ubiegłorocznym wpisie klik. Kremy dość często przygotowuję, dają spore pole do popisu jeśli chodzi o finalny smak czy dodatki. A lato i początek jesieni to idealna pora na takie zupy, nie uważacie? Składniki: 1 mały kalafior 2 średnie cebule 2-3 łyżki masła 200 ml słodkiej śmietanki sól do smaku posiekane drobno orzechy - użyłam tartych orzechów laskowych BackMit
Codzienna kuchnia niecodziennaZupa jarzynowa z burakiem...Bogactwo jarzyn: marchewki, pietruszki, selera i pora.A do tego dodatek czerwonego buraka.Całość posypana pietruszką i zabielona śmietaną.Pyszny początek obiadu! Składniki:1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;1 duży, czerwony burak;4 średnie ziemniaki;Natka pietruszki;2,5 litra zimnej wody;2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki(...)Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w cienkie krążki.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, selera i pokrojonego pora i zalać 500 ml zimnej wody. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około 10 minut.Buraka umyć, osuszyć, obrać i pokroić w kostkę
Gospodyni Miejskaumyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Czonek obrać, pokroić w plasterki. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa wrzucić pokrojony boczek. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu i zalać 1,5 l zimnej wody. Zagotować. Do zagotowanego wywaru dodać odcedzoną fasolę, plasterki marchewki, por, seler, pietruszkę i plasterki czosnku. Gotować około 20 minut na średnim ogniu, po czym dodać pokrojone(...)Gotową zupę przyprawić majerankiem, tymiankiem oraz solą i pieprzem do smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 3 litrów zupy. Miłośnicy gęstych zup mogą seler i pietruszkę pokroić w kostkę, a por w pióra i w takiej postaci ugotować w zupie. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskakolejce czeka także między innymi zupa krem z podgrzybków z parmezanem. Składniki na zupę pieczarkową (około 2 litry): pieczarki 500 g 3 duże marchewki 2 pietruszki kawałek selera (opcjonalnie) por (opcjonalnie) duża cebula mała śmietana 12 % makaron świderki lub nitki (ilość wedle uznania) sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę i plasterki. Cebulę pokroić(...)minut. Uduszone pieczarki przełożyć do garnka. Gotować kolejne 15 minut. W tym czasie przelać do miseczki trochę gorącej zupy, dodać śmietanę i wymieszać, a następnie wlać do garnka z zupą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Wyłowić pora, aby się nie rozpadł. Ugotować osobno makaron w osolonej wodzie
Karola gotujeŚwietna zupa dla miłośników zup-kremów. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Wbrew pozorom łagodna w smaku, gdyż czosnku używamy tutaj pieczonego. Całości dopełnia dodatek grzanek czosnkowych i chipsów bekonowych. Ja uwielbiam:) Polecam. 4 główki czosnku 2 cebule lub 1 większa 1 por (biała część) 3 łyżki masła 1,5 l bulionu drobiowego 200 ml śmietanki kremówki (opcjonalnie) 50 g serka topionego(...)stopni. Odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy na plasterki. Warzywa łączymy ze sobą w misce. Gdy czosnek nieco przestygnie, wyciskamy miąższ z każdego ząbka do miseczki z cebulą i porem. Posypujemy szczyptą soli. W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy cebulę, por i czosnek i smażymy przez kilka minut na małym ogniu. Po przesmażeniu łączymy
Smaki Na Talerzuzawsze najelegantszym daniem na świecie -, ale od postanowienia do czynu droga daleka. Poczytałam więc co nieco, podszkoliłam się i wreszcie przystąpiłam do działania. I tak narodziła się zupa krem z pora . Poczułam się wtedy, jakbym konsumowała jadalny aksamit. Ciepły płyn o delikatnym, subtelnym smaku spływał ospale trasą mojego przełyku, naznaczając go już na zawsze. Przyjemne ciepło wypełniało mnie(...)a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); I tak zaczęła się moja przygoda z zupami kremami. ZUPA KREM Z MARCHWI Z MARCHEWKĄ GLAZUROWANĄ MIODEM Składniki na glazurowaną miodem marchewkę: - 1-2 spore marchewki - 2-3 łyżki miodu - 50 gram masła - pieprz - sól Przygotowanie glazurowanych miodem
