klarować wywar? Możesz w ogóle tego nie robić, jeśli tylko jego mętny wygląd w niczym Ci nie wadzi. Jeśli jednak zależy Ci na estetycznym i apetycznym wyglądzie potrawy, np. zupy, galarety lub sosu, nawet się nie zastanawiaj. Nie jest to rzecz trudna i wymaga jedynie dobrze schłodzonego wywaru oraz zastosowania białka kurzego. Klarowny wywar drobiowy. Etap I Ciśnienie: Niskie Czas(...)zimnej wodzie 1 por, biała część 2 duże marchewki, potnij na kawałki o długości ok. 3 cm 1 pietruszka lub pasternak (ja użyłam pasternak), obierz ok. 1/2 selera korzeniowego 1/2 bulwy fenkułu (kopru włoskiego), opiecz jak cebulę do rosołu - opcjonalnie 1 łodyga selera naciowego, pokrój na kawałki o długości ok. 3 cm 150 g małych pieczarek brązowych
Szybko SzybkowarPrzepis został przygotowany zgodnie z zasadami diety dr. Dąbrowskiej, czyli nie zawiera ani grama tłuszczu. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem kalafior(...)grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 duża cukinia 1/2 cebuli 2 łodyżki selera naciowego 500 ml gęstego przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku sól morska lub himalajska pieprz płatki chili 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy, cebule kroimy w drobną kostkę
Kulinarne przygody Gatityniedzielny lub świąteczny obiad! Taki efekt uzyskamy wtedy, gdy pracę podzielimy na dwa etapy. Najpierw golonkę należy podgotować w wywarze z włoszczyzny (który jest później wspaniałą bazą do zup, o czym piszę na końcu wpisu), a później upiec w piekarniku. Golonka ma bardzo grubą warstwę tłuszczu, który nadaje jej smaku. Nie jemy go. On spełnia tylko rolę jakby przyprawy. Pieczemy(...)taka o wadze około 1,2 kg . Golonka najlepsza i mięciutka obiad dla 3- 4 osób 1 golonka wieprzowa około 1,2 kg 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por 3 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżka soli oraz 1 duża cebula 4 ząbki czosnku około 2 łyżek przyprawy do mięs Knorr W pięciolitrowym garnku zagotowujemy włoszczyznę
Posadzone i zjedzonewody 5 łyżek mąki żytniej 4-5 ząbków czosnku 4-5 liści laurowych 6-7 ziaren ziela angielskiego Przepis na żurek: 1 pęczek włoszczyzny: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por, 1 cebula, 2 ząbki czosnku 1, 5 litra dobrej wody przyprawy: 2-3 liście laurowe, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2-3 ziarna jałowca, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki(...)przez kolejne 15 minut. Do garnka wrzucam również pokrojone dwie marchewki i jedną pietruszkę z bulionu. Reszta warzyw nie będzie potrzebna. Następnie dodaję wstrząśnięty zakwas oraz chrzan ze słoiczka. Zupę gotuję kolejne 15 minut. Na końcu dodaję śmietankę, doprawiam solą i pieprzem. Jeśli oczuwam taką konieczność to również chrzanem i gotuję jeszcze 4-5 minut. Kiełbasę z zupy kroję
Mango PapajaImprezowe dania na Andrzejki Ciasta i ciasteczka na Andrzejki Ciastka francuskie Wąsy Ciasteczka z wróżbą Ślimaczki cynamonowe z ciasta drożdżowego Ciasteczka z makiem białym – Łatwe Ciasto
Dorota Smakujezadziałał, choc może to wydać się ciut dziwne: taki rosół podajemy po obiedzie. Powód dlaczego podaję rosół z imbirem po obiedzie, a nie przed głównym daniem jak każdą inną zupę jest medycznie uzasadniony. Imbir jest bakteriobójczy. Po wypiciu naparu herbacianego lub bulionowego z dodatkiem imbiru, nie powinno się przez 30-40 minut nic więcej jeść ani pić (nawet wody(...)Zawierają wtedy też jeszcze swoje witaminy. Warzywa długo gotowane oddały swoje witaminy do wywaru i mało ich w nich samych. Jeśli ktoś nie może obejść się bez marchewki czy selera w rosole, może odzielną porcję surowych warzyw pokroić w paseczki lub plasterki i zaczekać z dodaniem ich do rosołu na samym kńcu. Dosłownie w ostatniej minucie jeśli są naprawdę cienko
Sztuka gotowania w/g Samirykoszyku podczas zakupów. Kiedy zrobiłam z nich pierwszy obiad, stwierdziłam, że są całkiem niezłe. Panierowane jak nasze polskie schaboszczaki też dały radę, więc czemu miałby nie smakować w zupie? Tak właśnie powstały flaczki, które z Mężem już uwielbiamy, choć nie mają w sobie ani grama mięsa. Kiedy ostatnio wrócił po pracy zmarznięty i głodny, to aż fajnie było patrzeć(...)pooszukuj trochę w kuchni i spraw radość bliskim razem z #OlejWielkopolski! Składniki na 3 porcje: 300g boczniaków 1 duża marchewka 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula 2 ząbki czosnku Kawałek selera 2 małe liście laurowe 1 gałązka lubczyku 4 ziarenka ziela angielskiego 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Sól, pieprz do smaku 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Szczypta gałki muszkatołowej
