zupa z selera - 5925 przepisów (strona:308/395)

Tradycyjny rosół drobiowy 152

Dla wielu, rosół w niedzielę to już tradycja. U mnie w domu bywa i bywało różnie. Często też rosół pojawia się jako pierwsze danie na ważnych

Smaki Ewy
Rosół drobiowo-wołowy z lanymi kluskami 109

Za tradycyjnym rosołem z makaronem specjalnie nie przepadam, ale ten z kluseczkami lanymi zawsze zjadam bardzo chętnie. Nawet najlepszy domowy makaron ugotowany w wodzie, nie ma

Gosia gotuje
WOŁOWO-DROBIOWY ROSÓŁ Z MAKARONEM RYŻOWYM 180

Pewnie każda pani domu ma swój "żelazny" przepis na rosół :))  U mnie najczęściej na stół trafia rosół typowo drobiowy i dlatego ostatnio zatęskniłam za takim

Walijskie Pichcenie
Rosół z trzech mięs (przepis babciny) 174

zwykły rosół, to smak mojego dzieciństwa, który jakiś czas temu postanowiłam odtworzyć i, nie chwaląc się, zrobiłam to niemalże wzorowo :) Na początek, coby nie było nudno, przydatny cytat: Aby zupa była esencjonalna i klarowna, powinna się gotować z początku na wielkim, potem na wolnym (to jest małym ) ogniu: inaczej przez zbyteczne parowanie ulotni się i przeszkodzi odłączeniu mętów, które(...)ciasta z 80 jaj), o tyle rady są ponadczasowe :)  Składniki: - 6 skrzydełek z kurczaka - 250 g szpondra albo łaty wołowej - 200 g schabu - duża marchew - niewielki kawałek selera - takiż kawałek pora - dwie małe pietruszki (korzeń plus natka) - ćwiartka papryki czerwonej - 2 ząbki czosnku - 1 cebula - 3 kostki warzywne W sumie całą tajemnicą tego konkretnego rosołu był jego skład, teraz

Kulinarne zapędy Kokosa
Flaczki wieprzowe na rosole 260

czasie przygotować rosół: Opłukanego kurczaka zalać zimną wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, a po 15 minutach gotowania dodać obrane warzywa - marchew, pietruszkę, seler i pora. Jedną surową marchewkę odłożyć na później. Gotować cały czas na niedużym ogniu, lekko osolić pod koniec gotowania.  Z wywaru wyjąć mięso i warzywa. Dodać liście laurowe, ziele(...)być jasno brązowego koloru. Zagęścić nią flaczki w takim stopniu, jak lubimy. Gotować jeszcze przez kilka minut i wyłączyć ogień. Flaczki powinny być dość gęstą zupą, właściwie daniem jednogarnkowym, o smaku intensywnym, pikantnym. Najlepsze są po kilkukrotnym odgrzewaniu, podobnie jak bigos. Podawać je z chrupiąca bułką lub świeżym chlebem. Lubicie flaczki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa krem z brokułów 165

kostka (100 g) serka topionego - łyżeczka cukru - margaryna / masło do smażenia - groszek ptysiowy / grzanki / płatki migdałów - sól, pieprz do smaku Czas, start! Na początku obieramy i kroimy pietruszkę i seler w niezbyt duże kawałki, które następnie wylądują w gorącym bulionie na małym gazie. Zostawiamy go tak, żeby jarzynka nam zmiękła (może się nawet rozgotować, to bez znaczenia). Teraz zabieramy się(...)osłodzonej wodzie można użyć kwasku cytrynowego, albo zrobić go na parze. Gdy nasze kwiatki będą już takie półtwarde, wybieramy sobie ze dwie ładne sztuki do przyozdobienia gotowej zupy, jeśli chcemy ją przozdabiać, i odstawiamy do ostygnięcia. Resztę kwiatów odsączamy i wrzucamy do bulionu. Teraz musimy dać im do reszty zmięknąć. Najlepiej, żeby rozpadały się pod łyżką, wtedy mamy pewność

Kulinarne zapędy Kokosa
Penne w sosie pomidorowym z marchewką, imbirem i miętą, w towarzystwie dorsza pod pierzynką z parmezanu 86

jedna z moich ulubionych wariacji na temat salsy pomidorowej. Sos ten można śmiało stosować nie tylko do makaronu, ale również do duszenia ryb, mięs czy jako zupa krem z groszkiem ptysiowym czy grzankami. Sos jest lekki, aromatyczny z nutą słodyczy. Imbir i mięta znakomicie odświeżają danie. Idealne danie dla dzieci. sporo w nim ukryjesz ;-)  A samo danie? Pyszne, lekkie(...)krojonych pomidorów oliwa z oliwek extra virgin sól i pieprz do smaku opcjonalnie można dodać to co się chce: u mnie dwie różyczki kalafiora, kawałek pora, ząbek czosnku, kawałeczek selera- te rzeczy dodałam, aby się nie zmarnowały i nie leżały bezczynnie w lodówce dodatkowo ulubiony makaron z pszenicy durum sporo tartego parmezanu natka pietruszki świeżo siekana Umyj , obierz i pokrój

