zupa z pora - 4000 przepisów (strona:24/267)

Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 111

przepisy na zupy krem z jej użyciem. :)   Jesień nie jest zachęcająca - zimno, szaro i ponuro, na szczęście w kuchni znam zupełnie inną odsłonę tej pory roku. Aromatyczne zupy krem z dyni w kolorze zachodzącego słońca, pachnące cynamonem i imbirem wypieki z jabłkami i gruszkami, czy rozgrzewające gulasze i potrawki. Jesień jest pyszna! To chyba czas w roku

Cooking Monster
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 159

przepisy na zupy krem z jej użyciem. :)   Jesień nie jest zachęcająca - zimno, szaro i ponuro, na szczęście w kuchni znam zupełnie inną odsłonę tej pory roku. Aromatyczne zupy krem z dyni w kolorze zachodzącego słońca, pachnące cynamonem i imbirem wypieki z jabłkami i gruszkami, czy rozgrzewające gulasze i potrawki. Jesień jest pyszna! To chyba czas w roku

Cooking Monster
Zupa z żółtych pomidorów, żółtej papryki i soczewicy 125

Latem nie rezygnuję z gotowania zup. Tym bardziej, że świeże, młode warzywa o tej porze smakują najlepiej... Dzisiaj nakarmię(...)zupą z żółtych pomidorów, żółtej papryki i soczewicy. Składniki: 1 por (biała część) 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 żółta papryka 3-4 żółte pomidory 1 marchew 1/2 selera 1 pietruszka 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki masła lub oliwy  1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki majeranku posiekana natka pietruszki sól i pieprz do smaku Pory przekroić

Czerwień i błękit
Zupa ogórkowa 112

zimowym, jednakże sporządzona z ogórków małosolnych też smakowała dobrze. Proporcje na około 2 litry zupy. 4 ziemniaki kawałek selera 4 marchewki 3 pietruszki 3 małe cebule 1 por 1 kostka rosołowa 1 słoik ogórków kiszonych Marchewki i pietruszki obrać i pokroić w plastry. Pora umyć i pokroić w mniejsze kawałki. selera obrać i pokroić w kostkę. Cebule obłupać(...)wierzchniej warstwy i odciąć dół. Wrzucić warzywa do dużego garnka, zalać około 2 litrami wody i zagotować. Gotować na małym ogniu/ Ziemniak obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Ogórki zetrzeć na grubej tarce. Gdy ziemniaki będą ugotowane wyłowić z zupy cebule, dodać kostkę rosołową. Na koniec dodać starte ogórki. Jeżeli są to mocno kiszone ogórki można dodać również

Czerwony Gupik
Zupa z botwinką i kaszą pęczak 186

smak wyśmienity! Poniższa zupa jest bardzo sycąca, szybka do przygotowania i świetnie rozgrzewa. Idealna dla osób, które cenią swój czas podczas przygotowywania posiłków.  Składniki na 4-5 porcji:  1 duża pierś z kurczaka pół pęczka botwinki (liście + buraczki) 1 woreczek kaszy pęczak (100 g) 1 puszka groszku konserwowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 por 1/4 kawałka selera(...)sól, pieprz opcjonalnie świeża bazylia Na samym początku warzywa umyć, marchewkę i pietruszkę obrać. Marchewkę pokroić w półplasterki. Do garnka wsypać marchewkę, pietruszkę, por, seler oraz pokrojone na mniejsze kawałki pierś z kurczaka. Całość zalać wodą (około 2,5 l). Przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu.  W międzyczasie liście botwinki drobno posiekać, a buraczki obrać

Ugotować
Wiosenna zupa z botwinki i dyni 34

puree, które przydaje się o każdej porze roku. Kolor tej zupy jest niesamowity, moja babcia mówiła, że to kolor biskupi. Smak natomiast trochę orientalny przez dodatek imbiru, trawy cytrynowej i mleczka kokosowego. Zupę jedliśmy z ryżem i różyczkami brokuła. Składniki: ? 3 marchewki ? 1 pietruszka ? 1 cebula ? kawałek pora ? 3 łyżki oliwy ? 4 szklanki pokrojonej dyni(...)rozmarynu ? 2 łyżki soku z cytryny – 3 ząbki czosnku – ok. 2 cm kawałek imbiru ? sól, pieprz do smaku ? 1 puszka mleka kokosowego Wykonanie: ? Cebulę pokroić w kostkę, pora w krążki i podsmażyć na oliwie razem z plastrami obranego czosnku i imbiru, posolić do smaku. ? Zalać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać obraną i pokrojoną marchewkę

To co kocham
Wiosenna zupa z botwinki i dyni 126

każdej porze roku. Kolor tej zupy jest niesamowity, moja babcia mówiła, że to kolor biskupi. Smak natomiast trochę orientalny przez dodatek imbiru, trawy cytrynowej i mleczka kokosowego. Zupę jedliśmy z ryżem i różyczkami brokuła. Składniki: • 3 marchewki • 1 pietruszka • 1 cebula • kawałek pora • 3 łyżki oliwy • 4 szklanki pokrojonej dyni(...)soku z cytryny – 3 ząbki czosnku – ok. 2 cm kawałek imbiru • sól, pieprz do smaku • 1 puszka mleka kokosowego Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę, pora w krążki i podsmażyć na oliwie razem z plastrami obranego czosnku i imbiru, posolić do smaku. • Zalać ok. 1,5 litra gorącej

To co kocham
Zupa-krem z zielonego groszku 91

zupy z azjatyckiego lokalu Du-Ża Mi-Ha. Nie dość, że obłędnie smaczne to porcje takie, że można się w nich kąpać! :)). Tak więc tym razem była pora ma zupę-krem z zielonego konserwowego groszku. Powiem szczerze, że takiej jeszcze nie jadłem. Madzia znalazła przepis w jakiejś książeczce kucharskiej. A przepis okazał się tak absolutnie prosty, że już(...)groszkiem ptysiowym lub grzankami. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
Zupa krem z cukinii i curry 167

masz w lodówce). Szybko podsmażyć na odrobinie oleju, krótko pogotować i zmiksować. Pyszna, niskokaloryczna zupa gotowa! Najczęściej szybkie zupy krem przygotowuję z cukinii, dyni, marchewki, brokuła, pora, kukurydzy. Takie proste zupy przyprawiam świeżym imbirem, curry, chilli, kolendrą, czosnkiem, gałką muszkatołową, ziołami. Do ugotowania zupy użyłam cukinii ze skórką, dlatego ma intensywnie zielony kolor. Składniki: 2 niewielkie zielone cukinie

Codziennik Kuchenny
Zupa kalafiorowa 167

Zupa kalafiorowa Zanim pojawi się tu jakiś chłodnik, pora na trochę cieplejszą zupę. To jedna z obowiązkowych pozycji na wiosnę. Bardzo prosta w przygotowaniu. Można też zaoszczędzić czas gotując zupę tylko na świeżych warzywach (młoda włoszczyzna jest teraz niezwykle aromatyczna) lub przygotowując bulion wcześniej. W dzieciństwie uwielbiałam taką zupę z dodatkiem zielonego groszku. Niestety mój Sześciolatek jest

Pełny talerz
ZUPA GULASZOWA Z PULPETAMI 226

lekko pikantna , sycąca.Dodatek pulpecików sprawia , że śmiało może zastąpić 2-daniowy obiad.SKŁADNIKI:- marchew – 2 szt – pietruszka – 1 szt – cebula – 1 szt – por -1 szt – papryka czerwona – 1 szt – bulion – 1,5 l – liśc laurowy – 2 szt – ziele angielskie – 3 szt – słodka papryka(...)łyżki – mielona wołowina – 300 g – jajko – 1 szt – bułka tarta – 2 łyżki – mąka do obtoczenia – 2 łyżki  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:ZUPA:Marchew , pietruszkę , cebulę , pora i czerwoną paprykę drobno kroimy.Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.Zalewamy gorącym bulionem.Wrzucamy liście laurowe , ziele angielskie , słodką paprykę , szczyptę chilli i odrobinę majeranku.Gotujemy

