zupa z pora - 4000 przepisów (strona:11/267)

P.. Porowa z boczkiem i grzankami! 168

zdrową zupę porową z boczkiem (dla męskiej, acz nie tylko ;)) części oraz grzankami. Pycha!Składniki:3 pory1 średnia cebula 2 ziemniaki 1 marchewka1,5 łyżki masła1/2 szklanki wody 200ml bulionu 40g boczku1 kromka chleba/bułka, pokrojona w kostkę1łyżka oliwy z oliweksól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka, suszona natka pietruszki, szczypta(!) kurkumy, zioła prowansalskie, czosnekPrzygotowanie:W garnku rozgrzewamy masło. Pory(...)kroimy w paski wraz z pokrojoną w kostkę cebulę oraz pory. Dusimy na średnim ogniu. Uwaga, aby por nie zbrązowiał. Jeśli o to zadbacie, będziecie się cieszyć lekko orzechowym smakiem :)Po 10minutach dodać wody.Przygotować bulion, wrzucić do niego pokrojone ziemniaki oraz marchewkę.Po 15minut duszenia pora, zalewamy go bulionem. Przyprawiamy lekko solą, pieprzem, papryką, czosnkiem

Kitchens Alphabet
Zupa z kurczakiem, ziemniakami i smażoną cebulą 170

Powstała w wyniku nagłej weny kulinarnej, a przede wszystkim ochoty na zupę z ziemniakami. Jest ona dziecinnie prosta, za to bardzo pożywna, a mój mąż dodaje że jest przepyszna:) Szczypta curry i ostra papryka dodają intrygującego smaku tej potrawie. Składniki: 2 marchewki, pietruszka, kawałek pora, kawałek selera, duża pierś z kurczaka, 0,5kg ziemniaków, 3 duże(...)pora i selera myjemy, marchew kroimy kostkę. Wrzucamy do wody w garnku wraz z pokrojonym mięsem. Gotujemy aż wywar będzie gotowy, tj. ok.15min. 4. Wyławiamy z zupy selera pora i pietruszkę (chyba, że ktoś lubi jeść je w zupie):) 5. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy. 6. Obieramy czosnek i cebulę. Kroimy w drobną

Kuchnia Pełna Pasji
Zupa porowa z pulpecikami 7373

nich zupę, ale żaden z przeczytanych przepisów nie satysfakcjonował mnie w 100%. Wzięłam więc z każdego po trochu, trochę też dodałam od siebie i w ten sposób powstał mój idealny przepis na zupę porową. Pyszną i delikatną, z mięsnymi kulkami, pieczarkami i topionym serkiem. Dlatego dzisiaj to nim chcę się z Wami podzielić :) Co Wy na to? Zupa porowa(...)posiekane kolejne 4 ząbki czosnku, majeranek oraz gałkę muszkatołową. Jeśli bulion był słony, to sól możemy już pominąć, ale to trzeba sprawdzić. Czasami potrzeba odrobinę dosolić zupę. Gdy zarówno ziemniaki, jak i pory będą już miękkie, dodajemy cebulę z pieczarkami wraz z całym wywarem. Do pozostałej śmietany dolewamy kilka łyżek wywaru, mieszamy, a następnie całość dodajemy do zupy. Próbujemy

Ratunku obiad
Krem z pasternaku 124

podkreślić świeżym imbirem i cytrynową trawą. Jak się domyślacie krem z pasternaku jest delikatny i lekko słodki w smaku. Typowo jesienna zupa , rozgrzewająca i smaczna. Jesień to pora na zupy. Lubicie zupy kremy ? Polecam krem z pasternaku. Krem z pasternaku Składniki: 500 g pasternaku 1 l bulionu 3 cm świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 1 źdźbło cytrynowej trawy

codojedzenia
Pikantny gulasz z indyka dla prawdziwych twardzieli 163

Gulasz/ zupa w zależności jak kto woli nazwać, jest za sprawa jednej papryczki habanero gorąca nawet na zimno, i nie chodzi mi tu o temperaturę :) Oczywiście

Pora na pora
Zupa ogórkowa 162

Jesień to idealna pora na zupy. Wiem, wiem są osoby, które nie są ich fanami i tutaj patrz mój mąż :) Ja w przeciwieństwie do Niego lubię zupy, szczególnie w chłodne dni. Dzisiaj miałam ochotę na zupę ogórkową. Szast prast i była gotowa. Zupy gotuję zawsze na wywarze z kości, rosole lub wywarze warzywnym. Składniki: 1 kość schabowa

