naprawdę pyszne ! Składniki : 1 szklanka kaszy jęczmiennej ,wiejskiej -grubej 1/2 małej cukinii 5-6 pieczarek 1 duża cebula 1/2 papryki czerwonej 2 zielone papryczki chilli lub jalapeno 2 łodygi selera naciowego 2 kostki bulionowe cielęce 1 łyżka masła 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól do smaku Warzywa , wszystkie kroimy w drobniutka kosteczkę . Pieczarki tak samo . Czosnek wyciskamy praską . Na maśle podsmażamy(...)patelni dolewamy szklankę wody . W momencie kiedy kasza już zacznie robić się miękka , trzeba uważniej dodawać wody tak żeby dała radę ją wciągnąć i nie powstałą na koniec zupa . Kiedy kasza jest już miękka i na patelni nie ma płynu , dodajemy warzywa , czosnek , doprawiamy solą , mieszamy . Smażymy jeszcze około 2 minut ,żeby całość się połączyła . Gotowe . Podajemy na gorąco jako
Ogrodnik w podróżygęsią w roli głównej. Mieliśmy spory problem z wyborem dań. Mimo że karta dań jest stosunkowo krótka wybór jest duży i nie łatwy. W końcu zaczęliśmy od zupy cebulowej opisanej w karcie jako „cebula karmelizowana w białym winie i tymianku, pod grzanką z serem gruyère” i było w niej wszystko co być powinno. Była wspaniale aromatyczna, odpowiednio gęsta, delikatna(...)świętego Marcina, spróbowaliśmy drobnej przekąski rillette, oczywiście z gęsi, z doskonałym chutney z gruszki. Prosta bardzo sympatyczna przekąska. Jako danie główne zamówiliśmy konfitowaną pierś z gęsi z puree z selera, do tego chutney jabłkowy z cydrem i foie gras. Pierś miękka, soczysta, dodatki doskonale z nią współgrały, tworzyły spójne danie, bez wymyślania, jak udziwnić danie. Jedyne zastrzeżenie, to proponuję przed
królestwo garówZazwyczaj jadamy rosół na kurczaku lub kurczaku i wołowinie. Tym razem zamarzył mi się rosół z kaczki i pierogi z gęsiną. Kupiłam zatem oba rodzaje mięsa
Czerwień i błękitCześć ;) Wiecie jak to jest, kiedy w głowie rodzi się pomysł, w ustach czujecie już smak, a ręce wiedzą, jakie składniki ze sobą połączyć, aby wszystko
Spektrum SmakuNajlepsze dania. Przedstawiam mistrzowską zupę z takiego nieplanowanego eksperymentu kulinarnego. Naturalnie pyszna i aromatyczna. Bez kostek rosołowych, wywarów, chemicznych przypraw. To wszystko program, który warto wyłączyć!!! Niektórzy myślą, że zupa bez tych dodatków nie ma smaku. Wyrzuć człowieku te dodatki, zrób kilka takich naturalnie pysznych zupek i, gwarantuje, klepniesz się po głowie ze swojej dawnej głupoty. 😊 Do dzieła(...)palnika, dodajemy jarmuż, czosnek i przyprawy. Nakrywamy rondelek przykrywką i odstawiamy zupkę do delikatnego przestygnięcia. Następnie blendujemy na gładki krem. Możemy polać odrobiną oliwy i/lub przystroić natką pietruszki lub selera. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiupiekarnika. Jeśli chodzi o czas pieczenia, to przyjmuje się, że na 1 kg mięsa trzeba liczyć 50 minut. Żurek mała włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, pół pora, pół selera) cebula łyżka oleju kiełbasa lub wędzonka (5-10 dag lub według uznania) 5 ziemniaków 2 łyżki mąki sojowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki czubate mleka w proszku przyprawy: liść laurowy(...)minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i przyprawy. Następnie po 20 minutach rozrabiamy w kubku mąkę sojową, ziemniaczaną i mleko w proszku z zimną wodą, a następnie dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 5 – 10 minut i wylewamy do talerza, na którym przygotowaliśmy wcześniej połówki jajek SMACZNEGO! Autor artykułu Artykuł przygotowała Restauracja Okrasa z Wrocławia specjalizująca się w kuchni polskiej
Kuchcik gotujejeszcze kapuśniak na wieprzowych kościach, z ziemniakami, grzybami i zasmażką. Zazwyczaj nie dodaję podsmażanych grzybów do kapuśniaku, ale gdy zobaczyłam u Pyzy ten przepis , bardzo chciałam spróbować takiej zupy. Co prawda nie miałam trąbek ;) ale grzyby suszone, i to zresztą od samej Pyzoldy, królowej Grzyblandii! :) I zrobiłam dość tradycyjny kapuśniak, tyle że z grzybkami. Jest smaczny, pożywny(...)minut w tej samej wodzie, w której się moczyły!) 2 łyżki masła szczypta estragonu szczypta czarnego pieprzu 4 ziemniaki 2 marchewki 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera 1 łyżka cukru 1 płaska łyżka soli 250-300g kapusty kiszonej, odciśniętej i lekko przesiekanej 1 łyżeczka lubczyku 1 płaska łyżeczka kminku 1 łyżka majeranku 2 łyżki mąki sól, pieprz
Kuchnia PrezydentowejKolejne połączenie, które naszym zdaniem wyszło bardzo smaczne. Pewnie jak zwykle nie odbędzie się bez hejtu, wyrzutów, pouczeń…Ale do ‘jasnej Anielki’ co, kogo obchodzi? Nie
R'n'G KitchenZa flakami nie przepadam ale mój mężuś lubi więc mu ugotowałam. Poszłam na łatwiznę i kupiłam gotowe flaki - gotowane więc wystarczyło dodać tylko bulion, warzywa oraz
Monia miesza i gotujepasta przyprawowa, w której znajdziesz kompozycje przypraw w oleju. W opakowaniu Paste Pots znajdziesz dwie nieduże porcje pasty. Idealnie nadają się do marynowania lub do dodania do sosu czy zupy. W sklepach znajdziesz też pastę tikka masala, o mniejszym poziomie ostrości. Ciasto francuskie rozwiń i podziel na 3 części, tnąc je w poprzek dłuższej krawędzi. Mięso podziel na 3 części(...)zrumienienia. TORTILLE Z KURCZAKIEM PRZYGOTOWANIE: 20 minut SKŁADNIKI: – 1 pierś z kurczaka – pół szklanki ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z puszki – 2 tortille – 1 „odnoga” selera naciowego – 3-4 łyżki sosu Butter Chicken Patak’s – 1 łyżka oleju lub masła klarowanego Przygotowanie: Mięso pokrój w małe kawałki, a selera w podobną kostkę
nietylkopasta.plW tym barszczu zakochałam się bez reszty. Nazwałam go Last minute ze względu na prostotę i krótki czas przygotowania. Barszcz ma mocny akcent grzybowy, który jest
Szybko Szybkowarprzepiórczą kosteczką, krzycząc „Mistrzostwo!”. Mięciutkie, delikatne mięso. Jedna z nóżek podana panierowana w orzechach nerkowca. Do tego mieszanka temperatur i tekstur. Nawet pieczony seler mi smakował, a my z selerem (w żadnej postaci) nienawidzimy się serdecznie. Znów fajny balans. Temu daniu towarzyszył znów różowy szampan Meteyer Pere & Fils Rose. I to było wino, które prawie wyrwało mnie z butów(...)winnicy opierającej się na filozofii rolnictwa zrównoważonego – krótko mówiąc „szampan – eko”. Po prostu MUSZĘ je mieć, bo zakochanam w tym szampanie bez pamięci. Naprawdę szacunek za pomysł zaserwowania go. Zupa: Bulion wołowy w stylu chauseau / jajko przepiórcze – świetny bulion, również o nieco dymnym, głębokim aromacie. Dobrze doprawiony, choć może ciut za słony, no ale to już pojęcie względne. Żałowałam
Kate's KitchenDobry wieczór Kochani... Jak minął Wam ostatni tydzień? Pełen słońca, ładnej pogody i jednocześnie pracowity i stresujący dla mnie (w pracy;p). Poza tym ślub i
TrufelkowoW tym barszczu zakochałam się bez reszty. Nazwałam go Last minute ze względu na prostotę i krótki czas przygotowania. Barszcz ma mocny akcent grzybowy, który jest
Szybko Szybkowar