zupa z selera - 5925 przepisów (strona:276/395)

Lekka zupa koperkowa 776

Wiadomo, że w upalne dni nasze kubki smakowe "domagają" się lekkich i zwiewnych potraw. Smakuje na gorąco, jak i na zimno.   Składniki 3 młode marchewki

R'n'G Kitchen
Botwinka odsłona nr 3:) szybka i zdrowa zupa wegańska 96

Botwinka Składniki: 1 pęczek botwinki (6 małych buraczków+liście buraczka) 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 5 łyżek oliwy z oliwek sól 3 liście

nietadieta
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 119

się od tej zrobionej na koncentracie pomidorowym. Zupę pomidorową można zrobić z makaronem, ziemniakami, ryżem. Tę którą dzisiaj przedstawiam zrobiłam z ziemniakami. Składniki: 2,5 l wody Ok 25 dag mięsa ( można ugotować wywar na kościach ) 3 marchewki 1 pietruszka ( korzeń ) 4 ziemniaki ( moje były maleńkie, więc było ich więcej ) 2 gałązki selera 1 gałązka lubczyku 1 cebula 7 dojrzałych

Smaki Ewy
Zupa szczawiowa 146

zniwelować ich zawartość podaje się tę zupę zawsze zabielaną śmietaną, z udziałem jajka, albowiem obecność białka wytrąca zawartość szczawianów, które w nadmiarze spożywane wytrącają wapń tak pożądany w organizmie. Szczaw jest potężnym źródłem witaminy C warto korzystać z tego bogactwa Składniki: 0,5 kg żeberek 2 marchewki 1 pietruszka pół małego selera 4 średnie ziemniaki 3 szt ziela angielskie listek

kgwjanczewo
Wykwintny rosół 110

mięsa wołowego rosołowego (szponder, mostek, łata, pręga, goleń), 3 listki laurowe, 15 ziaren pieprzu czarnego, 12 ziaren ziela angielskiego, cukier, 2 ząbki czosnku, 400 g włoszczyzny: kawałek selera, kawałek pora,   3 marchewki, 1-2 pietruszki, cebula, 2-3 grzyby suszone, sól, Mięso umyć, osuszyć. Z kurczaka odciąć kuper. Z korpusu kaczek również odciąć kuper i wyciąć tłuszcz. Tłuszcz można(...)kluskami z kaszy manny Z mięsa można zrobić pierogi,  cannelloni z pora, pasztet.  Można również podać jako samodzielne danie. Pozostały wywar można użyć jako bazę do innych zup lub zamknąć w słoiczkach jako bulion do różnych potraw. W tym celu należy odparować 3/4 lub więcej objętości, przez gotowanie. Gorący nalewać do wyparzonych słoiczków i wekować około 10 minut

królestwo garów
Pikantna zupa z kurczakiem i cukinią 114

Naszły mnie smaki na ostre więc powstała pikantna zupa z tego co było pod ręką. A pod ręką była cukinia i ćwiartki z kurczaka więc trafiły do gara. składniki: 2 duże ćwiartki z kurczaka 700 g młodej cukinii, dałam po kawałku zielonej i żółtej 1 cebula 3 ząbki czosnku świeża papryczka chili 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól,pieprz(...)śmietanki 30 % 1 łyżka oleju kokosowego ok 2 litry wody 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego pęczek włoszczyzny ( liść selera i pora, natka pietruszki ) makaron ryżowy Do garnka wlać wodę. Dodać ćwiartki z kurczaka, ziele i listki laurowe oraz włoszczyznę. Ugotować wywar ( gotoważ aż mięsko będzie miękkie) , na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku. Czosnek drobno posiekać, cebulę

Monia miesza i gotuje
Żurek dla wegetarian 158

soli Dodatkowo: 70 dag ziemniaków 1 cebula ½ łyżki masła klarowanego lub 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli. Sposób przygotowania: Obrane, opłukane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę, 3 gałązki natki, 2 gałązki koperku, 2 ząbki czosnku) wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach, sól i oliwę zagotowujemy a następnie(...)czystego wywaru wlewamy wymieszany w butelce żurek, dodajemy chrzan, majeranek i 1 ząbek pokrojonego drobno czosnku. Zagotowujemy. Jogurt lub śmietanę przekładamy do garnuszka, wlewamy po 1 łyżce zupy (około 8 łyżek), mieszamy i wlewamy do żurku. Doprawiamy solą i mielonym pieprzem. Gotujemy 1 minutę. Na talerze nakładamy puree ziemniaczane, okraszamy cebulką i pozostałym koperkiem, wlewamy żurek. Smacznego! Autor: Mama

Moja Mama Gotuje
Zupa koperkowa 119

Niestety termometr dzisiaj rano wskazywał -1°. Postanowiłam więc wykorzystać dorodny koperek, (zanim przemarznie),który wyrósł pięknie na moim ogródku. Taką zupę możemy sobie modyfikować dowolnie. Baza wyjściowa to warzywny bulion i dużo, dużo koperku :) Dodatki to sprawa indywidualna. Można ją podawać z ryżem, drobnym makaronem, posiekanym jajkiem. Żeby nie była w smaku mdła zabielić można kwaśną śmietaną lub jogurtem(...)m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -1,5 l bulionu warzywnego (marchew+pietruszka+pół bulwy selera+łodygi kopru+ duża cebula+2 ziela angielskie) -szklanka kwasu z ogórków kiszonych (ewentualnie 1-2 łyżki soku z cytryny ) -1 łyżka mąki pszennej -1 szklanka mleka -1 mały jogurt naturalny

Kulinarne przemyslenia
Zupa krem z pieczonego ziemniaka 136

Zupa na bazie włoszczyzny, ziemniaków i …pieczonych obierków z ziemniaka – smak powalający! Jako dodatek proponuję pieczone kawałki ziemniaka z rozmarynem i boczek. P.S. Chrupiące obierki – zaskakująco smaczne! Składniki: 2 duże ziemniaki + 1 ziemniak na dekorację 5 cm kawałek pora garść włoszczyzny pokrojonej w paski (marchew, pietruszka, seler) sól,  świeżo mielony pieprz 1- 1,5 l wody

Mój pomysł na
Smak Świąt - Agnieszka Maciąg / KONKURS 190

duża ilością koperku! A może wykwintna zupa krewetkowa z porami i szafranem, pierogi z suszonymi śliwkami i cynamonem, bigos postny z leśnymi grzybami, ziołami i miodem czy gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami! Pyszne kotleciki z grzybów leśnych z ziołami, kurczak po turecku duszony z rodzynkami i cynamonem czy pyszne puree z selera z gałką muszkatołową. Jeśli chodzi o słodkości

Plate of Joy
Przecier pomidorowy na zupę, czyli kawałek lata w słoiku 172

żaden przetarty sok nie nada naszej zupie prawdziwie letniego smaku i wyglądu :) Poza tym pozostawiając pestki i zmieloną skórkę, pozostawiamy to co najcenniejsze w pomidorach. Przecier powstały ze zmielenia pomidorów przelewamy do garnka i gotujemy przez kilka minut na średnim ogniu. Gorący wlewamy do słoików. Można do każdego słoika włożyć gałązkę naci selera, a przecier nabierze wspaniałego aromatu. Słoiki ustawiam

Codzienna kuchnia niecodzienna
WIEDEŃSKA ZUPA ZIEMNIACZANA WG MAKŁOWICZA 266

Wiedeńska zupa ziemniaczana to taka nasza rodzima kartoflanka z dodatkiem suszonych prawdziwków i lekko zakwaszona octem.  Ponieważ nie przepadam na smakiem octu (nawet winnego) ten składnik pominęłam. Zupka wyszła pyszna a grzybki podkreśliły jej smak ... Składniki: 5  ziemniaków 1,5 l bulionu 2 marchewki 0,5 małego selera 4 suszone prawdziwki (dałam 100g suszonych) 100 g wędzonego

Walijskie Pichcenie
Chłopski garnek 141

Lubię takie pożywne i sycące zupy, które już w trakcie gotowania zachęcają aromatem do jedzenia :) Często zabieram ją w termosie do pracy jako drugie śniadanie. Składniki: - 100 g boczku - 200 g kiełbasy cienkiej - 5 ząbków czosnku - 1 l wody - 5 grzybków suszonych - 1 papryka czerwona - 1/2 małej główki kapusty - 1 łodyga selera naciowego - 1/2 puszki kukurydzy - 5 ziemniaków

Zainspirowana w kuchni
Krem brokułowo-ziemniaczany z łososiem i serkiem 107

zbędnych słów dzisiaj: zupa krem z brokuła i młodych ziemniaków zabielona serkiem,a podana z pszenno-żytnim chlebie z makiem i wędzonym łososiem atlantyckim.  Krem brokułowo-ziemniaczany Składniki: 1 brokuł o wadze 400-500gram 3 średnie ziemniaki 1-1,5l bulionu warzywnego (włoszczyzna,3-4 ziarenka pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego,2liście laurowe) 1 średnia cebula(...)kostką,ale nie polecam -lepiej ugotuj bulion-obierasz warzywa i bulion "sam" się gotuje.) (wlej do garnka 1,5 litra wody, dodaj przyprawy i obrane warzywa:por,pietruszka,marchewki,seler i gotuj wolno około godziny) 2. Na łyżce tłuszczu(u mnie masło i kilka kropel oleju rzepakowego) przesmaż przez 3-4 minuty drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek

U Fiolki
Krem brokułowo-ziemniaczany z łososiem i serkiem philadelphia 179

zbędnych słów dzisiaj: zupa krem z brokuła i młodych ziemniaków zabielona serkiem,a podana z pszenno-żytnim chlebie z makiem i wędzonym łososiem atlantyckim.  Krem brokułowo-ziemniaczany Składniki: 1 brokuł o wadze 400-500gram 3 średnie ziemniaki 1-1,5l bulionu warzywnego (włoszczyzna,3-4 ziarenka pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego,2liście laurowe) 1 średnia cebula(...)kostką,ale nie polecam -lepiej ugotuj bulion-obierasz warzywa i bulion "sam" się gotuje.) (wlej do garnka 1,5 litra wody, dodaj przyprawy i obrane warzywa:por,pietruszka,marchewki,seler i gotuj wolno około godziny) 2. Na łyżce tłuszczu(u mnie masło i kilka kropel oleju rzepakowego) przesmaż przez 3-4 minuty drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek

Fiolka w kuchni

Proponowane wyszukiwania