doskonałej jakości jarzynkę , której mogę użyć do zup sosów , gulaszu . Zawsze pod ręką , w zamkniętym szczelnie słoju nie traci wartości do dwóch lat Polecam zamknąć sobie nie tylko troszkę lata ale i zdrowia w słoiku składniki na około 1 litrowy słój : 4-5 dużych marchewek 4 korzenie pietruszki , raczej duże 1 średni seler korzeniowy 1 główka czosnku 1 por średniej
Ogrodnik w podróżybulionie warzywnym lub mięsnym. Możecie do gotowej zupy dodać mleczko kokosowe, a warzywa przesmażyć na maśle, gotowe! Składniki: 1 żółta cukinia, zamiennie zielona 1 marchew pomarańczowa połowa opakowania mrożonej dyni 2 ziemniaki 2 żółte papryki kukurydza z puszki lub mrożona 200 g ząbek czosnku opcjonalnie jak znajdziecie: marchew żółta 2 pietruszki 1 seler 1 cebula bulion warzywny ziele angielskie
Zasmakuj KuchniZawsze korzystamy ze sprawdzonego przepisu. Tym razem skorzystaliśmy z innego, równie dobrego. Polecamy ;) Składniki 3 litry letniej, przegotowanej wody 1 kg butaków 1 marchew 1 pietruszka
R'n'G KitchenLubicie grzyby ? A może macie suszone? To ten przepis jest wam zasmakuje ! :) Składniki: 200-300 g suszonych grzybów 1,5 litra wody 2 ziemniaki 1 marchewka
Gotuj z MąkąNa rosole, który został z niedzielnego obiadu, można ugotować nie tylko pomidorówkę ;) Jesienią polecam Wam krem z selera i ziemniaków, podany z quinoą i rydzami smażonymi
Quinoa Raz!4 60 min+ Łatwe Przystępne Przepis na najlepszy domowy rosół z kurczaka. Składniki mięso z kurczaka (porcja rosołowa, udko z kurczaka, skrzydełka) włoszczyzna: 1 duża marchew
PysiaGotuje.plJeśli temperatura wysoka... chłodnik się poleca.. wariant z truskawkami...hmmm warto spróbować Składniki 1 kg truskawek 3 gruntowe ogórki 1 szt awokado 5 łodyg
R'n'G Kitchenchrzan kojarzymy z Wielkanocą to jednak ta zupa gości w naszym domu przez cały rok, bo świetnie smakuje i można ją szybko przygotować. Intensywność chrzanowej dawkujemy wg. upodobań własnego podniebienia, ja robię łagodną, ale znam takich co chrzanu nie żałują. Składniki: - 4 białe kiełbasy ok. 1/2 kg - 2 marchewki - 1 pietruszka - plaster selera - 1/3 pora, może być zielona część
Apetyczna babeczkaklarowny stanowi solidną podstawę pod rozmaite rybne zupy i galaretki. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na ok. 2 – 2,5l bulionu) 1,5 kg ryby o raczej spójnym mięsie (w kilku kawałkach, najlepiej z różnych części ryby) 2 średnie marchewki (250g) 1 duża cebula (200g) kawałek pora (100g) kawałek pietruszki (150g) kawałek korzenia selera (150g) 3 łodygi selera naciowego 2 ząbki
Kulinarna PokusaWiadomo, że w upalne dni nasze kubki smakowe "domagają" się lekkich i zwiewnych potraw. Smakuje na gorąco, jak i na zimno. Składniki 3 młode marchewki
R'n'G KitchenBotwinka Składniki: 1 pęczek botwinki (6 małych buraczków+liście buraczka) 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 5 łyżek oliwy z oliwek sól 3 liście
nietadietasię od tej zrobionej na koncentracie pomidorowym. Zupę pomidorową można zrobić z makaronem, ziemniakami, ryżem. Tę którą dzisiaj przedstawiam zrobiłam z ziemniakami. Składniki: 2,5 l wody Ok 25 dag mięsa ( można ugotować wywar na kościach ) 3 marchewki 1 pietruszka ( korzeń ) 4 ziemniaki ( moje były maleńkie, więc było ich więcej ) 2 gałązki selera 1 gałązka lubczyku 1 cebula 7 dojrzałych
Smaki Ewyzniwelować ich zawartość podaje się tę zupę zawsze zabielaną śmietaną, z udziałem jajka, albowiem obecność białka wytrąca zawartość szczawianów, które w nadmiarze spożywane wytrącają wapń tak pożądany w organizmie. Szczaw jest potężnym źródłem witaminy C warto korzystać z tego bogactwa Składniki: 0,5 kg żeberek 2 marchewki 1 pietruszka pół małego selera 4 średnie ziemniaki 3 szt ziela angielskie listek
kgwjanczewomięsa wołowego rosołowego (szponder, mostek, łata, pręga, goleń), 3 listki laurowe, 15 ziaren pieprzu czarnego, 12 ziaren ziela angielskiego, cukier, 2 ząbki czosnku, 400 g włoszczyzny: kawałek selera, kawałek pora, 3 marchewki, 1-2 pietruszki, cebula, 2-3 grzyby suszone, sól, Mięso umyć, osuszyć. Z kurczaka odciąć kuper. Z korpusu kaczek również odciąć kuper i wyciąć tłuszcz. Tłuszcz można(...)kluskami z kaszy manny Z mięsa można zrobić pierogi, cannelloni z pora, pasztet. Można również podać jako samodzielne danie. Pozostały wywar można użyć jako bazę do innych zup lub zamknąć w słoiczkach jako bulion do różnych potraw. W tym celu należy odparować 3/4 lub więcej objętości, przez gotowanie. Gorący nalewać do wyparzonych słoiczków i wekować około 10 minut
królestwo garówNaszły mnie smaki na ostre więc powstała pikantna zupa z tego co było pod ręką. A pod ręką była cukinia i ćwiartki z kurczaka więc trafiły do gara. składniki: 2 duże ćwiartki z kurczaka 700 g młodej cukinii, dałam po kawałku zielonej i żółtej 1 cebula 3 ząbki czosnku świeża papryczka chili 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól,pieprz(...)śmietanki 30 % 1 łyżka oleju kokosowego ok 2 litry wody 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego pęczek włoszczyzny ( liść selera i pora, natka pietruszki ) makaron ryżowy Do garnka wlać wodę. Dodać ćwiartki z kurczaka, ziele i listki laurowe oraz włoszczyznę. Ugotować wywar ( gotoważ aż mięsko będzie miękkie) , na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku. Czosnek drobno posiekać, cebulę
Monia miesza i gotuje