cebuli, czosnku, zasmażki, mocno grochowa, jednocześnie bardzo delikatna w smaku. Składniki : 250 g całego grochu 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera, pora 3 średnie ziemniaki 2 łyżki zielonych liści selera i lubczyku (mam zamrożone) 4-5 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 łyżki suszonego majeranku lub tymianku sól, pieprz do smaku 100 g boczku, 2 kiełbaski śląskie Wykonanie: Wieczorem(...)się zacznie rozpadać. Do gotowania dodać łyżkę masła, to zapobiegnie powstawaniu szumowin. Gotować na bardzo małym ogniu. Do garnka z gotującym grochem dodaję boczek. Część można potem wkroić do zupy, resztę przeznaczyć do kanapek. W międzyczasie obrać i pokroić w drobną kostkę warzywa. Przygotować drugi mniejszy garnek. Wrzucić warzywa, ziele angielskie i listki laurowe. Po 15 minutach gdy warzywa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czego użyłem tym razem: -kawałek mięsa wołowego tzw. zrazowego -szyja i skrzydełko indycze -korpus kaczki - dwa żołądki gęsie -kawałek nieobranej cukinii -dobrze opalona cebula -5 marchewek -4 pietruszki -duży seler -ząbek czosnku -8 liści laurowych -pół garści ziela angielskiego -pieprz czarny ziarnisty mała garść -suszona papryczka chili (maks cm, bez nasion) -por -kawałek kapusty włoskiej -pietruszka zielona -świeży lubczyk -białko(...)płyn się uspokoił. Nasz rosół ma "pyrkać" nie może się intensywnie gotować. Rosół solimy w ostatnich minutach gotowania. Bulion można połączyć z każdym warzywem, zmiksować i mamy pyszną zupę! Po ugotowaniu wyciągamy wszystko z garnka. Ubijamy białko i wrzucamy do rosołu. Wszystkie nieczystości osiądą na białku i z łatwością i bez straty czasu je wyciągniecie. Przed podaniem rosół zagotowujemy
BaRepasWpadła mi dzisiaj w ręce paczka przepięknych boczniaków. Jest wiele fajnych potraw, które można przygotować na bazie tych grzybów: jajecznica, gulasz albo flaczki
kuron.com.plWitajcie, dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na barszcz ukraiński, ale na zakwasie buraczanym (przepis dodam niedługo) oraz na burakach zawekowanych jesienią. Barszcz ukraiński z zakwasem
Kuchnia moimi oczamiJesienny rosół z trzema rodzajami klusek. Kluski domowe z natką pietruszki, dyni i marchewki. Polecam zrobić taki rosół dzieciom będą zachwycone i z apetytem zjedzą. W
wesoła kuchniaTym razem postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem na pyszną fasolkę.Może ktoś kiedyś skorzysta.Uwielbiamy fasolkę,gdyż jest doskonałym jednogarnkowym daniem,do tego bardzo
Niespełnione zdolności kulinarneNa grzyby jakoś nie mogę się w tym roku wybrać... Ale przy okazji wizyty w markecie kupiłam boczniaki. Tym razem przygotowałam z nich: FLACZKI. Trzeba
Miksturowniklubię, dlatego dzisiaj przedstawiam zupę rybną - moją alternatywę dla wigilijnego barszczu (nie mogę jeść moich ukochanych buraków! a i na grzybową nie mogę sobie pozwolić). Pierwszy raz taka zupę gotuję, wcześniejsze zawsze były wegańskie. Zupka jest smaczna, aromatyczna, lekka i bardzo łatwa w przygotowaniu. Nie jest to co prawda danie w 5 minut, bo troszkę się musi pogotować(...)dobrze toleruję, a cebula daje jednak fajny aromat) Składniki: 1/2 kg dorsza 1/2 kg miętusa 2 marchewki 2 cebule (niedozwolone w diecie lowFODMAP) pietruszka korzeń pęczek koperku pól selera 4 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 4-5 ziarenek pieprzu kolorowego łyżka lubczyku łyżka natki pietruszki 400 g krojonych pomidorów z puszki 2 l wody 2-3 łyżki oliwy
pyszne zdrowościDzis moja ulubiona zupa-barszcz czerwony.Moze to raczej czas na botwinke,ale botwinki dlugo jeszcze pewnie nie ugotuje.Primo-nigdzie jej tu nie kupie,secundo-moja w ogrodzie jest maciupenka i nie wiem czy w ogole przezyje,skoro w najblizszych dniach maja nas nawiedzic przygruntowe przymrozki.Do burakow nikogo przekonywac nie trzeba bo nie dosc,ze zdrowe,to i bardzo smaczne.Wykonanie mojego(...)barszczu zajmuje troche czasu,ale naprawde warto.Na drugi dzien odgrzewany jest jeszcze smaczniejszy. Skladnik na 6 porcji: 800 g buraczkow 2 marchewki 1 malutka piertuszka kawalek pora i selera 2 ziemniaki malutka cebula,1 zabek czosnku 5 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 lyzki masla ghee 1 lyzka maki 1 lyzka octu lub soku z cytryny,sol,pieprz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pasterskie, potem powoli zaczął się przyjmować na salonach. Na mieszczańskich stołach zagościł na dobre w XIX w. i już tam pozostał. Oryginalny węgierski gulasz od wieków był gęstą, zawiesistą zupą o pikantnym smaku, z dodatkiem ziemniaków, mięsa oraz warzyw. Gotowano go w kociołku zawieszonym nad ogniskiem. Bogracz ( bogrács ) , bo tak nazywa się kociołek (a także potrawa), był właściwie jedynym naczyniem(...)papryki w proszku 3 czerwone papryki puszka krojonych pomidorów (400 g) 1,5 l bulionu wołowego 2 liście laurowe ziele angielskie 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 4 ziemniaki majeranek sól, pieprz Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzewamy smalec i smażymy na nim posiekaną cebulę. Dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną paprykę oraz paprykę w proszku. Mieszamy
Smakowity Blog Kulinarnyziela angielskiego 7 kulek czarnego pieprzu 2 listki laurowe 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 2 ziemniaki kawałek białej lub żółtej części pora 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 1/2 szklanki zakwasu buraczanego (miałam swój) 1 łyżka octu białego winnego duża szczypta tymianku 1 płaska łyżka majeranku 2 ząbki czosnku pieprz(...)starte buraki, wszystkie zioła, zagotowujemy, doprawiamy solą i cukrem. Gotujemy 3 minuty. 3. Po tym czasie dodajemy zakwas buraczany i ocet, przeciskamy czosnek przez praskę bezpośrednio do zupy (jeśli ktoś nie przepada za silnym zapachem czosnku, może rozkroić czosnek na połówki i wrzucić, zupa nabierze delikatnego aromatu) i ponownie gotujemy 2 minuty. Doprawiamy jeszcze raz do smaku, przykrywamy
Kuchnia PrezydentowejDomowy rosół to danie często kojarzone z rodzinnym domem. Podawany jest z kluskami ziemniaczanymi, makaronem wstążki lub nitki zależnie od regionu. Rosół każdy potrafi zrobić, główna
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mięso i warzywa, a pod spodem zupa – taki rosół z indyka na piwie. Mimo, że na pierwszy kęs świeży i lekki, jest też dobrze przyprawiony i syci na długo. Indyk to ciekawe mięso – każdy jego fragment można przyrządzić inaczej, każdy ma inny smak i inne właściwości, nadaje się do przeróżnych sposobów obróbki. Golonki z indyka, czyli handlowa nazwa podudzi(...)świetnie sprawdzają się do duszenia . Szczególnie z piwem, warzywami i z dodatkiem kolendry. Oczyszczamy pędzelkiem lub wilgotnym ręcznikiem pieczarki – kroimy je w plasterki i odkładamy do miski. Obieramy marchew, seler myjemy. Małe i wąskie marchewki kroimy w półcentymetrowe plasterki, większe i grubsze – w półplasterki. Seler naciowy tniemy na kawałki grubości około centymetra. Golonki oczyszczamy z widocznych odstających kawałków kości, ścięgien
Karo in the KitchenW sprawie wigilijnego barszczu-tym razem głos zabrał mój Nass. Uparł się,że zrobi domowy zakwas buraczany i....zrobił. Nie tylko zakwas-ale równie pyszny barszcz
Kopystką po garachMamy porę zimową , na dworze zimno , nie przyjemnie , aż się nie chce wychodzić z ciepłego domku , ale niestety trzeba , i dziś
Mój Smak