W płucach grzechocze przy każdym oddechu, drapie i pali żywym ogniem. Nos prawie odpada od nieustannego przecierania. Tak, w naszym domu zawitało letnie przeziębienie, bo jak
Przepysznik - BLW i nie tylkosię z Wami makaron z indyczym ragu bianco. Składniki: 100 g makaronu rigatoni 150 g mielonego udźca indyczego 40 ml wytrawnego białego wina 20 g masła extra 20 g selera naciowego 20 g marchewki 20 g białej cebuli 20 g zielonego groszku 1 ząbek czosnku 10 g suszonych pomidorów w oleju 20 g sera Parmigiano Reggiano lub Grana Padano(...)oliwek do smażenia Wykonanie: Przygotuj wywar. Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek podsmaż mielone mięso indycze, aż uzyska rumiany kolor. W międzyczasie pokrój w drobną kostkę: selera, marchewkę, cebulę oraz suszone pomidory. Całość dodaj na patelnię i smaż dalej na dużym ogniu. Dodaj wino, zmniejsz ogień i stopniowo dolewaj uprzednio przygotowany wywar. Duś mięso aż do miękkości
Moja pasja smakuMój odstawowy przepis na bulion. Rosół pełen kolagenu, glutationu, to prawdziwy balsam dla naszych jelit, stawów i energetyczny zastrzyk dla zdrowia. Gotuj przynajmniej 8 godzin
Cytryna&Co.kolor konfitury, stanowi idealne nadzienie do pączków. W przypadku warzyw i grzybów, oferta jest również zasilona gotowymi włoskimi produktami z importu. Krojone trufle zlane oliwą, przeciery pomidorowe, używane do zupy pomidorowej, lub pasty z papryki i bakłażanów są produktami najwyższej jakości, tylko naturalnie pasteryzowanymi. Wśród polskich produktów znajdują się również naturalnie kiszona kapusta z marchewką i odrobiną soli(...)produktów ze sklepowych półek, te wytwarzane w restauracji pani Magdy Gessler nie zawierają żadnych sztucznych składników i barwników. W ofercie znajdą państwo ketchupy z polskich pomidorów z dodatkami selera, cebuli i octu jabłkowego dla uzyskania wyrazistego smaku, oraz musztardę w kilku odsłonach, z przyprawami lub miodem. Do wyboru są również oliwy, parmezanowa lub z czosnkiem i oleje, od tych otrzymanych
CodogaraŻurek to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, która najczęściej pojawia się na naszych stołach w okresie Wielkanocy. Przygotowywany jest na zakwasie chlebowym z mąki żytniej i najlepszy
Kuchnia MagdaLenyŻurek to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, która najczęściej pojawia się na naszych stołach w okresie Wielkanocy. Przygotowywany jest na zakwasie chlebowym z mąki żytniej i najlepszy
Kuchnia MagdaLenyŻe co? Że dziś wtorek, a ja wyskakuję z rosołem? Że niby powinna być pomidorowa i to najlepiej jeszcze wczoraj, jak niepisana tradycja nakazuje? No cóż
Obiad gotowySkładniki: resztki z wyciśniętego soku: marchew 4 sztuki średnie, seler korzeń 1 średni, pietruszka korzeń 4 średnie, natka pietruszki 1 pęczek ziemniaki 8 sztuk średnie, jajka 2 sztuki "M", mąka kukurydziana 4 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, tarta bułka 2 łyżki, pieprz mielony - do smaku, papryka czerwona słodka 1/2 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, olej rzepakowy(...)tartą bułkę, czosnek, wbić jajka i wszystko dobrze wymieszać na bardzo gorącym oleju smażyć rumiane placki, odkładać na ręcznik papierowy aby nadmiar tłuszczu wchłonął z resztek przygotowałam 2 potrawy: zupę kalafiorową "zobacz TUTAJ" i sok do picia "zobacz TUTAJ" - placki najlepiej smakują ze śmietaną lub jogurtem, są syte, aromatyczne .........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękoza zjadła pomidora. przepis na cztery porcje KOZIE KULE 250 ml śmietany kremówki 100 mleka 60 gram koziego sera 3 łyżeczki żelatyny sól ,biały pieprz i
na gazieorzechami i pikantną zieloną. Adijka jest genialnym dodatkiem do marynat. Wymieszana z jogurtem podkręca każdego kurczaka. Jest fajną bazą do dressingów. Świetnie robi dodanie jej do gulaszy czy delikatnych zup. Ja kocham ostre, więc używam jej do kanapek. Adjika nie wymaga pieczenia, gotowania, obierania. Adijka wymaga maszynki do mielenia i słoików do pasteryzowania. Jeśli boicie się zbyt wielkiej ostrości, zróbcie(...)olej, ocet i znowu mieszamy. ADJIKA ZIELONA Składniki: 1 kg ostrej zielonej papryki 250 g czosnku obranego 100 g natki pietruszki świeżej 100 g świeżej kolendry 40 g liści selera 2 łyżki mielonej kolendry 2 łyżki mielonej kozieradki 1 łyżka suszonego kopru włoskiego (mielonego) sól do smaku. Przygotowanie: Z papryk usuwamy pestki. Mielimy wszystko oprócz przypraw, które już są zmielone
ladykitchenorzechami i pikantną zieloną. Adijka jest genialnym dodatkiem do marynat. Wymieszana z jogurtem podkręca każdego kurczaka. Jest fajną bazą do dressingów. Świetnie robi dodanie jej do gulaszy czy delikatnych zup. Ja kocham ostre, więc używam jej do kanapek. Adjika nie wymaga pieczenia, gotowania, obierania. Adijka wymaga maszynki do mielenia i słoików do pasteryzowania. Jeśli boicie się zbyt wielkiej ostrości, zróbcie(...)olej, ocet i znowu mieszamy. ADJIKA ZIELONA Składniki: 1 kg ostrej zielonej papryki 250 g czosnku obranego 100 g natki pietruszki świeżej 100 g świeżej kolendry 40 g liści selera 2 łyżki mielonej kolendry 2 łyżki mielonej kozieradki 1 łyżka suszonego kopru włoskiego (mielonego) sól do smaku. Przygotowanie: Z papryk usuwamy pestki. Mielimy wszystko oprócz przypraw, które już są zmielone
ladykitchenwarzyw z rosołu. Za drugim razem miałam resztę jajek, dałam więc tylko 3, dałam za to 150g tłuszczu, ok.300g warzyw pokrojonych w słupki (uwielbiam je zarówno jako dodatek do zup jak i błyskawiczną jarzynę do obiadu ) i dodałam smażoną szynkę wieprzową. Pierwsza wersja była baaaardzo dietetyczna, ale też była bardzo dobra, tak szczerze, to ten pasztet z każdym kolejnym dniem(...)obsmażamy umytą, osuszoną i oczyszczoną wątróbkę, doprawiamy ją pieprzem i solą. Kawałki rozmrożonych lub świeżo usmażonych, ugotowanych mięs, oraz wątróbkę i cebulę z czosnkiem oraz warzywa (rosołowe: marchew, pietruszka, seler) mielimy w maszynce do mielenia, na średnich oczkach. Do mielonej masy dodajemy jajka, kawałki obsmażonych pieczarek, zmiażdżone kulki ziela angielskiego, roztarty w dłoniach majeranek, płynny tłuszcz, rosół, natkę pietruszki, gałkę
Smaczne ZdroweJarmuż jest to roślina z rodziny kapusty warzywnej. Znana była już w starożytności i była wykorzystywana jako roślina ozdobna, jak i jadalna. Niestety w Polsce, mało
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!innych zup. Francuzi maja Pot-au-feu,Włosi Bollito misto ,Hiszpanie Cocido ,a Polacy rosół.W każdym kraju występują odmienne warianty użycia mięsa z uboju ,ale sposób wykonania zupy jest identyczny.Rosół wzbogacony dodatkami ziemniaków,makaronu lub ryżu i ugotowanym miesęm jest bardzo pożywny. Gicz jest nie tylko składnikiem rosołu.W kuchni włoskiej pieczona gicz ,czyli ossobuco to prawdziwy rarytas(...)Beinscheiben) 800-900g 2 l wody 5-10 ziarenek pieprzu 3-5 ziarenek ziela angielskiego 1-2 listki laurowe 3-4 goździki 1 płaska łyżka soli mały seler 3-4 marchewki 1 pietruszka 1 por cały z zieloną częścią 1 duża cebula dodaję także lubczyk (mam zamrożony z lata) Wykonanie: Mieso umyć i włożyć do garnka z zimną wodą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!