zamknięte w małe pierożki wyjątkowe połączenie aromatycznego tofu i delikatnego ciasta. Produkt w 100% roślinny o szerokim zastosowaniu w kuchni. Doskonale smakuje w towarzystwie sosów ,ziół, oliw i zup. Tortellini zostały przygotowane z surowców niemodyfikowanych genetycznie bez użycia konserwantów. Ja zrobiłam dziś coś ciekawego, dodatek do tortellini. Składniki -kapusta pekińska -marchewka -por -salasa pomidorowa- ja miałam moją, mrożoną. Jeśli(...)macie- wystarczy sok pomidorowy z kartonu. -przyprawy od Skworcu – przyprawa do Burrito, liscie kolendry, pieprz ziołowy, -prażone ziarna od Ziarenkowo- mieszanka Słoneczne Pola -bazylia, sól , oliwa z oliwek -seler naciowy- u mnie mrożony Poszatkuj kapustę pekińską, marchewkę i pora, duś chwilkę. Dodaj przyprawy do Burrito. Wymieszaj. Następnie pół łyżeczki kolendry. Dodaj trochę pieprzu ziołowego, oliwy z oliwek, soli
Z Kuchni Do Kuchniprzełamania mdłości po świątecznych specjałach i łakociach, dla zaostrzenia apetytu przed Sylwestrem proponuję zwyczajny kapuśniaczek. Niewątpliwie jedną z najbardziej tradycyjnych zup gotowanych zimą, jest kapuśniak z kiszonej kapusty. Gęsty, rozgrzewający, wypełniający cały dom swoim specyficznym zapachem. Mam taki dziwny zwyczaj, nawet nie umiem powiedzieć od kiedy – jak kapuśniak, to pajda świeżego pełnoziarnistego chleba, najlepiej upieczonego w domu(...)posmarowanego dobrym wiejskim masłem. Składniki: 2 l woda 0,5 kg kapusta kiszona 30 dkg żeberka wieprzowe 2 marchewki 1 pietruszka ½ mały seler 4 suszone prawdziwki ( namoczone, pokrojone w paski) Sól ,pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek 1 cebula pokrajana w kostkę 20 dkg boczek wędzony pokrojony w kostkę 1 pomidor bez skórki pokrojony w kostkę 3 ziemniaki pokrojone
Kulinarny karnet ChristopheraInspiracją do tego dania był sos bolonese. Z racji, że ostatnio dosć czesto u nas w domu był makaron postanowilam troszkę zmodernizować moj tradycyjny przepis na
Kuchnia Pełna Pasjipowinien jedynie pyrkać) przez 1 godzinę. Podczas gotowania często oczyszczać rosół z szumowin przy pomocy małego sitka (szumowiny wylać do zlewu). Po tym czasie dodać obrane, pokrojone marchewki, pietruszki, seler, por, liście kapusty, opieczoną cebulę, łupiny z połowy cebuli, pęczek natki pietruszki (w całości) oraz gałązkę lubczyku. Następnie dodać przyprawy: liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu i łyżkę soli(...)połowę, z każdej strony, przypiec ze wszystkich stron na ciemny kolor (przypieczeniu powinna ulec jedynie wierzchnia warstwa cebuli). Łupiny z cebuli, dodane do rosołu, zapewniają ładny, złocisty, naturalny kolor zupy. Rosół należy gotować powoli, na bardzo małym ogniu, bez przykrycia. Rosół powinien jedynie pyrkać. Zapewnia to, że cały smak mięs i warzyw, a także składniki odżywcze przechodzą do rosołu. Rosół
Gospodyni Miejskajeszcze rozczarowywała mnie dodatkowo, mianowicie w szkolnych stołówkach, bo taka nijaka. Wszystko zmieniło się, kiedy miałam małe dziecko. Przede wszystkim to najłatwiejsza i najszybsza zupa na świecie, poza tym zupa ryżowa naprawdę bywała zbawienna - często jedyny posiłek, na jaki udało się namówić chore dziecko. No cóż, chyba dopiero wtedy zrozumiałam moją Mamę(...)typu parboiled 3 ziarna czarnego pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 kawałek selera (daję taki wielkości pietruszki) 1 kawałek pora (biało zielonej części) lub 1 mała cebula 1 łyżeczka cukru ok. 1/2 filiżanki surowej dyni pokrojonej w drobną kostkę 1 garść mrożonego groszku
Kuchnia Prezydentowejpołówek grochu • porcja rosołowa • 20 dag wędzonki i 20 dag chorizo • 3 cebule • 1/2 korzenia selera • 3 duże ziemniaki •4 marchewki • 2 pietruszki • 5 kulek ziela angielskiego • 5 listków laurowych • 1 łyżka majeranku • sól • pieprz Do zimnej wody wrzucamy porcję rosołową, obrane i pokrojone warzywa, ziele i listek laurowy. Czekamy do zagotowania się wody i zmniejszamy ogień. Gotujemy wywar(...)minut na małym ogniu. W tym czasie podsmażamy wędzonkę i pokrojone w plasterki chorizo. Wrzucamy do zupy po ugotowaniu się wywaru. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Włoszczyznę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do cebuli i podsmażamy. Wrzucamy do wywaru. Teraz można również wrzucić groch i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiamy solą
