pierwszy została podana w Nowym Yorku, w hotelu Waldorf-Astoria w roku 1896. Jej bazą są jabłka – czerwone i zielone, seler naciowy, winogrona, orzechy włoskie i majonezowy sos. Seler zamieniony w tej sałatce na kalafiora to już inna sałatka – Emerald. Mój Waldorf na surowym brokule to w zasadzie oszukana sałatka Emerald. Suszone owoce świetnie równoważą smak: rodzynki dodają słodyczy, żurawina(...)orzechy zaczną mocno pachnieć i lekko się zrumienią. Odstawiamy do ostygnięcia. Brokuł i jabłko dokładnie myjemy. Odcinamy od brokułu podstawę – grubą łodygę – i odrzucamy, albo zachowujemy sobie do zupy. Brokuł dzielimy na różyczki, a je dzielimy dalej odcinając same wierzchnie części z kawałkami łodyg. Wsypujemy naszykowane brokuły do miski. Jabłko zostawiamy skórce, dzielimy je na ćwiartki, pozbawiamy gniazda nasiennego
Karo in the KitchenPrzecier z ogórków jest jednym z obowiązkowych punktów na mojej corocznej liście przetworów na zimę. Bardzo lubię używać przecieru ogórkowego do zupy ogórkowej , otwieram słoiczek i już mam gotowe i starte ogórki (w przeciwieństwie do równie pysznych, ale zachowanych w całości ogórków kiszonych ). Do przecieru możemy użyć ogórków zbyt dużych, przerośniętych, nieforemnych. Nie musimy ich obierać, można(...)wytrzeć do sucha i odstawić do piwnicy. * Do przecieru ogórkowego użyłam niezbyt dużych słoików, podobnych do TYCH-KLIK . * Do ogórków możemy dodać też startej marchewki i natki pietruszki i selera, przecier będzie bardziej aromatyczny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniezainwestowanie w ten pozornie nieistotny przyrząd, który pozwoli nam na wyczarowanie potrawy, która pozytywnie zaskoczy wszystkich. Julienne to technika krojenia warzyw, w szczególności takich jak: ziemniaki, marchew, pory, seler czy też buraki. Stosując obieraczkę julienne, tworzymy z naszych warzyw cienkie słupki, które następnie mogą być wykorzystane w przygotowaniu bardzo wielu potraw. Myśląc o tym sposobie krojenia warzyw, bardzo często przychodzi(...)obieraczką przez długi czas. Dzięki obieraczce możemy szybko wyczarować potrawy, których przygotowanie trwałoby bardzo długo przy użyciu tradycyjnego noża. Pocięte w słupki warzywa z powodzeniem możemy wykorzystać do przygotowania zupy, sosu do mięsa, idealnie sprawdzą się również jako ozdoba talerza, na którym zaserwujemy naszym gościom potrawę.Decydując się na zakup obieraczki do julienne, możemy mieć pewność, że inwestujemy w narzędzie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G KitchenDziś zupka, jedni ją uwielbiają drudzy nienawidzą. Fakt nazwa może się kojarzyć z czymś nie przyjemnym dla tych, co nigdy nie jedli i nie wiedza co
Różowa kuchniaNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G KitchenIle kucharek w domach, tyle przepisów na rosół. Różnią się dodanymi przyprawami, użytego mięsa, sposobem gotowania. Widziałam dużo przepisów, gdzie dodaje się przysmażoną cebulę oraz kawałek
Wołowina od rekinaKto powiedział, że chłodnik można przygotowywać wyłącznie wczesną wiosną z nowalijek? Oczywiście, wtedy smakuje wyjątkowo, choćby z tego względu, że jesteśmy spragnieni pysznych świeżych warzyw. Ja
PichceniomaniaPotrawy wegańskie coraz bardziej mnie zaskakują, oczywiście jest to zaskoczenie bardzo pozytywne. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na smakowite flaczki z... boczniaków. Dla niewtajemniczonych mogą
Smaczne Zdrowepatelni. Również warzywa do barszczu ukraińskiego powinny być najpierw podsmażone. Prawdziwy tradycyjny barszcz ukraiński często wzbogacany jest tzw. sało - solonym boczkiem, który dodaje się pod koniec gotowania.. Zupę podaje się z małymi bułeczkami - pampuszkami polanymi sosem czosnkowym. Tradycyjny barszcz ukraiński powinien być gęsty, bogaty w składniki, których liczba może dochodzić do 20. Jest to typowe danie jednogarnkowe, które doskonale(...)Wywar mięsny na barszcz ukraiński 700 g wołowiny (antrykot lub ogon wołowy), lub podsmażonych żeberek wieprzowych ewentualnie pół kurczaka Zagrodowy 1 duża cebula opalona nad ogniem 1 pietruszka kawałek selera 1 liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego 3 litry wody sól i pieprz do smaku Cebulę, obrać opalić nad gazem lub zrumienić na suchej patelni. Mięso zalać zimną wodą
Cztery Fajerydziwnie – bo normalnie jem bardzo mało mięsa, nie mam na nie ochoty i raczej rzadko gotuję -tak teraz mam ochotę na treściwe, często właśnie mięsne dania. Więc gotuję zupy z mięsną wkładką ( ostatnio np ugotowałam gar tej gulaszowej – świetnie się sprawdza na takie zimowe dni), i robię różne mięsne potrawki i zapiekanki. Mam nadzieję, że wiosna przyjdzie szybko(...)porem zapiekana pod kruchymi maślanymi ciasteczkami ze szczypiorkiem Author: www.cookingforemily.pl Serves: 6 Ingredients 1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy 3 marchewki 2 pory 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 3 ziemniaki 2 łyżki mąki 1 litr rosołu (z drobiu albo wywar warzywny) 1 łyżka oliwy 2 podwójne piersi z kurczaka wolnego wybiegu (to tyle mięsa co w jednej
Cooking for EmilyZdrowie dostałam do przetestowania barszcz czerwony ekspresowy Knorr. Nie wszyscy są zwolennikami takich produktów z torebki, ale myślę, że sporo osób chociaż raz na jakiś czas kupuje takie zupy itd .w proszku .. Przygotowanie takiej zupki nie wymaga zbyt wiele czasu ..wystarczy tylko gotowana gorąca woda..Torebka barszczu o wadze 53 gram wedle opisu na torebce powinno wystarczyć(...)białko roślinne, fruktoza, ekstrakt drożdżowy, czosnek, ziele angielskie, pieprz, kwas: kwas cytrynowy, regulator kwasowości: octany sodu, liść laurowy, majeranek, laktoza, zagęszczony sok z buraka, aromaty (w tym mleko i seler). Może zawierać gluten i jaja
Moje domowe kucharzenieSayur lodeh to indonezyjska zupka z warzywami w mleczku kokosowym, idealna na przeczekanie zimy, z mnóstwem rozgrzewających przypraw. Warzywa możemy dobrać według własnych upodobań lub stanu
Roślinożerni urlopowiczetalerzu prezentował się hm... mało wyjściowo ;), to mimo wszystko stała się moim faworytem, który postanowiłam zrobić ponownie, spisać potrzebne składniki i opublikować. Jeśli więc gołąbki lubicie, to i zupa będzie dla Was smacznym odkryciem. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)Składniki: 500g mielonego mięsa drobiowego 100g ryżu ½ małej główki kapusty 1 litr wody 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 1 większa marchewka 1 mniejsza pietruszka Mały kawałek korzenia selera 300ml przecieru pomidorowego Mały słoiczek (ok 150g) koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju 1 mała cebula ½ pora 2 małe ząbki czosnku 2 małe liście laurowe 3 ziela angielskie Natka pietruszki Do smaku
Kuchnia w czekoladzieoraz włoszczyzny - ta "stara" również popsuje smak Waszej zupy. Uszanujcie proszę i doceńcie smak młodego buraka - aby najlepiej zrozumieć produkt, posmakujcie go, surowego - ten smak właśnie musi zawierać Wasza zupa! Dodatki, o których wspomniałam, zabiją (i to skutecznie!) jej smak - zamiast ugotować botwinkę, zrobicie z niej barszcz z młodych buraków, a przecież nie o to chodzi! Składniki(...)około 3/4 ich długości - czyli mniej więcej do końca nerwów na liściach). Ugotować do miękkości. Dodać ziemniaki oraz pokrojone warzywa bez pora (marchewki w talarki, mały seler lub pół dużego i pietruszka w kostkę). Na samym końcu doprawić majerankiem. Udekorować małymi listkami botwiny. Smacznego
Garniec Magalie