zupa z selera - 5925 przepisów (strona:311/395)

Zagraj 169

Składniki: 1/2 selera 1 korzeń pietruszki 3 marchewki 30 dag wędzonego boczku 1/2 pęczka natki pietruszki 2 gałązki lubczyku 6 ziemniaków 2 kostki rosołowe lub warzywne sól, pieprz 1,5 szklanki mąki 1 jajko sól ciepła woda Sposób przygotowania: 1. Warzywa obrać, pokroić i zalać ok. 4l wody. 2. Gdy warzywa będą na wpół miękkie dodać natkę pietruszki, lubczyk, pokrojony(...)sporą kostkę ziemniaki, kostki rosołowe. 3. Z mąki, jajka, soli i ciepłej wody zagnieść ciasto. Rozwałkować i pokroić na kluski. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodać kluski do zupy. 4. Całość doprawić solą i pieprzem

A Ty Smakuj Mnie
Zupa fasolowa 91

białej fasoli  500 g wędzonych żeberek 2 pętka kiełbasy ze świniobicia 100 g chorizo 2 pętka kiełbasy śląskiej 250 g boczku surowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 łyżka majeranku sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false(...)kiełbasy jak lubimy, smażymy najpierw boczek, do wytopienia, później wrzucamy kiełbasę. Następnie dorzucamy posiekaną cebulę, szklimy, następnie czosnek, chwilę smażymy. Żeberka wyjmujemy. Mięso oddzielamy od kości. Ponownie wrzucamy do zupy. Po godzinie dodajemy starte na dużych oczkach warzywa, pokrojone w dużą kostkę, ziemniaki oraz boczek z kiełbasą. Gotujemy do miękkości warzyw. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, roztapiamy, dodajemy mąkę, majeranek

R'n'G Kitchen
Dieta w chorobie nowotworowej. Zupa krem na bulionie. 150

Żywienia POLSPEN dr.hab.med. Stanisława Kłęka. Przygotowałam przykładowe danie zalecane w okresie nudności i wymiotów, bo akurat zmagałam się z problemem zatrucia pokarmowego i pomyślałam,że wypróbuję smak na sobie. Zupa jest pyszna, to mogę powiedzieć z czystym sumieniem. Dla chorego, który jest wymęczony będzie potężnym zastrzykiem energii, a jednocześnie będzie się obchodzić łagodnie z naszym organizmem. Składniki na 4 porcje(...)łyżeczki roztopionego masła na porcję, opcjonalnie Bulion powinien być ugotowany na chudym mięsie – drób lub wołowina, cielęcina. U mnie -cielęcina z dodatkiem dużej ilości marchewki i pietruszki, ale bez selera i pora, ponieważ one nasilają nudności i wzdęcia. Bulion przyprawiaj według własnych preferencji- solą, listkiem laurowym, zielem angielskim. Nie dodawaj kostek rosołowych ani przypraw typu maggi. Bulion ugotowany w większej

Z Kuchni Do Kuchni
Fasolada, czyli zupa z białej fasoli 124

Wyszperałam ten przepis w książce z podróży kuchni greckiej Małgosi Puzio. Przypadł mi do gustu, postanowiłam się nim z Wami podzielić. Ja dodaję do niej nieco

Zasmakuj Kuchni
Kapuśniak na żeberkach z kaszą jęczmienną 152

odczuciu) nastąpiło "przejedzenie" wszelkimi nowinkami, co również raduje moje serduszko, bo na moim blogu znajdziecie sporą ilość tradycji, której tak ostatnio poszukujecie.  Specjalnie dla Was zatem przygotowałam kolejną tradycyjną zupę - jesienny kapuśniak, z kiszonej kapusty, na żeberkach i z dodatkiem boczku wędzonego. Z kaszą jęczmienną, całkiem jak u mojej Mamy.  Tym razem zupełnie nie odeszłam od tradycji mojego rodzinnego(...)kapusty kiszonej z marchewką oraz kilka suszonych grzybów leśnych (wcześniej namoczonych) 1 duża cebula 5 – 6 łyżek stołowych kaszy jęczmiennej  3 średnie marchwie 1 duża pietruszka 1 mały seler lub ½ dużego selera 4 liście laurowe 5 – 6 ziaren ziela angielskiego 3 średnie ząbki czosnku domowa Vegeta i Maggi (ewentualnie suszony lubczyk) garść majeranku pieprz  Wykonanie: Żeberka wieprzowe umyj

