Rosół lubimy ale nie gości u nas co niedziela ale raczej od święta. Rosołek zazwyczaj gotuje z wiejskiej kury bo taki najlepiej nam smakuje. składniki: 1
Monia miesza i gotujeduże pałki selera naciowego, - ok 15 cm kawałek pora (może być zielona część), - 2 ząbki czosnku (zmiażdżone), - 2 liście laurowe, - 3 ziarenka ziela angielskiego, - 2 goździki, - 2 liście curry, - 1 cm imbiru świeżego - lubczyk suszony lub świeży, - sól, pieprz, - natka pietruszki, koperek, szczypiorek - 1 marchew (na makaron) - 1 ząbek czosnku. Wykonanie Obrać i umyć warzywa za zupę, przekroić
Co na wege obiad?więc od zupy: rewelacja, wydaje mi się, że był to krupnik z drobną kaszą jęczmienną, dynią i marchewką, dało się wyczuć curry, ale bardzo małą ilość. Jako tłuszcz pewnie posłużyło masło ghee (które można kupić w restauracji). Na drugie danie niezły misz-masz: ziemniaki z groszkiem, kotlety z ziarnami, gotowane buraczki z goździkami (nadzwyczaj smaczne), seler w sosie pomidorowym
Qlinarnie i QlinarnieMuchą Ihnatowicz , zupa serwowana w Sorbo Serpico. Gorąco polecam bo zupka jest przepyszna, drugiego dnia jest jeszcze smaczniejsza niż świeżo po przygotowaniu. Podaję przepis na 3-4 porcje, ja robiłam z podwójnej ilości. Składniki: - 300g halibuta ( u mnie filet) - 200g łososia ( filet) - 12 surowych krewetek - 1 czerwona cebula (dałam zwykłą) - 1/2 kopru włoskiego (fenkułu) - 2 łodygi selera naciowego - 1/2 malutkiej
Smaczne ZdroweWażne żeby była to cała ryba , gdyż będziemy potrzebować także resztek po filetowaniu ,żeby zrobić esencjonalny wywar . Polecam , pyszna i sycąca , a do tego zdrowa co rzadko bywa w zupach Składniki : pulpety : 2 filety z karpia , bez ości i skóry , około 0,5 kg ( lub innej ryby ) 1 jajko 3 łyżki kaszy manny 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej(...)filetowaniu ryby ( kręgosłup , łby ale bez skrzeli i oczu ) lub kilka płotek 1 średniej wielkości por korzeń pietruszki 1/2 fenkułu , średniej bulwy 2 cebule 1 marchewka 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 kulka gałki muszkatołowej 2 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 3- 4 ziemniaki średniej wielkości 50 ml słodkiej śmietany , najlepiej kremówki 3 łyżki białego octu
Ogrodnik w podróżyKlarowny, esencjonalny wywar smakował obłędnie z dodatkiem makaronu, grzybami mun i kawałkami mięsa. To była najlepsza japońska zupa ramen z jajkiem, sosem sojowym i warzywami, jaką kiedykolwiek jadłam. Musiałam podzielić się z Wami tym przepisem Rosół na żeberkach i kurczaku to smaczna zupa na każdą okazję, pożywna, aromatyczna, o niesamowicie złożonym, bogatym smaku. Można się nią najeść do syta. Super(...)kilka zalet - to najprostszy przepis na japoński rosół, a zarazem doskonała zupa na chłodniejsze dni. Przepisy na ramen na blogu Cztery Fajery Rosół wieprzowo - drobiowy to jedna z moich ulubionych zup na jesień. Rosół azjatycki Agnieszki jest najbardziej zbliżony do shoyu-ramen doprawianej sosem sojowym, esencjonalnej zupy podawanej z jajkiem. W tym przypadku najważniejszy jest klarowny, esencjonalny wywar, reszta
Kulinaria - potrawy z różnych stron światailość kotletów sojowych. Do dzieła :-) Składniki: 2 udka z kurczaka bez skóry 100 g kotletów sojowych jajko ugotowane na twardo 3 marchewki pół selera 1 pietruszka 2 łyżki mąki przyprawy: imbir w proszku, słodka papryka, pieprz ziołowy, majeranek, gałka muszkatołowej, liść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku Sposób przyrządzenia: Warzywa umyć(...)cienkie paski. Wszystko razem wrzucić do wywaru z warzywami. Doprawić przyprawami. Mąkę "przypiec" na suchej patelni do złotego koloru. Rozetrzeć z ok. 5 łyżkami zimnej wody i 2 zupy. Wlać do garnka z pozostałą zupą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 8-10 min. Podawać z ugotowanym jajkiem na twardo i jasnym pieczywem
pieprzny smaczekpomocą małego nożyka, po czym kroimy ją na mniejsze kawałki. 4. W czasie, gdy papryka się piecze przygotowujemy wywar warzywny: do garnka wkładamy umytą i obraną marchewkę pietruszkę, kawałek selera, pora, opieczoną na palniku cebulę, czosnek, papryczki chili, ziarenka ziela angielskiego, pieprzu oraz listki laurowe. Zalewamy warzywa około 2 litrami wody, lekko solimy. 5. Pomidory pozbawiamy ogonków, nacinamy, parzymy(...)warzywa z wywaru będą już miękkie wyławiamy je (ja zostawiam czosnek i chili), dodajemy do wywaru pokrojoną upieczoną paprykę i pomidory. Gotujemy do miękkości warzyw. 7. Miksujemy zupę na gładki krem za pomocą blendera, dodajemy jeszcze odrobinę soli i pieprzu, doprawiamy słodką papryką. Zupę podajemy z łyżką jogurtu naturalnego oraz pokruszonym serem feta. Smacznego
W kuchni Katiedużo zdrowsze niż sklepowe, moje kostki rosołowe, a właściwie bulionówki z lodówki. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka, lub inna część drobiu z kością 3 średnie marchewki plaster selera 2 ząbki czosnki 1 cebula przypiekana nad ogniem 1 por, tylko biała część zielona natka pietruszki świeża bazylia kilka ziaren pieprzu czarnego kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy 1.5 łyżki(...)natkę pietruszki i świeże liście bazylii. 3. Do małego słoiczka przekładamy część bulionówki, którą zużyjemy w krótkim czasie i możemy ją przetrzymywać w lodówce do używania na bieżąco do zup i sosów. Pozostałą część pakujemy w folię do żywności w małych porcjach, układamy w pojemniku i przekładamy do zamrażalki
Apetyczna babeczkarodzaj polewki na bazie kwasu z kiszonej kapusty, zabielanej żółtkami i odrobiną śmietany. Ma szczególne właściwości uzdrawiające. Szczególnie uzdrawia kaca, ale dobrze też wpływa na odporność i trawienie :) Zupa ma zdecydowanie kwaśny smak, z lekką grzybową nutą. Swoją przyjemną konsystencję i kolor zawdzięcza natomiast śmietanie i żółtkom. W kuchni podkarpackiej można spotkać wiele odmian kwasówki. Kwasówka grzybowa jest postna. Przygotowuje(...)kiszonej kapusty 3 żółtka 2 łyżki słodkiej śmietany kilka suszonych grzybów (najlepiej podgrzybków lub prawdziwków) sól pieprz Gotujemy wywar z warzyw (np. 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek pora i selera, 1 opalona na ogniu cebula) i grzybów. Kiedy grzyby zmiękną wyciągamy je razem z warzywami. Do gotującego się wywaru wlewamy stopniowo kwas z kiszonej kapusty i kosztujemy (ilość kwasu według
Trzeci talerzzupa nie była mdła w smaku i nabrała charakteru, należy ją dobrze przyprawić. Dlatego w przepisie oprócz soli i pieprzu znajduje się pełno różnych przypraw jak: imbir, gałka muszkatołowa, papryka ostra oraz słodka, majeranek, a także dodatki: sos sojowy, sok z cytryny, których nie należy pomijać. Składniki: 500 g boczników 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 selera 1/2 pora
Kuchnia MagdaLenyzupa nie była mdła w smaku i nabrała charakteru, należy ją dobrze przyprawić. Dlatego w przepisie oprócz soli i pieprzu znajduje się pełno różnych przypraw jak: imbir, gałka muszkatołowa, papryka ostra oraz słodka, majeranek, a także dodatki: sos sojowy, sok z cytryny, których nie należy pomijać. Składniki: 500 g boczników 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 selera 1/2 pora
Kuchnia MagdaLenypieczonych pomidorów Zupa krem cebulowa Na słodko Faworki z ciasta francuskiego Owocowy deser z nasionami chia FIT kulki owsiane z daktylami i orzechami Wściekła szarlotka Babci Zosi Galaretka z cydru Truskawki w czekoladzie Tarta z jabłkami na cieście francuskim Sałatki Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami i jajkiem Sałatka ryżowa z rybą wędzoną Sałatka z kurczakiem, kukurydzą, selerem i ananasem
Kuchnia BazyliiUwielbiam takie jarskie gulasze napakowane rozmaitymi warzywami. Wprawdzie kukurydzę kupiłam na zupę, ale w trakcie gotowania zmieniłam zdanie i powstał ten gulasz. Jedliśmy go z pieczonym udkiem kurczaka. Kukurydza, papryka, cukinia i ziemniaki to podstawa tego chrupiącego dania. Składniki: • 3 kolby kukurydzy • 2 czerwone papryki • 1 zielona papryka • 3 duże ziemniaki(...)marchewki • 1 średnia cukinia • 2 czerwone cebule • 2 ząbki czosnku • 1 papryczka ostra • natka selera, tymianek • 3 liście laurowe, po 4 ziarna ziela angielskiego i jałowca • sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra do smaku • po 2 łyżki masła i oliwy • 1/2 szklanki śmietany • 1 łyżka mąki pszennej Wykonanie: • Wyłuszczyć ziarna kukurydzy, marchewkę obrać
To co kocham