Ostra na Słodko
Krem kukurydziano-dyniowy z marchewką i kluseczkami serowymi 194

Chciałam aby była wyjątkowa. Czy się udało? Nie wiem, oceńcie sami. Jest delikatna w smaku a jednocześnie pikantna, rozgrzewająca , z kluseczkami serowymi  stanowi idealną zupę na tę porę roku. Poprawia nastrój, dodaje energii, słonecznie wygląda. Jest zdrowa.   Nie warto zagłuszać jej dodatkowymi przyprawami.  Nakarmicie nią całą rodzinę. W to nie wątpię! Składniki: Zupa

Wanilia i Kardamon
Zupa krem z kalafiora z kluseczkami serowo-czosnkowymi 154

podałam ją z kluseczkami  serowo czosnkowymi które doskonale podkreśliły jej łagodny smak. Rewelacyjne danie na letni obiad, a także na rodzinne przyjęcie. Składniki: Zupa: 1 kalafior 5-6 ziemniaków ½ pora 2 0 dag serków topionych(...)masła Jarzynka do zup lub sól do smaku Pieprz kolorowy ziarnisty do smaku 1 liść laurowy Gałka muszkatołowa do smaku Kluseczki: 2 jajka 6 łyżek startego sera cheddar 3 ząbki czosnku Pęczek natki pietruszki 4 łyżki mąki pszennej Sól do smaku Sposób przygotowania: Zupa: Warzywa myjemy, kalafiora dzielimy na różyczki, ziemniaki kroimy w kostkę a pora w paski

Wanilia i Kardamon
Krem ze smażonych porów z migdałami 128

Rozgrzewająca, pyszna i błyskawiczna do zrobienia zupa krem ze smażonych porów z odrobiną śmietany i dodatkiem płatków migdałowych.Składniki:2 duże pory5 ziemniaków1 litr bulionu drobiowegośmietana 30 %50 g płatków migdałów6 łyżek masłasól, pieprz, cukierZiemniaki obrać, pokroić na małe kawałki i ugotować. Odcedzić i wystudzić. Na patelni roztopić masło. Pory pokroić na plasterki i usmażyć na patelni około(...)ziemniaki i chwilę jeszcze podsmażyć. Wlać gorący bulion i całość zmiksować na krem. Doprawić do smaku kilkoma łyżkami śmietany kremówki i przyprawami. Migdały uprażyć na maśle i posypać nimi zupę

wyzwania kuchenne
Zielona zupa z pieczoną gęsią 178

Dziś dzień makaronu więc nawiążę do tematu, choć na dobry makaron zawsze jest odpowiednia pora :).Szybka, pyszna zupa z pieczoną gęsią. Całą gęś można upiec na obiad a zupę przygotować z tego, co nam zostanie z wielkiego ptaka.   Czas przygotowania: 15 minutPorcje: 4   Składniki:125 g makaronu Czaniecki w kształcie ryżu

SzczyptaSmaQ
Zupa kalafiorowo-brokułowa 191

zabielona kwaśną śmietaną.Pycha!Składniki:1 mały kalafior;1 mały brokuł;2 marchewki;1 pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;4 średnie ziemniaki;1 liść laurowy;4 ziarna ziela angielskiego;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;2,5 litra zimnej wody;Pęczek koperku;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Sól;Pieprz(...)osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki pokroić w plasterki. Pietruszkę w słupki.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, por, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zupy i gotować na średnim ogniu przez około 30 minut.Po

Gospodyni Miejska