6+ 60 min Łatwe Tanie Przepis na kapuśniak ze skwarkami lub bez – ja zrobiłam ze skwarkami i było pysznie! 🙂 Składniki 2l bulionu drobiowo-warzywnego pół
PysiaGotuje.plOd lat przyzwyczajona do smaku rosołu z kury, postanowiłam zrobić wołowy. Zrobiłam i już nie wrócę do drobiowego. Wołowy, esencjonalny ze słodka nutą pieczonej cebuli. Ugotowane
Kopystką po garachI tutaj zaczynają się u nas schody :P ale po co mówić co to pływa :D Bosze! Mięcho, to mięcho :P Surowe czy jakie tam inne
R'n'G KitchenNa mojej działce miałam w tym roku sporą ilość opieniek więc postanowiłam przygotować flaczki grzybowe. Wyszły bardzo delikatne w smaku i aromatyczne, mojej rodzinie bardzo smakowały
Bajeczna KuchniaWiosna, wiosna ! Piękna pogoda sprzyja do rozpoczynania czegoś nowego,więc i ja postanowiłam spełnić swoje marzenia i nareszcie zacząć pisać bloga. U mnie dziś pyszna
Kuchnia z widokiem na ogródChilli sin carne, to po prostu gęsta zupa bez mięsa, za to pełna warzyw. Nafaszerowana proteinami z fasoli i soczewicy, bardzo sycąca, a dzięki przyprawom wspaniale rozgrzewająca. W mojej wersji jej sekretnym składnikiem jest kardamon. Ale polecam o nim pamiętać nie tylko dlatego, że wspaniale wzbogaca smak tego gulaszu dodając nieco limonkowej nuty. Działa on także przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, zapobiega przeziębieniom(...)ponadto pomaga przy problemach jelitowych. Krótko mówiąc, jedzcie chilli sin carne na zdrowie! Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 2 łodygi selera naciowego 2 świeże papryki słodkie 1 łyżka oleju do smażenia 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 1/2 łyżeczki czarnuszki 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1 szklanka surowej czarnej soczewicy
Lamarida.plsię z Wami moim sprawdzonym przepisem na jarzynkę, która świetnie się sprawdza w trakcie zimowego gotowania. Jest ona nie tylko idealnym dodatkiem do potraw, ale również świetną bazą do zup i sosów. Dzięki niej, można w szybki sposób przygotować wywar, bez konieczności stosowania kostek rosołowych, czy przypraw typu Vegeta. W dodatku jej przygotowanie jest bardzo proste, choć wymaga nieco czasu(...)jarzynki. Jarzynka a l a Vegeta – prosty przepis krok po kroku Do przygotowania jarzynki będziecie potrzebować: 1 kg marchwi 1 kg pietruszki 1 kg cebuli 1 kg pomidorów ½ kg selera ½ kg pora zielenina: natki pietruszki, naci selera, koperku (według uznania) 1 kg soli (ja używam różowej soli himalajskiej) Sposób przygotowania krok po kroku: 1. Marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz selera obieramy
Okiem Blondynki by McBlondiSezon na młode warzywa w pełni, trzeba korzystać! Dziś lekka, bardzo fit zupa z tego co upolowałam po pracy na bazarku. Szczerze nie do końca wiem jak smakuje, a tym bardziej pachnie, bo jestem tak mocno przeziębiona, że straciłam te dwa zmysły. W każdym razie M. mówi, że jest bardzo dobrze, ufam mu, więc daję przepis na bloga :) Zrobiłam wielki(...)pewno wystarczy do momentu aż wyzdrowieję, więc zweryfikuję :) Składniki: - 2 litry wody - 1/2 małego kalafiora - 1/2 główki młodej kapusty - 200 g fasolki szparagowej - 1 spora cebula - pół selera - marchewka - pietruszka - pęczek koperku - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy - dwie łyżki soku z cytryny - jogurt naturalny do podania Wodę wlewam do dużego garnka, dodaję liście laurowe, ziele angielskie
Cook&Lovepożywna i smaczna. Z dodatkiem sycących ziemniaków i wędzonego boczku będzie świetnym obiadem jednodaniowym. Nam bardzo smakowała:) składniki: 2 szkl groszku zielonego porcja rosołowa marchew korzeń pietruszki kawałek korzenia selera cebula 5 ziemniaków 300 g wędzonego boczku po 2 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego 2 listki laurowe łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku Groszek opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą(...)porcją rosołową włożyć do garnka, wlać wodę, ugotować bulion. Gdy zacznie wrzeć dodać obrane i pokrojone w 1 cm kostkę ziemniaki. Ugotowany groszek zmiksować na gładkie puree, wrzucić do zupy. Dodać ziele, pieprz, liść laurowy. Gotować na małym ogniu aż ziemniaki zmiękną. Boczek pokroić w paseczki, wytopić na suchej patelni. Dodać do zupy, wrzucić majeranek, doprowadzić do wrzenia, doprawić
6niebopietruszki , 10-12 dkg drobnej soli (użyłam morskiej), 4-5 średnich liści laurowych . O ile dobrze pamiętam, to z takiej porcji wyszło mi 5-6 słoików od dżemu. Marchew, seler i pietruszkę obrać, opłukać i zetrzeć na średniej jarzynowej tarce. Powinny wyjść drobne wiórki. Pora obrać z zewnętrznej warstwy, opłukać. Przekroić wzdłuż dwa razy(...)Nakładać do umytych i wyparzonych słoików. Dobrze ubić łyżką, aby usunąć powietrze. Zakręcone słoiki trzymać w lodówce. Jak wykorzystać taką jarzynkę? jest idealna do doprawiania zup, którym "czegoś brakuje"; kiedy wykorzystujemy mięso z rosołu do przygotowania np. sosu, dobrze jest dodać łyżkę takiej jarzynki; jeśli dodamy do niej mniej soli, wtedy można ją wykorzystać zamiast
Codzienna kuchnia niecodziennaZostałam szczęśliwą posiadaczką wiejskiej kury. Dla niej niestety to nie był szczęśliwy dzień, ale dzięki swemu poświęceniu mam rewelacyjny domowy rosołek. Zupa ta chyba najczęściej gości na naszych stołach, szczególnie w niedzielne,rodzinne popołudnia. Rosół jest wspaniały na przeziębienia, jedząc go nabieramy sił i przenosimy się w czasy dzieciństwa. A jak już mowa o dzieciach, to właśnie(...)aromatyczną, domową zupkę nie tylko od święta. Składniki: cała lub połowa wiejskiej kury 3 litry zimnej wody 2-3 szt. marchewki 2 szt.pietruszki 1 średniej wielkości seler gałązki natki pietruszki zielone części pora liść kapusty 1 szt. nieobranej cebuli 2-3 szt. suszonych grzybków 3 liście laurowe firmy KAMIS 6 ziarenek ziela angielskiego firmy KAMIS 6 ziarenek pieprzu
potrawyregionalnesmaku pieprz mielony (dość dużo) około 14 łyżek bulionu wołowego Okrasa: o lej 1 duża cebula sól do smaku Dodatki do gotowania mięsa: 1 marchewka 1 pietruszka niewielki seler niewielki por 2 liście laurowe 10 ziaren ziela angielskiego około 1 płaskiej łyżeczki soli pieprz mielony Wykonanie: Przygotowanie mięsa: Mięso dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą (2 litry), dodajemy płaską łyżeczkę soli(...)godziny. Dodajemy warzywa i gotujemy następne 1,5 godziny. W międzyczasie bulion pieprzymy i jeśli zachodzi potrzeba, solimy. Mięso wyjmujemy z bulionu, studzimy. Bulion wykorzystujemy do zup lub sosów. Wykonanie farszu: Cebulę drobno kroimy, solimy i podsmażamy na oleju do zeszklenia. Ugotowane i ostudzone mięso mielimy w maszynce do mięsa. Do mięsa dodajemy zeszkloną cebulę. Dolewamy około
Smak mojego domupuszki konserwowy) 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżeczka ziół prowansalskich papryka w proszku sól i pieprz oliwa lub olej do podsmażenia Przygotowanie: Marchew, pietruszkę, seler ścieramy na tarce o grubych oczkach, por kroimy w plastry i wkładamy do garnka plus groszek zielony. Wlewamy na patelnię oliwę i podsmażamy mięso tak ok. 7 min., dokładamy pokrojoną(...)całość była przykryta i gotujemy aż wszystko będzie miękkie. Na ok. 7 min przed końcem gotowania dodajemy fasolę, pomidory, przeciśnięty czosnek, przecier pomidorowy i gotujemy. Na końcu zupę doprawiamy przyprawami i posypujemy natką pietruszki. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowiewychodzić "bo taka brzydka pogoda". W taki nastrojowy czas polecam piosenkę "California dreamin" w wykonaniu Diany Krall, no po porostu poezja. Lubię też takie jesienne dania, jak ta zupa. Lekka, w egańska i s ycąca. Skladniki: -1 łyżeczka oleju kokosowego -1 l wody -800g dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu) -2 marchewki -4 łodygi sera naciowego(...)bazylii -0,5 łyżeczki wędzonej papryki -sól i pieprz Wykonanie: Olej rozgrzać na głębokiej patelni i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Marchew pokroić w grube talarki, seler na kawałki, a dynię w grubą kostkę. Warzywa wrzucić na patelnię. Dodać przyprawy i smażyć kilka minut na średnim ogniu. Następnie dodać pokrojone pomidory. Zalać wodą i dodać
Smakuj życie!Nic nie smakuje tak pysznie na wigilijnym stole jak przepyszny barszcz na zakwasie z kiszonych buraków. Przepis na zakwas znajdziecie tutaj . Zakwas musimy
Pyry na Gaz