zupa z selera - 5925 przepisów (strona:315/395)

BULION WARZYWNY IDEALNY 126

Bez odpowiedniego fundamentu, każdy dom w końcu runie. Bez odpowiedniej bazy, każda potrawa w końcu nie będzie smakować. W wielu moich recepturach pojawia się bulion warzywny

W kuchni Karmel-itki
KAPUŚNIAK NA ŻEBERKACH 118

obfitującego w smakołyki roku. SKŁADNIKI: 50 dkg kiszonej kapusty 50 dkg żeberek wieprzowych 25 dkg wędzonego boczku ziemniaki 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera  1/3 pora sól  pieprz  liść laurowy  ziele angielskie majeranek słodka papryka (mielona) A jak to zrobić: Z żeberek i włoszczyzny (z dodatkiem pieprzu, ziela angielskiego(...)Dodać pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i gotować całość, aż zmiękną. W tym czasie boczek pokroić i podsmażyć na patelni. Do wywaru dodać obgotowaną wcześniej kapustę i boczek. (Jeśli zupa ma być mocno kwaśna, można jeszcze dolać trochę wody, w której gotowała się kapusta) Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na tłuszczu po boczku.  Dodać mąkę, paprykę

Kuchnia w opałach
DOMOWY ROSÓŁ 115

ochotę na taki ciepły klasyczny rosół. Ja jako dobra żona przygotowałam mu go. Rosół to klasyka sama w sobie: drób, wołowina oraz podroby. Niektórzy dziwią się, że daje do zupy serduszka... ja jednak nie wyobrażam sobie rosołu bez nich. Rosół podałam z 8-jajeczną krajanką Arc-Pol Czaniec . Firma produkuje makarony z pasji i tradycji. Arc-Pol powstało dzięki podróży(...)Czaniec 2 udka z kurczaka 1 korpus kurczaka z szyją i skrzydełkami 15 serduszek 300 g wołowiny 3 litry wody 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera kawałek pora 2-3 gałązki natki pietruszki 1 łyżka soli 3 ziela angielskie 1 liść laurowy 8 ziarenek pieprzu Udka z kurczaka, korpus z szyją i skrzydełkami, wołowinę oraz serduszka oczyścić. Zalać

Kuchnia w oparach
Wielkanocny Biały Barszcz na zakwasie 174

ziaren ziela angielskiego 3-4 listki laurowe majeranek Składniki (barszcz): 250ml zakwasu 500dag białej parzonej kiełbasy 3 ząbki czosnku ok 1,5 litra wody 4 ziemniaki 2 marchewki pietruszka seler 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól,pieprz majeranek 2 łyżki śmietany szczypta cukru jajka (do podania) Przygotowanie: Zakwas na barszcz należy przygotować na kilka dni przed gotowaniem(...)kiełbasę. Gotuję kolejne 10 minut. Z wywaru wyjmuje warzywa i kiełbasę. Zaprawiam zakwasem i gotuję, doprowadzając do wrzątku około 10 minut. Śmietanę mieszam delikatnie z wywarem i wlewam do zupy. Dodaje warzywa, kiełbasę i przyprawy (cukier, sól, pieprz, majeranek) i mieszam. Podaję z ugotowanym jajkiem. Smacznego

ChilliJemy
Rosół - zwykły rosół bez kostki smakowej 245

Jak Wasze głowy się dziś czują? Leczycie kaca czy było spokojnie? Nauczona "życiowym doświadczeniem" mam na dziś przygotowany rosół. Delikatny, aromatyczny i nieziemsko leczniczy. Nie ma

Gotowanie i blogowanie
Zupa czosnkowa 97

Idealna w chorobie ,polecam również profilaktycznie. Składniki 1/2 kury włoszczyzna 2 łyżki oliwy cebula 2 główki czosnku 2-3 łyżki posiekanego imbiru 4 ziemniaki kilka ziaren

R'n'G Kitchen
Żurek Wielkanocny 131

wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy.Nazwa żur pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny, (s)kisły. W Czechach zupa ta jest znana pod nazwą kyselo (czeskie słowo kyselý – kwaśny). Składniki: ( na ok 8 talerzy) - dla mnie to danie na 2 dni dla 2 osób(...)łyżka mąki 2 ząbki czosnku 100 g masła sól * - na wywar warzywny składać się będzie:  2 marchewki 1 natka pietruszki 1 pietruszka ćwiartka selera 1 por 1 cebula **- zakwas na żurek 1/2 szklanki mąki żytniej typ 2000, często oznaczana jako żurkowa  1/2 szklanki otrębów owsianych 1 litr wody -->  Mąkę i otręby wsypujemy

ClauditteMissCooking
Nogi z kury z warzywami, czyli ucieczka z rosołu 192

warzyw, które „uciekły” z rosołu. Ja osobiście najczęściej gotuję rosół z kury. Jeśli użyte przeze mnie mięso obejmowało również nogi i nie zostały one zwyczajnie zjedzone razem z zupą, zazwyczaj duszę je potem z zestawem warzyw podobnym do użytych w samym rosole. Powstała w ten sposób potrawa nie jest może ani ambitna, ani wyrafinowana, ale jest przede wszystkim smaczna(...)całkiem nieźle wyglądające danie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 nogi z kury z rosołu 2 średnie marchewki (200g) kawałek białej części pora (100g) kawałek korzenia selera (120g) 1 średnia cebula 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 szklanki wody lub rosołu Do podania 3-4 gotowane ziemniaki natka pietruszki

Kulinarna Pokusa
Pomidor! Czyli jak zrobić domowy ketchup 66

skrobia kukurydziana, aromat (zawiera seler). Co Ola z tym zrobi...? Zamiast cukru - marchew i  jabłko. Ocet? Winny - z czerwonego wina o ładnym aromacie. Skrobia...? NIE u mnie. Fakt - mój ketchup nie zostaje w takim kształcie w jakim się go położy na kanapce, ale nie chciałam go sztucznie zagęszczać. Aromat zawierający seler...? - wolę ketchup zawierający seler :) Co tu dużo mówić(...)Ketchup z dodatkiem warzyw innych niż pomidory Składniki: 5-6 łyżek oliwy 4 kg bardzo czerwonych pomidorów 2 duże cebule jabłko marchew pół papryki (sprzątałam lodówkę) korzeń pietruszki mały seler kawałeczek świeżego imbiru 4 liście laurowe 6-8 ziarenek ziela angielskiego 8 goździków gałązka rozmarynu sól pieprz świeżo mielony pieprz cayenne (opcjonalnie) 5 ząbków czosnku Wszystkie warzywa i owoce pokrój

Gary Bez dna
JARZYNY NA ZIMĘ 215

dżemie): 5 kg marchewki 1,5 kg pietruszki z natką  1 kg bulwy selera 1,5 kg porów 1,5 kg soli   Przygotowanie: 1. Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. By było szybciej i mniej pracowicie, można się posłużyć specjalną nasadką na maszynkę do mielenia, oczywiście jeżeli ktoś z Państwa taką posiada. 2. Pora(...)słoik położyć przezroczyst ą  foli e spożywczą i dopiero wtedy go zamknąć. Tak zrobione warzywa, wykorzystujemy, w zimowej porze, przy robieniu zup. Pamiętajmy jednak, by ich za dużo do garnka nie dawać, ponieważ zamiast pysznej zupy, będziemy mieli zupę porządnie przesoloną. Na duży garnek wystarczą 2-3 łyżki

Kulinarnie z Polką na Kresach
Rustykalny pasztet z leśnymi grzybami 138

pieprzem.   Pod koniec gotowania dodać wątróbki, gotować jeszcze 10 minut. Bulin odlać (po schłodzeniu można go przechowywać do 5 dni w lodówce lub zamrozić i wykorzystać np. do zup, sosów, risotto), mięso i włoszczyznę wystudzić.     Bułkę namoczyć w mleku. Grzyby oczyścić, odciąć zapiaszczone korzonki, umyć pod bieżącą wodą skracając czas mycia do minimum, żeby grzyby nie nasiąkły(...)wszystkie grzyby na raz schładzamy oliwę, grzyby puszczą sok i zaczną się dusić, co może wydłużyć czas smażenia (zanim odparują) lub się „rozciapciają”. Mięso, wątróbki, ugowane 2 marchewki, kawałek selera, kawałek pietruszki, boczek i połowę grzybów zmielić na niezbyt drobne kawałki przy użyciu posiadanego lub ulubionego urządzenia, ja używam malaksera. W misce wymieszać: zmielone składniki, posiekaną pietruszkę i macierzankę, czosnek

SzczyptaSmaQ
Flaczki z żołądków drobiowych z mięsem 205

Flaczki z żołądków drobiowych z mięsem Tradycyjne flaki robione są z żołądków wołowych. Ja dzisiaj polecam jednak małą odmianę, czyli pyszną, aromatyczną i rozgrzewającą zupkę a

Blog z Apetytem
Gorące dania – dieta dr Dąbrowskiej. Część 4 331

odrobiną wody. – Wlać 1 litr gorącej wody, dodać pokrojoną dynię, może być ze skórą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, gotować ok. 20 minut. – Gotową zupę zmiksować na gładki krem i podawać z burakiem startym na tarce.   Mus z kalafiora i brokuła Składniki: – 1 mrożonka: kalafior, brokuł, marchewka – pęczek(...)małym ogniu ok. 20 minut. – Gotowe doprawić chrzanem i podawać z zieleniną.   Rosołek z vegetti cukiniowym Składniki: – włoszczyzna: 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 1 por, 2 cebule – sól czarna, 3 liście laurowe, 5 sztuk ziela angielskiego – 1 cukinia, natka pietruszki Wykonanie: – Gotować warzywa i przyprawy z odrobiną soli

To co kocham
Gulszowa 243

Składniki: 1 kg wołowiny 3 cebule 1 koncentrat pomidorowy 2 duże marchewki 1 pietruszka seler por 300 g pieczarek 3 ząbki czosnku sól, pieprz,  ziele angielskie liść laurowy 0,5 łyżeczki papryki chili 125 g masła oliwa Zasmażka 2 łyżki mąki Wykonanie: Mięso z cebulą kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na maśle, które dzielimy na 3 części z odrobiną(...)wolnym ogniu ok 45 minut. Mąkę smażymy na suchej patelni na brązowy kolor dodajemy 2 łyżki wywaru z gulaszu mieszamy aby nie było grudek. Gotową zasmażkę dodajemy do zupy. Smacznego

kgwjanczewo
Zupka z natką pietruszki- dla niemowląt 145

Dziś kolejna propozycja dla Mam, które chcą rozszerzać dietę swoich Maluszków, a kompletnie nie mają pomysłu od czego zacząć.  Co prawda ja rozszerzać zaczęłam dopiero

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania