Wczoraj podałam przepis na zakwas na żurek, więc dzisiaj nie obędzie się bez żurku. Przepis podaję na 8 osób Składniki: 2 litry wody 750
Na słodko lub wytrawnieChoć zupa ta wymaga trochę czasu, to jednak warto go poświęcić. Świeża, aromatyczna i pełna witamin. Wykorzystujmy właśnie teraz świeżą zieleninę z własnego ogródka. Bulion: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date(...)a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -2 szt. korzenia pietruszki ( 80 g) -kawałek bulwy selera
Kulinarne przemysleniawegetariańskim. Jest to jedna z lepszych zup jaką miałam okazję jeść. Na blogu są już dwa przepisy na zupę ale ten jest znacznie inny. Przede wszystkim ugotowałam zupę na wywarze z kości perliczki z dużą ilością różnych warzyw i przypraw, w tym topinamburu. Po ugotowaniu odcedziłam wywar, dodałam do niego wszystkie białe warzywa i cały topinambur, całość zmiksowałam, podgrzałam(...)bardzo odmieniony "ramen", inny niż wszystkie dotąd ale zapewniam, że jest bardzo smaczny. Składniki: 0,5 kg udek, skrzydełek i kości perliczki włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por 1 cebula 3 ząbki czosnku 300 gram topinamburu 2 płaty wodorostów nori 3-4 grzyby shitake kawałek trawy cytrynowej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka sosu
Mango Papajapietruszkę, selera obrać i drobno pokroić, dodać do fasoli. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć, pod koniec dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, podsmażyć i dodać do fasoli. Gdy fasola i warzywa będą prawie ugotowane przyprawić tymiankiem, majerankiem, cząbrem, papryką i pieprzem ziołowym. Koncentrat rozcieńczyć kilkoma łyżkami płynu z garnka i wlać do zupy, dodać również
Kuchcik gotujekolacja zupa z dynii ( przepis tutaj ) +kromka chleba orkiszowego pełnoziarnistego (30 g) +szklanka fasolki szparagowej SRODA < CZWARTEK śniadanie filet z kurczaka gotowany na parze (120 g) +por z papryką II śniadanie makrela wędzona (80 g) +fasolka szparagowa obiad klops i indyka (porcja 120 g - przepis tutaj ) +surówka z kapusty pekińskiej z zielonym ogórkiem i porem podwieczorek 2 selery naciowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!popularne zupy, ale nie było klasycznego rosołu. Czas nadrobić zaległości. Zwykle gotuję rosół na samym kurczaku, ale lepszy według mnie jest taki z dodatkiem wołowiny. Zwyklę kupuję szponder wołowy, a mięso po ugotowaniu obieram z kości i skór i wykorzystuję do krokietów bądź pierogów. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka ew. kawałek wołowiny (szponder) 2 marchewki 1 duży seler
Czerwień i błękitzup i składnikiem pasztetów. Dzisiaj łączymy ją z fasolą i warzywami, by wyczarować przepyszne babeczki. Jagódka nazwała je ciasteczkami, jadła jeszcze gorące. Smak wygrał z bólem poparzonych paluszków. :-) Składniki na 12 babeczek: 3 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1 1/2 suchej kaszy), 4 szklanki ugotowanej fasoli (1,5 szklanki suchej), 1 cebula, pół marchewki, 1 laska selera naciowego
Jeść, by żyć w zdrowiupietruszka, seler, kalarepa) 4-5 łyżeczek kopiastych koncentratu pomidorowego 1-2 nieduże pomidory opcjonalnie 2-3 łyżki śmietany przyprawy wg uznania 2-3 łyżki ugotowanego osobno makaronu nitki na porcję Przygotowanie: Do gorącego rosołu dodaj koncentrat pomidorowy. Dobrze wymieszaj. Pomidory umyj, ponacinaj i sparz. Obierz ze skórki, usuń twarde części. Pokrój w małą kostkę i dodaj do zupy. Gotuj kilka
Anioszek w kuchniskładnikami zupy. Dziś proponuję pyzy. Danie, które cieszy się powodzeniem wśród moich dzieciaków a dodatkowo pozwala wykorzystać to co akurat nam zostało dzięki czemu jest tanie. PYZY Z MIĘSEM I WARZYWAMI CIASTO 1 i 1/2 kg ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana (zależnie od gatunku ziemniaków dosypywana wg potrzeby) FARSZ warzywa i mięso z rosołu, u mnie: 1/4 selera 2 marchewki
Magiczna kuchnia Dariimakaron, zupę..a także zrobić jogurt itd. Ja już wypróbowałam ten cud z kilkoma potrawami...na początek przedstawiam Wam rybkę..pomysł i przepis z książeczki dołączonej do tego Cudu..U mnie okazało się, że w domu brak koncentratu pomidorowego, więc dałam cały ketchup McDonald's .. 1 kg filetów rybnych 1/2 kg marchwi 2 cebule 1 pietruszka 1/4 selera
Moje domowe kucharzenieselerem naciowym i gyrosem szybka sałatka z papryką czerwoną sałatka z szynką szwarcwaldzk ą sałatka z kurczakiem wędzonym sałatka z rukolą sałatka siódemka sałatka z gyrosem sałatka z mozarellą i oliwkami sałatka z sosem musztardowym sałatka z tuńczykiem 2 krucha sałatka w jogurcie sałatka kolorowa sałatka brokułowa ekspresowa tarty buraczek czerwony błyskawiczna sałatka z tuńczyka Inne zupa chrzanowa chrzan tarty
Proste PotrawyPrzepyszny krem z pomidorów na bazie wina i dobrego bulionu z indyka z dodatkiem szarpanej wołowiny, która nadaje zupie charakteru i wyśmienitego smaku. Jeśli razem ze mną przygotowywaliście ostatnio szarpaną wołowinę i zostało Wam jej jeszcze trochę to możecie wykorzystać resztę do tego właśnie przepisu. Składniki (na 2-3 porcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 ziemniak 2 łyżki(...)beef z tego przepisu: Składniki i przygotowanie pulled beef: 1 kg wołowiny np. pręga lub goleń 500 ml czerwonego, wytrawnego wina 800 ml bulionu wołowego 3 marchewki 1 seler 3 ziela angielskie 4 liście laurowe po 1 łyżeczce: wędzonej papryki, majeranku, soli szczypta chili Wołowinę myję, osuszam i nacieram przyprawami. Umieszczam w naczyniu żaroodpornym razem z obranymi i pokrojonymi
Mango Papajapestek 10 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 3 łyżki kwaśnej śmietany sól świeżo mielony pieprz majeranek 1 łyzka posiekanej natki pietruszki włoszczyzna: marchew, seler, pietruszka Przygotowanie Kapustę odcisnąłem, pokroiłem dość drobno. Sok zachowałem. Przełożyłem do garnka, wlałem sok, dodałem obraną i pokrojoną w talarki kiełbasy Dolałem ok. 500 ml wody i doprowadziłem do wrzenia(...)kapustą dodałem ugotowane ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały, zagęściłem przygotowaną zasmażkę. Wymieszałem i gotowałem jeszcze ok. 20 minut. Dodałem 2łyżki śmietany zahartowanej kilkoma łyżkami gorącej zupy. Doprawiłem solą i pieprzem. Po rozlaniu do talerzy dodałem kilka kawałków śliwek i posypałem natką pietruszki
R'n'G Kitchenzupy, natomiast na Śląsku Opolskim oberibę przyrządza się na gęsto, jako dodatek do drugiego dania. Oberiba na gęsto została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych i tak wygląda jej opis, cyt. Na terenach śląska ludzie żyli bardzo skromnie i oszczędnie. Mieszkańcom musiało wystarczyć to co zebrali z pola i przydomowego ogródka. Każda gospodyni w ogrodzie uprawiała marchew, pietruszkę, seler
bistro mamakawałeczek selera 1/2 cebuli lub 2-3 sztuki cebuli szalotki 1 płaska łyżka natki pietruszki 2-3 łyżki startego na tarce sera żółtego sól, pieprz do smaku plus ewentualnie 1 łyżeczka domowego warzywka olej do smażenia Dodatkowo: dip/pasta warzywna, domowa, bądź kupna (np. od Wawrzyniec) lub kwaśna śmietana lub ketchup 1. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy jak na zupę, przekładamy
Gotowanie...to proste !