zupa z selera - 5925 przepisów (strona:303/395)

Rosół z indyka, pyszny 110

Polecam Wam taki rosołek, smak pyszny i do tego zdrowe mięsko. Do garnka wlać wodę i zagotować. Do gotującej się wody wrzucić mięso i gotować. Wytworzą

Kuchnia Pokoleń
Rosół z kaczki 132

Domowy rosół z kaczki. Pyszny, lecz jeden z najtłuściejszych. Można się skusić na taki syty i gorący mięsno-warzywny rosół, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Rozgrzewa

Zasmakuj Kuchni
Kapuśniak 190

Kapuśniak ma dużo witaminy c i doskonale działa na takie wredne przeziębienia, z jakimi się borykam. No i jest tani. I smaczny. Czego chcieć więcej? KAPUŚNIAK

Życie zamknięte w smaku
Krem brokułowy 155

czubryca, szczypta cukru - olej do smażenia Krem Brokułowy Wykonanie: Cebulkę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i szklimy z odrobiną oleju. Do tego dodajemy pokrojone ziemniaki, pietruszkę , marchewkę i selera. Warzywa chwilkę smażymy na małym ogniu i zalewamy bulionem, gotujemy do uzyskania miękkości. Pod koniec gotowania dodać różyczki brokuła wraz z ziołami (bazylią, szałwią zieloną pietruszką - oczywiście zioła wg.uznania(...)krem jest zbyt gęsty można dodać do niego jeszcze nieco odlanego wcześniej wywaru.  Ser feta zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokruszyć go drobno.Ser spowoduje,iż zupa uzyska nieco wyraźniejszy smak  Zupę rozlać na talerze i udekorować ugotowanymi różyczkami brokułu wraz z małym kleksem śmietany (lub jogurtu naturalnego).Najlepiej podawać wraz z czosnkowymi grzankami lub groszkiem ptysiowym

Aromatyczne Podróże
Zupa brokułowa 163

bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 500g brokuł u mnie mrożony 5 skrzydełek kurczaka lub ćwiartka z kurczaka 2-3 średniej wielkości marchewki kawałek selera 1 korzeń pietruszki kawałek zielonej części pora 3-4 ziemniaki 1 mały pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 2-3 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe Sól, pieprz do smaku Opcjonalnie(...)dodać resztę brokuła, drobno poszatkowany koperek oraz szczypiorek.  Na koniec zagęścić.  Można dodać śmietankę ale ja użyłam do tego Fix Knorr 4 sery z brokułami, dzięki któremu zupa nabrała całkiem nowego charakteru. Polecam spróbować

W garach u Gosi
Wiejski rosół jak u babci , prawdziwa kuchnia 147

szczęśliwe życie Rosół jest wyborny , genialny , nie ma nic lepszego ,to zdanie całej naszej rodzinki . Rosół to jedyny obiad w płynie , który nie krzywi twarzy domowników , gdy pada słowo zupa ! . Polecam , nawet gdybyście musieli jechać po kurę na wieś , bo nie macie swoich , warto … i na pewno zdrowo ! składniki : 1 tłusta wiejska kura 3 marchewki , dość duże(...)lepszy aromat ), tylko jedną bo więcej ,może wprowadzić goryczkę , a tego nie potrzeba w rosole 2 pietruszki korzeniowe , także obrane i opalone , tak samo jak cebula 1/2 małego selera korzeniowego 2 gałązki selera naciowego 2 duże ,liście kapusty białej 1 por , raczej mały lub połowa dużego kilka małych gałązek świeżego lubczyku 3 ząbki czosnku rozgniecione rączką od noża 2 łyżeczki

Ogrodnik w podróży
Zupa ogórkowa z ryżem 134

Jeśli jeszcze nie przyrządzaliscie ogórkowej z ryżem, macie okazję:) jest pyszna :) Ja robię albo z ziemniakami, albo z ryżem. Ale słyszałam od innych że robią i

Domowa Kuchnia u Mamy
Barszczyk czerwony na zakwasie 164

Pyszny czerwony barszczyk z dodatkiem suszonych grzybków i domowego zakwasu. Bez torebek i kupnych zakwasów, po prostu domowy. Bez niego nie ma u nas wigilijnej kolacji

