zupa z pora - 4000 przepisów (strona:36/267)

Zupa kalafiorowa z kluseczkami 136

podzielić na mniejsze kwiatki. Twardy środek kalafiora dodać do garnka, po ugotowaniu wyrzucić. Marchew obrać i pokroić w plasterki, por pokroić w pół plasterki. Pierś kurzą podkroić w cienkie paseczki. Do garnka wlać wodę, dodać pierś kurzą, marchew, cebulę,por, vegetę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 5 minut. Następnie dodać kwitki kalafiora, paprykę wędzoną i gotować aż warzywa(...)delikatne. Zagotować i wymieszać. Do garnka włożyć warzywa i mięso. Jeśli woda trochę się wygotuje to dolać wody i ponownie zagotować. Wlać śmietanę, dodać posiekany koperek, wymieszać. Gotowe smacznego. Zupa jest pyszna

Kuchnia Pokoleń
Zupa selerowa z camembertem i masłem estragonowym 131

zmiany. Tak też jest i dzisiaj. Nie warto nic zmieniać, bo ta zupa powinna być dokładnie taka, jak podaje autorka, czyli aromatyczna, pyszna. Zupa jest sycąca. W domu podczas gotowania unosił się zapach pora, selera pomieszany aromatem estragonu, który ulatniał się z miseczek wypełnionych gorącą zupą... S kładniki: 40 g masła seler naciowy, oczyszczony i pokrojony w półksiężyce(...)kromki bagietki 100 g sera camembert pokrojony w plasterki Masło estragonowe: 50 g masła 1 łyżka posiekanego estragonu Wykonanie: W dużym rondlu roztopiłam masło (40 g), wsypałam seler i pory. Wymieszałam, żeby wszystko połączyło się z masłem. Chwilę smażyłam, około 10 minut. Trzeba mieszać, żeby się warzywa nie przyrumieniły. Mają tylko zmięknąć. Warzywa nadal podgrzewałam na małym ogniu. Wlałam

Kuchnia u Krysi
Zupa z kurek z porem i ziemniakami 174

Na straganach można kupić jeszcze kurki więc zachęcamy Was do zrobienia tej pysznejzupy z kurkami z dodatkiem pora i ziemniaków :) Szybka i

Kuchenne Wariacje
Kapuśniak inaczej 223

Bardzo dobra zupka, niby kapuśniak ale smak inny. Trudno określić smak, morele nadają słodkiego smaku. Zachęcam do wypróbowania. Synowa podsunęła mi pomysł na tą zupkę, oczywiście

Kuchnia Pokoleń
Zupa cebulowa 104

Bardzo smaczna zupka. Pierwszy raz ją robiłam, ale jadłam już wcześniej. Jestem pewna że będzie u mnie gościła częściej. Obrać wszystkie cebule i pokroić w piórka

Kuchnia Pokoleń
Pierwsza prawdziwa zupa czyli pomidorowa dla bałwanów. 154

marchew,pietruszka,seler,por) puszka pomidorów pokrojonych łyżka, dwie koncentratu pomidorowego 2-3pomidorki kończące swój żywot smętnie w misie na warzywa 1-2ząbki czosnku sól,pieprz,vegeta,papryka sproszkowane,zioła prowansalskie natka pietruszki/kiełki(opcjonalnie) śmietana/jogurt naturalny(polecam z jogurtem) makaron/ryż/co kto lubi garnek patelnia deseczka nóż łyżka(do próbowania zupy, można nią potem zjeść(...)bieżącą zimną wodą. Włożyć do średniego garnka. Zalać ośmioma szklankami wody. 2.Dorzucić listek laurowy, ze trzy ziela angielskie zagotować. 3.Obrać i pokroić marchewkę, pietruszkę, seler,por w czasie oczekiwania aż zupa się zagotuje. 4.Wyciagnij z lodówki: mały koncentrat,puszkowe pomidory krojone. 5. Pomidory,które są niewyraźne (nie brały rutinoskorbinu czy jak?!) umyj, pokroj drobno. Obierz ząbek

Fiolka w kuchni
Krem z cukinii i pora 208

Kremowa, gęsta zupa krem z cukinii z dodatkiem pora by zaostrzyć jej smak. To taka jesienna zupka. Podaję ją z drobnymi grzankami z bułki. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
ZUPA CEBULOWA, trochę nietypowa. 192

lubię żółtego sera pod żadną postacią, ani takiego w kawałkuczy w plasterku, ani stopionego, więc nie ma grzanek z żółtym serem. Wersja nieco uboższa odwykwintnych zup cebulowych, jakie do tej pory podziwiałam u innych. Co nie znaczy, że mniejsmaczna! I wino jest, i lubczyk, i aromatyczny bulion... ZUPA CEBULOWA. (inspiracje: kuchnia Biedronki; podaję od razu z moimi modyfikacjami

W kuchni Karmel-itki
Zupa z Kaszą Gryczaną – Krupnik z Kaszą Gryczaną 216

litry wody 2 listki laurowe 2 ząbki czosnku 4-5 ziarenek ziela angielskiego około 100 g pietruszki około 200 g marchwi kawałek selera kawałek pora 1 cebula Link do filmu z przygotowania: Zupa z kaszą gryczaną https://www.youtube.com/watch?v=soLb-ravZ9g Przygotowanie: Najpierw przygotuję wywar na zupę, można przygotować wywar mięsny lub warzywny: Do garnka daję umyte mięso, cebulę, czosnek(...)por i selera kroję na mniejsze kawałki. Dodaję ziele angielskie , listki laurowe oraz oczyszczoną marchew i pietruszkę – marchwi i pietruszki nie kroję na mniejsze kawałki ponieważ po ugotowaniu wywaru wyjmę je i wkroję do zupy. Całość zalewam około 3 litrami wody, garnek stawiam na gazie i gotuję wywar około 70 minut. Po ugotowaniu wywar przecedzam , 2,5 litra czystego wywaru

Uwaga Babcia Gotuje
Krupnik na podróbkach (żołądkach drobiowych) 188

Krupnik na podróbkach to pomysł na sycącą i prostą do przygotowania zupę, która będzie idealnie smakować w zimne i chłodne dni ;) Nie bójcie się przygotowywać dań z wykorzystaniem żołądków drobiowych. Podróbki są tanie, a także świetnie smakują, np. podane jako gulasz . Składniki na porcję dla co najmniej 6 osób: niepełna 1 szklanka kaszy jęczmiennej (około(...)seler umyć, obrać i pokroić w cienkie paski. Por umyć i pokroić w talarki. Miękkie żołądki wyjąć z garnka i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka przełożyć żołądki i wsypać włoszczyznę. Całość posolić, popieprzyć i dodać domową wegetę. Ziemniaki, obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Pod sam koniec gotowania, do zupy dodać ziemniaki. Gotować jeszcze kilka minut

Ugotować
Doniczka i zioła to zupa wesoła 136

zioła to zupa wesoła" :) Tym czasem... strasznie ciężko to idzie...  Akcja trwa tydzień, a jak na razie nie można, ze zgłoszonych przepisów, ugotować zupy w każdy dzień tygodnia. Do tej pory zgłoszono tylko 4 przepisy. Czy naprawdę tak rzadko zupa gości na naszych stołach?  Czy rzeczywiście szybciej i łatwiej jest zrobić danie główne? Czy to po prostu

Szczęśliwa kuchnia
Zakwas na żurek 209

Zakwas na żurek...Kwaśny, czosnkowy, aromatyczny.Na mące żytniej razowej.Niezastąpiony składnik każdego domowego żuru! Składniki:750 ml przegotowanej, letniej wody;3/4 szklanki mąki żytniej razowej

Gospodyni Miejska
Zupa pomidorowa zabielana 252

Zupa pomidorowa zabielana...Pomidorówka - niekwestionowana Królowa Polskich Zup.Znana i uwielbiana przez wszystkich.W tej wersji - na bazie koncentratu pomidorowego.Pysznie zabielona kwaśną, gęstą śmietaną.Zapraszam! Składniki:2 duże marchewki;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;1 średnia cebula;2 liście laurowe;4 ziarna ziela angielskiego;200 g koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki 30%);200 g kwaśnej(...)Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki i pietruszkę pokroić w słupki.Cebulę umyć, nie obierać ze skóry, przeciąć na pół.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, por i przekrojoną cebulę w łupinach. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, płaską łyżkę soli i zalać 2,5 litrami zimnej wody.  Całość gotować na małym ogniu

Gospodyni Miejska
Zupa pieczarkowa 153

więc dla smakowego efektu warto się poświęcić. Smacznego!   Składniki: 450 g pieczarek 1,2 l bulionu 1 cebula 2 marchewki mały kawałek selera kawałek pora natka pietruszki 5 łyżek śmietany do zup (kwaśnej) 2 łyżki masła sól, pieprz do smaku ulubiony makaron Wykonanie: Wszystkie warzywa oraz pieczarki obieramy i kroimy, warzywa - w kostkę, pieczarki(...)przesmażamy cebulę, dodajemy pieczarki i smażymy je kilka minut. Potem do garnka wlewamy bulion i gotujemy, dodajemy warzywa: marchew, seler, por i gotujemy je do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy przesmażone pieczarki. Na koniec dodajemy przyprawy i zabielamy zupę (w małe naczynie wlewamy nieco gorącej zupy i powoli dodajemy śmietanę, żeby się nie zważyła, mieszamy, a następnie całość dodajemy

psgotujemy

Proponowane wyszukiwania