O kuchni z uczuciem
Zupa-krem dyniowo-pomidorowa 104

pora kawałek selera pół niedużej dyni 2 duże ziemniaki 4 pomidory świeża bazylia kawałeczek ulubionego sera żółtego pieprz sól śmietana 18% Wykonanie: Kurczaka zalać wodą, posolić i ugotować. Dodać marchewkę, pietruszkę, seler i por. Gotować ok.15 minut. Dodać ziemniaki pokrojone na małe kawałki. I gotować kolejne 10- 15 minut. Pokrojoną dynię dodać do zupy(...)gotować na małym ogniu aż do miękkości wszystkich warzyw. Pomidory zalać wrzątkiem i zdjąć z nich skórkę. Dodać do zupy. Usunąć kurczaka, por, seler i pietruszkę. Zupę zmiksować, doprawić pieprzem, solą, świeżą bazylią. Dodać kilka łyżek śmietany. Podawać posypaną tartym serem. Dodaj do listy blokowanych banerów

Pysznie & Pięknie
Zupa z białych warzyw 141

Seler i pietruszka są warzywami o bardzo wyrazistym smaku. Łagodzi je delikatny kalafior. 1,5 l wody 2 skrzydełka drobiowe 1 kostka rosołowa warzywna 1 łyżeczka przyprawy do zup 1 por (biała część) 7 pieczarek 2 korzenie pietruszki ¼ korzenia selera 1 główka kalafiora 1 cebula Sól Pieprz 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej Do garnka wlewamy wodę oraz(...)wkładamy skrzydełka. Gdy woda się zagotuje dodajemy kostkę rosołowa oraz przyprawę do zup. Pietruszkę oraz seler obieramy i kroimy w kosteczkę. Por kroimy w pół plasterki, pieczarki w plasterki. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki. Cebulę obieramy i kroimy na pół. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu odlewamy szklankę wywaru. Dodajemy do niej

VioletoweKucharzenie
O nie gotowaniu obiadów. I krem z pora 235

razie nie zużyliśmy wszystkich. Dawno, dawno temu ugotowałam krem z porów, który był pyszny. Szczęśliwym trafem zapisałam składniki, jednak nie mogę znaleźć źródła. Poza tym pozmieniałam proporcje, dodałam śmietanę zamiast mleka, więc nadałam zupie mojego smaku. Wyszła gęsta za sprawą ziemniaków, które też sprawił, że smak pora jest delikatniejszy. Kremowa, sycąca, rozgrzewająca - idealna! Gałka muszkatołowa nadaje(...)łyżeczki gałki muszkatołowejsólkolorowy pieprzPory pokroić w talarki, ziemniaki w kostkę.W średnim garnku rozgrzać masło, wrzucić najpierw pory, podsmażyć 2-3 minuty, następnie dodać ziemniaki. Gdy warzywa wchłoną tłuszcz, zalać całość bulionem i gotować 20-30 minut, aż będą miękkie.Zupę zdjąć z ognia, dokładnie zmiksować blenderem. Wlać śmietanę i sok z cytryny, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krupnik z pęczakiem oraz "Śnieg przykryje śnieg" 95

marchew mały seler pietruszka kawałek pora liść laurowy sól pieprz Pęczak wypłukać w kilku wodach. W garnku umieścić wypłukany pęczak, liść laurowy, pietruszkę (w całości, bo potem i tak ją wyrzucam), por i resztę warzyw pokrojonych w kostkę. Zalać całość wodą (ok. 1 l). Gotować do miękkości warzyw i kaszy. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolać wodę(...)Por i pietruszkę wyrzucić. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. ----- Podobne: "Śnieg przykryje śnieg" Leviego Henriksena to mój początek z literaturą norweską. Głównym bohaterem jest 37-letni Daniel (Dan) Kaspersen, który wraca do rodzinnego domu po dwuletniej odsiadce za przemyt narkotyków. Przybywa akurat na pogrzeb swojego brata, który - według wszelkich znaków - popełnił samobójstwo. W tym samym czasie do szpitala

Weekendy w domu i ogrodzie
Zielona zupa krem ( groszkowo-porowy ) 139

Bardzo pyszna, syta i łatwa w przygotowaniu zupa. Jarosze mogą pominąć dodatek boczku.  Mięsożercy uznają, że stawia on smakową kropkę nad "i" Porcja na 3 głodne osoby: - 2 średnie pory - 2 korzenie pietruszki - 1/4 selera - 500 gr mrożonego groszku - 30 dag boczku - 2 ząbki czosnku małe lub jeden duży - 1-2 łyżki masła Por ( część białą i zieloną(...)tego samego garnka dodać masło oraz warzywa korzeniowe. Przesmażyć do zeszklenia a następnie dodać por. Dusić chwilę na wolnym ogniu pod przykryciem. Dodać czosnek i groszek, następnie wlać 1 litr wody. Gotować do miękkości warzyw. Zblendować na gładki krem. Jeżeli nie lubimy kremów - warzywa w zupie kilkakrotnie należy docisnąć tłuczkiem do ziemniaków. Wówczas jarzyny zagęszczą potrawę ale będą nadal widoczne

kawawszklance
Zupa kalafiorowa 190

delikatną zupę o przyjemnym kolorze. Większość warzyw zmiksowałam, a kilka różyczek kalafiorów zostawiłam, bo lubię, gdy widać, z czego zupa jest przygotowana. Składniki (na 5 porcji): 3 ziemniaki suszona papryczka chili 2 marchewki pietruszka ok. 10 cm pora pół kalafiora łodyga selera naciowego płaska łyżka soli pieprz mielony łyżka śmietany Warzywa obrać. Na miseczkę wyjąć łyżkę śmietany. Zdąży(...)Marchewki pokroić w małą kostkę. Kalafiora podzielić na róże. Marchewkę i kalafiora dodać do zupy, gdy zawrze. Całość gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.  Tuż przed wyłączeniem palnika doprawić zupę do smaku solą i pieprzem. Wyrzucić z zupy chili, kawałki selera, pietruszkę i pora. Na talerzyk wyjąć z zupy kilka róż kalafiora. Resztę składników zmiksować

Weekendy w domu i ogrodzie
ZUPA KREM Z PORA 270

cóż, człowiek planuje Pan Bóg krzyżuje. Byłam w o tyle dobrej sytuacji, że miałam zamrożony bulion, także uwinęłam się bardzo szybko i sprawnie. Zupa wyszła pyszna. Wszyscy zadowoleni i najedzeni.  Składniki: 8 szt pora ( biała część)  6 średniej wielkości ziemniaków  bulion drobiowy lub warzywny ( ok 2 litry) 4 łyżki śmietany 18% ząbek czosnku  sól(...)Wszystko zmiksować, jeżeli jest bardzo gęste dolać wody.Następnie dodać śmietanę, przyprawy. Podawać z pieczywem posmarowanym serkiem topionym. Sposób podawania podkradłam z flamandzkich restauracji u  nich zawsze do zupy krem powinien być serek topiony lub typu camembert. Pycha

pieprzny smaczek
Kapuśniak z czerwoną soczewicą 123

przypadku sprawdzają się zupy. Kapuśniak zna każdy, zupę z czerwonej soczewicy… no może nie każdy. Ale kapuśniak z czerwoną soczewicą będzie dla wielu nowością.      Składniki: - ok. 4 l bulionu (drobiowy lub warzywny)- 2 ugotowane marchewki z bulionu- ziemniaki (ilość według gustu)- 400 g czerwonej soczewicy- ok. 600g białej kapusty- 2 cebule- młode części pora- sól morska- świeżo(...)dużą kostkę ziemniaki oraz opłukaną soczewicę. Gotujemy 15 minut. Pod koniec dodajemy podsmażoną kapustę, pokrojoną ugotowaną marchew oraz przyprawy – sól, pieprz, paprykę wędzoną, kminek, majeranek. Gotową zupę posypujemy pokrojonym porem oraz cebulką prażoną.Kapuśniak z czerwoną soczewicą, to idealne połączenie smaków. Zupa jest delikatna, a jednocześnie bardzo pożywna. Można ją wzbogacić dodatkiem czosnku, co na początku miałam zamiar zrobić

mojewypiekiinietylko
jesień najlepsza pora na zupę buraczkową 134

zupa buraczkowa Każda pora roku, również w kuchni, rządzi się(...)własnymi prawami. W porze słonecznego lata, z lubością jemy zupy z lekkich warzywnych i owocowych kremów, nie zwracając głowy ku treściwszym daniom. Jednak z nastaniem jesieni, coraz częściej mamy apetyt na sycące, gorące potrawy. Jednym z takich dań jest zupa z buraków, warto zrobić ją o tej porze roku, kiedy dorodne buraczane korzenie, dopiero co zostały wykopane

Miód i pieprz