Garniec Magalie
Rosół z makaronem 197

  Klasyczny rosół to wspaniałe jednogarnkowe danie. Choć praktycznie zawsze robiony z tych samych smacznych składników to często smakuje inaczej. Można przyrządzić go z różnych części

Zasmakuj Kuchni
ZUPA FASOLOWA- TRZY FASOLE, FASOLÓWKA 191

namoczeniu fasoli. Ja przepłukuję fasolę na sicie pod bieżącą wodą, następnie przekładam ją do garnka, zalewam dużą ilością wody i odstawiam na conajmniej 12h. Część wody, jaką dodaję do zupy lubię zastąpić wywarem od parzenia szynki , wówczas zupka ma jeszcze bardziej wędzonkowy smaczek... :-) *  Kurkuma jest m.in. idealnym dodatkiem do dań mięsnych, bowiem sprzyja trawieniu białek i zapobiega tworzeniu toksyn(...)papryką, wówczas zwiększa się jej przyswajalność.  Składniki: - 600g suchej fasoli (po 200g: duży Jaś, Jaś karłowy i drobna biała fasola) - 500g obranych warzyw (marchew, korzeń pietruszki) - 2 łodygi selera naciowego - por, kawałek białej części - 600g obranych ziemniaków - ok.600g wędzonki (chudy boczek, szynka itp.)- u mnie czym więcej tym lepiej, mam tylko później problem z pojemnością gara..., ciągle mało miejsca

Smaczne Zdrowe
Rosół z indyka i kurczaka z wolnowaru 225

dnia jemy zupę jako czysty  rosół, tylko  z domowym makaronem, natomiast resztkę która zostaje, następnego dnia traktuję  już  tylko jako bazę do innej zupy np ogórkowej. Z tej porcji zostaje nam sporo mięsa. Jeżeli lubimy gotowanego kurczaka i indyka, możemy mięso  zjeść  bez przerabiania. Najlepsze zaraz po ugotowaniu, jeszcze ciepłe, wyjęte prosto(...)kurczaka najlepiej wiejskiego lub zagrodowego 1 szyja  lub pałka z indyka 1200  - 1300 ml wody ( ile się zmieści) 1 marchewka  2 spore pietruszki 1/2 dużego selera lub 1 mały por cebula  2 - 3 ząbki czosnku 5-6 ziarenek ziela angielskiego parę ziarenek pieprzu  3 goździki 2-3 liście laurowe 3 gałązki natki pietruszki lubczyk

Stare Gary
Domowa kostka rosołowa – warzywna 125

pytanie… ile go używać na litr bulionu? Kwestia preferencji. U mnie wychodzi około 1 spora łyżka. Trzeba jednak samemu testować. Składniki: Marchewka – 500g Pietruszka (korzeń) – 2 sztuki Seler (korzeń) – 1 mały Por – 1 sztuka Pomidor – 1 sztuka Czosnek – 3 ząbki Pietruszka – 1 pęczek Koperek – 1/3 pęczka Płatki drożdżowe – 5 łyżek (opcjonalnie(...)przestudź i przełóż do forem do lodu lub do słoików. Zużyj w przeciągu kilku miesięcy. I voilà. Twoja domowa kostka rosołowa jest już gotowa. Teraz możesz gotować swoje ulubione zupy Smacznego! Artykuł Domowa kostka rosołowa – warzywna pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera

Blendman
Rosół z pieczonej gęsi z suszonymi grzybami i domowym bezglutenowym makaronem 190

się promowanie gęsiny na święto 11 listopada, myślę, że jest szansa, aby stało się to ciekawą kulinarną tradycją. Bardzo spodobał mi się złocisty jesienny kolor i intensywny smak tej zupy uzyskany dzięki pieczonym gęsim udkom, pieczonym warzywom i suszonym grzybom. No i na koniec jestem bardzo dumna z mojego makaronu. Jako osoba chora na celiakię nie mogę jeść tradycyjnego makaronu(...)szklanki mąki quinoa 1/3 szklanki mąki z tapioki 1/3 szklanki mąki ryżowej 1 jajko 1 żółtko szczypta kurkumy 2 gęsie udka pół gęsiego korpusu 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 cebula 1 por 2 liście kapusty garść suszonych grzybów (borowiki, lub podgrzybki) świeżo zmielony pieprz sól woda Wykonanie: Makaron można zrobić dzień wcześniej i zostawić żeby trochę przeschnął, albo

Quinoa Raz!
Pstrąg w galarecie 142

chłodnym miejscu.  Słoiczki czekają na amatorów a schodzą jak ciepłe bułeczki. Składniki: 3 pstrągi ( średnie ) Ok. 2 l wody 2 marchewki ½ pietruszki większej lub 1 mała Kawałek selera Cebula Kilka listków laurowych Ziele angielskie 50 – 100 ml octu cukier Sól Żelatyna Wykonanie: Obrane warzywa z liściem laurowym, zielem angielskim gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Pstrąga oczyszczamy(...)ości. W pstrągu są dobrze widoczne i łatwe do usunięcia. Układamy na półmisku i dowolnie przybieramy zieloną pietruszką, marchewką z gotowania itd. Z gotowanego wywaru odlewamy delikatnie łyżką ( do zupy ) tyle wywaru ile będzie nam potrzebne do zalania ryby. Gdy zmącimy wywar ponownie trzeba chwilę odczekać i ponownie zbieramy czysty wywar z góry. Wywar doprawiamy do smaku solą, ewentualnie kolejną

Smaki Ewy
galaretka drobiowo-wołowa z chilli papryczką... 167

Składniki: 2 sztuki udka kurczaka, 1 sztuka pierś z kurczaka, 4 sztuki skrzydełka kurczaka, 1/2 kg chudy szponder wołowy, 2 sztuki marchew, 1 mały seler, 1 sztuka pietruszka, 2 łyżki natka pietruszki posiekana, 1 sztuka papryczka chilli, 1 opakowanie żelatyna, 1 łyżka vegeta, - do smaku maggi - ile potrzeba cytryna ugotować porcje kurczaka, szponder z warzywami do miękkości w 3 litrach(...)dodać do mięsa, wymieszać z natką pietruszki żelatynę na 1 litr wywaru rozpuścić w gorącym rosole i zalać mięso w naczyniu - ja użyłam szklanej keksówki - pozostały wywar użyłam do zupy pomidorowej odstawić na kilka godzin do lodówki do stężenia galaretki.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ramen , super zupa w wydaniu domowym 104

votes ) Ramen , super zupa w wydaniu domowym Ramen , to ostatnio ulubiona, zupa ,moich chłopców . Mogą ją jeść codziennie . Ta prosta historia ma swój początek w dzień bicia kurczaków . Wiem brzmi okrutnie , ale domowe kurczaki hodowane z miłością w godnych warunkach , uwierzcie ,że są bardziej humanitarną, formą spożycia mięsa, niż te kupne fermowego chowu . Ale do rzeczy , tak więc było sporo(...)być kaczki lub kości wieprzowe , ważne ,żeby było kilka gatunków kości) 2 liry wody 2 cebule opalone nad ogniem 2 marchewki 2 liście kapusty , zwinięte i przewiązane 3 gałązki selera naciowego 2 korzenie pietruszki , opalone nad ogniem kawałek pora 2 czerwone strąki , świeżego chilli 1 główka czosnku przecięta w poprzek , nie obierana 1 gałka muszkatołowa ( kulka ), rozbita młotkiem 2 łyżki

Ogrodnik w podróży
Gazpacho-hiszpański chłodnik 152

Gazpacho-hiszpański chłodnik. Do dziś nie wiadomo, skąd pochodzi. Gazpacho-to drobno pokrojone kawałeczki pomidorów, ogórka, papryki (dziś miksowane przy pomocy blendera), do których dodaje się

Kopystką po garach
Wegetariański rosół z pieczonych warzyw. 225

Przygotowałam w ten mroźny dzień rosół z pieczonych warzyw.  Aromatyczny, słodkawy i pożywny bulion, który swą moc zawdzięcza wcześniejszemu podpieczeniu włoszczyzny. Bezmięsny dzięki czemu jest

Miksturownik

Proponowane wyszukiwania