konkretnie na zupę. Poszperałem i znalazłem przepis sprzed 1930 roku. Powiem tylko tyle...Polecam! Składniki 1 kg brukselki 1 l rosołu drobiowego 250 g boczku wędzonego 2 marchewki pietruszka mały seler por (biała część) cebula 3 średnie ziemniaki 50 g wędzonej słoniny łyżka mąki szczypiorek sól ,pieprz Przygotowanie Jarzyny ,cebulę ,wędzonkę ,pokrojone w dużą kostkę ziemniaki ,pora pokrojonego(...)brukselkę i cebulę blendujemy z wywarem. Na patelni robimy zasmażkę ze słoniny i mąki. Dodajemy do zupy. Dokładnie mieszamy. Marchew ,seler ,boczek kroimy w kostkę ,dodajemy do zupy razem z ziemniakami ,porem i gotujemy na średnim ogniu przez 10 min. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchendigotuje.blogspot.com Uwielbiam zupę dyniową - bez względu na porę roku. Odpowiednio doprawiona może być naprawdę przepyszna. . Czasami nie wszystkie warzywa rozdrabniam blenderem. Bywa, że część miksuję, a resztę kroję. mięso drobiowe na wywar 1 kg dyni 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 100g serka topionego(...)osolonej wodzie - z dodatkiem listków laurowych. Miękkiego kurczaka odłożyć do miseczki. Do garnka wrzucić kawałki dyni, marchewkę, pietruszkę oraz selera. Na maśle poddusić cebulę z porem oraz wyciśniętym ząbkiem czosnku. Miękkie warzywa dodać do zupy, a całość zmiksować blenderem. Wrzucić serek topiony, kawałki kurczaka oraz wlać mleko z jogurtem. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku (solą, pieprzem oraz gałką
Di gotujePrzez przypadek wyszła świetna zupa. Z tego co było w lodówce. Najlepsza była na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się przegryzły. Bardzo polecam! składniki 300 g porów (białe części) 100 g ziemniaków 3 laski selera naciowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki zielonej pasty curry 1/2 papryczki jalapeno 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka masła 1200 ml bulionu z kurczaka(...)pokroić w plastry.W garnku z grubym dnem roztopić masło, włożyć pory, ziemniaki i seler i dusić mieszając na małym ogniu aby warzywa zmiękły,nie rumienić. Dodać czosnek, kurkumę i pastę curry, wymieszać, podsmażać jeszcze przez minutę. Wlać wywar, gotować na niewielkim ogniu ok 30 minut. Ugotowaną zupę przetrzeć przez sito lub zblendować przy pomocy blendera. Doprawić solą
Stare GaryTo jest propozycja dla zapracowanych, wystarczy pół godzinki i zupa gotowa. Do garnka dodać masło, roztopić. Cebulę i ząbki czosnku obrać i pokroić drobno.Dodać do
Kuchnia Pokoleńgulasz z kurczaka Chilli Con Carne Makaronowa zapiekanka z kiełbasy i pieczarek Ostra zupa kukurydziana z nachosami Żur Glazurowana wieprzowina Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem i porem Ciecierzyca na ostro Ostra zupa z ciecierzycy Smacznego
Codzienne GotowaniePomysł na tę zupę podsunęła mi Mamusia :) Delikatny i rozgrzewający krem z marchewki. Można go podać z paluszkami grissini lub - żeby był bardziej treściwy- z drobnym makaronem dwujajecznym. Jeżeli pominiemy imbir, zupka świetnie nada się dla maluszków :) Składniki (dla dwóch osób): 400 ml wody 4 duże marchewki 2 ząbki czosnku 1 mały seler 1 por 2 małe pietruszki(...)liście laurowe, doprawiamy curry, pieprzem, solą i ostrą papryką. Całość zalewamy 400 ml wody i gotujemy 40 minut na średnim ogniu. 2. Po 40 minutach z zupy wyławiamy liście laurowe, por, seler i pietruszkę, resztę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy śmietaną 18% i podajemy. Smacznego
My Culinary ArtPrzeglądałam przepisy na rozgrzewające zupy i natknęłam się na zupę soczewicową. Na zdjęciach nie wyglądała zbyt pięknie, ale wydała mi się wyjątkowo "domowa". Zaczęłam
Przepisy AleksandryZalewamy całość dwoma litrami domowego rosołu albo dwoma litrami wody do których dodajemy kostki bulionowe. Całość dokładnie mieszamy, zmniejszamy gaz do malutkiego i wsypujemy lubczyk, pora, fasolkę i szparagi. Gotujemy zupę pod przykryciem na malutkim ogniu, do momentu gdy fasolka będzie już prawie miękka. W tym momencie w garnku lądują różyczki brokułu, cukinia, groszek i drobny makaron – sprawdźcie(...)talerzach dodatkowo posypujemy parmezanem startym na drobnych oczkach tarki. Zupę podajemy gorącą. Sami powiedzcie, kolor zachęca do jedzenia, prawda? SKŁADNIKI 50g wędzonego surowego boczku lub pancetty 2 cebule szalotki 200g zielonych szparagów 1 mała cukinia 250g ½ małego selera 150g 1 pietruszka 60-80g 1 marchewka 150g 1 średni por 200g fasolki zielonej lub masłowej 250g brokułu 100g zielonego groszku
Karo in the Kitchenniedzielny rosół, z makaronem ryżowym, zamiast nitek. Zobacz również inne przepisy na ----> zupy Lekka zupa z kurczakiem i kukurydzą - przepis: Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka (ok. 60-70 dag mięsa; ewentualnie podudzia, skrzydełka) 2 marchewki 1 pietruszka ćwiartka selera kilkucentymetrowy kawałek pora 2 łodygi selera naciowego 1 łodyga trawy cytrynowej 1 cebula po kilka ziarenek ziela angielskiego(...)odcedzić). Kiedy zupa będzie klarowna i aromatyczna, pod koniec gotowania doprawić solą, sosem sojowym i przyprawą typu Vegeta. Dodać odcedzoną kukurydzę. Delikatnie łyżką szumową wyjąć cebulę, por, trawę cytrynową i seler. Zupę podawać z makaronem, kawałkami kurczaka i poszatkowaną natką pietruszki. Smacznego
Moje QulinariaDziś czwartek, a więc pora na kolejną pyszną zupę. Ponieważ mamy jesień w pełni postanowiłam przygotować krem z pieczonego kalafiora. Zupa ma bardzo ciekawy, lekko słodkawy smak i jest mocno kalafiorowa. Choć jej kolor nie jest może zbyt apetyczny i zachęcający, to muszę przyznać, że ten krem jest bardzo smaczny. Składniki : duży kalafior (około 1kg) 1 średnia
Codzienne GotowanieMasło czy margaryna?” :) Dlaczego polecam tę zupę? Ponieważ seler: zawiera mnóstwo potasu obniżającego ciśnienie jest warzywem ultraniskokalorycznym (1 sztuka 400 g zawiera jedynie 52 kcal!) ma mnóstwo błonnika i jednocześnie duzo wody - szybko powoduje uczucie sytości bez przeładowania kaloriami w połączeniu np. z marchewką wychodzi z niego pyszny, niskokaloryczny sok z kolei por: pomaga przyswajać minerały, m.in. wapń należy(...)czasie czosnek przeciskamy przez praskę, podsmażamy chwilę na niewielkiej ilości oleju, z pokrojonym w paski selerem i porem (całym). Dodajemy do gotujących się ziemniaków, trzymamy na ogniu do miękkości warzyw. Zdejmujemy z ognia, rozrabiamy w chochli odrobinę jogurtu z zupą, dolewamy do reszty jogurtu, po czym dodajemy do zupy. Blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji, doprawiamy i mieszamy
Powiedz dietom niePrzedstawiam dziś przepis na kolejną zupę- krem. Tym razem na tapecie por. Czy wiecie, że por oprócz witamin i minerałów ma wiele właściwości zdrowotnych? Między innymi posiada związki odtruwające (przy zatruciach pokarmowych lub alkoholowych bardzo przydatne!) oraz świetnie działa na kaszel. Wracając do przepisu na krem z porów- jest pyszny, syty i zdrowy. Najlepiej smakuje podawany z grzankami(...)serem żółtym. Polecam! Krem z pora z grzankami Składniki: 2 duże pory, 5 ziemniaków, 2 cebule, 2 łyżki masła, 1 litr bulionu, łyżka oliwy, 1/2 szklanki śmietany 18%, 7 ząbków czosnku, sól, pieprz, bagietka, 10 dag sera żółtego, oliwa. Wykonanie: Ziemniaki i cebulę obieramy. Warzywa dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na maśle
paapilotkaajajkiem i białym serem.Polecam!Składniki:1 mała marchewka;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;5 średnich ziemniaków;1 liść laurowy;4 ziarenka ziela angielskiego;4 ziarenka pieprzu;1 ząbek czosnku;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ziarenek smaku lub 2 kostki rosołowe;2,5 litra zimnej wody;2 czubate łyżki chrzanu ze słoiczka(...)osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.Czosnek obrać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, seler, por, pokrojone ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz, vegetę/ziarenka smaku/kostki rosołowe, zalać wodą i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie
Gospodyni MiejskaMamy czwartek, w związku z czym pora na przepis na zupę. Ponieważ Pieczarkowy Tydzień nadal trwa (jeszcze tylko 1 dzień), postanowiłam przygotować zupę-krem właśnie z pieczarek, ponieważ jeszcze nigdy takiej nie robiłam. Krem pieczarkowy, podobnie jak większość zup, jest banalnie prosty w przygotowaniu, szybki i oczywiście bardzo smaczny ;) Polecam. Składniki : 1 cebula 2 ząbki czosnku 500g pieczarek
Codzienne GotowanieCoś mnie wzięło na zupy z kluskami. Dzisiaj ponownie gości na blogu zupa z kaszą gryczaną, ale dodatek ziemniaczanych kopytek sprawia, że jest jeszcze lepsza. Polecam
Przepisy Aleksandry