Przygotowałam w ten mroźny dzień rosół z pieczonych warzyw. Aromatyczny, słodkawy i pożywny bulion, który swą moc zawdzięcza wcześniejszemu podpieczeniu włoszczyzny. Bezmięsny dzięki czemu jest
MiksturownikUszka wigilijne muszą koniecznie wystapić w towarzystwie czerwonego barszczu. Na ten barszcz czekam cały rok, bo tylko wtedy smakuje tak wyjątkowo. Wykonanie jego jest
To co kochamWitam serdecznie Przepis jak przygotować barszcz czerwony wigilijny z kwasem buraczanym (kiszonym barszczem) . Są różne przepisy na przygotowanie takiego barszczu może komuś się spodoba mój przepis
Uwaga Babcia Gotujeudostępniły panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Zboiskach (gmina Dukla) w publikacji „Dukielskie specjały – gdzie i kto”. Żur ze Zboisk - kuchnia podkarpacka Składniki: 250 g włoszczyzny (marchewka, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora lub cebula) 3 ząbki czosnku 1 łyżka suszonych grzybów 2,5 szklanki zakwasu na barszcz kminek sól, pieprz Składniki na zakwas: 1 szklanka mąki żytniej 1 szklanka mąki(...)wlewamy zakwas. Dodajemy posiekane grzyby, zmiażdżony czosnek i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z całymi gotowanymi ziemniakami. Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA a tam między innymi inne regionalne zupy wigilijne: Barszcz grzybowy z Cmolasu Kwas wigilijny z Cyganów Zupa z kaszą i grzybami (wigilijna) Kwaśnica z Dynowa Kwasówka z Drohobyczki
Trzeci talerzparze podczas wychodzenia z diety. Wtedy będziemy się rozkoszować rybą po grecku w wersji light. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków wegański rosół z makaronem z marchewki sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior(...)grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Warzywa po grecku (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 łodyżki selera naciowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego sok z cytryny sól morska lub himalajska pieprz czarny szczypta mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki papryki szczypta ostrej papryki listki natki pietruszki
Kulinarne przygody Gatityłyżki oliwy z oliwek, dobrze rozgrzewamy, wsypujemy pokrojony boczek, a po chwili wcześniej przygotowane mięso mielone i smażymy przez kilka minut. Do przesmażonego mięsa dodajemy pokrojoną cebulę, marchew i selera, zalewamy winem, dodajemy liście laurowe i smażymy razem przez następne około 10min. Dodajemy przecier pomidorowy, 250ml bulionu drobiowego, i na bardzo wolnym ogniu gotujemy przez 45min. Na koniec gotowania(...)Makarom podajemy polany sosem bolońskim i posypany serem parmezan. Spaghetti Bolognese Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Spaghetti Carbonara – przepis Gnocchi w sosie grzybowym Włoska zupa krem z pomidorów Artykuł Przepis na spaghetti bolognese pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakukiedy zdrowo się odżywiamy, praktycznie nie marnujemy jedzenia. Zawsze staram się wykorzystywać tak zwane „resztki”. Gdy zostanie mi miseczka zupy, nie wylewam jej, tylko na następny dzień na jej bazie przygotowuję np. sos do kaszy lub makaronu. Gdy ugotuję za dużo kaszy, dodaję ją potem do sałatek lub nawet koktajli. Pozostałe ziemniaki dodaję do…ciasta drożdżowego(...)jakiś czas. Przeważnie z dodatkiem rosołowych warzyw przyrządzam pasztet lub kotleciki. Zachęcam do takiego ekonomicznego gotowania :) ugotowane warzywa z rosołu (np. 3-4 marchwki, 2 pietruszki, pół małego selera, dymka, 2 ząbki czosnku) szklanka kaszy jaglanej puszka ciecierzycy gotowanej na parze duża cebula 3 łyżki oleju 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego łyżeczka majeranku 0/5 łyżeczki lubczyku 0/5 łyżeczki