KuchcikoweLoveproponuję farsz z samą kapustą kiszoną, jest mniej aromatyczny niż ten grzybowy, ale również smakowity. Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami (ok. 3 litry, ok. 30-40 uszek) 200 g zupy: Energia – 49 kcal, Białko – 1,9g,Tłuszcz – 0,2 g, Węglowodany – 12,5 g, IG - 48 40 g uszek czyli 4 sztuki – Energia – 54 kcal, Białko – 2,2 g, Tłuszcz(...)Węglowodany – 9,6 g, IG - 24 Na barszcz: 1-1,5kg czerwonych buraków ok. 10 dużych 2 - 2,5 l wody 3 marchewki 1 średnia pietruszka ¼ małego selera 2 małe kwaśne jabłka (np. antonówki) sok z ½ cytryny 2 ząbki czosnku garść suszonych grzybów 4 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu 2 listki laurowe, sól, pieprz świeżo mielony cukier
Przepysznik - BLW i nie tylkosmakowitych przepisów, o nie! raczej wątków osobistych, jakiś wstępów do każdej z części książki, sama nie wiem... Kilka receptur już przetestowałam i są świetne. Zachwyciła mnie zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym czy prezentowane przez mnie dzisiaj chili. Niestety spora część przepisów była już na blogu Marty, który śledzę, co tylko utwierdziło mnie w przekonaniu, że książki raczej nie kupię(...)Niemniej dzisiejsze danie polecam! Chili Sin Carne 2 puszki lub 1 szkl. suchej czerwonej fasoli (gotujemy ją wg przepisu do miękkości) 3 kolorowe papryki 2 cebule 2 łodygi selera naciowego pół szkl. przecieru pomidorowego po 1,5 łyżeczki mielonego kuminu i ostrej papryki po 1 łyżeczce słodkiej i wędzonej papryki pół łyżeczki cynamonu 1 łyżka octu balsamicznego pół łyżeczki cukru
Dzieje kuchennej Wiewiórytakiej sytuacji, nie ma dużo pracy). Pasuje do wielu dań głównych. Doskonałe źródło witamin na nadchodzącą zimę. Składniki: 1 średnia marchewka 1 małe jabłko 1 mały kawałek selera lub 1 mała pietruszka 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz opcjonalnie: sok z cytryny Wykonanie: Warzywa i owoc pokrój za pomocą robota kuchennego lub zetrzyj na tarce. Dodaj pozostałe składniki(...)dokładnie wymieszaj. Jeśli lubisz, posyp siemieniem lnianym. Smacznego:). Blender Multiquick 3 (Nie, nikt mi nie płaci za napisanie tego, przynajmniej na razie:) Niesamowicie ułatwia pracę w kuchni: rozdrabnia, przeciera, (zupy, pasty, koktajle), ubija, miesza (białka jajek, desery, ciasta), sieka (w mniejszych ilościach owoce, warzywa, orzechy, ser, mięso, itp.), mieli (zioła, nasiona). Inne modele mają również funkcje: kruszenia, ucierania, krojenia
Qlinarnie i Qlinarniedomu, a jeśli boisz się, że będziesz jeść jedną rzecz przez kilka następnych dni to po prostu podziel to na porcje i schowaj do zamrażarki. Sos do makaronu, zupę, potrawkę, curry, kotlety spokojnie możesz zamrozić bez szkody na jakości. Po rozmrożeniu wszystkie te potrawy będą na pewno równie pyszne. Tutaj kilka przepisów na obiady, które możecie zamrozić: Curry z kalafiorem(...)orzechy. To naprawdę ułatwia życie! Spróbujcie. Polecam. Jedz prościej i kupuj produkty dobrej jakości Ambitni kucharze czasem wymyślają kilkunastoskładnikowe dania, których przygotowanie zajmuje sporo czasu. Postawcie na prostotę . Proste zupy kremy, kasze z duszonymi warzywa, warzywa pieczone, hummus z kromką domowego chleba i masą warzyw. Wybierajcie produkty dobrej jakości, które same w sobie są smaczne . Coś ekstra zaplanujcie na specjalną
wiecejwarzyw.plWiosna zawitała pełną parą, a w zasadzie prawie lato.Warto włączyć do naszego menu więcej warzyw. Polecam taki chłodnik, który dostarczy nam moc witamin. Jedzmy kiełki
wesoła kuchniaFlaczki to kolejne z ulubionych dań kuchni polskiej. Robimy dość często w różnych wersjach. Tym razem po zamojsku, ale z flaczkami cielęcymi. Składniki 1 kg
R'n'G KitchenPrzepis dostałam od brata, ale i tak pomajstrowałam w proporcjach :) Żurek przepyszny! Składniki: 300 gramów białej kiełbasy (surowej lub parzonej, ja miałam surową) 500 ml zakwasu
Szczęśliwa kuchniaW końcu nastała prawdziwa wiosna, ale niektórych z nas dopada przeziębienie. Polecam przygotować smaczny i sycący rosół. Szybko postawi na nogi. Świetnego aromatu dodaje masło klarowane
Truskawkowa FiestaSkładniki: 1 kg flaczków wołowych krojonych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 1 łyżka mąki ostra i słodka melona papryka imbir mielony gałka muszkatołowa majeranek
magiczna kuchnia Kasi