bazą to większości zup, które można jeść w trakcie diety doktor Dąbrowskiej. Z reguły gotuję taką porcję, a potem dzielę ją na przykład na trzy części. Z jednej robię zupę marchewkową, z drugiej ogórkową, a z trzeciej kalafiorową. Wtedy codziennie mam inny smak. Można też na jej bazie przygotować pyszny rosół wegański makaronem z marchewki. O szczegółach diety możecie(...)kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem Wegański wywar warzywny (dieta dr. Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 por 1 duża cebula kawałek kapusty 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu 2 goździki sól morska lub himalajska ok. 3 litrów wody gałązki natki
Kulinarne przygody GatityRosół to zupa, która gości co niedzielę w każdym polskim domu. To również najlepszy posiłek podnoszący naszą odporność w wszelakich chorobach, ponieważ uważany jest za bombę witaminową. Każda gospodyni domowa posiada swój własny sposób na gotowanie rosołu, jednak nie każda robi to prawidłowo. Jak prawidłowo przygotować rosół? Diabeł tkwi w szczegółach, a w zasadzie w produktach, które wybierzemy do sporządzenia(...)znaleźć się w rosole? mięso to podstawa , najlepiej jeżeli będzie to zarówno drobiowa porcja rosołowa połączona z kawałkami wołowiny, która nada głębokiego smaku warzywa – duża ilość marchewki, pietruszki, seler, kawałek kapusty włoskiej, cebula, por zioła i przyprawy – świeży lubczyk, natka pietruszki, nać selera, sól, pieprz, majeranek, kurkuma, liść laurowy, ziele angielskie Aby przygotować najlepszy wywar na rosół powinniśmy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jajko 1 mała cebulka 2/3 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 4 starte na tarce jarzynowej średnie pieczarki Ulubione przyprawy 1 łyżka mąki Sos 1 duża marchewka 1 średnia pietruszka kawałek selera 1/2 cebuli 2 listki laurowe 3 ziela angielskie sól, pieprz, szczypta kurkumy Sposób przygotowania Sos Z jarzyn gotujemy wywar, do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. usuwamy cebulę i przyprawy(...)redukujemy. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/delikatne-drobiowe-pulpeciki-kasza-jaglana-sosie-jarzynowym/ MieszamWGarnku Artykuł Delikatne drobiowe pulpeciki z pieczarkami i kaszą jaglaną w sosie jarzynowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuSkładniki: Rosół: 1 ćwiartka z kurczaka 1 duża marchewka 1 średni korzeń pietruszki 1/4 selera 1 mała cebula lub kawałek pory 1 kostka rosołowa 1 gałązka lubczyku natka pietruszki sól, pieprz 2,5 l wody Dodatkowo: 2 średnie cebule 50 dag pieczarek 2 łyżki oleju 2 ziemniaki 1,5 l rosołu 6 kromek chleba + olej + zioła prowansalskie 3 łyżki śmietany(...)pokroić w niewielką kostkę. Dodać do pieczarek. Całość zalać rosołem. 5. Gotować do miękkości warzyw. Całość zmiksować. 6. W misce rozrobić śmietanę i mąkę z wodą. Dodać do zmiksowanej zupy dokładnie i energicznie mieszając aż do ponownego zagotowania. 7. Chleb pokroić w kostkę. Polać olejem i posypać ziołami. Przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec w temp
A Ty Smakuj MnieBarszcz czerwony na zakwasie, to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole . Jest aromatyczny, a jego zapach unosi się w całym domu. Jestem pewna, że podbije serca Waszych
Przepisy na widelcuSkładniki pierś z kurczaka jedna trawa cytrynowa 2-3 łyżeczki oliwy sok z połowy limonki kilka listków szpinaku kilka łyżeczek pasty curry 200 ml mleka kokosowego
Gaździnka warzyW ostatnich dniach mam wewnętrzne zapotrzebowanie na buraki. Przywiozłam od mamy zakwas do barszczu i postanowiłam zrobić sobie małe święta. Barszcz nie Wigilijny, bo na rosole
Emskie SmakiNie mogę uwierzyć, że za dwa dni święta, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że leje jak podczas byle jakiej jesieni ;-) Nie mogę uwierzyć, że jeszcze jeden dzień
Czary - gary w kuchniUwielbiam buraki! Pod każdą postacią. Tydzień, w którym nie ugotuję sobie barszczyku ... jest tygodniem straconym:) Dziś padło na barszcz ukraiński - dla odmiany. Wymaga trochę więcej czasu
Walijskie PichcenieJeszcze sześć lat temu nie przepadałam za tą królową zup. Szczerze powiem, że nawet nie pamiętam co mi w niej nie pasowało. Wszystko się oczywiście zmieniło, kiedy byłam na studiach i zatęskniłam za domową kuchnią. Świeżą i pachnącą, a nie mrożoną i odgrzewaną z jaką miałam na co dzień do czynienia. W końcu się zebrałam. Było kilka telefonów(...)wyjdzie i trzeba będzie ratować jakieś danie, ale to wszystko w razie "W". Składniki : 3l wody Włoszczyzna: 2 marchewki średniej wielkości 2 duże korzenie pietruszki 3 grube plastry selera 1/2 zielonej części pora 1 mała cebula 1 ząbek czosnku liść lubczyku Mięso: 1 ćwiartka z kurczaka 2 skrzydełka z kurczaka Przyprawy: sól pieprz ziele angielskie - 4-5 kulek liść
Justa próbuje gotowaćgulaszu, ale jak wiecie o tej porze roku są one wyjątkowo niejadalne. Mam na to dwa sposoby, używam pomidorów suszonych i dodaję sok pomidorowy praktycznie do wszystkiego - do zupy pomidorowej, do sosu na pizzę, do gulaszu, do krwawej Marry ;) albo piję czysty. Zimą zwykle stoi u mnie w kuchni kilka buteleczek soku pomidorowego, tak żebym zawsze miała go pod ręką(...)różnych kolorach) 250 ml soku pomidorowego Hortex 200 ml czerwonego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła liść laurowy ziele angielskie rozmaryn oregano natka pietruszki młode liście selera naciowego (opcjonalnie) sól Wykonanie: Serce oczyszczamy z niepotrzebnych błonek i żyłek i kroimy w kostkę. Czosnek i paprykę kroimy na plasterki, a cebulę w kosteczkę. Z papryki usuwamy pestki. Pomidory
Quinoa Raz!jeść na ostro z musztardą lub chrzanem, albo na słodko, na przykład z konfiturą z cebuli. Sama jednak nie próbowałam ich robić. Do teraz. Przy robieniu bulionów lub zup zawsze starałam się wymyślić co zrobić z ugotowanym mięsem. Sama nie wiem, czemu nie wpadłam na to wcześniej. Pasztet! Można w nim wykorzystać inne ugotowane warzywa i uzupełniać przeróżnymi dodatkami, które(...)testowaniu różnych wersji jednego rodzaju dania. Coś czuję, że nadszedł czas na pasztety :) Składniki: 2 ugotowane ćwiartki kurczaka (0,5kg) 1/2 dużej ugotowanej marchewki 1 ugotowana pietruszka 1/4 ugotowanego selera szklanka ugotowanej czerwonej ciecierzycy (100g) 50g bułki tartej 2 jajka szklanka suszonej żurawiny 1 ziarnko ziela angielskiego 2 listki laurowe sól i pieprz oliwa do wysmarowania formy bułka do wyspania
W kuchni wieczoremNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Symfonia smakowaCoraz bliżej wrzesień, szkoła, nauka, kompletny brak czasu na wszystko... Cieszmy się ostatnimi dniami wakacji, bo już za tydzień o tej porze będę w szkole. Obiad
Truskawkowa Fiestazdecydowanie "odchudzone", a myślę, że na smaku nic nie traci. Przy przygotowywaniu tego przepisu powstaje też wywar z gotowania golonki. Można go wykorzystać, na przykład, jako bazę na zupę. Składniki (na 2 porcje): 4 małe golonki bez skóry i kości włoszczyzna 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 l piwa 1,5 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu(...)ogniu ok.1 godzinę. W misce przygotowujemy zalewę piwną. Łączymy piwo, sos sojowy i miód, a także wsypujemy trochę pieprzu. Odcedzoną golonkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. To samo robimy z selerem i marchewkami. Zalewamy mieszanką piwną i posypujemy rozmarynem oraz majerankiem. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na godzinę i 15 minut. Obracamy co 15 minut by golonka się
Zakręcony WidelecPożywna, zdrowa i rozgrzewająca zupka, w sam raz na zimowe popołudnia. Szybka i łatwa w przygotowaniu, do zrobienia w 30 minut. Z lekkim orientalnym akcentem w
cool and mintyŻeby nie serduszko, pewnie tego wpisu by nie było, ale musiałam Wam TO pokazać. Chore dziecko zapytane o to co chce na obiad odpowiedziało, że pomidorówkę
Państwo Wojtczuk gotująKrokiety lubi cała moja rodzina. Przygotowuję je często na Wigilię lub Sylwestra ze znajomymi jako jedno z dań gorących. Polecam :) Naleśniki: 500ml mleka 400g mąki pszennej
Smakołyki AsiProponujemy żurek na wędzonce z dodatkami. Smakuje wyśmienicie. Zaczniemy od zakwasu, który musimy przygotować 3-4 dni wcześniej. Składniki na zakwas: -15 dkg mąki
Maminek kulinarny