zupa z selera - 5925 przepisów (strona:305/395)

zupa z młodych warzyw 118

Sezon na młode warzywa w pełni, trzeba korzystać! Dziś lekka, bardzo fit zupa z tego co upolowałam po pracy na bazarku. Szczerze nie do końca wiem jak smakuje, a tym bardziej pachnie, bo jestem tak mocno przeziębiona, że straciłam te dwa zmysły. W każdym razie M. mówi, że jest bardzo dobrze, ufam mu, więc daję przepis na bloga :) Zrobiłam wielki(...)pewno wystarczy do momentu aż wyzdrowieję, więc zweryfikuję :) Składniki: - 2 litry wody - 1/2 małego kalafiora - 1/2 główki młodej kapusty - 200 g fasolki szparagowej - 1 spora cebula - pół selera - marchewka - pietruszka - pęczek koperku - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy - dwie łyżki soku z cytryny - jogurt naturalny do podania Wodę wlewam do dużego garnka, dodaję liście laurowe, ziele angielskie

Cook&Love
grochówka z zielonego groszku 179

pożywna i smaczna. Z dodatkiem sycących ziemniaków i wędzonego boczku będzie świetnym obiadem jednodaniowym. Nam bardzo smakowała:) składniki: 2 szkl groszku zielonego porcja rosołowa marchew korzeń pietruszki kawałek korzenia selera cebula 5 ziemniaków 300 g wędzonego boczku po 2 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego 2 listki laurowe łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku Groszek opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą(...)porcją rosołową włożyć do garnka, wlać wodę, ugotować bulion. Gdy zacznie wrzeć dodać obrane i pokrojone w 1 cm kostkę ziemniaki. Ugotowany groszek zmiksować na gładkie puree, wrzucić do zupy. Dodać ziele, pieprz, liść laurowy. Gotować na małym ogniu aż ziemniaki zmiękną. Boczek pokroić w paseczki, wytopić na suchej patelni. Dodać do zupy, wrzucić majeranek, doprowadzić do wrzenia, doprawić

6niebo
Solona jarzynka do potraw 178

pietruszki , 10-12 dkg drobnej soli (użyłam morskiej), 4-5 średnich liści laurowych . O ile dobrze pamiętam, to z takiej porcji wyszło mi 5-6 słoików od dżemu. Marchew, seler i pietruszkę obrać, opłukać i zetrzeć na średniej jarzynowej tarce. Powinny wyjść drobne wiórki. Pora obrać z zewnętrznej warstwy, opłukać. Przekroić wzdłuż dwa razy(...)Nakładać do umytych i wyparzonych słoików. Dobrze ubić łyżką, aby usunąć powietrze. Zakręcone słoiki trzymać w lodówce. Jak wykorzystać taką jarzynkę? jest idealna do doprawiania zup, którym "czegoś brakuje"; kiedy wykorzystujemy mięso z rosołu do przygotowania np. sosu, dobrze jest dodać łyżkę takiej jarzynki; jeśli dodamy do niej mniej soli, wtedy można ją wykorzystać zamiast

Codzienna kuchnia niecodzienna
DOMOWY ROSÓŁ Z WIEJSKIEJ KURY 218

Zostałam szczęśliwą posiadaczką wiejskiej kury. Dla niej niestety to nie był szczęśliwy dzień, ale dzięki swemu poświęceniu mam rewelacyjny domowy rosołek. Zupa ta chyba najczęściej gości na naszych stołach,  szczególnie w niedzielne,rodzinne popołudnia. Rosół jest wspaniały na przeziębienia, jedząc go nabieramy sił  i przenosimy się w czasy dzieciństwa. A jak już mowa o dzieciach, to właśnie(...)aromatyczną, domową zupkę nie tylko od święta.    Składniki: cała lub połowa wiejskiej kury 3 litry zimnej wody 2-3 szt. marchewki 2 szt.pietruszki 1 średniej wielkości seler gałązki natki pietruszki zielone części pora liść kapusty 1 szt. nieobranej cebuli 2-3 szt. suszonych grzybków 3 liście laurowe firmy KAMIS 6 ziarenek ziela angielskiego firmy KAMIS 6 ziarenek pieprzu

potrawyregionalne
Pierogi z mięsem wołowym 142

smaku pieprz mielony (dość dużo) około 14 łyżek bulionu wołowego Okrasa: o lej 1 duża cebula sól do smaku Dodatki do gotowania mięsa: 1 marchewka 1 pietruszka niewielki seler niewielki por 2 liście laurowe 10 ziaren ziela angielskiego około 1 płaskiej łyżeczki soli pieprz mielony Wykonanie: Przygotowanie mięsa: Mięso dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą (2 litry), dodajemy płaską łyżeczkę soli(...)godziny.  Dodajemy warzywa i gotujemy następne 1,5 godziny. W międzyczasie bulion pieprzymy i jeśli zachodzi potrzeba, solimy. Mięso wyjmujemy z bulionu, studzimy. Bulion wykorzystujemy do zup lub sosów. Wykonanie farszu: Cebulę drobno kroimy, solimy i podsmażamy na oleju do zeszklenia.  Ugotowane i ostudzone mięso mielimy w maszynce do mięsa.  Do mięsa dodajemy zeszkloną cebulę. Dolewamy około

Smak mojego domu
Przepis: Zupa meksykańska 147

puszki konserwowy) 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżeczka ziół prowansalskich papryka w proszku sól i pieprz oliwa lub olej do podsmażenia Przygotowanie: Marchew, pietruszkę, seler ścieramy na tarce o grubych oczkach, por kroimy w plastry i wkładamy do garnka plus groszek zielony. Wlewamy na patelnię oliwę i podsmażamy mięso tak ok. 7 min., dokładamy pokrojoną(...)całość była przykryta i gotujemy aż wszystko będzie miękkie. Na ok. 7 min przed końcem gotowania dodajemy fasolę, pomidory, przeciśnięty czosnek, przecier pomidorowy i gotujemy. Na końcu zupę doprawiamy przyprawami i posypujemy natką pietruszki. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Wegańska zupa z dynią i soczewicą 157

wychodzić "bo taka brzydka pogoda". W taki nastrojowy czas polecam piosenkę "California dreamin" w wykonaniu Diany Krall, no po porostu poezja. Lubię też takie jesienne dania, jak ta zupa. Lekka, w egańska i s ycąca.  Skladniki: -1 łyżeczka oleju kokosowego  -1 l wody -800g dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu) -2 marchewki  -4 łodygi sera naciowego(...)bazylii  -0,5 łyżeczki wędzonej papryki  -sól i pieprz  Wykonanie:   Olej rozgrzać na głębokiej patelni i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Marchew pokroić w grube talarki, seler na kawałki, a dynię w grubą kostkę. Warzywa wrzucić na patelnię.  Dodać przyprawy i smażyć kilka minut na średnim ogniu. Następnie dodać pokrojone pomidory.  Zalać wodą i dodać

Smakuj życie!
Barszcz na zakwasie 355

Nic nie smakuje tak pysznie na wigilijnym stole jak przepyszny barszcz na zakwasie z kiszonych buraków.  Przepis na zakwas znajdziecie  tutaj .  Zakwas musimy

Pyry na Gaz
Flaczki drobiowe. Pyszne danie z kurczaka i żołądków drobiowych. 168

Flaczki drobiowe z kurczaka i żołądków drobiowych. Pyszne danie lub jak ktoś woli gęsta mięsna, rozgrzewająca zupka. Idealny obiad na jesienne i zimowe dni. Polecam :) Składniki

Kuchnia z widokiem na ogród
czerwony barszcz 106

Bagienny barszcz z buraków. przepis na trzy - cztery porcje 1 kg buraków czerwonych 1,5 litra wołowego wywaru w wersji wege można dodać wodę lub wywar

na gazie
Soupe a la creme z zielonych smażonych pomidorów i grillowanej papryki z chipsem z szynki. 142

zupy. Najczęściej to właśnie one w codziennym dniu pracy goszczą na naszym stole. Dziś zupa - krem z zielonych pomidorów i grillowanej papryki. Danie jest idealne na chłodne dni. Każda zupa powinna być robiona na aromatycznym bulionie. Eksperymenty w kuchni to dla mnie chleb powszedni. Używam wielu rodzajów mięs jako bazy do bulionu. Często u rzeźnika kupuję różne mięso, porcjuje(...)szpondru wołowego i skrzydełko z kurczaka -5 zielonych pomidorów -4 czerwone papryki -cebula -kapusta włoska -por -liść laurowy -ziele angielskie -pieprz ziarnisty -sól morska -cukinia -4 marchewki -2 pietruszki -seler -dwa ząbki czosnku Jak przygotować bulion? Opłukane mięso zalewamy w garnku zimną wodą i doprowadzamy na dużym ogniu do wrzenia., ściągamy z ognia, zbieramy ścięte białko. Dodajemy pokrojone niedbale warzywa

BaRepas
Krem pomidorowo-brokułowo-cukiniowy 193

Bardzo, ale to bardzo naszła dla mnie ochota na krem z warzyw. Po prostu nie mogłam wytrzymać, więc wykorzystałam takie warzywa, jakie miałam w kuchni. Smak

Truskawkowa Fiesta
Domowa bulionetka warzywna - wegańska przyprawa do zup, sosów i potraw 172

spore ilości soli, skrobia, aromaty, ekstrakt drożdżowy, cukier, regulatory kwasowości (najczęściej kwas cytrynowy) barwniki (karmel amoniakalny). Naprawdę to chcemy jeść?  Niestety bardzo często to właśnie stanowi podstawę smakową zup i sosów. Najsmutniejsze jest to, ze wielu blogerów kulinarnych w przepisach podaje kostki rosołowe lub bulionetki. Pamiętam, że kiedyś trafiłam na przepis na domowy rosół...z dodatkiem kostek rosołowych. Mimo(...)mnie jest w formie pasty, ale nie zapominajcie, że kupowane kostki rosołowe mają w sobie tłuszcze utwardzone, które nadają im zbitej konsystencji. Składniki: 600 g marchwi 300 g selera 300 g pietruszki 100 g cebuli 100 g pora 4 duże ząbki czosnku 1 szklanka lekko ugniecionego w niej lubczyku (z łodyżkami) 1 średni pęczek natki pietruszki 2 większe liście laurowe

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drobiowe kuleczki bazyliowe w rosole 116

około 3-4 szklanki sól i pieprz do smaku 3 łyżki soku z cytryny  1 łyżka skórki startej z cytryny - opcjonalnie 3 marchewki 2 pietruszki 1/3 średniego selera 1 mały por 2 litry wody 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 2 większe liście laurowe Piersi z kurczaka posiekać drobno. Można zmielić, ale lepiej jest posiekać. Dodać posiekaną bazylię, sól i pieprz(...)sól. Po ugotowaniu warzywa wyjąć. Z lodówki wyjąć masę mięsną. Zwilżonymi dłońmi formować niewielkie kuleczki. Wkładać na wrzący wywar i również na minimalnym ogniu gotować przez około 10 minut. Zupę doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać z pokrojonymi w mniejsze kawałki warzywami. Smakuje zarówno bardzo gorące, jak i przestudzone. Ten rosół naprawdę jest na talerzu 😊 Jest bardzo chudy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tradycyjny polski rosół 288

różnych gatunkach mięsa. Najlepszy oczywiście jest taki ugotowany na wiejskiej kurze, choć niektórzy preferują w tej roli koguta. Natomiast najważniejsza rzeczą jest czas jego gotowania. Zdecydowanie nie jest to zupa dla niecierpliwych, rosół lubi się gotować długo i na minimalnym ogniu. Warto też pamiętać, szczególnie gdy gotujemy rosół, gdy za oknem jest ciepło, żeby nie przechowywać go w garnku wraz(...)minimum 4 godzin Składniki: 6 kurzych szydełek kilka kurzych serduszek 1 indycze udko 700 g wołowej pręgi 3 litry wody 3 duże marchewki 2 duże pietruszki 1/2 bulwy średniego selera 1 duża cebula kawałek włoskiej kapusty 1 por 6 ziarenek ziela angielskiego 3 goździki 4 liście laurowe 10 ziarenek czarnego pieprzu sól 2 gałązki lubczyku 2 gałązki natki pietruszki Wykonanie

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania