jako dodatek sos tatarski (przepis TUTAJ ). Polecam Składniki: 2 kg mięsa wieprzowego ( użyłam po równo: szynki, łopatki, karkówki i boczku ) 2 cebule włoszczyzna: 1 marchew, 1 niewielka pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, opcjonalnie zielona pietruszka garść suszonych grzybów 3 jajka Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa, imbir (świeży- starty na drobnej tarce lub suszony) Przyprawy do gotowania mięsa: 3 liście(...)jeszcze około 30 minut- do miękkości mięsa *** *** Mięso oraz warzywa studzimy i mielimy w maszynce lub blendujemy na gładką masę. Wywar od gotowania mięsa, może stanowić świetną bazę do zupy np. krupniku, żurku, grochówki *** *** Dodajemy żółtka oraz przyprawy do smaku. Pasztet musi mieć dość wyrazisty smak *** *** Następnie białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie łączymy je z masą
Blog z Apetytemprzyrodą i starymi , zimnymi murami zamków , po których hulal wiatr .Tak więc na cześć tych moich marzeń i smaków starej Anglii przygotowałam przepyszną zupę z blogu Cookitlean.p l .Zupa smakuje jak orzechy laskowe ,tylko jest odrobinę słodsza ,ale od razu po jej spróbowaniu wiedziałam , że jem naprawdę wykwintne i eleganckie danie.Jest lekka i zdrowa ,ja jej tak dokładnie(...)zachęcam do ich spożywania .Mają potężną też dawkę witC. 50 dag.kasztanów jadalnych 2 łyżki masła klarowanego 2 czerwone cebulę 2-3 Ząbki czosnku kawałek korzenia selera 1 mała pietruszka 1 duża Marchewka 750 ml.bulionu domowego 1 szkl.mleczka kokosowego 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego 3 małe liście laurowe 1/4 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka tymianku sól ( ja dodałam 1 łyżeczkę liści
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiBiały barszcz na żeberkach i mięsie obowiązkowo, bynajmniej u nas w domu. Na delikatnym wywarze z dodatkiem zakwasu i przypraw. Biały barszcz podaję z białą kiełbasą
Zasmakuj Kuchniwiem, jak Madziarzy nazwaliby moje danie, to sam powiedziałem rodzinie, że zrobiłem na obiad bogracz ;) A tak właściwe, to nie wiem co mieszkańcy Debreczyna, czy Miszkolca powiedzieliby o mojej zupie. Starałem się, zachowując smak, przyrządzić danie maksymalnie uproszczone i odtłuszczone. Nie powiem, że dietetyczne, ale z pewnością nieco lżejsze od klasycznego. Odniosłem zamierzony efekt, bo żonie bardzo smakowało(...)mocy by sprostać ;) Składniki: 500 g gulaszowej wieprzowiny lub wołowiny (lub mieszanka) 1 cebula 1 pomidor 1/2 czerwonej papryki (opcjonalnie) 2 większe ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka mały kawałek selera 1 łyżka oleju (lub smalcu) 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 - 3 łyżeczki pasty paprykowej piros arany (łagodnej lub ostrej wg smaku) lub innej 1 łyżeczka mielonego kminku 1 liść
zadanie-gotowanieBrzmi znajomo? Łatwo tutaj o wpadkę, bo rassolnik z naszym rosołem zbyt wiele wspólnego nie ma. Bardziej przypomina polską ogórkową, tyle, że... z kapustą. Bo, co
Kuchenna KontrrewolucyaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Qlinarnie i QlinarnieTo danie jednogarnkowe z kategorii tych, które się albo uwielbia, albo nie bierze do ust. Ja jestem gdzieś pośrodku tej konfiguracji.Zawsze gdy z Mamą je gotujemy
Gosia gotujeskładniki są wystarczająco pyszne, aromatyczne i sycące. Warto przemyśleć zrobienie większej ilości genialnego sosu marinara. Jest aromatyczny, o intensywnym warzywno-pomidorowym smaku. Stanowi doskonałą bazę dla wielu dań: zup, sosów czy zapiekanek. Rewelacyjnie smakuje nawet podany sam z pełnoziarnistym makaronem spaghetti. Mając pod ręką takiego sojusznika gotowanie staje się o wiele prostsze. Kiedy masz zawczasu przygotowany sos (który(...)pełnoziarniste płaty makaronu do lazanii, warto je kupić, co dodatkowo wzbogaci danie o walory zdrowotne. Składniki: Sos marinara: 4 łyżki bulionu warzywnego lub 1 łyżka oliwy 2 gałęzie selera naciowego 1 duża marchew 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego ¼ szklanki słodkiego czerwonego wina 3 szklanki krojonych pomidorów z kartonu lub puszki 1 szklanka przecieru pomidorowego
Roślinna - blog wegańskiBARSZCZ CZERWONY Z BOTWINKĄ I MŁODYMI WARZYWAMI Barszcz z młodymi buraczkami, marchewką, fasolką szparagową i ziemniakami...dużo warzyw i wszystkie takie pachnące, kolorowe...wprost z ogródka
Moja Książka Kucharskatego zestawu na naszym stole Oczywiście, skład surówki możecie modyfikować w zależności od zawartości lodówki. Jeśli lubicie chrupiące surówki, to pasować będzie tutaj i ogórek kiszony i czerwona cebulka, seler naciowy czy też co tam wpadnie w Wasze ręce. Sosik to połączenie oliwy, przypraw i musztardy z sokiem z cytryny. Jeśli nie chce Wam się robić tak rozbudowanej wersji, wystarczy(...)warzywa do miski, polać sosem, wymieszać. Posypać natką. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/jesienna-surowka-kapusty-pekinskiej-antonowek/ BosowKuchni Artykuł Jesienna surówka z kapusty pekińskiej i antonówek pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkufont-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Przepis (delikatnie zmodyfikowany) z książki Kuchnia wegetariańska W. Rusin, o której pisałam tutaj . Dodatek sosu sojowego od Lindy:). Teraz zupa jest idealna i mega aromatyczna – zresztą spróbujcie sami. Dodatkowo, jak pisze autorka, bulion ma działanie oczyszczające. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions(...)orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 łyżki oliwy/oleju 1 cebula 1 liść kapusty włoskiej 2 marchewki 1 pietruszka ½ selera 1 suszony grzyb ( wcześniej namoczony i drobno pokrojony) 1 por 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2 ząbki czosnku natka pietruszki, szczypiorek, koper 2-3 łyżki
Qlinarnie i QlinarnieW tym roku sezon na przetwory warzywne rozpoczęliśmy dość nietypowo, bo od fasolki szparagowej w słonej zalewie i marynowanej fasolki szparagowej, Nigdy wcześniej nie próbowaliśmy robić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzedstawiam Wam przepis na bulionetkę vel. kostkę rosołową vel. koncentrat ect. Jak zwał tak zwał... Ważne jest to, że nie zawiera glutaminianu sodu i innych zbędnych
Miksturownikjadać codziennie. Wędzona polędwiczka wieprzowa, aioli z kiszonego ogórka, marynowane rydze, palona szalotka, plastyczne żółtko Ravioli z kompresowanego w kokosie selera ze szparagami, szparagi białe i zielone, kawa z selera, veloute z cebuli Policzki z jelenia konfitowane w tłuszczu gęsim, pieróg biłgorajski, demi glace z kaczki z gorzką czekoladą, młoda marchew, groszek cukrowy Wegańska fasolka po bretońsku z dynią piżmową(...)Jako, że jedliśmy przystawkę, danie główne i deser, to nie podołaliśmy jednak hasłu tej edycji Festiwalu #szanujjedzenie. Tarta, choć z serem kozim, za którym nie przepadam, była bardzo smaczna. Zupa także. Duży plus za domowy makaron, który bardzo mi smakował. I za wątróbkę, bo lubię – choć już wiem, że kaczą niekoniecznie. Tarta z porem, kozim serem i orzechami włoskimi
KucharzycaWydaje się to być już bardzo oklepany temat, ale zupa ta jest tak pyszna, że grzechem byłoby jej nie przedstawić. Jeśli trafi chociażby do jednej osoby, która go jeszcze nie próbowała, to było warto ;D Składniki (na 6-8 porcji): - ok. 1,2 l wywaru warzywnego* - 4 papryki czerwone - 2 pomidory - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz do smaku, bazylia, papryka(...)gorącego bulionu**. Wszystko razem doprowadzić do wrzenia, przyprawić solą, pieprzem, cukrem, przyprawami. Lekko ostudzić, zblendować. Jeszcze raz i w miarę potrzeby doprawić. *Swój wywar ugotowałam na cebuli, kawałku selera, kilku małych marchewkach, 4 liściach laurowych i zielach angielskich. Marchewki zostawiłam w wywarze do zblendowania. **Należy to robić z jak najmniejszej wysokości
Corner With Recipes