tego, co mamy w lodówce. Jest też kilka przepisów na sytuacje, gdy jesteśmy głodni, ale nie mamy nic do jedzenia w lodówce. Wystarczy paczka mrożonego groszku i pyszna zupa krem gotowa. “Naturalnie i zdrowo” uczy nas też, że jeśli będziemy mieć w kuchni kilka podstawowych produktów, to nigdy już nie będziemy chodzić głodni. Większość przepisów oparta jest o komosę, jarmuż(...)Naturalnie i zdrowo”? Dobrze wygląda wegetariańska wersja sałatki cezar z grillowaną sałatą, sałatka z hummusem na dnie miski, pesto z buraków. faszerowana dynia, pieczony ser feta, kuskus z selera bulwiastego,salsa z owoców i prażona ciecierzyca. A na deser? Na pewno zrobię lody arbuzowe! Naturalnie i zdrowo Autorka: Sarah Britton Wydawnictwo Marginesy Data premiery: 2018 Liczba stron: 240 Okładka: twarda
Ugotowane pozamiatanechcemy coś słodkiego to ananas i kukurydza na pewno zapewnią taki smak... 😀 Taką opcję w ostatnią niedzielę zaserwowała Agnieszka na deser po pierwszym daniu czyli po zupie zawierającej ziemniaki. Bardzo pomysłowa alternatywa zamiast mocno węglowodanowego💣 deseru, obciążającego i zakwaszającego organizm, w postaci klasycznego ciasta🍩 lub innych kremówek🍨. To co proponuje Agnieszka ma działanie wręcz odwrotne(...)odkwaszanie🍏 organizmu to fundament dla naszego zdrowia i zadbania o stan homeostazy naszego organizmu na wszystkich poziomach naszego funkcjonowania... 💚 P.S. Nie wiem jak wam ale mnie się kawałki selera naciowego kojarzą z krewetkami... 😁 Składniki: 7 łodyg selera naciowego puszka ananasa puszka kukurydzy łyżka natki pietruszki majonez (weganie użyją swojego majonezu wegańskiego) Wegańskie krewetki Przygotowanie: Łodygi selera myjemy
Dieta Rozdzielna i Zdrowiezdecydowanie za mało, aby nacieszyć się ich smakiem;) Pierogi z gęsiną są dosyć pracochłonne, ale warte wysiłku. Dodatkowo powstaje garnek pysznego gęsiego rosołu, który można wykorzystać do przygotowania innych zup. Składniki farszu do pierogów: 2 uda gęsi 2 spore cebule 2 marchewki i 1 pietruszka (ugotowane w rosole) 1/2 szkl. rosołu z gęsi 1-2 łyżki gęsiego tłuszczu (zebrany(...)suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka mielonej kolendry olej do smażenia sól, jasny sos sojowy, pieprz czarny do smaku Składniki na rosół: 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera (niedużego) kawałek pora 1 cebula 6 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych kilka gałązek świeżego tymianku woda (ok. 2 l) sól do smaku Składniki ciasta na pierogi: 2 szkl. mąki
Codziennik KuchennyMocno aromatyczna zupa, z dodatkiem imbiru i chilli, rozgrzewa w mroźne i zimowe dni. Ostatnio często znajduje się w moim menu. Dzięki soczewicy jest naprawdę pełnowartościowym i pożywnym daniem. Pełnym witamin i składników mineralnych. Z pomidorami, imbirem i pietruszką daje niepowtarzalne połączenie. Jest szybka w przygotowaniu i nigdy się nie nudzi. Polecam:) Składniki dla 4 osób: 150g czerwonej soczewicy(...)puszka całych pomidorów lub 300ml domowego przecieru pomidorowego 1 seler 1 mały korzeń pietruszki 1 marchewka 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku świeży imbir natka pietruszki oliwa z oliwek zioła prowansalskie chilli sól pieprz Sposób wykonania: Do średniego garnka wsypujemy soczewicę i zalewamy ją ok. 1l wody. Dodajemy pomidory z puszki, albo domowy przecier pomidorowy, pokrojone w kostkę warzywa, starty
Kuchnia Pani Wiosnyszczególności, że trwa sezon na użyte przeze mnie bakłażany i cukinie :) Pasztet z bakłażana i cukinii Składniki 1 bakłażan 1 cukinia włoszczyzna (2 marchewki, mały por, kawałek selera, korzeń i natka pietruszki) 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 pomidory 2-3 łyżki mielonego siemienia lnianego olej łyżka sosu sojowego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, oregano, lubczyk(...)szczotką) i gotuję w 0,75 l z dodatkiem sosu sojowego. Gdy warzywa będą miękkie odstawiam do ostygnięcia (wody nie wylewam - wystarczy przyprawić i już mam bazę pod dowolną zupę). Bakłażana, cukinię i cebule obieram i kostkę w kostkę. Czosnek miażdżę i siekam. Cebulę smażę do zeszklenia na oleju, następnie dodaję czosnek i warzywa. Podsmażam do zmięknięcia warzyw. Pomidory kroję
VegUlkabulionówka i zaraz wszyscy mają lepszy humor. Odkąd nie używam gotowych bulionów, jarzynek itp. nadmiar rosołu przelewam do słoi różnej wielkości i zamrażam. W razie potrzeby, do sosu czy zupy (gdy akurat rosołu w domu nie ma) taki bulion jest jak znalazł. Wystarczy wyjąć go wcześniej z zamrażarki lub rozmrozić w mikrofali. Niezależnie od tego czy jest to rosół(...)perlicy czy (moje ostatnie odkrycie) z przepiórek przygotowuję go w identyczny sposób. Choć każdy zdecydowanie różni się smakiem, to wszystkie wprost uwielbiamy. Odkąd kiedyś z powodu braku w lodówce selera w korzeniu, pominęłam ten jeden składnik, rosół smakuje nam jeszcze bardziej (nawet po dwóch dniach nie zmienia smaku, z dodatkiem selera w korzeniu już na drugi dzień miał zmieniony smak
Smaczne ZdroweCzerwony barszcz z postnymi uszkami , który jest tradycyjną potrawą podawaną w czasie Wigilii Bożego Narodzenia na naszym rodzinnym, świątecznym stole. Składniki
Szalona Kuchnia EwelinyŻurek w nieco innym wydaniu. Kwaśny od zakwasu, przełamany słodyczą marchewki, którą dodajemy tu w dużej ilości. Również marchewce zawdzięcza swój ładny kolor:). Jest bardzo gęsty
Szefowa kuchniWędzone kości ,skrzydełka golonki czy udka z kurczaka ,wszystko pyszne :) Moja grochówa będzie na wędzonych wieprzowych golonkach.Robię pierwszy raz na nich ,chcę zobaczyć czy będzie
Różowa kuchniaNajlepsza pomidorowa powstaje ze świeżych pomidorów, ta zrobiona jest z własnych, ale niestety ostatnich w tym roku zbiorów. Intensywna w smaku, bardzo aromatyczna, lekko zaprawiona
Symfonia smakowaZawsze na zabawie po godzinie 24, pojawia się coś gorącego, często do picia. Dlatego dzisiaj prezentuję barszcz czerwony – czysty. A podany z pasztecikami to rewelacja. Idealny
Smaki Ewyfamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Sycąca i rozgrzewająca zupa, której nie może zabraknąć w zimne, ponure dni Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 300g-400g mieszanego mięsa w tym żeberko wędzone, kości lub kawałek boczku wędzonego 300g-400g kapusty kiszonej 3 średniej wielkości marchewki kawałek selera 1 mała pietruszka korzeń kawałek zielonej części pora 3 duże ziemniaki 2 łyżki majeranku kilka kulek ziela angielskiego 2-3 listki ziela angielskiego 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu Sól
W garach u GosiAksamitny krem z warzyw czyli jak zrobić coś na smacznego i zdrowego na szybko. Uwielbiam ostatnio zupy kremy właśnie z tych dwóch powodów, wiem ,że na pewno nie zakończą się one tylko na paru przepisach, już mam za sobą krem z cukinii lecz niestety, albo "stety" był tak smaczny ,że nie miałam już co fotografować i tak oto przepisu(...)niego jeszcze nie ma... ale cierpliwości... Składniki: 1,5 L bulionu ( np. wywar z 3 skrzydełek i 1 kości wołowej) 1/4 dużej pory 1/5 selera 3 duże marchewki 3 małe cukinie 1 cebula 3 ząbki czosnku 5 średnich ziemniaków sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka, ostra, majeranek tymianek Wykonanie: Do gotowego bulionu wrzucamy pokrojoną porę, cebulę, czosnek, marchewkę oraz seler
