zupa z selera - 5925 przepisów (strona:307/395)

Ramen 237

Japonii przywędrował z Chin w okolicach XIX wieku i z miejsca stał się popularny. Sama nazwa odnosi się do specjalnego makaronu, podobnego do makaronu spaghetti, który stanowi bazę zupy. Dodatki natomiast są już kwestią gustu. Dlatego nie istnieje żaden konkretny, jedyny i słuszny przepis na ramen. Każdy japoński kucharz ma swoją własną recepturę. Wspólny jest tylko właśnie ów makaron(...)ramen oraz shoyu-ramen. Jednak to, w jaki sposób zrobicie swój ramen zależy tylko od Was. Składniki: 750ml wody 150g wieprzowiny 1 porcja rosołowa 2 marchewki 1 pietruszka pół selera garść świeżego szpinaku 50g tofu 2 liście laurowe ziele angielskie 2 saszetki pasty miso 2 liście alg nori 4 pieczarki 1 jajko makaron ramen sos sojowy Przygotowanie: Zaczynamy od wstawienia

Jacob Tastes
Ciecierzyca w pomidorach 135

wiele witamin i minerałów, a do tego mniej kalorii niż nasza fasola. Od kiedy odkryłam smak ciecierzycy, to często robię z niej hummus z pomidorami , dodaję do zup i różnych sałatek. Świetnie smakuje upieczona w przyprawach, jako zdrowa przekąska. Teraz doszła jeszcze pyszna ciecierzyca w pomidorach, która bardzo dobrze syci i rozgrzewa. Muszę przyznać, że jest to bardzo przyjemna(...)jestem, czy lubicie ciecierzycę i w jaki sposób ją przygotowujecie? Składniki: (duża porcja, dla 5 - 6 osób) 2 szklanki suchej ciecierzycy  2 marchewki 5 średnich ziemniaków 2 łodygi selera naciowego 1 papryka czerwona Duża cebula 5 ząbków czosnku 200 g boczku wędzonego 200 g dobrej cienkiej kiełbasy 1 puszka krojonych pomidorów 300 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka roztartego

Kuchcik gotuje
Kapuśniak z kaszą pęczak 128

Jakoś ostatnio brak natchnienia na pisanie postów.Tą zupkę robiłam jakiś czas temu.Był kapuśniak z grochem, a teraz z kaszą pęczak. 40 dkg kiszonej kapusty

Moje domowe kucharzenie
Flaczki z żołądków drobiowych 237

Za tradycyjnymi   flakami  nie przepadam więc robię sobie flaczki z żołądków drobiowych. Przygotowuje je tak samo jak zwykłe flaki tylko po prostu zamiast

Monia miesza i gotuje
Flaki wołowe 185

Flaczki wołowe to specjał tradycyjnej kuchni polskiej. Znane już od XIV wieku, należały do ulubionych potraw króla Władysława Jagiełły. Flaki to jednogarnkowe danie w postaci gęstej zupy, której głównym składnikiem są pocięte fragmenty żołądka wołowego. Czy flaki mają jakiś aspekt zdrowotny? Owszem tak, są bogate w związki wapnia i zawierają ich więcej niż mięso. Flaki przygotowałam na lekkim rosole (kurczak(...)uczta smaków, ponadto  jesteśmy zaprowiantowani na wiele dni. Składniki: flaki - 1-1,2 kg 2 golonki z indyka 2 grzbiety z kurczka 4 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 1 mały por 3 listki laurowe 6-8 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz 1 łyżka stołowa słodkiej papryki w  proszku 1 łyżeczka papryki ostrej świeży imbir

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasztet mięsny 129

Proporcje na 3 foremki keksowe  Składniki: 1000 g wołowiny 1000 g wieprzowiny 500 g boczku 300 g podgardla 10 g suszonych grzybów 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 cebule kilka ziarenek ziela angielskiego 3 goździki 4 listki laurowe kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 4 jajka 2 bułki kajzerki 1 łyżeczka gałki 2 łyżeczki pieprzu 3 łyżeczki soli himalajskiej(...)mięsa. Wszystko zalewamy zimną wodą, ale tylko tyle, żeby mięso było przykryte. Gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości mięsa. Mięso odcedzamy (oczywiście wywar zachowujemy, będzie doskonałą baza do zupy). Grzyby i cebulę również odcedzamy. Mięso odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Bułki namaczamy w wywarze. Mięso mielimy w maszynce do mielenia wraz z cebulą, grzybami i bułkami. Przekładamy do misy malaksera, dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Rosół z indyka 173

Często gotuję rosół,bo dla mnie to taka "szybka" zupa. Wrzucam wszystko do garnka - mięso i warzywa, zalewam zimną wodą i rosół sam się gotuje przez kilka godzin. Potem tylko doprawiam, gotuję makaron i to wszystko. Staram się gotować na zdrowym mięsie, stąd często gości u nas  rosół z królika , jeśli mam dostęp do swojskiej kury to oczywiście rosół(...)indyka. W zasadzie to bardziej wywar z mięsa z delikatną nutą warzywną, dzieciom i Tatowi bardzo posmakował. 1 golonka z indyka 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 0,5 selera sól pieprz czarny szczypta lubczyku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Golonkę umyć, włożyć do zimnej wody, dodać obrane warzywa. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć powstałe "szumy

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Gulasz z ciecierzycy - sposób na obiad do odgrzewania 100

Gulasz to jedno z tych dań, które najlepiej smakują następnego dnia. Idealnie zatem nadaje się do odgrzewania dla tych, którzy późno wracają do domu i potrzebują

Weekendy w domu i ogrodzie
chłodnik z buraków 198

Ochłodzenie w środku zimy . przepis na trzy - cztery porcje 1 kg buraków czerwonych 1 litr wołowego wywaru w wersji wege można dodać wodę lub wywar warzywny

na gazie
Najlepsza pomidorowa z brązowym ryżem - dietetyczna, zdrowa, pyszna! 218

przygotowaniu. Pyszny smak, kremowa konsystencja i brązowy ryż, dzięki któremu zupka syci na długo. Polecam :) Składniki (3 porcje): 5 średnich marchewek 2 małe pietruszki 1 średni pasternak kawałek selera 1 mała cebula 1 duży ząbek czosnku kawałek pora puszka pomidorów (240g) 1 wołowa kostka bio przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, czarny, cayenne, szczypta curry , zioła prowansalskie , kminek mielony, łyżka natki(...)ogniu, pod przykryciem przez 35 minut. Następnie dodać kostkę wołową, pomidory z puszki i przyprawy. Gotować 20 minut. W tym czasie ugotować torebkę ryżu wg instrukcji zawartej na opakowaniu. Zupę zblendować na gładki krem. Podawać z brązowym ryżem

Zdrowie na języku :P
Domowa kostka rosołowa 310

naturalna, pełna ziół, warzyw i przypraw. Idealnie wzmacnia smak i aromatyzuje . Wystarczy raz na trzy miesiące przygotować sobie porcyjkę i używać kostek do sosów, risotto czy jako bazę do zup. Ja sobie nie wyobrażam bez nich gotowania – dzięki nim dokładnie wiem co jem i żaden sos mi nie straszny. Podaję przepis na kostkę wegetariańską, z której uzyskuję bulion warzywny(...)rosołowa: 1 pęczek lubczyku (liście i łodygi z jednej doniczki) 1 mały pęczek natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 2 duże marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 mała pietruszka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 białych części pora 4 ziela angielskie 6 ziaren pieprzu 1 suszony liść laurowy 1 suszony grzybek 1 łyżeczka kurkumy

Poezja smaku
WIGILIJNA ZUPA RYBNA Z KARPIA 563

przygotowujemy już zupy w ten sposób. Odkąd nasza zupka stała się bardzo bogata w rybie mięso przybyło jej wielbicieli. Teraz zupką zajada się cała nasza rodzinka , także dzieci. Zupę gotuję z odciętych części ryby. Pomimo , że kupuję karpia w płatach to i tak zawsze jest jeszcze dużo do poodcinania, tak by kawałki miały jak najmniej ości. Zawsze odcinam część(...)kawałków i powstaje nam pyszna , delikatna zupka, którą baaardzo polecam :-) Składniki na 6 porcji: - u mnie części odcięte od 6 płatów karpia - 1 marchew - 1 korzeń pietruszki - 1 łodyga selera naciowego - kawałek pora - sól - 3-4 łyżki kaszy jaglanej ( lub kaszka manna) - natka pietruszki Można także dodać ziele angielskie i liść laurowy, ja nie daję. Do garnka włożyć umyte, poodcinane