Monia miesza i gotuje
Bulion 153

Często w moich przepisach pojawia się bulion.Zrobienie go jest proste i nie wymaga wiele czasu. Można przygotować go więcej i nadmiar zamrozić. Ja podaje przepis na

Mama Gotuje
Barszczyk czerwony z marynowanych buraczków. 231

Barszcz czerwony przygotowuję na różne sposoby, dziś proponuję chyba najlepszy z nich. Barszczyk z marynowanych buraczków. Buraczki zamarynowałam niedawno,dzisiejszy barszczyk jest z buraczków przetworzonych w

Kuchnia z widokiem na ogród
Ribbolita , toskańska zupa 150

Ribollita , toskańska zupa Ribollita , to toskańska zupa z czarniej kapusty ( Nero di toscan precoce ) , można ją zastąpić jarmużem ,mają praktycznie identyczny smak i fakturę . Jest to zupa ,która w każdym domu jest przygotowywana nieco inaczej , jak np. nasz bigos , czyli różni się w dodatkach ale zawsze zawiera czarną kapustę i fasolę . Tradycyjnie je się ją , na drugi dzień odgrzaną , podobno(...)class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 pęczek liści czarnej kapusty lub jarmużu 1 szklanka drobnej białej fasoli 2 marchewki 2 pietruszki 6 łodyg selera naciowego 3 ząbki czosnku 4 duże słodkie mięsiste pomidory 1 słodka papryka 1 cebula 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki siekanego rozmarynu 1 ostra papryczka lub mniej jeśli nie lubicie ostrości sól

Ogrodnik w podróży
Zupa z czerwonej fasoli 238

czasów dzieciństwa, nauczyłam się ją robić od mojej mamy. Polecam bo jest bardzo pyszna. Składniki: 400 gram czerwonej fasoli Cenos 2 litry wody 1 marchew pół pietruszki kawałeczek selera 1 duży listek laurowy 4 ząbki czosnku sól pieprz przyprawa w płynie majeranek natka pietruszki Zasmażka: 1 łyżka masła 2 łyżki mąki woda Fasolę czerwoną Cenos zalewamy wodą i moczymy przez(...)laurowy i sól. Gotujemy aż fasola będzie miękka. Wtedy robimy zasmażkę: roztapiamy masło, dodajemy mąkę i smażymy na złoty kolor, dajemy troszeczkę zimnej wody, mieszamy i wlewamy zasmażkę do zupy. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą, majerankiem, przyprawą w płynie, a na sam koniec dajemy natkę pietruszki. Zupę podajemy z dowolnym pieczywem. SMACZNEGO

Kuchnia u Bietki
Włoska zupa kalafiorowa 109

language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Dlaczego włoska? Bazylia, pomidory tak nam się kojarzą. Serio? Wyszła boska <3 Składniki: 500 g wędzonych żeberek 2 marchewki 2 pietruszki 1 seler 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 garść tymianku 1 garść lubczyku 1 garść estragonu 1 mały kalafior 1 garść liści kalafiora 1 garść świeżej bazylii 2 łyżki brązowego siemienia lnianego(...)pokrojone warzywa (oprócz kalafiora i jego liści), zalewamy zimną wodą, dodajemy zioła, łyżeczkę soli, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kwadrans, wyjmujemy mięso. Studzimy i oddzielamy od kości. Ponownie wrzucamy do zupy razem z kalafiorem i liśćmi, gotujemy 10 min, dodajemy passatę, siemię lniane, starty parmezan, gotujemy 15 min. cały czas mieszając. Łączymy z posiekaną bazylią, doprawiamy do smaku solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Barszcz czerwony na zakwasie 276

Koniecznie podany z uszkami lub pasztecikami, suszonym majerankiem, świeżym czosnkiem i udekorowany drobno posiekaną natką pietruszki. Wspaniały i gorący czerwony barszcz – nasza tradycja. Wesołych i

Zasmakuj Kuchni
Krupnik na żeberkach 234

Ostatnio zachciało mi się krupniku. Dawno już go nie jadłam i chyba jeszcze nigdy sama nie robiłam więc postanowiłam ugotować. W domu miałam tylko drobniutką kaszę

Monia miesza i gotuje