Jeśli lubicie rosół tak, jak lubił go mój Brat, to polecam ten z prawdziwym domowym makaronem i dużą ilością warzyw. Dawno go robiłam, ale załuguje na
Gosia gotujetrawienne u dzieci. Likwiduje większość pasożytów układu trawiennego i normalizuje apetyt u dzieci. Oczyszcza organizm i wzmacnia system odpornościowy. Polecany do przyrządzania różnego rodzaju potraw, może być dodawany do zup, sałatek. Jest lekkostrawny ze względu na korzystna kombinację kwasów tłuszczowych nienasyconych. Oprócz zastosowania w kuchni, możemy używać go również w kosmetyce, ma właściwości natłuszczające i nawilżające. Z najnowszych doniesień wynika(...)sałatki z użyciem oleju z pestek dyni ze sklepu internetowego www.niwki.pl Składniki : mały brokuł 2 pomidory 1 lub 2 garści ugotowanego makaronu 1 ugotowana marchew 2-3 łodygi selera naciowego po połowie dużego strąka papryki czerwonej i zielonej pół kolby świeżej ugotowanej kukurydzy ziarno sezamu, pestki dyni Na dresing świeże zioła; szczypiorek, natka, tymianek, oregano,estragon sól, pieprz mielony
Proste PotrawyDzisiaj na naszych stołach zagościł barszcz. Lekko zakwaszony cytryną I ostrościa czosnku był ucztą dla naszych kubków smakowych. Do barszczu podaję uszka- przepis tutaj, lub
Smaki Edytyświątecznym stole musi być żur. Bo żur to tradycyjna polska zupa gotowana na zakwasie i kiełbasie. Zupa do lekostrawnych nie należy, ale ja mając dzieci w wieku jedzącym już wszystkie potrawy zawsze myślę co przygotować żeby bylo trochę lżej niż zazwyczaj. I tak powstał lekki żur na bulionie warzywnym, a nie jal co roku na wędzonych kościach i boczku(...)świątecznym posiłku* i znów możesz cieszyć się swobodą kontaktu z najbliższymi. * Maksymalna dawka dobowa to 5 kapsułek Składniki: 1/2 szklanki zakwasu na żur 1 duża marchewka 1 ziemniak 1/2 selera 1 opieczona cebula 1,5-2 litry wody jajka przepiórcze lub kurze najlepiej od szczęśliwych kurek ;) 2-3 pętka białej kiełbasy sól, pieprz do smaku łyżeczka majeranku czubata łyżka chrzanu
Życie zaczyna się w kuchnibazylią 2 łyżeczki soli ½ szklanki kaszy pęczak ½ szklanki orzechów włoskich 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki posiekanych liści bazylii 50 g suszonej żurawiny 1 łyżeczka suszonego tymianku 60 g selera korzeniowego 1 marchewka pokrojona w plasterki ½ łyżeczki pieprzu 3 listki laurowe 5 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżeczka ostrego sosu chili 1 łyżeczka cukru 80 ml czerwonego wytrawnego wina Opis wykonania(...)ogniu, a potem jeszcze co najmniej pół godziny na mniejszym. Zdejmujemy z ognia, kiedy kasza, mięso i marchewka będą miękkie. PORADA: Jeśli chcemy, aby zamiast gęstego gulaszu wyszła nam zupa, wlewamy do garnka zamiast wrzątku 3 litry bulionu i dodajemy 3 pokrojone w kostkę ziemniaki
Smakowity Blog Kulinarnyprostu mocny wywar z warzyw i mięsa ( kury , kurczaka , wołowiny czy nawet wieprzowiny czy koniny) z dodatkami jedzony jako zupa. Ale czasem nie mam ochoty na sytą zupę ( bo taką jest rosół ) i wtedy gotuję mocny bulion i oblewam nim ułożone na głębokim talerzu kawałek mięsa rosołowego i warzywa z rosołu. Podaję do tego i łyżkę i nóż i widelec(...)Posypuję więc danie drobnymi listkami lubczyku. Czas: 1,5 godziny Składniki: 1 duże udo kurczaka ( ok.40 dag) lub 2 mniejsze 3 średnie marchewki 1 duża pietruszka 1/4 średniego selera ( wielkości pietruszki) 1/2 dużego pora ( połowa zielonej części i połowa białej) 3 szalotki lub 1 biała cebula kawałek białej kapusty taki jak w kupnej włoszczyźnie 1 kapelusz suszonego grzybka 1 liść
Buniabaje w kuchni59zł/kg; koszt zużytego 1,29zł -jajko 0,29gr -porcja rosołowa z kury i skrzydło indycze 800 gram; koszt 3,47zł -warzywna porcja rosołowa (4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, kawałek pora, natka pietruszki) koszt 2,35zł -sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie -groszek zielony 4 łyżki; 3,98zł/kg; koszt zużytego 0,24zł -mleko kilka łyżek; koszt około 0,12zł -bułka(...)liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego.Gotujemy 20 minut i wsypujemy 100 gram ryżu. Gotujemy do miękkości ryżu, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Prosto, domowo i bardzo smacznie! Zupę podaje z mięsem i marchewkami z bulionu
BaRepasOj nie ma grzybów w lasach, przynajmniej tych w moich okolicznych. Za to jest prawdziwy urodzaj kani. Znudziły mi się kanie opiekane w panierce, dlatego postanowiłam
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: kość wędzona cebula 2 marchewki średnia dynia (około 5 kg) kawałek selera korzeń pietruszki 3 łyżki manny liście laurowe ziele angielskie sól pieprz szczypta ostrej papryki 1/3 szklanki śmietanki 12 % z kartonika 3-4 jajka 5-6 kromek chleba 2 łyżki pestek dyni szczypiorek Dynię umyć. Odciąć górę, resztę wydrążyć. Usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić. Kość wędzoną zalać(...)ziela, wsypać mannę. Przyprawić. Gotować około 10 minut a następnie zmiksować blenderem. Jajka ugotować na twardo, obrać, przepołowić. Chleb pokroić w kostki i podprażyć na suchej patelni. Szczypiorem posiekać. Zupę zabielić śmietaną.Podawać w wydrążonej dyni jak w wazie, z dodatkami
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: 1/2 selera 1 korzeń pietruszki 3 marchewki 30 dag wędzonego boczku 1/2 pęczka natki pietruszki 2 gałązki lubczyku 6 ziemniaków 2 kostki rosołowe lub warzywne sól, pieprz 1,5 szklanki mąki 1 jajko sól ciepła woda Sposób przygotowania: 1. Warzywa obrać, pokroić i zalać ok. 4l wody. 2. Gdy warzywa będą na wpół miękkie dodać natkę pietruszki, lubczyk, pokrojony(...)sporą kostkę ziemniaki, kostki rosołowe. 3. Z mąki, jajka, soli i ciepłej wody zagnieść ciasto. Rozwałkować i pokroić na kluski. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodać kluski do zupy. 4. Całość doprawić solą i pieprzem
A Ty Smakuj Mniebiałej fasoli 500 g wędzonych żeberek 2 pętka kiełbasy ze świniobicia 100 g chorizo 2 pętka kiełbasy śląskiej 250 g boczku surowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 łyżka majeranku sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false(...)kiełbasy jak lubimy, smażymy najpierw boczek, do wytopienia, później wrzucamy kiełbasę. Następnie dorzucamy posiekaną cebulę, szklimy, następnie czosnek, chwilę smażymy. Żeberka wyjmujemy. Mięso oddzielamy od kości. Ponownie wrzucamy do zupy. Po godzinie dodajemy starte na dużych oczkach warzywa, pokrojone w dużą kostkę, ziemniaki oraz boczek z kiełbasą. Gotujemy do miękkości warzyw. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, roztapiamy, dodajemy mąkę, majeranek
R'n'G KitchenŻywienia POLSPEN dr.hab.med. Stanisława Kłęka. Przygotowałam przykładowe danie zalecane w okresie nudności i wymiotów, bo akurat zmagałam się z problemem zatrucia pokarmowego i pomyślałam,że wypróbuję smak na sobie. Zupa jest pyszna, to mogę powiedzieć z czystym sumieniem. Dla chorego, który jest wymęczony będzie potężnym zastrzykiem energii, a jednocześnie będzie się obchodzić łagodnie z naszym organizmem. Składniki na 4 porcje(...)łyżeczki roztopionego masła na porcję, opcjonalnie Bulion powinien być ugotowany na chudym mięsie – drób lub wołowina, cielęcina. U mnie -cielęcina z dodatkiem dużej ilości marchewki i pietruszki, ale bez selera i pora, ponieważ one nasilają nudności i wzdęcia. Bulion przyprawiaj według własnych preferencji- solą, listkiem laurowym, zielem angielskim. Nie dodawaj kostek rosołowych ani przypraw typu maggi. Bulion ugotowany w większej
Z Kuchni Do KuchniWyszperałam ten przepis w książce z podróży kuchni greckiej Małgosi Puzio. Przypadł mi do gustu, postanowiłam się nim z Wami podzielić. Ja dodaję do niej nieco
Zasmakuj Kuchniodczuciu) nastąpiło "przejedzenie" wszelkimi nowinkami, co również raduje moje serduszko, bo na moim blogu znajdziecie sporą ilość tradycji, której tak ostatnio poszukujecie. Specjalnie dla Was zatem przygotowałam kolejną tradycyjną zupę - jesienny kapuśniak, z kiszonej kapusty, na żeberkach i z dodatkiem boczku wędzonego. Z kaszą jęczmienną, całkiem jak u mojej Mamy. Tym razem zupełnie nie odeszłam od tradycji mojego rodzinnego(...)kapusty kiszonej z marchewką oraz kilka suszonych grzybów leśnych (wcześniej namoczonych) 1 duża cebula 5 – 6 łyżek stołowych kaszy jęczmiennej 3 średnie marchwie 1 duża pietruszka 1 mały seler lub ½ dużego selera 4 liście laurowe 5 – 6 ziaren ziela angielskiego 3 średnie ząbki czosnku domowa Vegeta i Maggi (ewentualnie suszony lubczyk) garść majeranku pieprz Wykonanie: Żeberka wieprzowe umyj
Garniec MagalieKlasyczny rosół to wspaniałe jednogarnkowe danie. Choć praktycznie zawsze robiony z tych samych smacznych składników to często smakuje inaczej. Można przyrządzić go z różnych części
Zasmakuj Kuchni