Smaczne Zdrowe
Barszcz świąteczny czysty 393

Jak już mamy ukiszony barszcz to zrobienie barszczu czerwonego zajmuje nam chwilkę. Ja lubię taki czysty barszcz szczególnie na rozgrzewkę. Lubię też jako dodatek do krokietów

Ala piecze i gotuje
Najlepsza grochówka. Co zdrowego znajdziesz w grochu? 282

cebuli, czosnku, zasmażki, mocno grochowa, jednocześnie bardzo delikatna w smaku. Składniki : 250 g całego grochu 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera, pora 3 średnie ziemniaki 2 łyżki zielonych liści selera i lubczyku (mam zamrożone) 4-5 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 łyżki suszonego majeranku lub tymianku sól, pieprz do smaku 100 g boczku, 2 kiełbaski śląskie Wykonanie: Wieczorem(...)się zacznie rozpadać. Do gotowania dodać łyżkę masła, to zapobiegnie powstawaniu szumowin. Gotować na bardzo małym ogniu. Do garnka z gotującym grochem dodaję boczek. Część można potem wkroić do zupy, resztę przeznaczyć do kanapek. W międzyczasie obrać i pokroić w drobną kostkę warzywa. Przygotować drugi mniejszy garnek. Wrzucić warzywa, ziele angielskie i listki laurowe. Po 15 minutach gdy warzywa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rosół na niedzielny obiad i bulion do wykorzystania. 220

Czego użyłem tym razem: -kawałek mięsa wołowego tzw. zrazowego -szyja i skrzydełko indycze -korpus kaczki - dwa żołądki gęsie -kawałek nieobranej cukinii -dobrze opalona cebula -5 marchewek -4 pietruszki -duży seler -ząbek czosnku -8 liści laurowych -pół garści ziela angielskiego -pieprz czarny ziarnisty mała garść -suszona papryczka chili (maks cm, bez nasion) -por -kawałek kapusty włoskiej -pietruszka zielona -świeży lubczyk -białko(...)płyn się uspokoił. Nasz rosół ma "pyrkać" nie może się intensywnie gotować. Rosół solimy w ostatnich minutach gotowania. Bulion można połączyć z każdym warzywem, zmiksować i mamy pyszną zupę! Po ugotowaniu wyciągamy wszystko z garnka. Ubijamy białko i wrzucamy do rosołu. Wszystkie nieczystości osiądą na białku i z łatwością i bez straty czasu je wyciągniecie. Przed podaniem rosół zagotowujemy

BaRepas
Flaczki z boczniaków 144

Wpadła mi dzisiaj w ręce paczka przepięknych boczniaków. Jest wiele fajnych potraw, które można przygotować na bazie tych grzybów: jajecznica, gulasz albo flaczki

kuron.com.pl
Barszcz ukraiński z zakwasem buraczanym od Mamusi 108

Witajcie, dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na barszcz ukraiński, ale na zakwasie buraczanym (przepis dodam niedługo) oraz na burakach zawekowanych jesienią.  Barszcz ukraiński z zakwasem

Kuchnia moimi oczami
Rosół z jesiennymi kluseczkami 151

Jesienny rosół z trzema rodzajami klusek. Kluski domowe z natką pietruszki, dyni i marchewki. Polecam zrobić taki rosół dzieciom będą zachwycone i z apetytem zjedzą. W

wesoła kuchnia
FASOLKA PO BRETOŃSKU 134

  Tym razem postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem na pyszną fasolkę.Może ktoś kiedyś skorzysta.Uwielbiamy fasolkę,gdyż jest doskonałym jednogarnkowym daniem,do tego bardzo

Niespełnione zdolności kulinarne
Flaczki z boczniaków 194

Na grzyby jakoś nie mogę się w tym roku wybrać...  Ale przy okazji wizyty w markecie kupiłam boczniaki. Tym razem przygotowałam z nich: FLACZKI. Trzeba

