koszyku podczas zakupów. Kiedy zrobiłam z nich pierwszy obiad, stwierdziłam, że są całkiem niezłe. Panierowane jak nasze polskie schaboszczaki też dały radę, więc czemu miałby nie smakować w zupie? Tak właśnie powstały flaczki, które z Mężem już uwielbiamy, choć nie mają w sobie ani grama mięsa. Kiedy ostatnio wrócił po pracy zmarznięty i głodny, to aż fajnie było patrzeć(...)pooszukuj trochę w kuchni i spraw radość bliskim razem z #OlejWielkopolski! Składniki na 3 porcje: 300g boczniaków 1 duża marchewka 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula 2 ząbki czosnku Kawałek selera 2 małe liście laurowe 1 gałązka lubczyku 4 ziarenka ziela angielskiego 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Sól, pieprz do smaku 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Szczypta gałki muszkatołowej
Kuchnia w czekoladzieBarszcz czerwony czysty przygotowany na wędzonce ma uniwersalne zastosowanie. To idealna zupa na każdą porę dnia, na gorący lunch, obiad lub kolację. Zupę można podawać z rozmaitymi dodatkami. To świetny dodatek do pieczonych pierogów, krokietów lub pasztecików. Sekretem smaku dobrego barszczu jest nie ilość buraków, ale ich rozdrobnienie i pozostawienie na kilka godzin lub najlepiej na całą noc, by wszystko(...)barszczyku rozgrzeje i uszczęśliwi! Zapraszam do tradycyjnego gotowania! Składniki: 500 g surowego boczku wędzonego 1,2 l wody 3-4 buraki (około 500 g) 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu sól majeranek 1-2 szklanki zakwasu z buraków maleńka szczypta cukru lub miód
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Idą chłody, jesienne deszcze i zimna wilgoć wkradająca się pod skórę, czyli... sezon zup! Rozgrzewających, leniwie spływających przełykiem, aromatycznych. A wszystkie, zanim staną się wyrazistymi, aksamitnym lub intensywnymi w smaku są... cudnym rosołkiem. :D (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)auto'); ga('send', 'pageview'); ROSÓŁ Z MAKARONEM Składniki na rosół: - dowolne mięso z kurczaka (najlepiej bardziej tłuste części - skrzydełka, nogi etc.) - 3 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - kawałek selera - 1 por - 2-3 liście laurowe - 4-5 ziarenek ziela angielskiego - 4-5 ziarenek pieprzu kolorowego - sól Przygotowanie rosołu: Cebulę obieramy i opalamy. Marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy
Życie zamknięte w smakupietruszka; - 1 por; - kawałek selera; - natka pietruszki; - 3 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, sól, pieprz Flaki: - 90 dag flaków pokrojonych; - 2 marchewki; - 1 pietruszka; - 1 duża cebula; - kawałek selera; - 1,5 łyżeczki słodkiej papryki, płaska łyżeczka ostrej papryki, 0,5 łyżeczki kurkumy, sól, majeranek Wykonanie: Do garnka włożyć składniki na rosół, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować(...)pokroić w zapałkę, cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na nią cebulę, lekko posolić i zeszklić. Dorzucić pozostałe warzywa, przesmażyć do miękkości i dodać do flaczków. Zupę doprawić (bez majeranku) i gotować, aż flaki będą miękkie, można dolać gorącej wody. Przed podaniem doprawić majerankiem. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
dom-agi.plNAJLEPSZE FLAKI jakie w życiu jadłam , to są właśnie te zrobione przez mojego Tatę -Mirka. Robi je z sercem i wie , że każdemu z Nas
Gotowanie PatkiNiezwykle smaczna, domowa fasolka w wykonaniu Madziu. Danie to możecie przygotować na dwa sposoby. Sposób szybki polega na użyciu gotowej fasoli z puszki, jednak znacznie smaczniejsze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapraszam na pyszną warzywną przyprawę, idealną do wszystkich zup, duszonych mięs, sosów, etc. Domową vegetę robię od kilku lat, bo wtedy wczytałam się dokładnie co wchodzi w skład tej sklepowej. Wszystkie kupne przyprawy od razu poleciały do kosza na śmieci. Wprawdzie przy przygotowaniu vegety jest troszkę zabawy z suszeniem warzyw, ale zapach gotowej mieszanki zdecydowanie rekompensuje nam wszystko ! Serdecznie(...)chemiczne polepszacze smaku. Na blogu znajdziecie również inna wersję vegety , a także kostkę rosołową mięsną i kostkę rosołową warzywną . Domowa vegeta Składniki: 5 marchewek 2 pietruszki 1/2 selera 1 cebula 2 pory 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżeczka ziarenek ziela angielskiego 5 listków laurowych 2 gałązki selera 2 gałązki lubczyku 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki soli
Kulinarne przygody GatityGulasz z dzika z piwem Pogoda ostatnio zniechęca do "wytykania nosa z domu", ale za to zachęca do konkretnego jedzenia. Nadchodzi czas potraw jednogarnkowych, gęstych zup z wkładką i wolno pyrkających, sycących aromatycznych gulaszy. To także sezon na najlepszą dziczyznę. Dlatego dzisiaj zapraszam na pełen smaku i aromatu gulasz z dzika z piwem i leśnymi grzybami. Mięso dzień wcześniej marynowałam(...)łyżka mąki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 czubata łyżka smalcu 6 ziaren jałowca 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu czarnego 3-4 szklanki bulionu lub wody 2 łodygi selera naciowego 500 g grzybów leśnych (mogą być mrożone, ale wtedy trzeba wyjąć je wcześniej, żeby się rozmroziły) sól pieprz Marynata 20 ziaren jałowca 16 ziaren czarnego pieprzu 2 gałązki rozmarynu
Pełny talerzSkładniki: 1 cały kurczak (przynajmniej 1,5kg) 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 część selera 1 część pora 2 gałązki lubczyku kilka gałązek pietruszki 2 kostki rosołowe sól, pieprz 30 dag pieczarek 3 czerwone papryki 2 pomidory 2 łyżki majeranku 2 cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka pikantnego ketchupu chilli świeża lub w proszku Sposób przygotowania: 1. Kurczaka podzielić(...)ugotuje, mięso oddzielić od kości i skóry. Pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do odcedzonego wywaru. 3. Dodać pokrojoną paprykę, pomidory i podsmażone z cebulą pieczarki. 4. Do gotującej się zupy dodać pietruszkę i lubczyk. 5. Dodać rozmieszany w niewielkiej ilości wody koncentrat i ketchup. 6. Całość doprawić solą, pieprzem, chilli i majerankiem
A Ty Smakuj MnieBarszcz czerwony to jedyna zupa, którą spożywam tylko raz w roku - na Wigilię. Zawsze kazałam sobie gotować ogromny gar wigilijnego barszczu, który jadłam przez całe Święta. Wszystkie sałatki, pieczone szynki, schaby, świąteczne obiady mogły się schować - barszczem musiałam się nasycić na cały rok! ;) Teraz po praz pierwszy w życiu samodzielnie gotowałam Wigilijny barszcz. Muszę nieskromnie przyznać, że wyszedł bardzo dobry(...)kupny zakwas, poszukajcie sprawdzonych, miejscowych, naturalnych producentów. SKŁADNIKI: Dla 4 osób. około ½ litra zakwasu na barszcz 2 duże buraki 1 duża marchewka 1 duża pietruszka kawałek pora kawałek selera 1 opalona na ogniu cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1 - 2 liście laurowe 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego 6 - 8 ziarenek pieprzu 100 g suszonych grzybów 1 łyżeczka majeranku szczypta
W kuchni KatieRewelacyjna zupa bolońska z mięsem mielonym i warzywami. Świetna propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny który przygotujesz w kilka chwil. Idealna na chłodniejsze dni. Jest niezwykle aromatyczna sycąca i rozgrzewająca. Wyniki wyszukiwania Wyniki wyszukiwania w sieci Na 3 solidne porcje 250 gramów mięsa mielonego dowolnego 1 puszka pomidorów krojonych 1 mała cebula ok 50 gram 150 gramów włoszczyzny(...)łyżeczka słodkiej papryki malutki ząbek czosnku opcjonalnie wegeta 70 gramów makaronu Jeżeli używamy świeżej włoszczyzny to warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach.( po kawałku marchewki, korzenia pietruszki i selera) Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na odrobinie tłuszczu następnie dodać mięso mielone i smażyć aż mięso się przyrumieni cały czas mieszamy. Następnie dodajemy rozdrobniony czosnek, przyprawy
Andzia Pichciprzygotować barszcz dla niemowlaka. Można go podawać maluchowi nawet od 6 miesiąca życia. 1 litr zakwasu buraczanego (bez buraków i przypraw) 1 kg buraków 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 4 łyżki cytryny 2 łyżki majeranku sól i pieprz do smaku Włoszczyznę i buraki obieramy i myjemy. Warzywa pokrojone w kawałki(...)uważając, by barszcz się nie zagotował. Gotowe! Sprawdźcie też inne wigilijne przepisy! Kapusta wigilijna z pieczarkami (idealna dla dzieci) Wigilijne pierogi dla dzieci (z kapustą i pieczarkami) Tradycyjna wigilijna zupa grzybowa Kompot z suszu – prosty, tradycyjny przepis Pasztet z żurawiną Kruche mini rogaliki makowe Brownie z fasoli (z lekko orzechową nutą) Świąteczne pierniczki z miodem (bez mleka i jajek
Dieta bez mlekaNajczęściej gotuję większą porcję wywaru mięsno – warzywnego, (może być bazą wielu zup, sosów), i mogę go wykorzystać do innej potrawy. W czym tkwi tajemnica głębokiego smaku bulionu? Ja mam kila zasad dotyczących gotowania bulionu, których staram się przestrzegać: 1) Gotuję bez przykrycia, na małym ogniu. 2) Mięso zalewam zimną wodą. 3) Im dłużej gotowany, tym bulion bardziej esencjonalny(...)wywar i nadaje mu koloru. Składniki na bulion: 600 g porcji rosołowej wołowej 500 g podudzia z kurczaka 500 g fileta z kurczaka 4 l zimnej wody 200 g selera 150 g korzenia pietruszki 100 g pora 300 g marchwi 150 g cebuli 5 liści laurowych 7 kulek ziela angielskiego 7 ziaren pieprzu natka pietruszki sól Składniki na lane kluski
KierunekuchniaDziś rosół wołowo-drobiowy Magdy Gessler znaleziony na stronie Smaki Życia. Pyszny, klarowany, jak u Mamy:) Zazwyczaj gotuję go popołudniu, najlepiej smakuje na drugi dzień
Zasmakuj KuchniKolejne danie z cyklu "Jak u Mamy" Tym razem niezastąpiony niedzielny rosół z makaronem własnoręcznie "ukręconym". A czy Wy robicie makaron, czy idziecie na łatwiznę
Kuchnia w czekoladzie