Gulasz zawsze kojarzył mi się z dużą ilością mięsa czerwonego, dania dość kalorycznego. Ja trafiłam na bataty fioletowe, które mnie swym kolorem zaskoczyły i od
Moniki SmakołykiDomowa kostka rosołowa / pasta bulionowa to zdrowa alternatywa, tego co najczęściej spotykamy na sklepowych półkach. Czytaliście kiedyś skład kostek rosołowych albo sosów " w torebce " ? To
Cztery FajeryW moim rodzinnym domu na Wigilię nie ma czerwonego barszczu, ani grzybowej. Jest barszcz grzybowy... to esencjonalny bulion z grzybów z dodatkiem przypraw, lekko zaprawiony mąką
Kulinarne Inspiracjesoku dziennie. To łatwiejsze i przyjemniejsze niż zjedzenie surowego buraka czy marchewki. Korzystamy z wyciskarki tłocząc nie tylko soki, ale też mleka roślinne czy przygotowując pasty, bazy do zup, hummusy, genialne sorbety, a także... kotleciki warzywne i placki ziemniaczane. Wyciskarka wolnoobrotowa (ang. slow juicer) okazała się również sprzętem wprost niezbędnym podczas przygotowywania przetworów z owoców i warzyw. Czy warto kupić(...)składniki, właśnie po to, aby nie tracić czasu na krojenie produktów. Sokowytłaczarka Ronic Zyle Semi-professional. ma dwa otwory wlotowe - pierwszy przeznaczony jest do podłużnych produktów tj. marchew czy seler naciowy. Do drugiego wlotu wkładam owalne warzywa i owoce (np. pomarańcze). Nie muszę ich kroić - średnica otworu to aż 9 cm. To największy otwór wlotowy w wyciskarkach wolnoobrotowych. Kolejny kryterium
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMediolanie. * Czy wiecie, że Włoski Instytut Ryżu (!) przetestował dotychczas ponad 25 000 (!) jego odmian i przyporządkował je czterem kategoriom: riso comune (idealny do słodkich potraw), riso semifino (wskazany do zup), riso fino (najlepszy do risotto) i riso superfino , do którego należy m.in. popularna w Polsce odmiana Arborio - najczęściej używana do risotto. " Risotto to gadatliwa potrawa. Przyrządzać risotto , znaczy rozmawiać(...)jakimś sosie - każde ziarnko ma się tylko zwilżyć tłuszczem bez topienia się w nim. Jeśli chodzi o rosół, musi być ugotowany z wołowiny z marchewką i selerem, przy czym cała trójka powinna pochodzić z równin padańskich, ale nie z jakiegoś byka na emeryturze o bałkańskiej duszy i rogach. Risotta w żadnym wypadku nie wolno przegotować! Ryż, który znajdzie
KUCHARNIANormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomiBULION WOŁOWY Nie od dziś wiadomo, że tajemnicą wyjątkowego smaku mocnego bulionu tkwi w jego długim i wolnym gotowaniu. W miarę coraz dalszego gotowania smak bulionu
Moja Książka KucharskaKurczak 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, listek laurowy, ząbek czosnku, 250 g wątróbki drobiowej, tłuszcz do smażenia, 100 ml sherry, 100 ml gęstej śmietany, łyżka świeżych listków tymianku, sól, pieprz, Ja użyłam wątróbkę z gęsi, ale może być z kurczaka lub kaczki. Smażyłam na smalcu z gęsi(...)Zostawić tak do ostudzenia. Galantynę wyjąć, schłodzić i podawać krojoną w plastry. Ja podałam z galaretkami z żurawiny i z tymianku na białym winie. Resztę bulionu zużyć do przygotowania zupy. Jeżeli zostanie nam nadmiar farszu, należy włożyć go do naczynka do zapiekania i piec podobnie jak galantynę. zastawa
królestwo garówkupienia są najczęściej dwa rodzaje żeberek – mięsne i tzw. trójkąty. Trójkąty są też dużo tańsze, ale to nie jest to mięsko, którego szukamy Trójkąty będą dobre do wywaru na zupę – mają na sobie niewiele mięsa. Nie ma co obgryzać. Ale już takie porządne żeberka… Zauważycie na nich i jaśniejsze, i ciemniejsze mięso, równo poprzerastane tłuszczem, niewielkie kości. Będzie(...)podsmażonego mięsa wrzucamy cebule pokrojone w półplasterki, smażymy całość aż cebula się zeszkli. Wlewamy na patelnię całą marynatę (powinno Wam zostać około szklanki płynu), dorzucamy pokrojone drobno łodygi selera naciowego i pokrojoną w kosteczki paprykę. Mieszamy całość i na niewielkim ogniu dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, około 30-40 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojonego drobno pomidora
Karo in the KitchenCzasami los płata nam figle, miałyby ferie, zimowe szaleństwo, grzane wino i śnieg w rękawiczce, a tymczasem....sprawdza się gorąca herbata i to tylko na poprawę
Słodki KompromisWiele osób obawia się sztucznych dodatków do żywności, które znajdują się w wielu produktach. Choć według badań substancje, które zostały dopuszczone do stosowania w żywności są
Z notatnika dietetykaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z brokułem kurczakiem i migdałami Brokuł to jedno z najbardziej wartościowych warzyw z którego można przygotować wiele ciekawych dań np. zupy, zapiekanki, makarony czy przeróżne kolorowe sałatki, które zachwycają swoim smakiem i wyglądem. Aby nie stracić pięknego zielonego koloru brokuła, po ugotowaniu należy go włożyć do bardzo zimnej wody. Poniżej przedstawiam przepis na przepyszną, kolorową sałatkę(...)ładnie prezentowały się warstwy sałatki) brokuł, kukurydza, kurczak, pomidorki koktajlowe, ser feta, sos czosnkowy, całość posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi. Sałatka z brokułem kurczakiem i migdałami Sałatka z ananasem, selerem i szynką konserwową Śledzie pod pierzynką – przepis SCHAB PO BAŁKAŃSKU Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo koperkowym Artykuł Sałatka z brokułem kurczakiem i migdałami pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakuzmielonych goździków, 1,2 kg wątróbki kaczej, 6 jajek, 1,5 suchej kajzerki, sól, imbir mielony, świeżo mielona gałka muszkatołowa, świeżo mielone goździki, 6 jajek, 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, cebula, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, Kaczkom odciąć kupry i wyrzucić. Wyciąć tłuszcz i go wytopić. Odciąć skrzydła i szyje – włożyć do garnka, dodać włoszczyznę, przyprawy(...)zagotować i przelać gorący do małych słoiczków. Wywar, w którym najpierw gotowały się skrzydełka i szyjki, a później kości należy przecedzić. Można na nim ugotować krupnik lub inną zupę. I w ten sposób całe kaczki zostały zużyte, nic się nie zmarnowało
królestwo garównajlepsze z owoców, poza sokami umożliwiają przygotowywanie wyśmienitych koktajli, zdrowych deserów i ciast, bomb witaminowych w postaci wyśmienitych lodów (dzieci są przeszczęśliwe! 🙂 ), mleka roślinnego, tofu, przecierów i baz do zup, a nawet placków ziemniaczanych! Zamierzam dokładnie przetestować to urządzenie i już niedługo podzielę się z Wami znakomitymi przepisami! W pierwszej kolejności uwagę zwraca również wyjątkowo estetyczny, minimalistyczny design, dzięki(...)którego wrzucamy np. całe jabłka, buraki czy gruszki bez konieczności krojenia – Drugi mniejszy o wymiarach 3 x 4 cm, do którego wrzucamy mniejsze lub dłuższe składniki: pomidorki koktajlowe, seler naciowy, marchewkę. Wszystko to aby wyciskanie soku stało się sprawniejsze i szybsze 🙂 Czysta przyjemność Najmniej przyjemnym aspektem kulinarnych zmagań jest zmywanie. Ale nie w przypadku wyciskarki 4Swiss
kuron.com.pl