W Moim Magicznym DomuSmoothie z mango i fig to bardzo prosty i pyszny koktajl, który może zastąpić Ci codzienna owsiankę czy kanapkę z serem. Różnorodne śniadania spowodują, że chętniej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!LIść laurowy sól Oliwa z oliwek Jogurt naturalny jak lubicie lub śmietanę kwaśną albo maślankę ******************************* Warzywa opłukać ,osuszyć.Salatę ,por , rzodkiewki pęczek wraz z nacią,awokado,lubczyk,czosnek,seler , pokrzywy pokroić i wsypać do blendera.Wszystko ze sobą zmiksować.W garnku rozgrzać oliwę z oliwek ,dodać zblendowane warzywa, smażyć przez ok .5-7 minut z dodatkiem szpinaku.Dolać wodę(...)małym ogniu.Jeszcze raz doprawić. Ostudzić. Koperek drobno siekamy, pęczek rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki i dodać do zupy.Dodać jogurt naturalny lub śmietanę ,albo inny zabielacz.Ja wolałam taka czystą zupę pełną witamin
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiBarszcz czerwony, to zupa, która robię dosyć rzadko, ale jeśli już ugotuję garnek takiej zupy, najbardziej odpowiada mi wersja z ziemniakami puree okraszonymi przysmażoną na maśle cebulką. Zapach unoszący się wtedy w kuchni jest niesamowity! Niektórzy ziemniaczki do barszczu podają ze skwarkami, ale mi wystarcza sama cebulka:) Kto jeszcze nie próbował takiej wersji barszczu – gorąco zachęcam do degustacji :) Taki(...)barszcz pamiętam z domu mojej sopockiej Babci :) Barszcz czerwony z ziemniakami i cebulką 1,5 litra wody 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 mały por 1 listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 4 spore buraki 3 grzybki suszone sól i szczypta cukru do smaku 1 łyżka soku z cytryny 0,5 szkl śmietanki kremówki panadto ziemniaki puree
Posadzone i zjedzoneśrednim ogniu przysmażam świeże listki na maśle. Są lekko chrupiące i dodają ciekawego smaku. Szałwia jednak może stanowić doskonałą przyprawę do mięsa, wędlin, najróżniejszych pulpetów czy zup. Należy jednak dodawać ja z umiarem, aby nie zdominować potrawy jej charakterystycznym smakiem i zapachem. Zbliżają się święta, czyli czas w przeciętnym domu, spędzany głównie przy stole. Warto ugotować taki rosołek na poprawę(...)kurczaka około 2 łyżki masła 1 łyżka listków szałwii 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny sól i pieprz świeżo zmielony 3 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 1/4 średniego selera około 10-12 cm pora 2 średnie liście laurowe 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego Mięso z piersi zmielić lub bardzo drobno posiekać. Listki szałwii posiekać niezbyt drobno. Na patelni, na średnim
Codzienna kuchnia niecodziennaKolejna potrawa do zakładki "kuchnia z kresów", to jedna z nielicznych zup, które uwielbiam. Smakuje wybornie, jest sycąca, lekko słodkawa, z nutką grzybową i smakiem pysznej śmietany. Kto jeszcze nie próbował powinien natychmiast naprawić ten błąd, choć myślę, że niewiele jest takich osób. Zatem zapraszam do mojej kuchni.... Składniki na garnek 3 litrowy : 1 duży korpus z kurczaka(...)podłużne buraki słoik 0,7 l wraz z zalewą... ( przepis na blogu ) 40 dkg fasoli jasiek 2 średnie ziemniaki 1/4 średniego selera 1 duża marchewka 1 średnia cebula 1/4 małej główki białej kapusty ( około 25 dkg) kila suszonych prawdziwków 150 g słodkiej dobrej śmietany ( u mnie Łowicz ) 1 czubata łyżka pokrojonego koperku 1 łyżka suszonego majeranku 2-3 ząbki
Gosia gotujerosołowe lub warzywne 2 łyżki octu 3 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Zagotować 4 litry wody. Do gotującej się wody wrzucić obraną marchewkę, pietruszkę i seler oraz umytą kość, a także liść laurowy, ziele angielskie i kostki. 2. Po ok. 15-20 min. dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. 3. Botwinkę oraz koper dokładnie umyć(...)dodać starte buraczki oraz pokrojoną botwinkę. 5. Całość gotować do miękkości ziemniaków, doprawić solą, pieprzem oraz octem. Dodać koper. 6. W małej misce szybko wymieszać śmietanę z niewielką ilością zupy. Wlać do garnka szybko mieszając. Gotować jeszcze przez ok.2-3
A Ty Smakuj Mnie