zupa z selera - 5925 przepisów (strona:304/395)

Przepis: Zupa meksykańska 152

puszki konserwowy) 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżeczka ziół prowansalskich papryka w proszku sól i pieprz oliwa lub olej do podsmażenia Przygotowanie: Marchew, pietruszkę, seler ścieramy na tarce o grubych oczkach, por kroimy w plastry i wkładamy do garnka plus groszek zielony. Wlewamy na patelnię oliwę i podsmażamy mięso tak ok. 7 min., dokładamy pokrojoną(...)całość była przykryta i gotujemy aż wszystko będzie miękkie. Na ok. 7 min przed końcem gotowania dodajemy fasolę, pomidory, przeciśnięty czosnek, przecier pomidorowy i gotujemy. Na końcu zupę doprawiamy przyprawami i posypujemy natką pietruszki. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Wegańska zupa z dynią i soczewicą 159

wychodzić "bo taka brzydka pogoda". W taki nastrojowy czas polecam piosenkę "California dreamin" w wykonaniu Diany Krall, no po porostu poezja. Lubię też takie jesienne dania, jak ta zupa. Lekka, w egańska i s ycąca.  Skladniki: -1 łyżeczka oleju kokosowego  -1 l wody -800g dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu) -2 marchewki  -4 łodygi sera naciowego(...)bazylii  -0,5 łyżeczki wędzonej papryki  -sól i pieprz  Wykonanie:   Olej rozgrzać na głębokiej patelni i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Marchew pokroić w grube talarki, seler na kawałki, a dynię w grubą kostkę. Warzywa wrzucić na patelnię.  Dodać przyprawy i smażyć kilka minut na średnim ogniu. Następnie dodać pokrojone pomidory.  Zalać wodą i dodać

Smakuj życie!
Barszcz na zakwasie 359

Nic nie smakuje tak pysznie na wigilijnym stole jak przepyszny barszcz na zakwasie z kiszonych buraków.  Przepis na zakwas znajdziecie  tutaj .  Zakwas musimy

Pyry na Gaz
Flaczki drobiowe. Pyszne danie z kurczaka i żołądków drobiowych. 178

Flaczki drobiowe z kurczaka i żołądków drobiowych. Pyszne danie lub jak ktoś woli gęsta mięsna, rozgrzewająca zupka. Idealny obiad na jesienne i zimowe dni. Polecam :) Składniki

Kuchnia z widokiem na ogród
czerwony barszcz 110

Bagienny barszcz z buraków. przepis na trzy - cztery porcje 1 kg buraków czerwonych 1,5 litra wołowego wywaru w wersji wege można dodać wodę lub wywar

na gazie
Soupe a la creme z zielonych smażonych pomidorów i grillowanej papryki z chipsem z szynki. 147

zupy. Najczęściej to właśnie one w codziennym dniu pracy goszczą na naszym stole. Dziś zupa - krem z zielonych pomidorów i grillowanej papryki. Danie jest idealne na chłodne dni. Każda zupa powinna być robiona na aromatycznym bulionie. Eksperymenty w kuchni to dla mnie chleb powszedni. Używam wielu rodzajów mięs jako bazy do bulionu. Często u rzeźnika kupuję różne mięso, porcjuje(...)szpondru wołowego i skrzydełko z kurczaka -5 zielonych pomidorów -4 czerwone papryki -cebula -kapusta włoska -por -liść laurowy -ziele angielskie -pieprz ziarnisty -sól morska -cukinia -4 marchewki -2 pietruszki -seler -dwa ząbki czosnku Jak przygotować bulion? Opłukane mięso zalewamy w garnku zimną wodą i doprowadzamy na dużym ogniu do wrzenia., ściągamy z ognia, zbieramy ścięte białko. Dodajemy pokrojone niedbale warzywa

BaRepas
Krem pomidorowo-brokułowo-cukiniowy 196

Bardzo, ale to bardzo naszła dla mnie ochota na krem z warzyw. Po prostu nie mogłam wytrzymać, więc wykorzystałam takie warzywa, jakie miałam w kuchni. Smak

Truskawkowa Fiesta
Domowa bulionetka warzywna - wegańska przyprawa do zup, sosów i potraw 180

spore ilości soli, skrobia, aromaty, ekstrakt drożdżowy, cukier, regulatory kwasowości (najczęściej kwas cytrynowy) barwniki (karmel amoniakalny). Naprawdę to chcemy jeść?  Niestety bardzo często to właśnie stanowi podstawę smakową zup i sosów. Najsmutniejsze jest to, ze wielu blogerów kulinarnych w przepisach podaje kostki rosołowe lub bulionetki. Pamiętam, że kiedyś trafiłam na przepis na domowy rosół...z dodatkiem kostek rosołowych. Mimo(...)mnie jest w formie pasty, ale nie zapominajcie, że kupowane kostki rosołowe mają w sobie tłuszcze utwardzone, które nadają im zbitej konsystencji. Składniki: 600 g marchwi 300 g selera 300 g pietruszki 100 g cebuli 100 g pora 4 duże ząbki czosnku 1 szklanka lekko ugniecionego w niej lubczyku (z łodyżkami) 1 średni pęczek natki pietruszki 2 większe liście laurowe

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drobiowe kuleczki bazyliowe w rosole 121

około 3-4 szklanki sól i pieprz do smaku 3 łyżki soku z cytryny  1 łyżka skórki startej z cytryny - opcjonalnie 3 marchewki 2 pietruszki 1/3 średniego selera 1 mały por 2 litry wody 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 2 większe liście laurowe Piersi z kurczaka posiekać drobno. Można zmielić, ale lepiej jest posiekać. Dodać posiekaną bazylię, sól i pieprz(...)sól. Po ugotowaniu warzywa wyjąć. Z lodówki wyjąć masę mięsną. Zwilżonymi dłońmi formować niewielkie kuleczki. Wkładać na wrzący wywar i również na minimalnym ogniu gotować przez około 10 minut. Zupę doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać z pokrojonymi w mniejsze kawałki warzywami. Smakuje zarówno bardzo gorące, jak i przestudzone. Ten rosół naprawdę jest na talerzu 😊 Jest bardzo chudy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tradycyjny polski rosół 292

różnych gatunkach mięsa. Najlepszy oczywiście jest taki ugotowany na wiejskiej kurze, choć niektórzy preferują w tej roli koguta. Natomiast najważniejsza rzeczą jest czas jego gotowania. Zdecydowanie nie jest to zupa dla niecierpliwych, rosół lubi się gotować długo i na minimalnym ogniu. Warto też pamiętać, szczególnie gdy gotujemy rosół, gdy za oknem jest ciepło, żeby nie przechowywać go w garnku wraz(...)minimum 4 godzin Składniki: 6 kurzych szydełek kilka kurzych serduszek 1 indycze udko 700 g wołowej pręgi 3 litry wody 3 duże marchewki 2 duże pietruszki 1/2 bulwy średniego selera 1 duża cebula kawałek włoskiej kapusty 1 por 6 ziarenek ziela angielskiego 3 goździki 4 liście laurowe 10 ziarenek czarnego pieprzu sól 2 gałązki lubczyku 2 gałązki natki pietruszki Wykonanie

Kulinarne przygody Gatity
Barszcz ukraiński – przepis prawdziwy 140

się gotować na wolnym ogniu co najmniej 2 godziny. W międzyczasie na tarce o grubych oczkach – czyli wbrew temu, co mówią wszystkie polskie przepisy – starłam buraki, marchew, pietruszkę, kawałeczek selera, a cebulę pokroiłam w drobniutką kostkę. Na patelni roztopiłam masło i podsmażyłam pokrojoną cebulę. Następnie dodałam starte warzywa wraz z octem i szybko „zeszkliłam”. Gdy bulion był gotowy, wyłowiłam(...)szklanki – barszcz ma być lekko kwaskowaty, jednak nie tak intensywny jak „nasz” czerwony). Dodałam przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Ziemniaki obrałam, pokroiłam w drobną kostkę i dodałam do zupy. Mięso obrałam od kości, pokroiłam na małe kawałki i dodałam do zupy. Całość gotowałam jeszcze, dopóki ziemniaki nie zmiękły. Barszcz podałam tradycyjnie ze śmietaną, koprem i pietruszką oraz z domowymi pampuchami

Kate's Kitchen
Sok czy koktajl - co wybrać? 128

czym czyści się go znacznie łatwiej niż wyciskarkę czy sokowirówkę. Ogromnym plusem jest także szeroki wachlarz możliwości, ponieważ dysponując takim sprzętem możemy przygotować nie tylko smoothie, ale i zupę krem, hummus, mąkę z kaszy jaglanej czy pesto. Sokowirówka niestety ogranicza nas głównie do soków. Podsumowując - myślę że nie warto się ograniczać. Zarówno soki i koktajle warto wprowadzić do swojego jadłospisu(...)jednocześnie chcemy dostarczać organizmowi porcję wartościowych kalorii.  Obydwa rodzaje mają jedną ogromną zaletę - możemy w nich przemycać zdrowe produkty, za którymi nie przepadamy. Idealnym przykładem jest tu seler naciowy, który dla wielu osób jest po prostu nie do przełknięcia. W formie koktajlu z ulubionymi owocami jest już do przyjęcia, ponieważ jego smak jest niewyczuwalny

Powiedz dietom nie
Rosół drobiowy - ozonowanie żywności 193

Rosół to jedna z moich ulubionych zup, bo jej przygotowanie nie jest skomplikowane – wrzucamy wszystko do jednego garnka, gotujemy kilka godzin, na koniec doprawiamy. Tyle. Ale dobry rosół to w dużej mierze zasługa dobrego mięsa i dobrych warzyw. Dzisiaj przygotowałam rosół z wody, warzyw i korpusu z kurczaka, które najpierw poddałam ozonowaniu. Pod przepisem kilka ważnych informacji(...)jest ozonowanie, jak wygląda, jakie ma zastosowanie i czy warto ozonować żywność. Zapraszam! połowa korpusu kurczaka 4 litry wody 1 marchewka 1 pietruszka pół selera 1 cebula kawałek pora sól pieprz lubczyk 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe koperek/natka pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Warzywa pokroić w większe kawałki, cebulę przypiec nad palnikiem gazowym bądź na suchej patelni. Mięso

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pulpety z kurczaka i warzyw z rosołu 216

klopsiki z ryżem i natką , Pulpety z kurczaka i warzyw z rosołu : Składniki : ugotowane mięso z 2 udek kurczaka 2 ugotowane marchewki 1 mała ugotowana pietruszka kawałek ugotowanego selera kasza manna sól do smaku Przygotowanie: Miksujemy w szatkownicy (melakserze) ugotowane mięso drobiowe i warzywa z rosołu. Mieszamy, doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem (dla dzieci pieprz pomijamy). Dosypujemy kaszkę mannę(...)małym ogniu 2-3 minuty np. w rosole, czy wywarze, ale gotujemy ostrożnie aby pulpety się nie rozpadły. Pulpety wyjmujemy łyżką cedzakową. Pulpety podajemy do rosołu, do innej zupy lub podajemy z sosem śmietanowym z makaronem, ziemniakami lub ryżem. Można też podawać same pulpety na gorąco lub zimno. Smacznego!   The post Pulpety z kurczaka i warzyw z rosołu appeared

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania