zupa z selera - 5925 przepisów (strona:301/395)

Barszcz czerwony z fasolą i brukselką 265

Barszcz czerwony z dużą ilością warzyw, ale kapustę zastąpiłam małą brukselką. Jest gęsty, pożywny i bardzo smaczny. 3 buraczki ćwikłowe 1 marchewka 3 ziemniaki 1 główka

https:KKuchniaMniam
Żurek z jajkiem 103

25.03.2018 Żurek można zrobić na wiele sposobów. W każdym regionie smakuje inaczej. Zapraszam do spróbowania mojego przepisu 🙂 Składniki dobrej jakości żur w butelce żurek w torebce

gotuj ze mną
Rosół z domowym makaronem nitki 114

Kochani macie czasem tak , że chce wam się domowego makaronu?? Ja ostatnio tak ciągle mam, a to do rosołu a to ze szpinakiem a to z

Różowa kuchnia
Flaczki drobiowe 178

Flaczki drobiowe to świetne danie w którym można wykorzystać mięsko z rosołu. Do tego trochę warzyw i przypraw i mamy pyszną, sycącą i rozgrzewającą zupkę. składniki

Monia miesza i gotuje
Fasolka po bretońsku 133

Korpusy dokładnie myjemy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Szumy zdejmujemy za pomocą małego sitka. Gdy mięso się już oczyści dodajemy pokrojony w kostkę boczek oraz 2 marchewki, selera, ziele, pieprz, listek laurowy i kostki rosołowe wędzone. Gotujemy na wolnym ogniu. W tym samym czasie w osobnym garnku nastawiamy do gotowania fasolę w tej samej wodzie w której się(...)dań z fasoli oraz majerankiem. Do miski przelewamy 2 łyżki wazowe bulionu, dodajemy koncentrat pomidorowy i mąkę, dokładnie miksujemy za pomocą miksera aby nie powstały grudki. Dolewamy do zupy dokładnie mieszając. Doprawiamy sosem sojowym. Zagotowujemy. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Przepisy na Sylwestra - sprawdzone kulinarne inspiracje 171

warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Zielone małże nowozelandzkie w winie Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Tatar z łososia z mango Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem   Śledź pod buraczkiem(...)kaszubsku Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Zupa krem z topinambura Zupa krem serowo-kalafiorowa Węgierska zupa gulaszowa Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny

Kulinarne przygody Gatity
Ramen 148

japoński rosół z makaronem i dodatkami. Wyróżnia się on od tradycyjnych zup japońskich tym, że zawiera mięso. Większość zup japońskich sporządzanych jest na bazie ryb lub warzyw. Podstawowym składnikiem zupy ramen jest sos sojowy, rzadziej miso. Trudno powiedzieć, że wzorowałam się dokładnie na wersji oryginalnej japońskiej. Raczej przygotowałam ramen w wersji znacznie spolszczonej, bo wykorzystałam makaron jajeczny Lubella i dodałam(...)kości wołowej 600 g kości wieprzowej 50 g grzybów mun 4 liście laurowe  8 ziaren ziela angielskiego 1 cały por 1 duży korzeń pietruszki 1/2 dużego korzenia selera cienki plasterek imbiru 3 marchewki 2 cebule dymki 400 g makaronu np. Lubella jajeczna wstążki pęczek szczypioru pęczek natki pietruszki jajka (1 na każdą porcję) sos sojowy pieprz WYKONANIE Mięso umyć

Passions hobbies life
Przepisy na Sylwestra - kulinarne inspiracje 280

warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Zielone małże nowozelandzkie w winie Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Tatar z łososia z mango Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem   Śledź pod buraczkiem(...)kaszubsku Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Zupa krem z topinambura Zupa krem serowo-kalafiorowa Węgierska zupa gulaszowa Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny

Kulinarne przygody Gatity
Zupa pomidorowa 150

Składniki: porcja rosołowa 1/2 pora (jak duży to 1/3) 1/4 selera 2 marchewki 1 pietruszka 2,5 litra wody 0,5 litra przecieru pomidorowego 3-4 łyżki śmietany sól pieprz natka pietruszki Przygotowanie:  Porcję rosołową myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko posolić i zagotować. Z powierzchni wody zbieramy "szumowiny". Zmniejszamy ogień i gotujemy jakieś 20 minut. Następnie(...)dodajemy obrane jarzyny i gotujemy aż wszystko będzie miękkie. Wyjmujemy mięso i warzywa, a do wywaru dodajemy przecier pomidorowy (jeśli nie chcemy zupy zbyt kwaśnej to dodajmy mniej przecieru i odwrotnie jeśli wolimy dobrze kwaśną to więcej),całość doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Na koniec zupę zabielamy śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Po wyłożeniu

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Zupa szczawiowa 92

Chyba każdy zna tą zieloną, lekko kwaskowatą i... pyszną zupę. W moim domu bywa bardzo często. W sezonie gotuję ją ze świeżego szczawiu, a poza - z gotowego ze słoiczków, którego zawsze mam ogromny zapas.  Jednak zdaję sobie sprawę, że nie każdy ma do niego dostęp, ale to nie problem, bo można go nabyć we wszystkich sklepach spożywczych. Oczywiście najlepszy(...)jest ten siekany.  mięso na wywar 1/2-3/4 słoiczka szczawiu (użyłam z Dagomy ) (*) 5-6 ziemniaków 1 marchewka (duża) 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Dodatkowo:   3-4 łyżki śmietany 18% jajka gotowane na twardo (ilość wg gustu) Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego

Di gotuje
Antrykot z sosem musztardowym 229

rosołu, podany z sosem musztardowym   i warzywami            Składniki na dwie porcje: Ok. 500 g antrykotu z kością 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera ziarenka pieprzu 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka soli     Wykonanie: Mięso umyłam, zalałam 1,5 l zimnej wody, posoliłam i wstawiłam do gotowania. Po zdjęciu(...)zostawiłam do gotowania na około 1 godzinę.   Kiedy mięso było już miękkie wyjęłam je razem z warzywami. A wywar przecedziłam. Taki wywar można wykorzystać jako bazę do wielu zup lub sosów. Natomiast mięso przeznaczyłam do obiadu na drugie danie. Z wywaru zrobiłam smaczny sos musztardowy , a całość podałam z warzywami.     Polecam ten smaczny dietetyczny obiad każdemu

Kuchnia u Krysi
Kotlety z dyni 122

Dzisiaj ponownie gości u nas dynia - chcemy maksymalnie wykorzystać czas, kiedy jest dostępna i popróbować różnych dań. Wcześniej gościły u nas dwie dyniowe zupy: po indyjsku i w klasycznym wydaniu na szybko . Dzisiaj proponujemy Wam pyszne kotleciki dyniowe! Zapraszamy :) Kotlety z dyni Przepis na ok. 15 kotletów Potrzebujemy: - ćwiartka sporej dyni - 1 duża cebula - 1/3 szklanki ugotowanego białego ryżu(...)ostra papryczka habanero (tu żółta) - 4-5 łyżek mąki pszennej - 1 łyżką mąki ryżowej - 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego - 2 łyżeczki sezamu (do masy) - odrobina świeżej natki pietruszki, liści selera oraz bazylii - 2 łyżki pokrojonego drobno koperku Przyprawy: - sól, pieprz i pieprz ziołowy do smaku - pół łyżeczki kurkumy - pół łyżeczki wędzonej papryki + sezam i siemię lniane (całe) do panierki (opcjonalnie

Bananowe Pole
Krupnik 120

Bardzo prosty w przygotowaniu a przede wszystkim  pyszny i zdrowy. składniki na 5-6 porcji 2 udka lub 1/2 kg skrzydełek z kurczaka włoszczyzna ( 2 marchewki , pietruszka, mały seler ) 100 g kaszy jęczmiennej 2 ząbki czosnku 1 cebula natka pietruszki 4 duże ziemniaki kilka ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe sól i pieprz przepis Umyte mięso zalewamy w garnku(...)doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy ok 20 minut. Następnie dodajemy opłukaną kaszę i poszatkowaną na grubej tarce włoszczyznę, czosnek, cebulę, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Gotową zupę posypujemy zieleniną

Smakowite Dania
Chłodnik z botwinki 108

Składniki : pęczek botwinki ewentualnie 2 średnie buraki pęczek rzodkiewek 2-3 zielone ogórki mały pęczek natki, koperku, szczypiorku 2-3 ząbki czosnku mały pęczek włoszczyzny liść

Proste Potrawy
Kapuśniak rybny z warzywami 100

Z czym kojarzy wam się piątkowy obiad? Nam często z rybą, a jak ryba to surówka z kiszonej kapusty. A jakby połączyć te smaki? Składniki 300

R'n'G Kitchen
Wigilijny barszcz czerwony 211

Aromatyczny barszcz czerwony na zakwasie. Jest bogaty w smaku, o intensywnym kolorze. Idealny z uszkami lub do krokietów. Obowiązkowe danie na wigilijnym stole, przynajmniej w moich

https:KKuchniaMniam
Potrawka z królika 183

garnka zalać wodą i zagotować. Zebrać szumowiny jeśli się pojawią. Dodać 2 listki laurowe, 2 goździki i 2 ziarnka ziela angielskiego. Dodać dwie duże marchewki, jedną pietruszkę, kawałek selera i kawałek białej części pora (ok. 10 cm). Dodać 1 łyżeczkę soli i gotować całość do miękkości mięsa, na niewielkim ogniu - nie dolewać wody jeśli wywar mocno się wygotuje(...)plasterki. Można również pokroić pozostałe warzywa ja jednak wykorzystałam samą marchewkę.  Pozostały rosół wygotować do ilości ok. 2-3 szklanek lub odlać i pozostałą część wykorzystać później do zupy lub innego dania. Rosół podgrzać z marchewką, dodać śmietanę wymieszaną z mąką i zagotować całość. Dodać sok z cytryny, wymieszać i doprawić całość solą, pieprzem i odrobiną cukru. Następnie dodać

Ze smakiem bez glutenu
Flaczki wołowe w rosole 79

Od dawna korciło mnie aby zrobić samodzielnie flaczki ale miałam jakieś opory. Okazuje się, że nie taki diabeł straszny. Flaczki wyszły wyśmienicie. Koniecznie zróbcie je w

Smaki Ewy
Barszcz ukraiński z botwiną 124

Dzisiaj wspólne gotowanie pod hasłem "trzy po trzy" z Mopsem i Mirabelką . Gotujemy wspólnie danie, które zawiera trzy ważne składniki: botwinkę, ziemniaki i koper. Z tej

Czerwień i błękit
Krupniczek 128

żołądków drobiowych            2 marchewki           1 pietruszka            pół dużego selera            pora ( tylko biała cześć )           4,5 ziemniaków            4 łyżki kaszy jęczmiennej(...)żołądki są miękkie jeżeli tak  dodaje starte warzywa na tarce o drobnych oczkach ,posiekaną porę ,pietruszkę i koper . Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę i dodaje do zupy ,wszystko gotuje do miękkości ziemniaków , kiedy ziemniaki będą już miękkie dodaje kaszę jęczmienną i gotuje wszystko razem na małym ogniu często mieszając aby kasza nam się nie przypaliła do spodu garnka

Mój Smak
Rosół 182

Rosół był w niedzielę, jak w każdym polskim domu. Mój pierwszy raz, więc wymieszałam wszystkie przepisy i porady  stąd  i z tego co kiedyś

Czerwony Gupik
LECZO Z CUKINI Z DOMOWEJ SPIŻARKI 189

słoika tylko jako danie obiadowe,gęste,smaczne z warzywa mi w pomidorowym sosie.Polecam.  Bulion warzywny 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 cukinia po 1 marchewce i pietruszce 1/2 selera 10 dag.szynki w plastrach 30 dag.mielonego mięsa z kurczaka OLIWKI  CZARNE koperek ,natka 1szkl.ugotowanego ryżu przecier pomidorowy zioła prowansalskie listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego Vegeta 1 serek mały(...)warzywny,dodać starte warzywa i mięso mielone.Gotujemy 30 minut.Dodać przyprawy,ryż,cukinię wraz skórkę pokrojoną w kostkę i serek topiony oraz przecier.Zagotować aby serek się roztopił a zupa trochę zgęstniała.Zaprawić mąką ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody,zagotować ,można dodać kubek jogurtu naturalnego lub śmietany.Posypać zieleniną,szynką i oliwkami.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Szparagowa zupa-krem z pomarańczowym pieprzem 151

Pieprz pomarańczowy kupiłam jakiś czas temu w sklepie z hiszpańskimi produktami na Viktualienmarkt. Jest to fantastyczna, naprawdę wyjątkowa przyprawa do ryb, sałatek jasnych mięs i właśnie zup. Taki pieprz jest niezwykle prosty do zrobienia, trzeba tylko wysuszyć skórkę pomarańczową na pieprz. ;) A potem zmielić w młynku do kawy i wymieszać z pozostałymi składnikami; proporcje poniżej. Składniki (na 4 duże(...)oczyszczonych białych szparagów (ja obcinam zdrewniałe końce i obieram obieraczką do jarzyn) 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka kilka gałązek naci pietruszki 1 duży ziemniak mały kawałek korzenia selera (wielkości pietruszki) 1 łyżka masła  1 łyżka cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 pełna łyżeczka pieprzu pomarańczowego* siekany szczypiorek i natka do dekoracji szczypta gałki muszkatołowej 1 płaska łyżka

Kuchnia Prezydentowej
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 197

jabłka. Gotować przez kilka minut aż płyn odparuje o 1/3. Blendować na gładki krem. Doprawić do smaku solą.  Na dno talerza pokruszyć kozi ser, wlać zupę i zetrzeć świeży chrzan oraz dodać julienne z zielonego jabłka .  Filet z pstrąga na cukinii z sosem beurre blanc (Piotr Archiciński i Marcin Krzesiński) Składniki: Pstrąg: 150 g filetu z pstrąga, masło(...)wytrawne wino, ziele angielskie, liść laurowy, sól, śmietanka 36%, masło Cukinia: cukinia zielona i żółta, czosnek, cebula, masło klarowane Chipsy z ziemniaka: słodkie ziemniaki, sól, olej, szałwia Puree z selera: seler, śmietana, masło, sól Sposób wykonania: Ryba:  Oczyszczony z łusek filet pstrąga przyprawić solą i wyciąć dwa równe romby. Na średnio rozgrzanej patelni ułożyć część masła klarowanego, dostosować

Plate of Joy
Domowa Przyprawa typu Vegeta 494

Większość kobiet,  które znam  (w zasadzie chyba wszystkie)  używa do doprawiania zupy gotowych przypraw typu Vegeta, Kucharek, etc. Staram się je grzecznie edukować o szkodliwości tych cudownych mieszanek. Ja moim dzieciom  nigdy nie podałam takiej przyprawy ani nawet sztucznej kostki rosołowej, z czego jestem dumna! Niestety wygoda użycia i mocnego efektu smakowego (glutaminian sodu) wygrywa(...)zdrowym rozsądkiem  i czytaniem składu na opakowaniu. Oto moja wersja domowej vegety czy jak kto woli mieszanki suszonych warzyw. Składniki: marchew 1200 g pietruszka korzeń 270 g seler korzeń 1 duży / 2 małe 270 g cebula 2 duże 200 g por 1 sztuka - biała część 100 g papryka czerwona 1 duża lub dwie mniejsze 200 g czosnek 5 ząbków

IzaGotuje
Pasztet tradycyjny 172

pierś może sprawić, że pasztet będzie suchy. Żeby tego uniknąć, zawsze dodaję trochę wywaru z gotowania (nigdy nie odmierzałam, ale czasami chyba nawet ¾ szklanki). Resztę wywaru można wykorzystać do zupy lub sosu. Smak pasztetu dopełniają także grzyby suszone lub świeże. Ja z nich rezygnuję ze względu na małe dzieci. Składniki na 2 keksówki 30cm: 200 g wątróbki drobiowej ½ szklanki mleka(...)mięsa kurczaka lub indyka 2 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego + ziele mielone 6 ziaren czarnego pieprzu + pieprz świeżo mielony 3 nieduże marchewki 1 pietruszka kawałek korzenia selera 3 cebule (obrane) 1 grahamka (ok.80 g) 1 łyżeczka suszonego tymianku lub listki z kilku gałązek świeżego 1 łyżeczka suszonego majeranku lub listki z kilku gałązek świeżego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej (najlepiej

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania