zupa z selera - 5925 przepisów (strona:300/395)

Krem z warzyw 172

Aksamitny krem z warzyw czyli jak zrobić coś na smacznego i zdrowego na szybko. Uwielbiam ostatnio zupy kremy właśnie z tych dwóch powodów, wiem ,że na pewno nie zakończą się one tylko na paru przepisach, już mam za sobą krem z cukinii lecz niestety, albo "stety" był tak smaczny ,że nie miałam już co fotografować i tak oto przepisu(...)niego jeszcze nie ma... ale cierpliwości... Składniki: 1,5 L bulionu ( np. wywar z 3 skrzydełek i 1 kości wołowej) 1/4 dużej pory 1/5 selera 3 duże marchewki 3 małe cukinie 1 cebula 3 ząbki czosnku 5 średnich ziemniaków sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka, ostra, majeranek tymianek Wykonanie: Do gotowego bulionu wrzucamy pokrojoną porę, cebulę, czosnek, marchewkę oraz seler

W Moim Magicznym Domu
Smoothie z mango i fig 173

Smoothie z mango i fig to bardzo prosty i pyszny koktajl, który może zastąpić Ci codzienna owsiankę czy kanapkę z serem. Różnorodne śniadania spowodują, że chętniej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
CHŁODNIK ZIELONY 122

LIść laurowy sól Oliwa z oliwek Jogurt naturalny jak lubicie lub śmietanę kwaśną albo maślankę *******************************  Warzywa opłukać ,osuszyć.Salatę ,por , rzodkiewki pęczek wraz z nacią,awokado,lubczyk,czosnek,seler , pokrzywy pokroić i wsypać do blendera.Wszystko ze sobą zmiksować.W garnku rozgrzać oliwę z oliwek ,dodać  zblendowane warzywa, smażyć przez ok .5-7 minut z dodatkiem szpinaku.Dolać wodę(...)małym ogniu.Jeszcze raz doprawić. Ostudzić. Koperek drobno siekamy, pęczek rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki i dodać do zupy.Dodać jogurt naturalny lub śmietanę ,albo inny zabielacz.Ja wolałam taka czystą zupę pełną witamin

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Barszcz czerwony z ziemniakami i cebulką 108

Barszcz czerwony, to zupa, która robię dosyć rzadko, ale jeśli już ugotuję garnek takiej zupy,  najbardziej odpowiada mi wersja z ziemniakami puree okraszonymi przysmażoną na maśle cebulką. Zapach unoszący się wtedy w kuchni jest niesamowity! Niektórzy ziemniaczki do barszczu podają ze skwarkami, ale mi wystarcza sama cebulka:) Kto jeszcze nie próbował takiej wersji barszczu – gorąco zachęcam do degustacji :) Taki(...)barszcz pamiętam z domu mojej sopockiej Babci :) Barszcz czerwony z ziemniakami i cebulką 1,5 litra wody 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 mały por 1 listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 4 spore buraki 3 grzybki suszone sól i szczypta cukru do smaku 1 łyżka soku z cytryny 0,5 szkl śmietanki kremówki panadto ziemniaki puree

Posadzone i zjedzone
Pulpety z piersi kurczaka, z nutą szałwi i cytryny, w rosole 116

średnim ogniu przysmażam świeże listki na maśle. Są lekko chrupiące i dodają ciekawego smaku. Szałwia jednak może stanowić doskonałą przyprawę do mięsa, wędlin, najróżniejszych pulpetów czy zup. Należy jednak dodawać ja z umiarem, aby nie zdominować potrawy jej charakterystycznym smakiem i zapachem. Zbliżają się święta, czyli czas w przeciętnym domu, spędzany głównie przy stole. Warto ugotować taki rosołek na poprawę(...)kurczaka około 2 łyżki masła 1 łyżka listków szałwii 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny sól i pieprz świeżo zmielony 3 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 1/4 średniego selera około 10-12 cm pora 2 średnie liście laurowe 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego Mięso z piersi zmielić lub bardzo drobno posiekać. Listki szałwii posiekać niezbyt drobno. Na patelni, na średnim

Codzienna kuchnia niecodzienna
Barszcz ukraiński 104

Kolejna potrawa do zakładki "kuchnia z kresów", to jedna z nielicznych zup, które uwielbiam. Smakuje wybornie, jest sycąca, lekko słodkawa, z nutką grzybową i smakiem pysznej śmietany. Kto jeszcze nie próbował powinien natychmiast naprawić ten błąd, choć myślę, że niewiele jest takich osób. Zatem zapraszam do mojej kuchni....   Składniki na garnek  3 litrowy : 1 duży korpus z kurczaka(...)podłużne buraki słoik 0,7 l wraz z zalewą... ( przepis na blogu ) 40 dkg fasoli jasiek 2 średnie ziemniaki 1/4 średniego selera 1 duża marchewka 1 średnia cebula 1/4  małej główki białej kapusty ( około 25 dkg) kila suszonych prawdziwków 150 g słodkiej dobrej śmietany ( u mnie Łowicz ) 1 czubata łyżka pokrojonego koperku 1 łyżka suszonego majeranku 2-3 ząbki

Gosia gotuje
Botwinka 135

rosołowe lub warzywne 2 łyżki octu 3 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz Sposób przygotowania:  1. Zagotować 4 litry wody. Do gotującej się wody wrzucić obraną marchewkę, pietruszkę i seler oraz umytą kość, a także liść laurowy, ziele angielskie i kostki. 2. Po ok. 15-20 min. dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. 3. Botwinkę oraz koper dokładnie umyć(...)dodać starte buraczki oraz pokrojoną botwinkę. 5. Całość gotować do miękkości ziemniaków, doprawić solą, pieprzem oraz octem. Dodać koper. 6. W małej misce szybko wymieszać śmietanę z niewielką ilością zupy. Wlać do garnka szybko mieszając. Gotować jeszcze przez ok.2-3

A Ty Smakuj Mnie
Wegańska grochówka 141

dużym, 5 litrowym garnku rozgrzej 4 łyżki oleju roślinnego, przez 5 minut podsmażaj posiekaną w drobną kostkę cebulę, po czym dodaj przyprawy, wymieszaj. Na grubych oczkach tarki zetrzyj obrany seler, pietruszkę i marchew (ja części marchwi pokroiłam w ćwiartki, bo miałam odmianę Paryską, Ty możesz pokroić w półplasterki, albo zetrzeć całość, kto co lubi). Dodaj do cebuli z przyprawami, wymieszaj(...)pokrój je w drobną kostkę, gdy groch będzie już prawie dobry dodaj ziemniaki i ewentualnie resztę marchwi, gotuj do czasu, aż ziemniaki będą dobre, czyli jakieś 15 minut i zupa gotowa. Smacznego!   Artykuł Wegańska grochówka pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Rosół z gęsi i cielęciny 82

Może pora przerobić „stary” rosół „kurzęcy” na coś bardziej zdrowszego? Zauważycie różnicę, nie tylko w samym smaku ale i aromacie. Składniki: 1 gicz cielęca (około 800

R'n'G Kitchen
Zupa krem ze szparagów –z tahiną i cytryną 155

czymś chrupiącym i świeżym, jak pokrojony cukrowy groszek. Wstążki surowych szparagów ścięłam obieraczką do jarzyn. Czarnuszka dodaje fajnego, ziemistego charakteru potrawie a bratki są tutaj całkowicie jadalną ozdobą. SKŁADNIKI ZUPY 600g szparagów – białe i zielone 800ml rosołu – domowego z lub z ekologicznych kostek 2-3 małe szalotki (80-100g) 3 łyżki oliwy z oliwek albo oleju ryżowego dwa kawałki(...)pasty sezamowej tahini 2 łyżki soku z cytryny 1 średni ząbek czosnku sól SKŁADNIKI DO PODANIA czarnuszka groszek cukrowy jajka przepiórcze skórka ścięta z cytryny wstążki ze szparagów liście selera jadalne kwiaty

Karo in the Kitchen
Zupa krem z zielonych szparagów 123

choć pewnie za chwilę będę czuć niedosyt. Więc może jeszcze uda się coś przygotować, posmakować, zapamiętać smak na kolejne kilka miesięcy. Szparagi zielone można zamienić na białe, które do zupy nadają się idealnie.    Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 2 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 2 łyżki masła 3 szklanki wywaru z jarzyn 150 ml gęstej śmietany sól, świeżo(...)dołu. Zdrewniałe końcówki odcinamy.  Ziemniaki obieramy i kroimy na grubsze plastry.  Jeśli mamy taką możliwość i ziemniaki i szparagi gotujemy na parze. Najpierw układamy w naczyniu plastry selera i gotujemy na parze ok. 10 minut, a po tym czasie dodajemy szparagi na kolejne 5-7 minut (w trakcie sprawdzamy czy warzywa są już miękkie). Jeśli nie mamy naczynia

bistro mama
Zupa rybna z grzybami shiitake 150

Nie dlatego, że piątek, ryba pojawiła się. Bardziej z lenistwa, bo do sklepu schodzić nie chciało nam się. Korzystamy z tego, co w lodówce...czyli sprzątanie

R'n'G Kitchen
Makaron Boloński 139

Cook Up'u poznałam i spotkałam się z wieloma fascynującymi blogerami. A to wcale nie było najlepszym punktem warsztatów! A co było? Oczywiście jedzenie. Przygotowaliśmy nie tylko pyszną soczewicową zupę (zakochałam się w niej bez pamięci), ale również krewetki z czarnym ryżem, tiramisu i cudowny makaron boloński. Tak mi zasmakował, że postanowiłam odtworzyć go z pamięci w domu. Wyszedł znakomity(...)włoska kuchnia nie zawsze musi być przesadnie zielona i nie zawsze bazyliowa. :) Składniki na 4 porcje  Mała marchewka   2 łyżki oliwy z oliwek Mała cebulka   ½ liścia selera naciowego  500 g mielonego mięsa dobrej jakości – u mnie szynka wieprzowa   ząbek czosnku    kilka listków tymianku i szałwii duże opakowanie makaronu pappardelle  150 g startego

Słodkie Przyjemności
Kapuśniak z białej kapusty 190

Często kupuję kapustę do surówek. Niestety główki przeważnie ważą ponad kilogram i zanim bym całą posiekała na obiadową sałatkę, to by zwiędła. Dlatego też dzisiaj robię

Magiczne Życie Marty
Menu na tydzień: Zdrowe przepisy na jesień 90

strach o tym w ogóle myśleć. Czas powoli przestawiać dietę na potrawy bardziej pożywne i sycące, bogate w składniki odżywcze. Mija czas sałatek i lekkich zup, nadchodzi czas dań rozgrzewających i zawisistych zup. My już tak robimy, gotujemy potrawy treściwe, coraz więcej korzystamy z piekarnika. W sobotę zaprosiliśmy do nas dziadków na obiad, bo dość dawno ich nie gościliśmy(...)czwartek Piątek: Pieczona zupa pomidorowa W tej zupie niesamowite są dwie rzeczy: bogaty smak, wydobyty z warzyw w czasie pieczenia oraz niezwykła konsystencja. Pomidory pieczemy w całości z gniazdami nasiennymi i skórką. Po zmiksowaniu wcale nie trzeba zupy przecierać przez sito, a nawet nie wolno tego robić! Drobinki zmiksowanych warzyw nadają całości smaku i treści. Żeby zupa była jeszcze bardziej

Niedzielny kucharz
Ragu z mięsa rosołowego 164

poniedziałek pewnie wielu z Was boryka się z pytaniem "Co zrobić z mięsa rosołowego?" Pomysłów na przetworzenie mięsa z rosołu jest mnóstwo, można zrobić z niego potrawkę , paszteciki , zupę mulligatawny , zapiekankę (pie), a nawet sałatkę ! Dziś natomiast mam dla Was przepis na ragu z mięsa rosołowego , czyli mięso duszone w sosie pomidorowym. Tak przygotowane mięso rosołowe jest niezwykle smaczne(...)sprawdzi się do zapakowania do pudelka i zabrania do pracy.  Ragu z mięsa rosołowego  Składniki: 2 nieduże cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego gałązka rozmarynu liść laurowy 100ml czerwonego wina 2 puszki krojonych pomidorów (2x400g) mięso rosołowe (~500g) 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano

Codzienne Gotowanie
Flaki "na niby" 131

prawdziwych flaków... Chociaż sama je lubię, to jakoś innych chętnych nigdy nie było więc i gotowanie tego typu dania mijało się z celem :-( a szkoda, bo na przykładzie poniższej zupy, okazuje się, że potrafię odpowiednio flaki przyprawić. Te nibyflaki jedzą, a wręcz się nimi zajadają :-) Najczęściej robię je w poniedziałek, na rosole gotowanym w niedzielę - jest szybko i nic się(...)gotując je "od ręki". Myślę, że przepis Wam się przyda :-)  SKŁADNIKI ok. 400 g mięsa wołowego 2 ćwiartki z kurczaka 2 marchewki  2 pietruszki kawałek selera 1 cebula liście pora sproszkowany imbir suszony majeranek gałka muszkatołowa (polecam taką świeżo startą) sól, pieprz woda Wersja I: Mięso myjemy, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. cebulę opalamy nad ogniem

Czary - gary w kuchni
Zupa z ciecierzycy 84

Magda, jedna z czytelniczek naszego bloga. Znaczy się konkretnie to na blogowego maila (chleby@op.pl) wysłała przepis na zupę z ciecierzycy (razem ze zdjęciem). Który to przepis chętnie publikuję, bo zupa wydaje się być całkiem ciekawa. Pewnie w niedługim czasie sam ją wypróbuję. A Magda pisze: " 2 litry rosołu lub wywaru z warzyw (ja kupuję w kartonie lub robię z kostki(...)Pół szklanki Apple cider czyli cydru jabłkowego (ja dodawałam ocet jabłkowy, oczywiście nie więcej niż pół łyżki) 2 łyżki oliwy 1 cebula posiekana 1 marchewka drobno pokrojona 1 gałązka selera pokrojona 1 puszka ciecierzycy Na oliwie smażymy cebulę, marchew, selera, tymianek i pietruszkę aż zmiękną i będą złoto-brązowe. Dodajemy cydr jabłkowy (lub ocet  jabłkowy, tak ok. 1/2 łyżki

Marder&Marder Manufacture
Żurek z klopsikami z białej kiełbasy 366

może też taka być, ale pamiętajcie, że musi to być surowa biała kiełbasa. Lada moment zacznie się jesień, więc na blogu jak zwykle pojawi się więcej przepisów na zupy i inne rozgrzewające dania. Żurek z klopsikami z białej kiełbasy: Składniki: - włoszczyzna – 250 g parzonego boczku – majeranek, natka pietruszki – sól, pieprz do smaku, – 2 listki laurowe(...)sklepu – 1 łyżka kaszki manny – 1 jajko Przygotowanie: Parzony boczek kroimy w kostkę, przekładamy go do garnka . Zalewamy wrzącą wodą i gotujemy z włoszczyzną (marchewka, kawałek selera i pietruszka), z zielem angielskim i listkami laurowymi ok. 20 min. Z kiełbasy ściągamy osłonkę i przekładamy masę mięsną do miski, dodajemy jajko i kaszkę manną, wyrabiamy masę i formujemy klopsiki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania