karpia włoszczyzna (marchewki, pietruszka, seler, por) liście laurowe ziele angielskie sól, pieprz bazylia cukier do smaku ocet do smaku słodka śmietana wymieszana z mąką (do zagęszczenia) makaron do podania *specjalnie nie podaję konkretnej ilości danych składników. Swoją zupę rybną przygotowałam z: 4 głów karpia, 4 marchewek, 2 pietruszek, połowy selera i całego pora) Do garnka przełożyć oczyszczone(...)obrać. Do gotującego się karpia dodać włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie. Całość dalej gotować na małym ogniu, aż do miękkości warzyw. Następnie włoszczyznę oraz głowy karpia wyjąć. Zupę doprawić solą, pieprzem, suszoną bazylią i cukrem. Na sam koniec zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką (można ją wcześniej lekko zahartować w gorącym wywarze, aby się nie rozwarstwiła) oraz dodać ocet
Ugotowaćtaką zupkę i zainspiruje się przepisem. Zupa jest bardzo smaczna, więc polecam ☺️ Do przygotowania zupy grzybowej, będziemy potrzebowali: garnek o pojemności około 4 litrów około 500 gramów grzybów 200 gramów makaronu – użyłam kokardek które na opakowaniu mają czas gotowania 10 minut – czyli w zupie po około 15 minutach makaron powinien być ugotowany. por (nie za duży) lub cebula marchewka pietruszka(...)pieprz olej do smażenia około 1 ½ łyżki masła i około 2 L wody (ilość wody zależy jak gęstą zupę lubimy) Link do filmiku z przepisem na: Zupa grzybowa z makaronem Przygotowanie składników: Oczyszczone i umyte grzyby kroję na mniejsze kawałki. Pora kroję w cienkie ćwierć plasterki i przekładam do osobnej miseczki. Oczyszczoną marchew, pietruszkę, selera, drobno kroję. Natkę
Uwaga Babcia Gotujezime. Zawiesista, kremowa o przyjemnym smaku. Pierwszy raz ugotwalam ja kilka lat temu gdy jeszcze mieszkalismy we Fracnji, bo tez i jej pochodzenie jest francuskie. Zupa porowo-ziemniaczana z Vichyskladniki: 2 pory 500g ziemniakow 1 litr bulionu warzywnego 100ml smietany natka selera 50g masla sol, pieprz opcjonalnie do dekoracji gruby szczypior wykonanie:Ziemniaki obieramy i kroimy na dosc spore(...)talarki i podsmazamy przez chwile na 20g stopiogo masla. Dokladamy ziemniaki i dusimy przez 5 minut. Calosc zalewamy bulionem i gotujemy przez 30 minut.Miekkie warzywa miksujemy niezbyt dokladnie, w zupie moga pozostac grudki. Dodajemy pozostale maslo, smietane oraz sol i pieprz i posiekana natke selera.Przed podaniem talerz mozemy udekorowac posiekanym szczypiorem. Zupa najlepsza jest z pieczywem.Smacznego
Przysmaki Karolkirellę. Od czasu do czasu serwuję pomidorową w kubku z grzankami. Zupa pomidorowa to dla mnie zapach domu i wspomnienie dzieciństwa. To pole do kulinarnych popisów. Przepisy na zupę, nawet jeśli wzbogacone są o wyszukane składniki, zawsze opierają się(...)skórek, ale równie dobrze możesz użyć koncentrat pomidorowy, dzięki czemu zupę można przygotowywać o każdej porze roku. Gotuję zupy przeważnie na bulionie z kurczaka. Cza sami dodaję śmietanę lub zaciągam zupę mąką. Zdarza się, że ugotuję pomidorową
codojedzeniachwili kiedy karo66 ( znajoma z portalu Garnek.pl) dała mi przepis na kapuśniak z kaszą ( Zelowski ) ,, chodziła „ za mną chęć wypróbowania tego pomysłu w innych zupach. Do tej pory z kaszy gotowałam w zasadzie tylko krupnik .Do innych zup kasz nie dodawałam .Ponieważ Kapuśniak Zelowski bardzo nam posmakował postanowiłam spróbować zrobić w ten sposób ogórkową i nie myliłam się – jest
Buniabaje w kuchnipyszne! Składniki:2 duże udka z kurczaka;2 średnie marchewki;1 średnia pietruszka;1 średnia cebula;Biała część pora;1/4 korzenia selera;3 ząbki czosnku;2 liście laurowe;4 ziarna ziela angielskiego;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;1 łyżka majeranku;1/2 łyżki przyprawy do flaków;1 łyżka masła;2 łyżki mąki pszennej(...)marchewek i pietruszki, seler, por, połówki cebuli, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, obrane ząbki czosnku, vegetę i gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.Ugotowany seler, por, cebulę wyjąć z zupy i wyrzucić, a ząbki czosnku wyjąć, rozetrzeć na papkę i ponownie dodać do zupy. Paseczki marchewek i pietruszki pozostawić w zupie.Mięso gotować w zupie jeszcze przez około
Gospodyni Miejskasmaku z flaków (jeśli macie już kupne, sparzone flaki, wystarczy obgotować je raz dla pewności). 3. GOTOWANIE ZUPY (1-1,5 h) Obgotowane flaki z żołądkami przekładamy do czystego garnka. Dodajemy boczniaki oraz pokrojone w mniejsze kawałki żeberka. Pokrojone warzywa (oprócz pora, którego wrzucamy od razu w całości do garnka) obsmażamy chwilę na patelni na odrobinie oleju(...)ZUPY (5 min) Zupa powinna być gęsta i wyrazista w smaku, więc w razie potrzeby wsypujemy więcej przypraw. Warto dodać też 1 łyżkę podsmażonego na patelni koncentratu pomidorowego oraz nieco zasmażki (1 łyżka mąki podsmażona na 1 łyżce masła do lekkiego zarumienienia). Żeberka można wyjąć i oddzielić od nich mięso, które ponownie wrzucamy do zupy. Przed podaniem pozbywamy się pora
Nerds Kitchentroszkę, marchewka i groszek. Do tego natka pietruszki, śmietana i powiem Wam, że zupa smaczna bardzo była :-). Nawet młody mlaskał i jadł z chęcią, a on tylko pomidorowa, ogórkowa i ziemniaczana. Teraz ma do kolekcji jeszcze jedną :-). Miłego dnia wszystkim życzę :-) Inspiracja: klik Składniki: 1 por 1 większy filet z kurczaka 1 łyżka masła klarowanego 3 większe ziemniaki 3 większe(...)groszkiem) 1 puszka groszku około 1,5 litra bulionu natka pietruszki 1/2 szklanki śmietany 18% 2 ząbki czosnku sól pieprz W garnku rozpuszczamy masło i smażymy na nim pokrojonego pora, dodajemy drobno posiekany czosnek. Następnie dodajemy pokrojonego w cieknie plasterki kurczaka. Smażymy kilka minut. Wlewamy bulion, dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i marchewkę. Gotujemy do momentu, aż warzywa
kruche babeczkiZupa w 20 minut-do tego sycąca i pyszna. Niemożliwe? A jednak :) SKŁADNIKI: 4 kawałki (po ok. 20 cm) białej i jasnozielonej części pora 3 -4 średnie ziemniaki ok. 2 litry bulionu warzywnego Kawałek sera z białą pleśnią, ew. śmietankowego Hochanld Ew. sól Pieprz Kurkuma Kilka plasterków wędzonego łososia Łyżka oliwy lub masła PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, kroimy
Kopystką po garachGęsta zupa pieczarkowa Składniki 200 g wieprzowiny z kością 300 g pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka w korzeniu kawałek selera kawałek pora 3 ziemniaki 1 duża cebula oliwa koperek liść laurowy sól pieprz makaron bezglutenowy (ja dałam makaron z brązowego ryżu) Do garnka włożyłam wieprzowinę, zagotowałam i odlałam wodę. Nalałam świeżej, dodałam sól i pieprz. Ziemniaki obrałam, pokroiłam(...)oczkach, następnie dodałam do zupy. Cebulkę i pieczarki obrałam i pokroiłam w plasterki. Por pokroiłam w plasterki. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy podsmażyłam pieczarki, cebulkę i por, następnie dodałam do zupy. Na sam koniec gotowania dodałam przyprawy i zioła. W osobnym garnku ugotowałam makaron
nietadietaBarszcz czerwony z ziemniakami. Barszcz czerwony z ziemniakami Domowy barszcz czerwony z ziemniakami , bogaty w warzywa i przyprawy - to pyszna i pożywna zupa, która smakuje o każdej porze roku! Wypróbuj przepis i ciesz się jej aromatycznym smakiem :) Barszcz czerwony znają chyba wszyscy, ale ten ma wyjątkowy charakter, który przełamujemy wyrazistymi przyprawami! Smak buraczków wspaniale komponuje się(...)selera pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, pora pokroić w półkrążki, cebulę drobno posiekać. Słoninkę pokroić w kostkę. W garnku na zupę stopić słoninkę, gdy skwareczki ładnie się zarumienią dodać posiekaną cebulę, następnie pora, gdy zmiękną dodać buraczki. Wszystko razem przesmażyć chwilę, cały czas mieszając, wlać gorący wywar, dać przyprawy i zagotować. Do podgotowanych buraczków dodać
Moja Książka KucharskaZupa o tej porze roku to królowa polskiego stołu, nie wyobrażam sobie obiadu bez zupy. Moja dzisiejsza propozycja to aksamitny i delikatny krem warzywny, Sytości dodaje podsmażana na suchej patelni kiełbasa bekonowa. Zachęcam do wypróbowania. Składniki: 1 świeży brokuł 1 marchewka 1 pietruszka 4 ziemniaki 2 szalotki 30 dag świeżego szpinaku baby 2 łyżki klarowanego masła
Wanilia i Kardamonwyobrażam sobie bez niego prawdziwego rosołu. Pod wpływem temperatury niesamowicie zmienia smak i pamiętam do dziś lasagne z serem białym i porem, jaką przygotowała ongiś moja siostra. Farsz rozpływał się w ustach. Zupa krem z pora też smakuje rewelacyjnie. Zachęcam więc do eksperymentów z tym warzywem. Dzisiaj surówka z pora z dodatkiem marchewki, jabłka i ogórka
Mieszam w Garnkuwyobrażam sobie bez niego prawdziwego rosołu. Pod wpływem temperatury niesamowicie zmienia smak i pamiętam do dziś lasagne z serem białym i porem, jaką przygotowała ongiś moja siostra. Farsz rozpływał się w ustach. Zupa krem z pora też smakuje rewelacyjnie. Zachęcam więc do eksperymentów z tym warzywem. Dzisiaj surówka z pora z dodatkiem marchewki, jabłka i ogórka
Mieszam w Garnkumogłeś zauważyć, że nie często pojawiają się tutaj zupy... Nie często? Mało powiedziane :) Wśród 240 postów, które do tej pory się pojawiły była do tej pory tylko jedna zupa - szczawiowa. Rzecz w tym, że po prostu bardzo rzadko je gotuję. A może to już czas przeszły? Bo ostatnio właśnie coś się w tej kwestii zmienia ;) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smaków