Kuchnia w czekoladzieBarszcz czerwony czysty przygotowany na wędzonce ma uniwersalne zastosowanie. To idealna zupa na każdą porę dnia, na gorący lunch, obiad lub kolację. Zupę można podawać z rozmaitymi dodatkami. To świetny dodatek do pieczonych pierogów, krokietów lub pasztecików. Sekretem smaku dobrego barszczu jest nie ilość buraków, ale ich rozdrobnienie i pozostawienie na kilka godzin lub najlepiej na całą noc, by wszystko(...)barszczyku rozgrzeje i uszczęśliwi! Zapraszam do tradycyjnego gotowania! Składniki: 500 g surowego boczku wędzonego 1,2 l wody 3-4 buraki (około 500 g) 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu sól majeranek 1-2 szklanki zakwasu z buraków maleńka szczypta cukru lub miód
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Idą chłody, jesienne deszcze i zimna wilgoć wkradająca się pod skórę, czyli... sezon zup! Rozgrzewających, leniwie spływających przełykiem, aromatycznych. A wszystkie, zanim staną się wyrazistymi, aksamitnym lub intensywnymi w smaku są... cudnym rosołkiem. :D (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)auto'); ga('send', 'pageview'); ROSÓŁ Z MAKARONEM Składniki na rosół: - dowolne mięso z kurczaka (najlepiej bardziej tłuste części - skrzydełka, nogi etc.) - 3 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - kawałek selera - 1 por - 2-3 liście laurowe - 4-5 ziarenek ziela angielskiego - 4-5 ziarenek pieprzu kolorowego - sól Przygotowanie rosołu: Cebulę obieramy i opalamy. Marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy
Życie zamknięte w smakupietruszka; - 1 por; - kawałek selera; - natka pietruszki; - 3 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, sól, pieprz Flaki: - 90 dag flaków pokrojonych; - 2 marchewki; - 1 pietruszka; - 1 duża cebula; - kawałek selera; - 1,5 łyżeczki słodkiej papryki, płaska łyżeczka ostrej papryki, 0,5 łyżeczki kurkumy, sól, majeranek Wykonanie: Do garnka włożyć składniki na rosół, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować(...)pokroić w zapałkę, cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na nią cebulę, lekko posolić i zeszklić. Dorzucić pozostałe warzywa, przesmażyć do miękkości i dodać do flaczków. Zupę doprawić (bez majeranku) i gotować, aż flaki będą miękkie, można dolać gorącej wody. Przed podaniem doprawić majerankiem. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
dom-agi.plNAJLEPSZE FLAKI jakie w życiu jadłam , to są właśnie te zrobione przez mojego Tatę -Mirka. Robi je z sercem i wie , że każdemu z Nas
Gotowanie PatkiNiezwykle smaczna, domowa fasolka w wykonaniu Madziu. Danie to możecie przygotować na dwa sposoby. Sposób szybki polega na użyciu gotowej fasoli z puszki, jednak znacznie smaczniejsze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapraszam na pyszną warzywną przyprawę, idealną do wszystkich zup, duszonych mięs, sosów, etc. Domową vegetę robię od kilku lat, bo wtedy wczytałam się dokładnie co wchodzi w skład tej sklepowej. Wszystkie kupne przyprawy od razu poleciały do kosza na śmieci. Wprawdzie przy przygotowaniu vegety jest troszkę zabawy z suszeniem warzyw, ale zapach gotowej mieszanki zdecydowanie rekompensuje nam wszystko ! Serdecznie(...)chemiczne polepszacze smaku. Na blogu znajdziecie również inna wersję vegety , a także kostkę rosołową mięsną i kostkę rosołową warzywną . Domowa vegeta Składniki: 5 marchewek 2 pietruszki 1/2 selera 1 cebula 2 pory 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżeczka ziarenek ziela angielskiego 5 listków laurowych 2 gałązki selera 2 gałązki lubczyku 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki soli
Kulinarne przygody GatityGulasz z dzika z piwem Pogoda ostatnio zniechęca do "wytykania nosa z domu", ale za to zachęca do konkretnego jedzenia. Nadchodzi czas potraw jednogarnkowych, gęstych zup z wkładką i wolno pyrkających, sycących aromatycznych gulaszy. To także sezon na najlepszą dziczyznę. Dlatego dzisiaj zapraszam na pełen smaku i aromatu gulasz z dzika z piwem i leśnymi grzybami. Mięso dzień wcześniej marynowałam(...)łyżka mąki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 czubata łyżka smalcu 6 ziaren jałowca 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu czarnego 3-4 szklanki bulionu lub wody 2 łodygi selera naciowego 500 g grzybów leśnych (mogą być mrożone, ale wtedy trzeba wyjąć je wcześniej, żeby się rozmroziły) sól pieprz Marynata 20 ziaren jałowca 16 ziaren czarnego pieprzu 2 gałązki rozmarynu
Pełny talerzSkładniki: 1 cały kurczak (przynajmniej 1,5kg) 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 część selera 1 część pora 2 gałązki lubczyku kilka gałązek pietruszki 2 kostki rosołowe sól, pieprz 30 dag pieczarek 3 czerwone papryki 2 pomidory 2 łyżki majeranku 2 cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka pikantnego ketchupu chilli świeża lub w proszku Sposób przygotowania: 1. Kurczaka podzielić(...)ugotuje, mięso oddzielić od kości i skóry. Pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do odcedzonego wywaru. 3. Dodać pokrojoną paprykę, pomidory i podsmażone z cebulą pieczarki. 4. Do gotującej się zupy dodać pietruszkę i lubczyk. 5. Dodać rozmieszany w niewielkiej ilości wody koncentrat i ketchup. 6. Całość doprawić solą, pieprzem, chilli i majerankiem
A Ty Smakuj Mnie