rabarbarem, wróciłam z nimi. Przy pierwszym spotkaniu potraktowałam je trochę brutalnie i postanowiłam zrobić z nich miazgę. I tak powstała zupa krem ze szparagów. Bardzo delikatna. Drobny pazur nadaje jej gałka muszkatołowa i kilka kawałków surowego pora, który miał stanowić dekorację, a okazał się dodatkiem, który gorąco polecam jako składnik obowiązkowy.Składniki:500g białych szparagów1 duży por0(...)wrzucić końcówki szparagów do zupy. Pozostawić do dalszego gotowania. Do śmietany dodać 3 małe chochle zupy. Po każdej chochli wymieszać dokładnie ze śmietaną. Całość dolać ponownie do zupy. Dobrze wymieszać. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Pogotować jeszcze 2 minuty.Gotową zupę podawać posypaną kolorowym pieprzem i obowiązkowo z kilkoma cienkim plasterkami posiekanego świeżego pora
W kuchni wieczoremdzięki pieczonemu czosnkowi, dymce czy prażonym pestkom dyni. Jak tylko zmiksowałam zupę, spróbowałam żeby ją ewentualnie doprawić. Doprawiłam, wymieszałam, spróbowałam i łaaał. Naprawdę. Zupa na pewno będzie jeszcze smaczniejsza, gdy zrobimy ją w sezonie warzywnym. Ja na pewno spróbuję ją ugotować z młodą cukinią. Krem z cukinii i pora zrobiłam głównie z myślą o My. Zamęczam Was ostatnio(...)pokrywki, do redukcji płynów. Zupę podajemy z prażonymi pestkami dyni i poszatkowaną dymką. Inne propozycje zup kremów: Krem z groszku z grzankami Krem z brokułów z grzankami i parmezanem Krem z brukselki z fetą Zupa krem z cukinii z bazylią i mascarpone Krem z cukinii i groszku Artykuł Zupa krem z cukinii i pora pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyJeżeli lubicie barszczyk i botwinkę to mamy dla Was propozycję na ciepłe dni – chłodnik z botwinki. Do tej pory nie przepadaliśmy za zupami na zimno ale ten wyjątkowo przypadł nam do gustu Składniki: - 1 pęczek botwinki - 1 średni ogórek - 1/2 pęczku koperku - 1/2 pęczku szczypiorku - 250 ml kefiru - 500 ml wody - 200 ml jogurtu greckiego - sól, pieprz, cukier
Kuchenne Wariacjepora 1 marchewka 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz, ostra mielona papryka Fasolę namoczyć na noc, następnego dnia ugotować do miękkości w 1 litrze osolonej wody z listkami laurowymi i zielem angielskim , uważać aby nie rozgotować fasoli. Marchewkę i por pokroić w słupki i dodać do zupy pod koniec gotowania(...)były rozgotowane. Por wystarczy dodać na 2 minuty przed końcem, będzie jędrny i smaczniejszy. Krewetki usmażyć w oleju przez 3 minuty. Krewetki bardzo dobrze komponują się z czosnkiem, więc olej Kujawski będzie ich doskonałym uzupełnieniem. Na samym końcu dodać krewetki wraz z olejem w którym się smażyły do zupy i doprawić do smaku
Jadło i czytadłoUwielbiam porę roku, w której pojawiają się grzyby. Można z nich wyczarować różne dania, a między innymi tą pyszną zupę grzybową. Co potrzeba: 1 kg grzybów świeżych lub mrożonych, 1 duża ćwiartka kurczaka, 1 większa cebula, 2 l wody, 2 większe marchewki, 5 średnich ziemniaków. 50 g masła, 400 g śmietanki słodkiej 30%, 2 pełne łyżeczki kucharka, 1/2 płaskiej
Bułka z ChlebemDzisiejsza zupa to taka trochę "śmieciówka". Ugotowana z tego co znalazłam w lodówce i zamrażarce. Starałam się jedynie aby większość użytych przeze mnie warzywa
Stare Garytradycyjne domowe zupy. Według raportu opracowanego przez „Puls Biznesu” Polacy uwielbiają zupy, zjadają ich najwięcej na świecie 3,8 miliarda litrów zup, co daje ponad 100 litrów na osobę. Zupy gotowała moja babcia i moja mama, polecają je kucharze, a nawet dietetycy, gdyż według ostatnich trendów zupa może odchudzać. Zupy królują na polskich stołach. Zupa, postaci może mieć wiele(...)się w te statystyki zupowe! Jesteśmy zakochani w zupach! Przygotowując zupy w sezonie wiosenno-letnim warto korzystać ze świeżych warzyw, natomiast jesienią i zimą sięgajcie po mrożonki. Gdy jest zimno powinniśmy spożywać duże ilość zup, gdyż doskonale rozgrzewają organizm i zapobiegają przeziębieniom. Zupa to smaczne i pożywne danie, doskonałe o każdej porze roku, a w dodatku niedrogie. Zupa odpowiednio
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięroli dani głównego. Jej przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale zdecydowanie jest tego warta. Polecam Wam wypróbować tę zapiekankę, ponieważ wg mnie połączenie ziemniaków z porami jest idealne, podobnie jak w zupie ziemniaczano - porowej . Składniki : 1 kg ziemniaków 2-3 pory 150ml śmietany 150ml mleka listek laurowy kilka ziaren czarnego pieprzu sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej
Codzienne Gotowaniepomidory z puszki, potarty imbir, pokrojoną w kostkę marchew, seler, por,oczyszczoną z błonek paprykę i pokrojoną w kostkę, przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką chilli w proszku. Gotować tak długo aż mięso i warzywa będą miękkie. Mozzarellę pokroić w małą kostkę i wrzucić do zupy, gotować 5 minut. Smacznego
Kuchnia Pokoleńdomowego zakwasu na żurek;1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;1/2 białej części pora;2 litry zimnej wody;1 ząbek czosnku;1 liść laurowy;4 ziarna ziela angielskiego;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Pęczek koperku;1 łyżka majeranku;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Kiełbasę(...)oczkach. Por pokroić w cienkie plasterki.Koperek drobno posiekać.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.Ząbek czosnku obrać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojoną kiełbasę, startą marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojony por, zalać 2 litrami zimnej wody i gotować przez około 10 minut.Po tym czasie dodać pokrojone ziemniaki, obrany ząbek czosnku, łyżkę ulubionej przyprawy do zupy, liść
Gospodyni Miejskakukurydzę i gotować 10 minut. Teraz już pora na wszystkie pozostałe składniki. Gotować już tylko około 3-5 minut. Warzywa nie powinny być rozgotowane. Doprawić do smaku solą, limonką. Każdy lubi mniej lub bardziej wyrazisty smak. Niestety trzeba trochę doprawić do smaku. Podczas gotowania woda się może wygotować, więc zupa może być za gęsta. trzeba wtedy dolać wodę
Kuchnia Pokoleńselera obrać – pokroić w plastry tak jak ziemniaki – ugotować (ok. 10 min.) – odcedzić – a wodę (bulion warzywny) zachować i użyć do zupy, sosu – warzywa ostudzić. Pory pokroić w kostkę – wsypać na patelnię + wody, tyle aby przykryć pora – blanszować ok. 8 minut – odcedzić wywar do warzywnego – a pory ostudzić na sitku. Cebulę obrać – pokroić w kostkę – wsypać
Tradycyjna kuchnia inaczejrosół a zamiast makaronu podaję go z kaszą jaglaną. 2-2,5 l wody 1 spore skrzydło z indyka 4- 5 marchewek 2-3 pietruszki kawałek selera kawałek pora pół cebuli kilka kulek ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu 1-2 listki laurowe sól 1 łyżeczka pieprzu ziołowego natka pietruszki Skrzydło indyka podzieliłam na dwie części,włożyłam(...)minut po tym czasie dodałam pokrojoną w sporą kostkę marchew,pietruszkę i seler. Wsypałam sól do smaku,pieprz ziołowy,cebulę przypiekłam nad płomieniem gazu i dodałam do zupy,włożyłam też kawałek pora. Rosół gotowałam ok. 1 godz na małym ogniu. Kaszę ugotowałam osobno,nałożyłam porcje na talerze,posypałam natką i nalałam rosół
Kolorowa kuchnia Elkipietruszce , porze. Można więc i je wykorzystać do nadania zupie ( wywarowi) koloru , smaku i zapachu. Po to by wywar był esencjonalny trzeba dodać sporo warzyw ( nie ma co żałować- po wyjęciu z zupy można je wykorzystać do innych potraw). 1)- Na litr wywaru używam przeciętnie 3-4 średnie marchewki, dużą pietruszkę, kawałek selera, 2 cebule, 1/3 pora(...)warzywach jest aż słodkawy. Jeśli chodzi o warzywa po ugotowaniu. Wyjęte i ostudzone wyglądają co prawda nie specjalnie efektownie , ale to nic. Odrzucamy por i cebulę choć i je można po zmiksowaniu użyć np. do zagęszczenia zupy lub zrobienia sosu cebulowego do gotowanego mięsa) Z reszty wystarczy delikatnie ściąć brązowe przypieczenia i użyć do zrobienia sałatki , jarzynki
Buniabaje w kuchni