Z Kuchni Do Kuchni
PIKLE OGÓRKOWE W ZALEWIE CURRY 187

dojście do komputera. Podczas mojej nieobecności na działce moje ogórki postanowiły zaszaleć i poprzerastały. Nie pozostało mi nic innego jak przygotować z nich pikle i gotową mieszankę na zupę ogórkową o której pisałam w zeszłym roku – klik . Pikle ogórkowe przygotowałam w dwóch wersjach a dzisiaj prezentuję jedną z nich. Od dawna nosiłam się z zamiarem zrobienia ogórków w zalewie(...)dużych przerośniętych ogórków ZALEWA 3 l wody 2 duże cebule 2 szkl cukru 1,5 szkl octu 1 op przyprawy curry 3 płaskie łyżki soli DO SŁOIKA liście selera gorczyca Ogórki obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne. Jeżeli ogórki są bardzo duże warto pokroić je na ćwiartki. Do słoików powkładać po 2 liście selera, wsypać

Pieguskowa Kuchnia
Udka duszone z warzywami 148

się jakakolwiek inna część tegoż opierzonego zwierzęcia. Skladniki (prawie jak na niedzielny rosół :)) Udka, podudzia czy co tam macie:) (u mnie ćwiartki) 2 marchewki 1 średnia pietruszka Mały kawałek selera Por (nie sprawdziłam ile sama dałam) Pół cebuli Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, lubczyk Łyżeczka oliwy z oliwek Łyżka jogurtu greckiego Z mięsa pozbywamy się skóry (u mnie jedna(...)wrzucamy przyprawy i wkładamy kurczaka. Przykrywamy i dusimy na bardzo małym ogniu około godziny. Po tym czasie mięso, ziele angielskie i liście wyjmujemy.  Warzywa blendujemy, jeśli sos przypomina zupę-redukujemy gotując do czasu, aż z zupy zrobi się

Mamuśka wraca do formy
Flaczki wołowe z zielonym groszkiem 130

Flaczki to dla niektórych bardzo kontrowersyjne danie i omijają je z daleka. Jest to tradycyjna potrawa mięsna w formie gęstej zupy. Jej nazwa wywodzi się z jednego z głównych składników: oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski żołądków wołowych lub cielęcych, czyli potocznie flaków. W przeszłości flaczki były ulubioną potrawą(...)Monika jadła, więc chyba smakowały. Składniki: • 900 g gotowych pokrojonych i obgotowanych flaczków wołowych • 1 opakowanie mrożonego groszku • 2 korpusy kurczaka • 1 cebula • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera • sól, pieprz do smaku • kilka liści laurowych i ziela angielskiego • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej • natka pietruszki • 2 łyżki masła Wykonanie: • Cebulę pokrojoną  w kostkę podsmażyć

To co kocham
Ramen po polsku z kaczką 139

Ostatnio pojawiła się moda na ramen. Wszyscy starają się stworzyć coś na wzór ramenu, na blogach pojawiają się przepisy na japońską zupę. Uczą się robić makaron ramen. W tym szaleństwie zupełnie zapomina się o naszym dobrym rosole, z domowym makaronem, żółtkiem... . Nasuwa się powiedzenie – cudze chwalicie, swego nie znacie. Proponuję dobry rosół, z kaczką, domowym makaronem, jajkiem w koszulce. Można(...)mięsa wołowego rosołowego (szponder, mostek, łata, pręga, goleń), 3 listki laurowe, 15 ziaren pieprzu czarnego, 12 ziaren ziela angielskiego, cukier, 2 ząbki czosnku, 400 g włoszczyzny: kawałek selera, kawałek pora, 3 marchewki, 1-2 pietruszki, cebula, 2-3 grzyby suszone, tymianek, sól, dodatki: 2 piersi kaczki (1 pierś na 2 osoby), makaron (oczywiście najlepszy domowy), jajka przepiórcze (3 na osobę

królestwo garów
Minestrone 209

Taką jadłam po raz pierwszy i taką najbardziej lubię. Nie dodaję do niej fasoli ani groszku, choć oryginalna, pełna wersja tej zupy powinna je zawierać. Ale w tej włoskiej zupie właśnie to jest genialne, że za każdym razem może być inna i każdy może ją robić na swój sposób. W mojej jest mnóstwo warzyw, zazwyczaj tych, które mam akurat(...)lubię. ;) Składniki: 1 l bulionu warzywnego, wołowego lub drobiowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1 łyżeczka brązowego cukru 1 marchewka 1 pietruszka lub korzeń pasternaku kawałek selera kawałek pory 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka zielona 1/2 cukinii 2-3 liście kapusty włoskiej (lub jakiejkolwiek, ja np. dałam pekińską) 6-8 pomidorów sparzonych i pozbawionych skórki

Kuchnia Prezydentowej
Barszcz na zakwasie 142

Właśnie skończyłam barszcz czerwony na zakwasie. Jest pyszny, ale musicie dobrze go doprawić. każdy zakwas jest mniej lub bardziej kwaśny, więc nie mogę wam podać dokładne

Kuchnia Pokoleń
Barszcz czerwony na zakwasie -wigilijny barszcz 179

Nie ma kolacji wigilijnej, bez czerwonego barszczu, na swojskim zakwasie, do tego uszka z grzybami, mniami !  Mój barszcz jest na kościach wędzonych, ale na Wigilię

Takie tam pichcenie
BIAŁY BARSZCZ BIAŁY. 248

Wielkanoc i po Wielkiej Nocy. Ale w pamięci pozostają smaki, zapachy, twarze, rozmowy, żarty i śmiech, różnego rodzaju komentarze. Z przyjemnością powracasz do tego chaosu, hałasu

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania