eleganckiego wyglądu i wyrazistego smaku. Polecam ją nie tylko na co dzień ale również na większe przyjęcia. Zupę podałam w bulionówce "Miranda" od Porcelany Bogucice. 1 kalafior 4-5 młodych ziemniaków 1 duża marchewka 1 pietruszka kawałek pora 1 udko cebula sól pieprz biały ognista mieszanka przypraw 2-3 łyżki śmietany koperek(...)marchewkę i pietruszkę, pora i cebulę. Gotować ok 30-40 minut. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Z zupy wyjąć cebulę, marchewkę i pora, dodać ziemniaki i kalafiora. Gotować jeszcze ok 15 minut do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyjąć mięso. Śmietanę
Smakołyki Asicebuli 1 por 1 średniej wielkości seler (bulwa) 2 marchewki 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 2 kostki bulionu warzywnego (dobrego bez tłuszczy utwardzanych) oliwa z oliwek miękki żółty ser majeranek, pieprz, ostra papryka, sos sojowy, Zaczynamy od pokrojenia cebuli w proporcjach 3/4 i 1/4. 3/4 kroimy w drobną kostkę, a 1/3 w piórka. Pora dzielimy na dwie(...)wrzenia i dodajemy dwie kostki bulionu, majeranek, pieprz, ostrą paprykę i sos sojowy do smaku. Gotujemy warzywa, aż zmiękną i wtedy lekko blendujemy zupę, aby rozdrobnić warzywa. Wyciągamy z zupy jedynie zieloną część pora. Teraz dodajemy resztę cebuli i gotujemy, aż zmięknie. Doprawiamy jeszcze, jeśli zajdzie taka potrzeba, dolewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Teraz zupę przelewamy
vegetanietwardsze. Można je jeść na surowo w sałatkach i po obróbce cieplnej. Dzisiaj chciałam zaproponować wam wypróbowanie prostego krupniku z dodatkiem podagrycznika . PRZEPIS ZUPA Z PODAGRYCZNIKIEM Składniki: 800g ziemniaków 1/2 szkl kaszy jęczmiennej wiejskiej 1/2 pora 3 łyżki masła klarowanego 3 marchewki 2 garście podagrycznika 2 łyżki soczewicy czerwonej suchej 1 liść laurowy 10 szt ziela angielskiego sól(...)Zaczynamy od pora. W garnku rozgrzewamy masło klarowane. Następnie pora obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka. Na maśle szklimy pokrojonego pora. W następnym kroku do pora dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy. Dodajemy również kaszę i soczewicę. Następnie marchew obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Potem do pora
Dorota Smakujeseasonal produce for it too. Butternut squash soup is my today's choice. Dni stają się zimniejsze I poczułam ochotę na potrawy, które mnie rozgrzeją. Kremowe zupy są idealne na tą porę roku. Dobrze jest wykorzystywać sezonowe produkty. Dlatego zupa dyniowa jest moim dzisiejszym wyborem. For 4 portions: 2 tablespoons olive oil 2 onions - chopped 1 butternut squash peeled
Smaki Przyprawy i Koloryseasonal produce for it too. Butternut squash soup is my today's choice.Dni stają się zimniejsze I poczułam ochotę na potrawy, które mnie rozgrzeją. Kremowe zupy są idealne na tą porę roku. Dobrze jest wykorzystywać sezonowe produkty. Dlatego zupa dyniowa jest moim dzisiejszym wyborem.For 4 portions:2 tablespoons olive oil2 onions - chopped1 butternut squash peeled and chopped700ml chicken
Kulinarna rozmowafasolki szparagowej (u mnie zielona, mrożona);2 duże marchewki;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;6 średnich ziemniaków;1 liść laurowy;4 ziarna ziela angielskiego;4 ziarna pieprzu;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;2,5 litra zimnej wody;Pęczek koperku;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Sól;Pieprz.Spos(...)pietruszkę obrać. Marchewki pokroić w plasterki, pietruszkę w słupki.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.Koperek drobno posiekać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć pokrojoną marchewkę, słupki pietruszki, obranego selera i por. Dodać liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, łyżkę ulubionej przyprawy do zup. Zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować na średnim ogniu przez
Gospodyni MiejskaLato to idealna pora roku na zimne zupy: owocowe i chłodniki. O ile za owocowymi zupami nie przepadam, to uwielbiam chłodniki na bazie kefiru, jogurtu naturalnego, czy dobrej śmietany. Nie trzeba do nich wiele, aby uzyskać wspaniały smak. Niezaprzeczalną zaletą takich zup jest czas przygotowania i - oczywiście - niska temperatura potrawy. Podczas upałów gorąca zupa chyba nie przemawia
Codzienna kuchnia niecodziennaZupa z cukinii i pora powstała z potrzeby chwili. Kiedy poznałam temat obecnego tygodnia uzupełniłam domową spiżarnię o odpowiednią ilość cukinii. Poza tym wykorzystałam por, marchew i kurczaka, czyli składniki stale dostępne w mojej kuchni. W pamięci miałam też wspomnienie kokosowej zupy z kurczakiem , bardzo miłe wspomnienie :) I tak zrodził się pomysł na tę zupę, utrzymaną(...)czymś smacznym, zdrowym i ciekawym, a to nie lada wyzwanie. A właśnie! Może poświęcimy kiedyś nieco uwagi temu tematowi? Drugie śniadanie ucznia? Składniki: 1 cukinia 1 duża marchew 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 1/2 papryczki chili (dałam zieloną) 250 g filetu z piersi kurczaka 200 g mleczka kokosowego 3-4 szkl. bulionu warzywnego makaron ryżowy mieszanka ziół tajskich
zadanie-gotowanieporze roku możemy delektować się pysznymi pomidorami różnego gatunku, dlatego zupa pomidorowa powinna znaleźć się obowiązkowo, choć raz w sezonie na każdym stole. Ja do swojego kremu użyłam pomidorów malinowych. Zupa wyszło pyszna, gęsta i bardzo sycąca. Spokojnie może zastąpić drugie danie. Polecam. Najlepszy krem z pomidorów Składniki: 1 cebula 3-4łyżki oliwy 4 ząbki
Mania Gotowaniaskwarek.Prosta i szybka w wykonaniu.Pychota!Składniki:7 średnich ziemniaków;1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;150 g wędzonego boczku;2 liście laurowe;5 ziaren ziela angielskiego;2 ząbki czosnku;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;6 - 7 średnich ogórków kiszonych;250 ml soku z kiszonych ogórków;2,5 litra zimnej(...)zmiażdżyć ręką lub deską do krojenia.Koperek drobno posiekać.Do granka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone ziemniaki, stratą marchewkę, obraną pietruszkę i seler, por, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, łyżkę przyprawy do zupy, podsmażony boczek i zalać 2,5 litrami zimnej wody.Całość gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki i warzywa będą miękkie (około 50 minut).Po tym czasie
Gospodyni MiejskaDzień dobry!Była już zupa na Walentynki, to teraz pora na danie główne. Doskonale sprawdzi się risotto z dodatkiem białego wina i krewetek.Kremowa i delikatna potrawa, podkreślona kwaśnością cytryny, która idealnie pasuje do krewetek. Dodatkowo banalna w przygotowaniu, chociaż może wydać się czasochłonna. Inspirowałam się przepisem znalezionym w lutowym numerze Moich Smaków Życia.Zapraszam!Czytaj więcej
Pora coś zjeśćużyłam wędzonego boczku.Ilości nie podaję, gdyż każdy ma swoje upodobania, a w tej wersji zupy nie chodzi o ilości, lecz o sposób przyrządzenia.Fasolę namoczyć dzień wcześniej, a następnie ugotować. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce. Por pokroić w cienkie talarki. Mięso ugotować w wodzie z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. Pod koniec(...)wywaru dodać rozdrobnione warzywa oraz podsmażoną fasolę. Posolić do smaku i delikatnie gotować do miękkości warzyw. Kiedy wszystko będzie miękkie, wtedy doprawić pieprzem i ugotować w zupie kluski kładzione.Na kluski kładzione potrzebujemy jajka, mąkę i szczyptę soli. Jajka roztrzepujemy i łączymy z mąką w takich proporcjach, aby wyszło nam gęste ciasto. Łyżeczką maczamy we wrzącej zupie
Codzienna kuchnia niecodziennajest ona świetnym sposobem podania gościom czegoś naprawdę ciekawego i oryginalnego w miejsce „sztampowego” rosołu Zupa z kurczaka z pieczarkami 2015-05-02 21:03:26 Oryginalna w smaku zupa, która może z powodzeniem zastąpić na stole nasz popularny rosół, jednak przygotujecie ją dużo szybciej. Mocna nuta imbiru nasuwa skojarzenia z kuchnią azjatycką. Zapisz przepis Drukuj Składniki 1kg mięsa(...)angielskiego i liście laurowe. Zupę gotujemy powoli pod częściowym przykryciem przez 80-90 minut, w razie potrzeby zbierając z powierzchni pianę i tłuszcz jeśli takie się pojawią. W międzyczasie obieramy i kroimy na cienkie plasterki pieczarki, które dodajemy 20 minut przed końcem gotowania; wówczas dosalamy również zupę do smaku. Z ugotowanej zupy wyjmujemy mięso, seler, pora i cebulę
Kulinarna Pokusapełni więc warto korzystać z tych pysznych warzyw. Tym razem proponujemy Wam smaczną i szybką w przygotowaniu wiosenną zupę ze szparagami :) Składniki na zupę: – 1 cebula – 1 średni por – 2 łodygi selera naciowego z liśćmi – 1 marchewka – 1 średnia cukinia – 250 g zielonych
Kuchenne Wariacjepodsmażonym na oliwie porze. Pachnąca, apetyczna i znikająca w mgnieniu oka. Zupy serowe wspaniale nadają się na szybki obiad, bo ich przygotowywanie nie zajmuje wiele czasu, a produkty przeważnie znajdą się w każdej lodówce bez problemu. Składniki: 3 dowolne serki topione (po 100 g), około 10 cm pora , 2 łyżki oliwy(...)oliwę i lekko podsmażyć posiekanego pora. Wlać bulion (rosół), pokrojone serki topione, dokładnie wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia serków. Gotować przez kilka minut na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia, wlać śmietanę, dobrze wszystko razem wymieszać i doprawić solą i papryką. Podawać z serowymi grzankami i ze szczypiorkiem. Lubicie takie zupy
Codzienna kuchnia niecodzienna