porze roku oczywiście najlepiej smakują wszystkie zupy i kremy. Ja Was dzisiaj zapraszam na powstały -całkowicie w sposób niezamierzony – krem z pora, ziemniaków i jarmużu. Połączenie takie było wynikiem bardziej przejrzenia zawartości szafek w kuchni niż jakiegoś oszałamiającego kulinarnego zrywu, ale i tak najważniejsze, że jest smaczne i sycące… Krem z pora, ziemniaków
UgotujmyTo.pldynia dopiero sie zaprzyjazniam.Pisalam juz, ze na pierwszy ogien poszla zupa, ktora bardzo nam zasmakowala. Dlatego postanowilam przyzadzic ja jeszcze raz, ale tym razem nieco inaczej. Przepis znalazlam w ksiazce "Kuchnia wloska" i odrazu bardzo mi sie spodobal. Szczegolnie przypadlo mi do gustu polaczenie dyni i pora oraz parmezanu. Przepis jednak troche zmodyfikowalam zmienajac niektore skladniki. skladniki(...)minut na wolnym ogniu. W razie potrzeby uzupelniamy bulion. Nastepnie wszystko miksujemy blenderem.Podgrzewamy przez okolo 2 minuty. Dadajemy smietane, mieszamy i doprawiamy sola i pieprzem.Przed podaniem posypujemy parezanem.Do zupy mozna tez podac grzanki.Smacznego
Przysmaki Karolkimłoda marchewka; - 1 pietruszka; - mały kawałek selera; - kawałek pora; - pół szklanki śmietany 30%; - garść posiekanego koperku; - sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, zalać 2 litrami zimnej wody, posolić, doprowadzić do wrzenia. Oczyścić z szumowin. Gotować chwilę pod przykryciem. Marchewkę, pietruszkę, seler i por oczyścić, pokroić, dodać do zupy. Bulwy buraka pokroić w kostkę, dodać do zupy, gotować 15 minut
dom-agi.pljeszcze marchewkę, która wspaniale ożywiła bladość kalafiora ! A na koniec szczypta płatków chili, żeby się porządnie rozgrzać po powrocie do domu. No cóż, nadeszła jesień, pora przeprosić się z gorącymi zupami ! A w najliższej przyszłości na blogu pojawi się zupa dyniowa ze słodkim mleczkiem kokosowym i ostrym curry... Rozgrzewający krem z kalafiora
Kulinarne przygody Gatityziemniaków;2 marchewki;1 pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;1 cebula;1/4 małej główki białej kapusty;2 łyżki białego cukru;4 łyżki octu spirytusowego;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;1 liść laurowy;4 ziarna ziela angielskiego;1 czubata łyżka majeranku;2 ząbki czosnku(...)garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć namoczoną fasolę, obrane i pokrojone pomidory, startą marchewkę, seler i pietruszkę, pokrojoną cebulę i por oraz poszatkowaną kapustę. Całość zalać 3 litrami zimnej wody, dodać ulubioną przyprawę do zupy, liścia laurowego, ziele angielskie, ząbki czosnku i gotować na małym ogniu przez około 40 minut.Po tym czasie dodać starte buraki i gotować przez kolejne
Gospodyni MiejskaZupa ziemniaczana z dodatkiem jabłek i pora to absolutna jesienna klasyka. Treściwa, kremowa, dzięki dodatkowi jabłka o delikatnie kwaskowatej nucie i zupełnie nie nudnym smaku. I choć ziemniaki kochają boczek, przyjemnie łącząc się w zupach i tworząc popularną ich wersję – dzisiaj postawiłam na danie wegańskie. Dodatek pieczonych ziemniaczków nadaje tu cudownie dymnego i wędzonego smaku, co wzbogaca całość(...)pokroić w małą kosteczkę. Jabłka obrać (skórki zachować), pokroić na ćwiartki, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić na kawałki. Pora pokroić na grube plastry, czosnek pokroić na plasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzać około 3 łyżki tłuszczu, dodać por, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie – smażyć na umiarkowanym ogniu 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać następnie
Even Better Foodsałatki i inne pyszne sezonowe receptury. Są to przepisy z sezonowymi warzywami, które królują w lipcu. W składnikach dań znajdziesz takie warzywa: młoda kapusta, cukinia, fasolka szparagowa, szpinak, pomidory, por, świeże ogórki, kalafior, brokuł. Lipiec to gorący miesiąc, więc wszystkie dania są lekkie. Poniżej znajdziesz przepisy m.in. na: sałatki ze świeżymi warzywami warzywne kotlety świeże surówki dania główne(...)kaszy gryczanej Przyszedł długo wyczekiwany przeze mnie czas na cukinię! Bardzo lubię tworzyć z niej przepisy, zwłaszcza delikatne i zdrowe obiady. Dzisiaj… ZOBACZ PRZEPIS ZUPA KALAFIOROWA z fasolką i papryką Letnią porą warto wykorzystać dostępność warzyw i stworzyć z nich kolorową i pyszną zupę. Kombinacji jest wiele – ja postawiłam… ZOBACZ PRZEPIS MŁODA KAPUSTA duszona z cukinią, ziemniakami
Via Gustotakim przypadku pozostały wywar wykorzystuję do zrobienia na nim zupy ( barszcz biały, żurek lub kartoflanka).Okazało się, że mam z warzyw tylko marchew i kawałek pora + ziemniaki. Dosypałam więc sporo kopru . Zupa jest inna i bardzo smakowita. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniRosół uwielbiam o każdej porze roku. Niezależnie czy jest upał czy mróz. Gotuję go jako podstawę do innych zup i sosów. Właściwie to do większości potraw. Dzisiaj ugotowałam pyszny rosołek z kaczki. Jeśli nie chcecie, żeby rosół był zbyt tłusty możecie usunąć z kaczki skórę. Składniki 1 korpus z kaczki 3 l wody 4 średnie marchewki
O kuchni z uczuciemNadeszła pora na kolejną, gęstą, rozgrzewającą, jesienną zupę. Tym razem postanowiłam przygotować krem ze słodkich ziemniaków, czyli batatów. Warzywo to pochodzi z Ameryki Południowej i nie ma nic wspólnego z tradycyjnym ziemniakiem, pochodzi bowiem z zupelnie innej grupy roślin. Jest jednak bardzo smaczny i pożywny, zawiera dużo skrobi i cukru. Zupa z tego "ziemniaka" okazała się fantastyczna
Codzienne GotowanieBotwinka...Świeże, młode liście buraków.Buraki i marchewka pokrojona w kosteczkę.Całość zabielona śmietaną.Posypana koperkiem.Pycha!Składniki:1 duża marchewka;1 mała pietruszka;Biała część pora;1/4 selera;2 litry zimnej wody;2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe/ (opcjonalnie);2 pęczki botwniki z małymi buraczkami;4 średnie ziemniaki;330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu(...)octu spirytusowego;Sól;Pieprz;Jaja ugotowane na twardo - po jednym na talerz zupy.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć, osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka, w którym będzie się gotowała zupa. Zalać 2 litrami zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, dodać ziarenka smaku/vegetę/kostki rosołowe i gotować na małym ogniu
Gospodyni Miejskawarzywniakach. Sam bliższy jestem wrażeniom zimowego przemarznięcia, o których tak ładnie pisze Marzena. Oczywiście, co się odwlecze... Ale na razie proponuję danie, które przynależy raczej do zimniejszych pór. Delikatna, łagodna, czarująca kolorem zupa, którą nazwaliśmy w domu witaminową bombą. Przy okazji ubyło znów trochę jabłek z toreb, które tachamy co chwila ze szkoły
zadanie-gotowaniepadło na ryż. Następnym razem wypróbuję kaszę jaglaną. Zupę możemy zrobić czystą, zaprawioną śmietaną, ale tez zaprawioną również mąką. Do wyboru... Jeśli robimy ją zimową porą i nie mamy świeżego koperku, zupę możemy z powodzeniem przygotować z mrożonego, będzie równie smaczna! Składniki: - 600 ml bulionu drobiowego ugotowanego wcześniej na udkach z kurczaka z warzywami - duży pęczek kopru, czym więcej
Życie zaczyna się w kuchniZupy to chyba jedyna rzecz , która nigdy mi się nie znudzi . Dobra na każda porę roku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,4 kg żeberek wieprzowych ( chudych ) 1 spory ,korzeń pasternaku ( lub pietruszki jeśli nie mamy ) 2 duże marchewki 3 duże ziemniaki kawałek pora(...)się fasoli ( w momencie kiedy zacznie robić się lekko miękka-czasu nie podam ,bo różnie z nią bywa , najlepiej sprawdzić odławiając jedną ) dodajemy pokrojone w kostkę i obrane , marchewki, pora i pasternak . Dokładamy ziemniaki pocięte w duże kawały , zmiażdżony czosnek , suszoną cebulę , solimy i gotujemy jeszcze około 15 – 20 minut , aż warzywa zmiękną . Wlewamy śmietankę, wrzucamy mięsko
Ogrodnik w podróżypor (10 g) - średni pomidor (80 g) - żółtko (20 g) - łyżeczka mąki pszennej (5 g) - woda (100 ml) Sposób przygotowania: Warzywa umyj, obierz, opłucz, podziel na kilka kawałków, włóż do wrzącej wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Pomidora sparz wrzątkiem, po zdjęciu skórki pokrój na ćwiartki i dodaj do zupy. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij pora, pietruszkę i selera, a marchew i pomidory zmiksuj. Przygotuj lane ciasto z żółtka, mąki oraz jednej łyżeczki przegotowanej wody. Ciasto wlej cieniutkim strumieniem do wrzącej zupy i kilka razy ją zagotuj. Jeśli kluseczki są wielkości drobnej kaszy i bardzo miękkie, danie to nadaje się dla dziecka od 10 miesiąca życia. Przed podaniem sprawdź temperaturę
Z notatnika