Mienta blogpołowę u teścia w Lublinie. I zawsze też porównuje zwyczaje dwóch rodzin. U nas je się żurek na białej kiełbasie i z jakiem, a chrzanu dodaje się o zupy w trakcie gotowania. U męża w w rodzinie je się żurek na kiełbasie podlaskiej z jajkiem, pieczywem, białym serem i chrzanem dodanym na talerz przed samym podaniem. Sernik jest zarówno(...)użyłam do nich zupek oyakata z wołowiną. Składniki: SAJGONKI: 2 zupki chińskie/japońskie 1 jajko 3 łyżki sosu sojowego 300 g mięsa mielonego papier ryżowy olej marchewka 1/3 selera 1 pietruszka 1 cebula sól himalajska pieprz SOS DO SAJGONEK: sok z 1 cytryny 3 łyżki cukru 5 łyżek sosu rybnego 1/2 papryczki chilli 1 ząbek czosnku kilka łyżek wody
Kuchnia w oparachRosół to, w klasycznej wersji, niezagęszczana zupa będąca wywarem mięsno – warzywnym przygotowywanym na bazie drobiu, wołowiny lub baraniny. Serwuje się ją z makaronem typu nitki lub wstążkami, ziemiankami albo kluskami lanymi. Z powodzeniem przyrządzić możemy jednak także bezmięsną wersję tej popularnej potrawy. W jaki sposób? Odpowiedź – poniżej. Bez czego nie może się obyć wegetariański rosół? Bukietu warzyw – to właśnie(...)wysokiej jakości, kupione ze sprawdzonego źródła i pozostawione w skórce, która to kryje w sobie najwięcej smaku. Żaden wegetariański rosół nie może się obyć bez opalonej cebuli, selera, marchewki oraz łodyg natki pietruszki. Sosu sojowego – umożliwi on nadanie potrawie smaku umami, którego nośnikiem są mięsne produktu. Dzięki niemu, rosół nabierze specyficznego, głębokiego posmaku. Kropli oleju – pozwoli
Moja smaczna kuchniaUwielbiam kapuśniaki, mogłabym jeść codziennie. Dzisiejszy kapuśniaczek jest z dodatkiem kminku. Warto dodać kminek do potraw. Jest bardzo zdrowy Na dużą patelnię wlać odrobinę oleju i
Kuchnia PokoleńRosół:) nie zagęszczona zupa z mięsa i warzyw.Kluski:) mączna potrawa z dodatkiem jajka i soli. Takie zwykłe jedzenie, a jednak są to ulubione smaki dzieciństwa :) Aga w domu, więc również musiała coś w kuchni zrobić:) Jak widać pełne skupienie... i każdy ma swoje zadanie :) Rosół: do zimnej wody wrzucamy mięso, włoszczyznę, coś zielonego i gotujemy na małym ogniu(...)mąką i chwilę czekamy niech odpocznie. No i wracamy do rosołu, który na skrzydełkach szybko się ugotował. U nas Duża rodzina, więc ktoś nie lubi marchewki i pietruszki ale seler zje, mięso tak ale bez skórki... Żeby uniknąć walki z rosołem przy stole, należy cedzakiem wyłowić wszystko i już. Skrzydełka i warzywa wrzucamy do ciasta naleśnikowego z przyprawami
chleba naszegoWitam serdecznie Przepis na barszcz czerwony wigilijny , zapewne każdy ma swój własny przepis na barszcz na wigilię ale może komuś przepis się przyda i go wykorzysta
Uwaga Babcia Gotujemasło biały pieprz sól 2 łyżeczki miodu, np. Rzepakowy Huzar 100ml śmietanki 30% Składniki na grzanki: kilka skibek chleba odrobina oliwy z oliwek zioła prowansalskie Wykonanie: Marchewki, seler i korzenie pietruszki obrać, umyć i wrzucić do garnka. Dodać umytą por i piramidki smaku, zalać zimną wodą. Ugotować wywar warzywny. W tym czasie obrać i posiekać cebulę, czosnek przecisnąć(...)oliwy. Ja podsmażam na dwa razy, ponieważ nie mieści mi się wszystko na raz. Z wywaru warzywnego wszystko wyjąć. Marchewkę można pokroić w plasterki i zostawić do podania zupy. Do wywaru warzywnego wrzucić zawartość patelni, w razie potrzeby dodać trochę wody, aby warzywa były w pełni zalane. Gotować do miękkości. Dodać sól, biały pieprz i 2 łyżeczki miodu. Całość zmiksować
Trufelkowowłaśnie golonka pieczona w piwnej marynacie. Najlepiej smakuje podana z zasmażaną kapustą, chrzanem i świeżym pieczywem. Palce lizać! Składniki: 4 golonki wieprzowe 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 cebula ok. 4 łyżki soli 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu MARYNATA: 500ml ciemnego piwa 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżka(...)czasie do mięsa dokładamy umyte oraz obrane warzywa i gotujemy jeszcze przez około 40 minut. Ugotowane mięso studzimy, a wywar w którym się gotowało używamy do dowolnej zupy *** *** Przygotowujemy marynatę: do dużej miski wlewamy piwo, dodajemy przeciśnięty czosnek, majeranek, kminek, chilli i paprykę w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Skórkę na golonkach nacinamy z dwóch stron w krateczkę. Mięso wkładamy
Blog z Apetytem