwaśnicą a kapuśniakiem jest następująca: "Kwaśnica – tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty z dużym udziałem soku z kwaszonej kapusty i mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub tylko z chlebem. Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś(...)kapuście. Ten który robię jest tak pożywny, gęsty i sycący, że z powodzeniem zastępuje danie jednogarnkowe :) Składniki: o.80 kg kiszonej kapusty 60dkg żeberek wędzonych 3 marchewki pietruszka kawałek selera kawałeczek wędzonego boczku szklanka kaszy jęczmiennej 4 średnie ziemniaki 1 cebula sól, pieprz, majeranek liść laurowy, ziele angielskie Wykonanie: Z żeberek i włoszczyzny gotujemy wywar, dodając, ziele angielskie
Walijskie Pichcenieselera mała cebulka 1 i 1/2 litra wody 2-3 łyżki jogurtu naturalnego jajka przepiórcze lub żółtko z jaja kurzego pętko dobrej drobiowej kiełbasy obranej ze skórki (najlepiej z indyka) sól, pieprz do smaku Pierś z kurczaka dobrze myjemy. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy obrane i pokrojone warzywa korzeniowe i mięso. Cebulę opiekamy nad ogniem i dodajemy do zupy. Gotujemy
sierotka maRysia w kuchniKrupnik Gotowy krupmik Składniki Danie dla czterech osób 2 marchwie 1 cebula 60 g kaszy jęczmiennej Pęczek pietruszki 2 liście laurowe 1,5 litra mięsnego wywaru
Miód i pieprzidealna zupa pomidorowa dla maluchów. Można w niej przemycić naprawdę dużo warzyw. Do tego zupa ta jest bardzo pożywna. Świetnie smakuje zarówno na ciepło (z ryżem czy makaronem), jak i na zimno. W upały można wykorzystać fakt, że pomidory świetnie wychładzają organizm i jeść ją jak gazpacho! 3 puszki pomidorów garść liści bazylii włoszczyzna 2 cebule 4 ząbki czosnku(...)łyżki masła klarowanego 1,5 łyżki mąki Do garnka wlewamy 2,5 litra wody i wrzucamy umytą i obraną włoszczyznę (2 marchewki, 1 pietruszka, ćwierć selera, mały por). Doprawiamy solą i gotujemy około 20 minut pod przykryciem. Do drugiego garnka przelewamy 3 puszki pomidorów. Mogą być krojone lub całe. Zrywamy listki bazylii, płuczemy je pod wodą i dorzucamy do garnka
Dieta bez mlekagroszek i mięta – dobra klasyczna zupa. Sałatki Potem chwila oddechu ;) i sałaty jedna z tofu, guacamole i orzechami, a druga ze szparagami, jajkiem .. obydwie bardzo dobre. Dania Główne I po chwili znowu zaczęła się uczta,tym razem dania główne takie jak cielęcina ze szparagami w białym winie, knedel ze szczawiem, mus z selera. Pierś z kurczaka z rabarbarem ( genialnym
Kuchnia na wzgórzuodcedź, a wywar zachowaj. Marchew, pietruszkę, seler pokrój w drobną kostkę, a paprykę w paseczki. Na 3 łyżkach oliwy uduś je do miękkości. Cebulę drobno posiekaj i zrumień ją razem z flakami na reszcie oliwy. Do duszonych warzyw wlej wywar i dodaj przesmażone flaki, dopraw szałwią, solą i pieprzem. Potrawa powinna mieć konsystencję zupy, więc jeśli wywaru było za mało
Eksperyment sobotniprzyrządzić z niej pyszny krem lub zupę fasolową . Tym razem wypróbowałam przepis na fasolę po myśliwsku. Danie wyszło przepyszne. Ma wyrazisty, ostry smak. Będziecie nim zachwyceni, przekonajcie się sami. Składniki: 50 dag fasoli "Jaś" 2 garście suszonych grzybów 15 dag wędzonego boczku 25 dag wędzonej kiełbasy 1 duża marchew 1 duża pietruszka kawałek selera 2 cebule 4 łyżki kwaśnej śmietany
Pobite gary Barbarytylko zupa, czyż nie ? Doskonale nadają się do zapiekania. Jak Wam podoba się mój pomysł ? Obiad pierwsza klasa, wyszły takie, że…Łoooo! #lowicz Składniki: ½ kg świeżych flaków wołowych 15 dag świeżej dyni 15 dag chudego wędzonego boczku 1 słoik ciemnego sosu uniwersalnego Łowicz 2 marchewki 1 łyżka startego selera 1 cebula biała 1 cebula
Wanilia i Kardamonkapusta z rodzynkami lub surówka z selera , ale akurat na nią miałem największą ochotę. Kotlety z pieczarek powstały co prawda z potrzeby zutylizowania pieczarek, których nakupiłem w niemalże hurtowej ilości i nie miałem co z nimi zrobić, ale absolutnie tego nie żałuję. Wyszły obłędne. Szukasz innego sposobu na wykorzystanie pieczarek? Może zainteresuje Cię zupa krem z pieczarek . Jest delikatna, kremowa
Blendmanprzepis tutaj ) i choć uchodzi za zupę i tak się ją nazywa, to dla mnie jest to raczej gulasz. Jednak godny polecenia jest też gulasz z warzywami. Słodka marchewka i lekko ostry por łagodnie aromatyzują wołowinę. Dla dwóch osób: 0,5 kg mięsa wołowego gulaszowego 1 duża marchewka 1 mała pietruszka mały kawałek selera 1 średni por 1 duża cebula
Jadło i czytadłojedna z moich ulubionych zup. W mojej kuchni ma niejedno oblicze. Niezabielany najbardziej smakuje z uszkami z farszem z grzybów lub w kubku do krokietów. Zabielany słodką śmietanką barszcz czerwony preferuję z ziemniakami, rzadziej natomiast jadamy z jajkiem. Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 1 kg buraków 2-3 młode marchwie po ½ selera i cebuli 3-4 ząbki czosnku
Czerwień i błękit