Życie zamknięte w smakusobie takie potrawy, na myśl przychodzi nam bardzo intensywny, lekko pikantny, zniewalający lekką nutą opalanego drewna smak – stąd pomysł na nietypową, pieczoną zupę pomidorową. Pomidorówka w grze składa się jedynie z 4 składników: pomidorów, pora, czosnku i soli. Nasz przepis wzbogaca tę recepturę jedynie o kilka niezbędnych dla bogatego smaku dodatków, w tym pesto z pietruszki, oliwy(...)sera – w grze występują podobne zamienniki, dlatego pozwoliliśmy sobie na lekką nadinterpretację. Zupa wymaga minimum wysiłku, a smakuje tak dobrze, że zapewne trafi do Waszego jadłospisu na stałe. Także rozpalajcie swoje domowe piece i do dzieła! Zobacz, jak zupa wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 511 kcal | 24 g białka | 16 g węglowodanów
Nerds Kitchen50ml wrzątku, 100ml zimnej wody – na rozczyn)- 400ml ciepłej wody- 3 łyżki oleju- 1,5 łyżeczki soli- 2 białka- 2 żółtka + łyżeczka mleka do smarowania chlebów Składniki na zupę: - niecałe 2 l rosołu- 1 kg białej cebuli łagodnej- 4 ząbki czosnku- 2 łyżki oleju- 2 łyżki masła- cebulka prażona- sól, pieprz, oregano- ser żółty cheddar Przygotowałam rozczyn(...)ciepłe miejsce na 30 minut. Po 30 minutach posmarowałam je żółtkami rozmieszanymi z mlekiem, a następnie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190°C na 30 minut. Teraz pora na przygotowanie zupy. Na dużej patelni rozgrzałam olej z masłem. Obrane i umyte cebule pokroiłam w półkrążki, wrzuciłam na patelnię. Posoliłam i smażyłam na „wolnym ogniu
mojewypiekiinietylkoZawartość większej saszetki rozprowadzić w 250 ml zimnej wody i wlać do zupy, gotować przez 5 minut. Pod koniec gotowania wsypać zawartość mniejszej saszetki, dodać kapustę i por. Dokładnie wymieszać i gotować przez 1 minutę. Przygotować niespodziankę: 4. Liść z pora pokroić na 4 długie paski o szerokości 1 cm i wrzucić na 1 minutę do gorącej(...)zupy, następnie wyjąć. Liście kapusty pekińskiej także włożyć do zupy na 1 minutę, aby się lekko sparzyły, następnie wyjąć i ułożyć każdy liść na płasko. 5. Oliwę rozgrzać na patelni dodać zmiażdżone ząbki czosnku i pokrojone krewetki, smażyć 2-3 minuty, ciągle mieszając. Dodać ser ricotta, delikatnie wymieszać i przyprawić do smaku. 6. Farsz z krewetek
Jadło i czytadłogęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 czubata łyżka majeranku;Sól;Pieprz.Dodatkowo:Jaja ugotowane na twardo - jedno na jeden talerz zupy;600 g białej kiełbasy dobrej jakości - ja zrobiłam bez kiełbasy.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce(...)dużych oczkach.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.Czosnek obrać.Kiełbasę umyć pod bieżącą wodą - opcjonalnie, ja zrobiłam barszcz bez kiełbasy.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, seler, por, pokrojone ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz, vegetę/ziarenka smaku/kostki rosołowe, kiełbasę, zalać wodą i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie
Gospodyni Miejskacebuli2 ziemniaki3 łyżki posiekanej natki pietruszki2 łyżki przecieru pomidorowego2 łyżki soku z cytryny1/2 szklanki śmietany 18%1 łyżka mąkisól, pieprzMimo, że jest to jedna z moich ulubionych zup - to do tej pory nie pokusiłam się o jej wykonanie. Moje nastawienie zmieniło się jednak w momencie, kiedy znalazłam ten właśnie przepis na blogu kwestiasmaku.com - i teraz już wiem, że będę(...)pietruszkę, pokrojonego w paseczki pora oraz kapustę. Następnie dodać posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zagotować i dodać fasolkę wraz z wywarem, a po 5 minutach starte buraczki, natkę pietruszki oraz przecier pomidorowy. Jeszcze raz zagotować, zdjąć z ognia i wlać sok z cytryny (zatrzyma kolor zupy). Starać się jak najmniej zupę
Świat Domowej KuchniKrem z czosnku i porów jest wyjątkowy i bardzo kremowy. Czosnek po upieczeniu stracił na swej ostrości, a wino nadało wytrawności. Groszek pasuje tu idealnie i dzięki swojej słodyczy zupa ta smakuje genialnie. Składniki: 2 duże główki czosnku, 2 cebule (ok. 150 g), 150 g pora, 1 łyżka posiekanego tymianku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 100 ml wytrawnego(...)przestygnięcia. W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy ząbki czosnku. Cebulę kroimy w kostkę, pory w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z porami. Dodajemy tymianek i całość zalewamy winem. Podgrzewamy ok. 4 min., alkohol nam wyparuje. Cebulę z porami przekładamy do bulionu z czosnkiem i gotujemy, aż warzywa będą bardzo miękkie. Wszystko miksujemy
Moniki SmakołykiPomysł na tą zupę zaczerpnęłam od mojej znajomej angielki. Trochę ją zmieniłam , wyszła pyszna. Będę robiła ją częściej bo jest pyszna. Dzień wcześniej fasolę zalać wodą
Kuchnia PokoleńMamy porę zimową , na dworze zimno , nie przyjemnie , aż się nie chce wychodzić z ciepłego domku , ale niestety trzeba , i dziś
Mój SmakZupa-krem z PORA Składniki: 2 pory 1 cebula 2 duże ziemniaki 1 natka pietruszki 3 łyżki koperku świeżego 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła szczypta gałki muszkatałowej sól,pieprz jogurt grecki 1 litr bulionu Sposób: C ebulę kroimy w piórka, Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę, Kroimy pora nie drobno Siekamy koperek
Viola cooks with passionsuszonych pomidorów. Bardzo, bardzo smaczne. Powstały trochę przypadkiem - akurat miałam w lodówce kilka ostatnich suszonych pomidorów (a je po prostu uwielbiam), gotowany kalafior, który został mi po zupie kalafiorowej , trochę pora i dwa płaty dorsza. Smażyłam na oleju kokosowym, ale spokojnie można użyć dowolnego oleju np. rzepakowego. Kotlety szybciej zniknęły niż się pojawiły. 2 płaty mrożonego dorsza (może
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemoże podzieli się z nami jakimś ciekawym przepisem, których w zanadrzu ma wiele? :) A ja? Właściwie nie wiem. Planów nie mam, czekam na kulinarną wenę ;) Ostatnio jadłam pyszną zupę krem z porów u koleżanki (Beatko, pozdrawiam :)). Mam zamiar ją zrobić i jeżeli uda mi się powtórzyć efekt to chętnie podzielę się z Wami przepisem. To gotujmy i świętujmy
zadanie-gotowanieboczniakami glazurowanym w miodzie i occie balsamicznym, zupa grzybowa z suszonych grzybów leśnych z kluseczkami czy doskonała zupa z łososia z duża ilością koperku! A może wykwintna zupa krewetkowa z porami i szafranem, pierogi z suszonymi śliwkami i cynamonem, bigos postny z leśnymi grzybami, ziołami i miodem czy gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami! Pyszne kotleciki z grzybów leśnych
Plate of JoyCzy u was też się gotuje zupę w wielkim garze? Z zapasem? U mnie zdecydowanie tak. Lubimy zupy i nie bardzo sobie wyobrażamy bez nich
Mam To Na Widelcukuchni też dzieje się znacznie więcej niż dotychczas. Sami instynktownie wybieramy produkty, które nas rozgrzewają takie jak imbir, cynamon, cytryna czy miód, częściej niż do tej pory robimy gorące zupy, pijemy dużo gorącej herbaty, sięgamy po kakao w dużym kubku, ale też co raz częściej szukamy produktów, które dostarczają nam więcej energii, w tym czasie jesteśmy nieco bardziej narażeni
SMYKWKUCHNIporze roku tej zupy nie może zabraknąć. Botwina to zupa prosta, szybka, ale jakże wykwintna z jajkiem, śmietanką i dużą ilością koperku. Botwina sama w sobie zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Zupa pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Składniki: 2 pęczki botwiny 0,5 pęczka koperku 1 litr rosołu lub wywaru warzywnego słodka śmietana cukier sól ocet
Salonik smakówpf.type = 'text/javascript';if('https:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Dziś coś lekkiego, a zarazem sycącego :) Zupa krem z pora SKŁADNIKI: duży pory 1 cebula kilka ziemniaków bulion warzywny sól, pieprz Dodatki : , cebulka prażona pokruszony ser feta Pora oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą
MarciochaKucharzyzakryciem, na słoik położyć przezroczyst ą foli e spożywczą i dopiero wtedy go zamknąć. Tak zrobione warzywa, wykorzystujemy, w zimowej porze, przy robieniu zup. Pamiętajmy jednak, by ich za dużo do garnka nie dawać, ponieważ zamiast pysznej zupy, będziemy mieli zupę porządnie przesoloną. Na duży garnek wystarczą 2-3 łyżki
Kulinarnie z Polką na KresachZupa na każdą porę roku, ale jesienią i zimą smakuje najlepiej.Wystarczy:- 2 litry bulionu warzywnego lub rosołu- 5-6 ziemniaków- puszka fasoli- 2 ząbki czosnku- kawałek wędzonej kiełbasy- tymianek i majeranek- 2 łyżki ketchupu- marchewkaDo rosołu dodajemy pokrojone ziemniaki, marchewkę i czosnek.Wsypujemy fasolkę.Gotujemy do miękkości ziemniaków.Dodajemy pokrojoną kiełbasę, ketchup i przyprawy.Zagotowujemy i gotowe.Smacznego
Maminek kulinarny