dorosłych!Polecam! SKŁADNIKI :* zupa chińska ( rosół ) – 1 op* papryka – 1 szt* cebula – 1 szt* por – 1 szt* jajko – 1 szt* mąka – 2 łyżki* olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Zupę chińską zalewamy odrobiną wrzątku ( tak by tylko lekko pokryła makaron ) , dodajemy przyprawy , mieszamy.Cebulę i pora drobno siekamy , podsmażamy na odrobinie
Ostra na SłodkoLato to pora roku kiedy zaczyna się chcieć żyć ale nie koniecznie trzeba chcieć marnować ten czas na nazbyt długie stanie w kuchni.I cudownym wynalazkiem na lato są zupy-chłodniki.Lekkie,odżywcze, chłodne i odświeżające.Chłodnik jest idealnym zamiennikiem sałatki do którego najczęściej urzywa się również surowych składników.Także chyba i dla dzieci nie zawsze przez nie lubiane
Sztuka gotowania w/g Samirychyba najlepsza zupa grzybowa w moim wykonaniu. Naprawdę. Do tej pory każdej z nich czegoś brakowało. Ale wychodzi na to, że udało mi się w końcu dopracować przepis. W grzybowej niezrównana była moja babcia. Jej zupę grzybowa jadło się i oblizywało talerz. Moja wyszła dziś bliska smaku tej babcinej. Aromatyczna, pachnąca grzybami, o gęstszej konsystencji. W taki zimowy czas(...)smakuje wybornie. Kosztujcie! Smacznego! Składniki bulion 2-3 marchewki 2 pietruszki (korzeń) kawałek selera, pora i kapusty włoskiej 2 liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego 2 rozgniecione ząbki czosnku zupa grzybowa 400 g suszonych grzybów 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka śmietanki kremówki 1,5 łyżki mąki pszennej 1 cebula 3 łyżki masła sól, pieprz do smaku
Raj dla Podniebieniachyba najlepsza zupa grzybowa w moim wykonaniu. Naprawdę. Do tej pory każdej z nich czegoś brakowało. Ale wychodzi na to, że udało mi się w końcu dopracować przepis. W grzybowej niezrównana była moja babcia. Jej zupę grzybowa jadło się i oblizywało talerz. Moja wyszła dziś bliska smaku tej babcinej. Aromatyczna, pachnąca grzybami, o gęstszej konsystencji. W taki zimowy czas(...)smakuje wybornie. Kosztujcie! Smacznego! Składniki bulion 2-3 marchewki 2 pietruszki (korzeń) kawałek selera, pora i kapusty włoskiej 2 liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego 2 rozgniecione ząbki czosnku zupa grzybowa 400 g suszonych grzybów 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka śmietanki kremówki 1,5 łyżki mąki pszennej 1 cebula 3 łyżki masła sól, pieprz do smaku
Raj dla Podniebieniasztuki Grzyby mun – 1 szklanka Pędy bambusa – 1 szklanka Papryka czerwona – 1 sztuka Papryka zielona – 1 sztuka Czerwona pasta curry – 2 łyżeczki Sól, pieprz Dodatkowo: Marchew – 2 sztuki Por – 1 sztuka Składniki - Pierożki z mięsem Składniki na ciasto pierogowe: Mąka pszenna – 500g Żółtka – 2 sztuki Oliwa – 2 łyżki Sól – 1 łyżeczka Ciepła woda Farsz: Zmielone mięso z kaczki (wykorzystane(...)pierożków. Gdy bulion będzie już sklarowany delikatnie go solimy, dodajemy pastę curry, pędy bambusa, grzyby i pokrojone w paski papryki. Gotujemy przez około godzinę. Pod koniec gotowania zupy przygotowujemy marchewkę i pora – kroimy je w bardzo cienkie paski, który następnie blanszujemy. Wykonanie – pierożki: Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 1-2 łyżkach oliwy z oliwek. Mięso
Kuchnia Bon Appetitodrzuca was na wejściu zapach przepalonego oleju. Karta dań nie jest bardzo duża, ale właściciel gwarantuje dzięki temu zawsze świeże potrawy. Zdecydowaliśmy się z mężem oboje na sezonową zupę krem z bagietką czosnkową, a jako danie główną mąż wybrał: Tagliatelle Supermirafiori (czyli makaron z polędwiczką wieprzową, szynką parmeńską i pieczarkami, z papryczki piri piri zrezygnował), a ja zdecydowałam się(...)ziemniaki, sos tzatziki i sałatka). W sumie to zdziwił mnie trochę nasz wybór, bo najczęściej to ja walczę o wybór makaronu z karty Zupa sezonowa Tagliatelle Supermirafiori Polędwiczka Borowikowa Zupa sezonowa wpasowała się idealnie w porę roku za oknem, tego dnia było zimno i deszczowo, a zupa była mocno rozgrzewająca. W sumie tak nam smakowała, że nie zapytaliśmy co dokładnie
RelaxtimeTaką zupę często przyrządzam wiosenną porą kiedy pojawia się młoda kapusta i warzywa. Kapuśniak jest smaczny i delikatny, moja rodzina go uwielbia. Składniki: 0,5 kilogram wędzonych żeberek 1 małą główka młodej kapusty 3 młode marchewki 1 pietruszka 5 młodych ziemniaków pęczek kopru 3 listki laurowe 5 ziaren pieprzu 3 ziela angielskie 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki pszennej sól(...)wyjmujemy żeberka i cebulę, dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości warzyw, musimy uważać żeby się nie rozgotowały. Na patelni roztapiamy smalec wsypujemy mąkę i lekko przesmażamy, dodajemy do zupy. Umyty koperek drobno siekamy,dodajemy do zupy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Ostudzone żeberka oddzielamy od kości i kroimy w kostkę, lekko podsmażamy, dodajemy do zupy
Bajeczna Kuchniapodzielić na mniejsze kwiatki. Twardy środek kalafiora dodać do garnka, po ugotowaniu wyrzucić. Marchew obrać i pokroić w plasterki, por pokroić w pół plasterki. Pierś kurzą podkroić w cienkie paseczki. Do garnka wlać wodę, dodać pierś kurzą, marchew, cebulę,por, vegetę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 5 minut. Następnie dodać kwitki kalafiora, paprykę wędzoną i gotować aż warzywa(...)delikatne. Zagotować i wymieszać. Do garnka włożyć warzywa i mięso. Jeśli woda trochę się wygotuje to dolać wody i ponownie zagotować. Wlać śmietanę, dodać posiekany koperek, wymieszać. Gotowe smacznego. Zupa jest pyszna
Kuchnia Pokoleńzmiany. Tak też jest i dzisiaj. Nie warto nic zmieniać, bo ta zupa powinna być dokładnie taka, jak podaje autorka, czyli aromatyczna, pyszna. Zupa jest sycąca. W domu podczas gotowania unosił się zapach pora, selera pomieszany aromatem estragonu, który ulatniał się z miseczek wypełnionych gorącą zupą... S kładniki: 40 g masła seler naciowy, oczyszczony i pokrojony w półksiężyce(...)kromki bagietki 100 g sera camembert pokrojony w plasterki Masło estragonowe: 50 g masła 1 łyżka posiekanego estragonu Wykonanie: W dużym rondlu roztopiłam masło (40 g), wsypałam seler i pory. Wymieszałam, żeby wszystko połączyło się z masłem. Chwilę smażyłam, około 10 minut. Trzeba mieszać, żeby się warzywa nie przyrumieniły. Mają tylko zmięknąć. Warzywa nadal podgrzewałam na małym ogniu. Wlałam
Kuchnia u KrysiNa straganach można kupić jeszcze kurki więc zachęcamy Was do zrobienia tej pysznejzupy z kurkami z dodatkiem pora i ziemniaków :) Szybka i
Kuchenne WariacjeBardzo dobra zupka, niby kapuśniak ale smak inny. Trudno określić smak, morele nadają słodkiego smaku. Zachęcam do wypróbowania. Synowa podsunęła mi pomysł na tą zupkę, oczywiście
Kuchnia PokoleńBardzo smaczna zupka. Pierwszy raz ją robiłam, ale jadłam już wcześniej. Jestem pewna że będzie u mnie gościła częściej. Obrać wszystkie cebule i pokroić w piórka
Kuchnia Pokoleńmarchew,pietruszka,seler,por) puszka pomidorów pokrojonych łyżka, dwie koncentratu pomidorowego 2-3pomidorki kończące swój żywot smętnie w misie na warzywa 1-2ząbki czosnku sól,pieprz,vegeta,papryka sproszkowane,zioła prowansalskie natka pietruszki/kiełki(opcjonalnie) śmietana/jogurt naturalny(polecam z jogurtem) makaron/ryż/co kto lubi garnek patelnia deseczka nóż łyżka(do próbowania zupy, można nią potem zjeść(...)bieżącą zimną wodą. Włożyć do średniego garnka. Zalać ośmioma szklankami wody. 2.Dorzucić listek laurowy, ze trzy ziela angielskie zagotować. 3.Obrać i pokroić marchewkę, pietruszkę, seler,por w czasie oczekiwania aż zupa się zagotuje. 4.Wyciagnij z lodówki: mały koncentrat,puszkowe pomidory krojone. 5. Pomidory,które są niewyraźne (nie brały rutinoskorbinu czy jak?!) umyj, pokroj drobno. Obierz ząbek
Fiolka w kuchniKremowa, gęsta zupa krem z cukinii z dodatkiem pora by zaostrzyć jej smak. To taka jesienna zupka. Podaję ją z drobnymi grzankami z bułki. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnilubię żółtego sera pod żadną postacią, ani takiego w kawałkuczy w plasterku, ani stopionego, więc nie ma grzanek z żółtym serem. Wersja nieco uboższa odwykwintnych zup cebulowych, jakie do tej pory podziwiałam u innych. Co nie znaczy, że mniejsmaczna! I wino jest, i lubczyk, i aromatyczny bulion... ZUPA CEBULOWA. (inspiracje: kuchnia Biedronki; podaję od razu z moimi modyfikacjami
W kuchni Karmel-itki