Miksturownik
Zupa rybna 189

lubię, dlatego dzisiaj przedstawiam zupę rybną - moją alternatywę dla wigilijnego barszczu (nie mogę jeść moich ukochanych buraków! a i na grzybową nie mogę sobie pozwolić). Pierwszy raz taka zupę gotuję, wcześniejsze zawsze były wegańskie. Zupka jest smaczna, aromatyczna, lekka i bardzo łatwa w przygotowaniu. Nie jest to co prawda danie w 5 minut, bo troszkę się musi pogotować(...)dobrze toleruję, a cebula daje jednak fajny aromat)  Składniki: 1/2 kg dorsza 1/2 kg miętusa 2 marchewki 2 cebule (niedozwolone w diecie lowFODMAP) pietruszka korzeń pęczek koperku pól selera 4 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 4-5 ziarenek pieprzu kolorowego łyżka lubczyku łyżka natki pietruszki 400 g krojonych pomidorów z puszki 2 l wody 2-3 łyżki oliwy

pyszne zdrowości
Barszcz czerwony -wegeteriański 156

Dzis moja ulubiona zupa-barszcz czerwony.Moze to raczej czas na botwinke,ale botwinki dlugo jeszcze pewnie nie ugotuje.Primo-nigdzie jej tu nie kupie,secundo-moja w ogrodzie jest maciupenka i nie wiem czy w ogole przezyje,skoro w najblizszych dniach maja nas nawiedzic przygruntowe przymrozki.Do burakow nikogo przekonywac nie trzeba bo nie dosc,ze zdrowe,to i bardzo smaczne.Wykonanie mojego(...)barszczu zajmuje troche czasu,ale naprawde warto.Na drugi dzien odgrzewany jest jeszcze smaczniejszy. Skladnik na 6 porcji: 800 g buraczkow 2 marchewki 1 malutka piertuszka kawalek pora i selera 2 ziemniaki malutka cebula,1 zabek czosnku 5 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 lyzki masla ghee 1 lyzka maki 1 lyzka octu lub soku z cytryny,sol,pieprz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Węgierska zupa gulaszowa 179

pasterskie, potem powoli zaczął się przyjmować na salonach. Na mieszczańskich stołach zagościł na dobre w XIX w. i już tam pozostał. Oryginalny węgierski gulasz od wieków był gęstą, zawiesistą zupą o pikantnym smaku, z dodatkiem ziemniaków, mięsa oraz warzyw. Gotowano go w kociołku zawieszonym nad ogniskiem. Bogracz ( bogrács ) , bo tak nazywa się kociołek (a także potrawa), był właściwie jedynym naczyniem(...)papryki w proszku  3 czerwone papryki puszka krojonych pomidorów (400 g) 1,5 l bulionu wołowego 2 liście laurowe ziele angielskie 2 średnie marchewki 1 pietruszka  1/4 selera 4 ziemniaki majeranek  sól, pieprz Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzewamy smalec i smażymy na nim posiekaną cebulę. Dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną paprykę oraz paprykę w proszku. Mieszamy

Smakowity Blog Kulinarny
Barszcz czerwony tradycyjny 148

ziela angielskiego 7 kulek czarnego pieprzu 2 listki laurowe 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 2 ziemniaki kawałek białej lub żółtej części pora 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 1/2 szklanki zakwasu buraczanego (miałam swój) 1 łyżka octu białego winnego duża szczypta tymianku 1 płaska łyżka majeranku 2 ząbki czosnku pieprz(...)starte buraki, wszystkie zioła, zagotowujemy, doprawiamy solą i  cukrem. Gotujemy 3 minuty.  3. Po tym czasie dodajemy zakwas buraczany i ocet, przeciskamy czosnek przez praskę bezpośrednio do zupy (jeśli ktoś nie przepada za silnym zapachem czosnku, może rozkroić czosnek na połówki i wrzucić, zupa nabierze delikatnego aromatu) i ponownie gotujemy 2 minuty. Doprawiamy jeszcze raz do smaku, przykrywamy

Kuchnia Prezydentowej

Proponowane wyszukiwania