dużo zdrowsze niż sklepowe, moje kostki rosołowe, a właściwie bulionówki z lodówki. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka, lub inna część drobiu z kością 3 średnie marchewki plaster selera 2 ząbki czosnki 1 cebula przypiekana nad ogniem 1 por, tylko biała część zielona natka pietruszki świeża bazylia kilka ziaren pieprzu czarnego kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy 1.5 łyżki(...)natkę pietruszki i świeże liście bazylii. 3. Do małego słoiczka przekładamy część bulionówki, którą zużyjemy w krótkim czasie i możemy ją przetrzymywać w lodówce do używania na bieżąco do zup i sosów. Pozostałą część pakujemy w folię do żywności w małych porcjach, układamy w pojemniku i przekładamy do zamrażalki
Apetyczna babeczkarodzaj polewki na bazie kwasu z kiszonej kapusty, zabielanej żółtkami i odrobiną śmietany. Ma szczególne właściwości uzdrawiające. Szczególnie uzdrawia kaca, ale dobrze też wpływa na odporność i trawienie :) Zupa ma zdecydowanie kwaśny smak, z lekką grzybową nutą. Swoją przyjemną konsystencję i kolor zawdzięcza natomiast śmietanie i żółtkom. W kuchni podkarpackiej można spotkać wiele odmian kwasówki. Kwasówka grzybowa jest postna. Przygotowuje(...)kiszonej kapusty 3 żółtka 2 łyżki słodkiej śmietany kilka suszonych grzybów (najlepiej podgrzybków lub prawdziwków) sól pieprz Gotujemy wywar z warzyw (np. 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek pora i selera, 1 opalona na ogniu cebula) i grzybów. Kiedy grzyby zmiękną wyciągamy je razem z warzywami. Do gotującego się wywaru wlewamy stopniowo kwas z kiszonej kapusty i kosztujemy (ilość kwasu według
Trzeci talerzzupa nie była mdła w smaku i nabrała charakteru, należy ją dobrze przyprawić. Dlatego w przepisie oprócz soli i pieprzu znajduje się pełno różnych przypraw jak: imbir, gałka muszkatołowa, papryka ostra oraz słodka, majeranek, a także dodatki: sos sojowy, sok z cytryny, których nie należy pomijać. Składniki: 500 g boczników 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 selera 1/2 pora
Kuchnia MagdaLenyzupa nie była mdła w smaku i nabrała charakteru, należy ją dobrze przyprawić. Dlatego w przepisie oprócz soli i pieprzu znajduje się pełno różnych przypraw jak: imbir, gałka muszkatołowa, papryka ostra oraz słodka, majeranek, a także dodatki: sos sojowy, sok z cytryny, których nie należy pomijać. Składniki: 500 g boczników 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 selera 1/2 pora
Kuchnia MagdaLenypieczonych pomidorów Zupa krem cebulowa Na słodko Faworki z ciasta francuskiego Owocowy deser z nasionami chia FIT kulki owsiane z daktylami i orzechami Wściekła szarlotka Babci Zosi Galaretka z cydru Truskawki w czekoladzie Tarta z jabłkami na cieście francuskim Sałatki Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami i jajkiem Sałatka ryżowa z rybą wędzoną Sałatka z kurczakiem, kukurydzą, selerem i ananasem
Kuchnia BazyliiUwielbiam takie jarskie gulasze napakowane rozmaitymi warzywami. Wprawdzie kukurydzę kupiłam na zupę, ale w trakcie gotowania zmieniłam zdanie i powstał ten gulasz. Jedliśmy go z pieczonym udkiem kurczaka. Kukurydza, papryka, cukinia i ziemniaki to podstawa tego chrupiącego dania. Składniki: • 3 kolby kukurydzy • 2 czerwone papryki • 1 zielona papryka • 3 duże ziemniaki(...)marchewki • 1 średnia cukinia • 2 czerwone cebule • 2 ząbki czosnku • 1 papryczka ostra • natka selera, tymianek • 3 liście laurowe, po 4 ziarna ziela angielskiego i jałowca • sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra do smaku • po 2 łyżki masła i oliwy • 1/2 szklanki śmietany • 1 łyżka mąki pszennej Wykonanie: • Wyłuszczyć ziarna kukurydzy, marchewkę obrać
To co kochamwykonania zupy będzie wykorzystana :) Moja gęsia porcja rosołowa była baaardzo tłusta, więc pozwoliłam sobie wyciąć najtłustsze części i wytopić z nich smalec. Wyszło kilka dużych łyżek. Część powstałego smalcu, mięso obrane z kości po ugotowaniu wywaru i część warzyw zamieniły się w farsz do kołudnów. Pycha <3 Składniki: - 2 litry wody - duża marchew - korzeń pietruszki - 1/2 selera - średnia cebula
Cook&Lovewykorzystanie resztek seler, pietruszki, marchew obrać i pokroić na kawałki pasujące do wlotu wyciskarki, natkę pietruszki opłukać użyłam filtr ciemny drobniejszy, wszystkie składniki wkładać do wlotu i wyciskać sok, następnie do wlotu wlać ciut wody i wcisnąć guzik cofania i cały sok do końca wyleci z resztek przygotowałam 2 potrawy: placki ziemniaczano-warzywne "zobacz TUTAJ" i zupę kalafiorową "zobacz TUTAJ
W Mojej Kuchni Lubiętrochę czasochłonne. Ale za jednym razem możemy przygotować większa ilość pasty i albo ją zamrozić, albo zawekować w małych słoiczkach. Do przyrządzenia zupy dla czterech będziecie potem potrzebować około jednej płaskiej łyżki pasty. Na blogu znajdziecie również domową warzywną pastę bulionową . Bulionowa pasta mięsna, czyli kostka rosołowa(...)słoiczków 180 g Czas przygotowania: 4 godziny Składniki: 800 g filetów z udźca kurczaka 2000 ml wody lub białego wina 350 g marchewki 200 pietruszki 200 g selera 200 g cebuli 100 g białej kapusty 2 łodyżki naci z selera 3 łodyżki lubczyku 4 listki laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu czarnego
Kulinarne przygody Gatitytypu vegeta 1 łyżeczka soli 1 szkl. ziemniaków pokrojonych w kostkę 1/3 szkl. korzenia pietruszki pokrojonego w drobniutką kosteczkę 1/2 szkl. marchewki pokrojonej w drobniutką kosteczkę 2/3 szkl. korzenia selera pokrojonego w drobniutką kosteczkę 1/3 szkl. posiekanego pora (biała i zielona część) 200 g. kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżki soku z cytryny nieduża garść listków świeżego(...)fasoli dorzuć wszystkie warzywa i starte buraki. Doprowadź do zagotowania i gotuj nadal pod przykryciem około 30 minut. 2 minuty przed końcem gotowania warzyw i buraków dodaj do zupy posiekany drobno świeży majeranek. Następnie zmniejsz ogień na bardzo mały, wlej 1 szkl. wrzącej wody, sok z buraków, ocet i sok z cytryny. Zamieszaj i podgrzewaj przez kilka minut
Delicious Placerozpada, a krewetki pozostają jędrne. Można dowolnie regulować ostrość zupy poprzez zwiększenie lub zmniejszenie ilości płatków chili. Ja polecam Wam wersję lekko pikantną, bardzo ostra zabiłaby cały smak. Zupa smakuje fantastycznie i jest naprawdę sycąca, zniknęła u mnie w domu błyskawicznie, bo nie mogliśmy się od niej oderwać. Oprócz tego jest bardzo zdrowa i pożywna, więc koniecznie musicie ją wypróbować(...)użyłam mrożonych) 2 czerwone cebule 1 czerwona paryka 1 puszka pomidorów w kawałkach 7 łyżek oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1 pietruszka 0,5 średniego selera lub 2 gałązki naciowego 0,5 łyżeczki płatków chili 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1,5 łyżeczki suszonego tymianku 3 łyżeczki masła sól świeżo zmielony pieprz 5 ziarenek ziela
Słodko-Słony Świat Ilonyskórek. Skrzydełka i to, co zostało po deglasowaniu, zlewamy do dużego garnka. Obieramy marchewkę i pietruszkę, kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do gara. Dodajemy przekrojone na pół łodygi selera naciowego, ziele angielskie i liść laurowy, suszone grzyby, surowe kurze udko. Zalewamy całość chłodną wodą (3-4 palce ponad poziom mięsa i warzyw w garnku). Gotujemy całość pod przykryciem(...)użycia, ale bez kości możecie go sprezentować Waszemu psu lub kotu. Część bulionu możecie zjeść od razu, a część zamrozić. Zamrożone kostki będą ideale do sosów, zup, gulaszy i wszystkich potraw mięsnych, na jakie przyjdzie Wam ochota. Consomme to klarowna zupa, której bazę stanowi właśnie mocny wywar z mięsa bądź ryb i warzyw. W warunkach restauracyjnych zupę klaruje się przez
Karo in the KitchenDziś zapraszam Was na rosół. Tym razem nieco odchudzony bo kurczak zamieniamy na perliczkę. Pysznie, lekko i elegancko. Zapraszam. Składniki; pół perliczki ok 450g 2 marchewki
Radość kipiąca uśmiechem.Pożywna, smaczna a przede wszystkim dietetyczna zupka przygotowana w woku. Kolorowa bomba witaminowa w sam raz na lekki, wiosenny posiłek. Składniki 500 ml wody 1 szkl
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty