zupa z selera - 5925 przepisów (strona:309/395)

Penne w sosie pomidorowym z marchewką, imbirem i miętą, w towarzystwie dorsza pod pierzynką z parmezanu 82

jedna z moich ulubionych wariacji na temat salsy pomidorowej. Sos ten można śmiało stosować nie tylko do makaronu, ale również do duszenia ryb, mięs czy jako zupa krem z groszkiem ptysiowym czy grzankami. Sos jest lekki, aromatyczny z nutą słodyczy. Imbir i mięta znakomicie odświeżają danie. Idealne danie dla dzieci. sporo w nim ukryjesz ;-)  A samo danie? Pyszne, lekkie(...)krojonych pomidorów oliwa z oliwek extra virgin sól i pieprz do smaku opcjonalnie można dodać to co się chce: u mnie dwie różyczki kalafiora, kawałek pora, ząbek czosnku, kawałeczek selera- te rzeczy dodałam, aby się nie zmarnowały i nie leżały bezczynnie w lodówce dodatkowo ulubiony makaron z pszenicy durum sporo tartego parmezanu natka pietruszki świeżo siekana Umyj , obierz i pokrój

Z Kuchni Do Kuchni
PIKLE OGÓRKOWE W ZALEWIE CURRY 181

dojście do komputera. Podczas mojej nieobecności na działce moje ogórki postanowiły zaszaleć i poprzerastały. Nie pozostało mi nic innego jak przygotować z nich pikle i gotową mieszankę na zupę ogórkową o której pisałam w zeszłym roku – klik . Pikle ogórkowe przygotowałam w dwóch wersjach a dzisiaj prezentuję jedną z nich. Od dawna nosiłam się z zamiarem zrobienia ogórków w zalewie(...)dużych przerośniętych ogórków ZALEWA 3 l wody 2 duże cebule 2 szkl cukru 1,5 szkl octu 1 op przyprawy curry 3 płaskie łyżki soli DO SŁOIKA liście selera gorczyca Ogórki obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne. Jeżeli ogórki są bardzo duże warto pokroić je na ćwiartki. Do słoików powkładać po 2 liście selera, wsypać

Pieguskowa Kuchnia
Udka duszone z warzywami 143

się jakakolwiek inna część tegoż opierzonego zwierzęcia. Skladniki (prawie jak na niedzielny rosół :)) Udka, podudzia czy co tam macie:) (u mnie ćwiartki) 2 marchewki 1 średnia pietruszka Mały kawałek selera Por (nie sprawdziłam ile sama dałam) Pół cebuli Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, lubczyk Łyżeczka oliwy z oliwek Łyżka jogurtu greckiego Z mięsa pozbywamy się skóry (u mnie jedna(...)wrzucamy przyprawy i wkładamy kurczaka. Przykrywamy i dusimy na bardzo małym ogniu około godziny. Po tym czasie mięso, ziele angielskie i liście wyjmujemy.  Warzywa blendujemy, jeśli sos przypomina zupę-redukujemy gotując do czasu, aż z zupy zrobi się

Mamuśka wraca do formy
Flaczki wołowe z zielonym groszkiem 124

Flaczki to dla niektórych bardzo kontrowersyjne danie i omijają je z daleka. Jest to tradycyjna potrawa mięsna w formie gęstej zupy. Jej nazwa wywodzi się z jednego z głównych składników: oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski żołądków wołowych lub cielęcych, czyli potocznie flaków. W przeszłości flaczki były ulubioną potrawą(...)Monika jadła, więc chyba smakowały. Składniki: • 900 g gotowych pokrojonych i obgotowanych flaczków wołowych • 1 opakowanie mrożonego groszku • 2 korpusy kurczaka • 1 cebula • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera • sól, pieprz do smaku • kilka liści laurowych i ziela angielskiego • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej • natka pietruszki • 2 łyżki masła Wykonanie: • Cebulę pokrojoną  w kostkę podsmażyć

To co kocham
Ramen po polsku z kaczką 136

Ostatnio pojawiła się moda na ramen. Wszyscy starają się stworzyć coś na wzór ramenu, na blogach pojawiają się przepisy na japońską zupę. Uczą się robić makaron ramen. W tym szaleństwie zupełnie zapomina się o naszym dobrym rosole, z domowym makaronem, żółtkiem... . Nasuwa się powiedzenie – cudze chwalicie, swego nie znacie. Proponuję dobry rosół, z kaczką, domowym makaronem, jajkiem w koszulce. Można(...)mięsa wołowego rosołowego (szponder, mostek, łata, pręga, goleń), 3 listki laurowe, 15 ziaren pieprzu czarnego, 12 ziaren ziela angielskiego, cukier, 2 ząbki czosnku, 400 g włoszczyzny: kawałek selera, kawałek pora, 3 marchewki, 1-2 pietruszki, cebula, 2-3 grzyby suszone, tymianek, sól, dodatki: 2 piersi kaczki (1 pierś na 2 osoby), makaron (oczywiście najlepszy domowy), jajka przepiórcze (3 na osobę

królestwo garów
Minestrone 205

Taką jadłam po raz pierwszy i taką najbardziej lubię. Nie dodaję do niej fasoli ani groszku, choć oryginalna, pełna wersja tej zupy powinna je zawierać. Ale w tej włoskiej zupie właśnie to jest genialne, że za każdym razem może być inna i każdy może ją robić na swój sposób. W mojej jest mnóstwo warzyw, zazwyczaj tych, które mam akurat(...)lubię. ;) Składniki: 1 l bulionu warzywnego, wołowego lub drobiowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1 łyżeczka brązowego cukru 1 marchewka 1 pietruszka lub korzeń pasternaku kawałek selera kawałek pory 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka zielona 1/2 cukinii 2-3 liście kapusty włoskiej (lub jakiejkolwiek, ja np. dałam pekińską) 6-8 pomidorów sparzonych i pozbawionych skórki

Kuchnia Prezydentowej
Barszcz na zakwasie 137

Właśnie skończyłam barszcz czerwony na zakwasie. Jest pyszny, ale musicie dobrze go doprawić. każdy zakwas jest mniej lub bardziej kwaśny, więc nie mogę wam podać dokładne

Kuchnia Pokoleń
Barszcz czerwony na zakwasie -wigilijny barszcz 173

Nie ma kolacji wigilijnej, bez czerwonego barszczu, na swojskim zakwasie, do tego uszka z grzybami, mniami !  Mój barszcz jest na kościach wędzonych, ale na Wigilię

Takie tam pichcenie
BIAŁY BARSZCZ BIAŁY. 244

Wielkanoc i po Wielkiej Nocy. Ale w pamięci pozostają smaki, zapachy, twarze, rozmowy, żarty i śmiech, różnego rodzaju komentarze. Z przyjemnością powracasz do tego chaosu, hałasu

W kuchni Karmel-itki
Wywar warzywny 84

Wywar warzywny to doskonała baza do zrobienia jarskich zup lub sosów. Można go ugotować znacznie więcej, zamrozić i za każdym razem, gdy jest potrzeba, wyjąć i przygotować posiłek. My nasz zamrożony wywar wykorzystaliśmy m.in. do karpia w galarecie, dzięki czemu zaoszczędziliśmy czas podczas świątecznych przygotowań. Do wywaru z warzyw zawsze dosypujemy suszone liście lubczyku, przez co jest on bardziej aromatyczny(...)najzdrowsza alternatywa dla warzywnych kostek, gdyż wiemy co jemy, a przygotowanie wcale nie zajmuje dużo czasu. Udostępnij Składniki na wywar warzywny 4 duże marchewki 2 pietruszki 1 kawałek selera 1 duża cebula kilka gałązek natki pietruszki i selera 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 owoce jałowca 4 ziarenka pieprzu 1 łyżeczka suszonego lubczyku sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle

niecodziennikpary
Zupa z młodej kapusty 127

Jedna z pierwszych wiosennych zup to z młodej kapusty z koperkiem. Polecam  Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula 4-5 ziemniaków około 1,5 litra bulionu lub woda np. ćwiartka z kurczaka 3 łyżki masła pęczek koperku sól, pieprz ewentualnie łyżeczka kminku mielonego Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę. Jeśli nie mamy gotowego bulionu należy(...)garnka i zalać zimną wodą. Gotować na średnim ogniu, jeśli powstaną szumowiny należy je zdjąć szumówką. Następnie dodać 2-3 listki laurowe, włoszczyznę ( ja dodaję liście pietruszki, lubczyku, selera i pora zwinięte i związane nitką). Marchewkę pokroić w plasterki i dodać do wywaru, a także zeszkloną cebulkę razem z masłem. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę i również dodać do wywaru

talerz przyjemności
Klasyczna sałatka jarzynowa 164

Mieszamy i doprawiamy sol\u0105, pieprzem, musztard\u0105 i majonezem do smaku.\r"]} Drukuj Klasyczna sałatka jarzynowa Składniki 4 marchewki 2 pietruszki 2 jajka 2 średnie jabłka 1/2 selera 2-3 niewielkie ziemniaki 1 niewielka cebula kawałek pora (opcjonalnie) puszka groszku konserwowego 2-3 łyżki majonezu 4 ogórki kiszone sól, pieprz, musztarda do smaku Sposób przygotowania Ogórki obieramy(...)kostkę. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, musztardą i majonezem do smaku. 4.36 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/klasyczna-salatka-jarzynowa/ MieszamWGarnku   Artykuł Klasyczna sałatka jarzynowa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Kapuśniak z pomidorami na żeberkach 82

Wszelkie fuzje w każdym daniu, na dodatek udane, są wielką przyjemnością dla nas. Kapuśniaki różne bywają…tak samo jest ze smakami. U nas jeden lubi z

R'n'G Kitchen
Domowa Vegeta 419

Vegeta to przyprawa która bardzo często gości w naszych szafkach i w większości niestety zawiera pełno niezdrowych substancji. O wiele zdrowiej, smaczniej i taniej jest zrobić

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
WŁOSZCZYZNA SŁUPKI Z PATELNI 241

Odkąd odkryłam te warzywka (będzie już jakieś 2-3 lata) bywają u nas bardzo często. Są niezawodne do zup (nie trzeba kroić włoszczyzny), ale są też wręcz rewelacyjne, duszone na patelni jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie (np.na kolację). Gdy nie mamy pomysłu na szybką jarzynę lub surówkę do obiadu polecam takie warzywka. Przygotowuje się je bardzo szybko(...)osobiście jestem wierna jednej firmie, w której składzie jest nie tylko marchew (jak w większości) i minimalny dodatek innych warzyw, ale jest w niej zarówno marchew, jak i pietruszka, seler oraz por.  ;-) Składniki: - mrożona włoszczyzna słupki (u mnie opakowanie 750g) - łyżeczka oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwy (nie trzeba) - kilka łyżek oliwy z oliwek (do polania gotowych warzyw) - odrobina soli

Smaczne Zdrowe
Gotowanie podczas obozu tai-chi - relacja kulinarna 89

którym mieszkaliśmy to Mandala - w Targoszowie koło Suchej Beskidzkiej. To miejsce jest niesamowite. Widok za oknem pomagał mi wstawać z łóżka... Nie będę opowiadać. Pokażę: Wybrane przepisy z obozu: Zupa z cukinii   Przepis znajdziesz w linku :) Brzoskwinie pod kruszonką Przepis znajdziesz w linku :) Pasta z oliwek i suszonych pomidorów Pasta pomysłu Jurka. Genialna w swojej prostocie. Idealna do pieczywa(...)masę. Reguluj konsystencję dodając oliwy. Wegetariański sos pomidorowy do spaghetti Składniki dla 4-6 osób: około 8 łyżek oliwy cebula - 1 sztuka marchew - 2 sztuki pietruszka korzeń - 1 sztuka seler - 1 mały 2 puszki pomidorów koncentrat pomidorowy - ewentualnie woda - około szklanka czosnek - 3 ząbki suszone zioła - bazylia, oregano, tymianek świeżo mielony pieprz sól morska do smaku Sos pomidorowy - sposób przygotowania

Gary Bez dna
Błonia Bistro 124

ciekawie skomponowanymi dodatkami warzywnymi. Ja osobiście polecam schab wieprzowy sous vide. Mięso było bardzo soczyste i miękki, dobrze doprawione. Porcja bardzo duża, adekwatna do ceny. Lekkie puree z selera, rozpływająca się w ustach duszona kapusta orac chrust ziemniaczany sprawiają, że danie jest sycące ale „nie ciężkie”. Bardzo smaczne danie. Tagliatelle z kurczakiem Kolejna pozycja z menu jeśli chodzi(...)morza. Polecam szczególnie mule, które możemy zjeść w dwóch odsłonach: z sosem pomidorowym i hiszpańską chorizo (32 zł) lub z sosem winnym (29zł). Lokal ma również do zaoferowania dwie zupy: tajską (19 zł) oraz krem z białej fasoli (14 zł), a także dania typowo wegańskie i wegetariańskie jak np. stek z kalafiora (25 zł) czy sałatkę z ricottą

I LOVE LIFE
Golonka peklowana pieczona w piwie 240

podpiekamy w piekarniku, dzięki temu golonki są soczyste i aromatyczne, a skórka nabiera wspaniałej chrupkości.     Składniki: 4 golonki wieprzowe peklowane 1 pietruszka 1 marchew kawałek pora kawałek selera 2 liście laurowe 5 ziarenek pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego   MARYNATA: 400ml ciemnego piwa 1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki mielonej szczypta chilli 1 łyżka kminku 4 ząbki(...)czasie do mięsa dokładamy umyte oraz obrane warzywa i gotujemy jeszcze przez około 40 minut. Ugotowane mięso studzimy, a wywar w którym się gotowało używamy do dowolnej zupy *** *** Przygotowujemy marynatę: do dużej miski wlewamy piwo, dodajemy przeciśnięty czosnek, majeranek, kminek, chilli i paprykę w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Skórkę na golonkach nacinamy z dwóch stron w krateczkę. Mięso wkładamy

Blog z Apetytem
Krem z selera i gruszek 143

selera naciowego -> 2 średnie gruszki -> 2 ziemniaki -> 1l bulionu warzywnego -> Sól, pieprz,  Wykonanie:   Wcześniej obrane ziemniaki należy pokroić w kostkę, podobnie postać z selerem. Warzywa przesypać do garnka, zalać bulionem i gotować pod przykryciem około 30 minut. W połowie czasu dodać wydrążoną , obraną i pokrojoną gruszkę. Warzywa powinny być bardzo miękkie. Przestudzony warzywa należy(...)chleba wieloziarnistego Oliwa, zioła Chleb kroimy w kostkę. Oliwę wraz ziołami wylewamy na sporą patelnie. Na gorący tłuszcz przekładamy chleb. Smażymy do uzyskania brązowego koloru. Podajemy na gorąco z zupą. Najlepiej użyć chleba „wczorajszego”.  Wracając do tematu rozpoczętej współpracy z wcześniej wspomnianą firmą. Po dosłownie 2 dniach od złożenia zamówienia na produkty, które w przyszłości będę mógł wykorzystać

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? 250

bogate w cenne składniki, m.in. przeciwutleniacze, jak te śródziemnomorskie. Oczywiście powinniśmy przy tym brać pod uwagę miejsce ich zakupu. Zimą wybierajmy przede wszystkim warzywa i owoce sezonowe: marchewki, buraki, selera, korzeń i natkę pietruszki, ziemniaki, kapustę, brukselkę, jarmuż, szpinak, dynię, cykorię, fenkuł, pora, grzyby, z owoców jabłka i gruszki. Nie zapominajmy o warzywach strączkowych, które dostarczą nam także wartościowego białka(...)niż ich świeże odpowiedniki. Zamiast jeść zimą świeże pomidory, przygotujcie latem zapasy domowych sosów oraz passaty pomidorowej ( przepis-klik ). Możecie też kupić pomidory w puszce - są świetną bazą do zup, sosów i gulaszy warzywnych. 3. Ciepłe i sycące. Podstaw na comfort food. I nie mam tu na myśli tłustego mięsa czy sera, lecz warzywny comfort food, bo dieta śródziemnomorska jest

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania